annettka1098
![Únikovka Únikovka](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491689/unikovka-XTy-491689.png?v=1648550929)
Kniha se díky krátkým a napínavým kapitolám velmi dobře čte. Princip únikové hry je navíc bravurně popsán a měla jsem pocit, jako bych byla jedním z účastníků experimentu. Prostředí mi trochu připomínalo Pevnost Boyard, která se v 90.letech hodně vysílala v televizi. Přestože bych se tohoto experimetnu ani takové únikové hry, kdy nikdy nevíte kde na vás číhá smrt, účastnit nechtěla, čtení jsem si moc užila! Vzbudilo to ve mě dokonce chuť si zase někdy nějakou únikovou hru zahrát. Jen budu doufat, že všichni odejdeme živí.
Příběh bohužel nebyl úplně do posledního detailu vysvětlen a po dočtení zůstalo pár otázek. Nicméně se podle všeho jedná o serii. Tak uvidíme, co přinesou další díly. Rozhodně si je nenechám ujít!
HODNOCENÍ: 85 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Macbeth Macbeth](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373227/macbeth-Y93-373227.jpg?v=1520442604)
S Macbethem jsem se setkala až díky této knize. Asi v polovině jsem si říkala, že by mne zajímalo, kolik vražd a brutalit Nesbo přidal. Takže jsem si přečetla originál a bylo pro mne velikým překvapením, že Nesbo nepřidal vraždu ani jednu! Vše vlastně vymyslel Shakespeare a Nesbo tomu dal jen moderní podobu, danou do "svého" prostředí. Remake hodnotím velmi pozitivně. Mně se to líbilo moc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hadrový panák Hadrový panák](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351414/hadrovy-panak-afh-351414.jpg?v=1504883395)
Bohužel mi v knize chybělo spoustu věcí, jako jakékoliv záludné odkazy na to, kdo je vrah. Mám ráda, když si autor detektivek se svými čtenáři hraje, dává jim indície kdo je vrah, svádí je z cesty a podobně. To přišlo bohužel až na 252 stránce. Kniha tak pro mne bohužel postrádala dostatek napětí. Navíc jsem si nedokázala utvořit s žádnou z postav jakýkoliv vztah, což mě velmi mrzelo. Po pokračování asi sáhnu jen v nouzi nejvyšší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chmýří pampelišky Chmýří pampelišky](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539999/chmyri-pampelisky.jpg?v=1718565931)
Tuto knihu vám doporučuji číst někde v klidu, až na ni budete mít čas a náladu a budete moci vnímat všechny krásy, které autorka do příběhu schovala. Každé slovo, každá postava, každá věta a myšlenka má v knize své místo. Nicméně musíte číst hodně pozorně, aby to vše do sebe zapadlo.
Přestože se původně může zdát, že jednotlivosti spolu skoro nemohou nijak souviset, postupně to do sebe vše zapadne a mě jen spadla brada, jaké nádherné a mistrovské dílo přede mnou autorka vytvořila.
Pokud jsme četly knihy od Anny Bolavé a líbila se vám hlavně kniha Před povodní, pak rozhodně sáhněte po knize Chmyří pampelišky. Věřím, že budete stejně jako já nadšeni.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spasitel Spasitel](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476966/spasitel-TPX-476966.jpg?v=1626431998)
Musím uznat, že autor má neskutečné vědecké, biologické, fyzikální i chemické znalosti. Celý příběh a vesmírný svět měl do posledního detailu promyšlený. Nicméně tyto části a popisy mě moc nebavily. Byly rozhodně zajímavé, ale mé znalosti a má představivost na to nedosahovala.
V jednu chvíli jsem audioknihu dokonce přestala poslouchat a začala jinou. Nakonec jsem se ale ke Spasiteli asi po 3 dnech vrátila, protože jsem potřebovala vědět, jak to s vermírnou misí dopadne. A udělala jsem rozhodně dobře! Nakonec jsem se dočkala velmi dobrodružného příběhu plného nečekaných zvratů a v jednu chvíli jsem měla i slzy v očích.
![Botanik Botanik](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518693/botanik-KS7-518693.png?v=1690557460)
Přestože jsem chvílemi měla pocit, že se v knize toho až tak moc neděje, rozhodně pro mě příběh neztrácel na čtivosti. M. W. Craven se řadí mezi autory, u kterých délka knihy nehraje roli. Díky velmi krátkým kapitolám a vtipným dialogům dokáže text udržet vaši pozornost. I v tomto díle, stejně jako v předchozích, se Washington Poe opět neohlíží na pravidla a řeší případy po svém. Tilly je díky své povaze zase zárukou velmi komických situací.
BOTANIK má zkrátke vše, co od dobré detektivky či thrilleru očekáváte – napínavý příběh, komplikovanou zápletku i silné, ale zábavné hlavní postavy.
Jestli máte přečtené všechny díly od Jo Nesbøa a nevíte po jaké serii nyní sáhnout, trouchál si říct, že Washington Poe by vás mohl bavit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tichý pláč Tichý pláč](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510839/tichy-plac-Kon-510839.jpg?v=1676026337)
Velmi jsem ocenila, že se tento díl netýká přímo Josie osobně ani žádné její blízké osoby. Autorka opět dokázala, že umí své čtenáře zaujmout a udržet v napětí.
Celý příběh je založen na postupném odhalování různých stop i tajemství. Neustále se něco děje, takže příběh neztrácí na dynamice a napětí. Pořád mi v hlavě přibývaly různé teorie, což mě opravdu hodně bavilo.
Jedinou výtku mám k závěru. S ohledem na gradaci během posledních kapitol jsem od něj asi čekala víc. Ne, že bych byla úplně nespokojená, ale přišel mi takový nemastný, neslaný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volající Volající](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490579/volajici-r5m-490579.png?v=1644909629)
VOLAJÍCÍ je thriller dle mého gusta. Nechybí akce, napětí, ale také sarkastický humor a ten já mám opravdu ráda!
Kniha má krátké kapitoly a je vyprávěna z pohledu reportérky Jordan a policisty Coleho. Ze začátku se střídají po kapitolách, pak někdy má každý z nich hned dvě kapitoly za sebou. U každé kapitoly je však napsáno, kdo je zrovna vypravěč, takže se neztratíte. Rozhodně není nouze o akci, neustále se něco děje a od prvních stran jste v napětí. Během 426 stran jsem nezaznamenala hluché místo a okamžik, kdy bych si mohla oddechnout. Naopak vše gradovalo až do samého konce.
HODNOCENÍ: 100 %
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Seznam hostů Seznam hostů](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475562/seznam-hostu-FhR-475562.jpg?v=1625137802)
Kniha je opět vyprávěna z pohledu několika postav, které postupně velmi do detailu poznáváme a každá postava nám odkrývá svá tajemství. Příběh od počátku provází pochmurná až tíživá atmosféra a vy tušíte, že tato svatba nebude úplně tak idylická, jak si Jules přeje. Její hlavní družička a současně sestra se tváří dost nešťastně, s nikým nemluví a spíše se skrývá. Ženichův svědek Johnno si zapomněl oblek… jen pár drobných útržků napovídá, že tato svatba neproběhne úplně hladce. Ovšem co se skutečně během čtení dozvíte, to vám vyrazí dech!
Do cca poloviny knihy se seznamujete s hlavními aktéry a musím říct, že co postava, to zajímavá minulost, to skryté tajemství. Ovšem ta hlavní odhalení si autorka nechala až téměř na konec a já jsem posledních 100 stran knihy jen valila oči a skoro nedýchala. Autorce se podařilo nejen bravurně popsat nehostinnou atmosféru jednoho irského ostrova, ale především opět nezklamala co do charakteristiky postav!
Prostě a jednoduše, jestli se vám líbila kniha Štvanice od stejné autorky, Seznam hostů vás rozhodně nezklame, naopak! Ano, je pravda, že autorka jede podle stejného scénáře - úzký okruh lidí, který se ocitne na místě „mimo civilizaci“, kde se něco stane a podezřelým musí být někdo z přítomných. Opět dlouho nevíme, co se stalo, komu a proč, natož kdo za tím stojí. Vývoj knihy Seznam hostů je téměř totožný s vývojem knihy Štvanice a někdo by řekl, že autorka nepřišla s ničím novým. Mně to ale vůbec nevadilo. Knihu jsem si náramně užila a těším se na další!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/5192/451-stupnu-fahrenheita-Kgu-5192.png?v=1558853075)
Na začátku jsem byla z knihy naprosto unešená, protože jsem si říkala, že na tu dobu je to úžasně průkopnické a čtivé dílo. Kniha má je rozdělena do čtyř částí a neobsahuje žádné kapitoly. Jak jsem byla nadšená, říkala jsem si, že bych ji mohla přečíst na jeden zátah. To se mi bohužel nepovedlo, ale možná to zkusím někdy znovu.
Zajímavostí také je, že autor napsal příběh jako povídku, tedy nikdy na něj nepomýšlel jako na samostatnou knihu a napsal ji za pouhé 3 dny!
Příběh má opravdu zajímavou a pro mne šokující myšlenku, ale jak jsem z ní byla nadšená, tak mě postupně začalo ubíjet autorovo „filosofování“ a odkazování na známá díla. Chyběla mi také propracovanost některých příběhových linek. Nicméně jak už jsem psala, příběh byl myšlen pouze jako povídka a je tedy nutné na něj tak pohlížet. Přestože jsem knihu chtěla původně dát pryč, nakonec v mé knihovně zůstává. Za 1. se mi povedlo sehnat první české vydání z roku 1957 a za 2. bych si ráda knihu ještě někdy přečetla „na jeden zátah“.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chladnokrevně Chladnokrevně](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390048/chladnokrevne-38h-390048.jpeg?v=1539359961)
Pro mě asi zatím nejslabší díl. Chyběla mi možnost odhalení vraha postupně s Erikou a ani příběh Eriky mě v tomto díle bohužel tak nebavil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prameny Vltavy Prameny Vltavy](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534596/prameny-vltavy-65f95dcae72ae.jpg?v=1710841290)
Příběh se odehrává v několika dějových liniích a časových rovinách na Šumavě, což ho činí bohatým na zvraty i postavy. Orientaci mi komplikovalo velké množství postav a časté skoky v čase, což narušovalo plynulost poslechu. Přesto oceňuji působivou atmosféru šumavské přírody, tajemné motivy a skvělý přednes Otakara Brouska. Několikrát jsem se ale ztratila a musela se vracet. Autorce děkuji za rozšíření obzorů o kus historie, který jsem neznala. Doporučuji čtenářům, kteří si užívají komplexní příběhy vyžadující pozornost a trpělivost.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Mimo obraz Mimo obraz](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543260/mimo-obraz.jpg?v=1724317349)
Děj knihy se tentokrát zaměřuje na zločin spojený s umělecko-politickým prostředím, což bohužel není téma, které by mě osobně chytlo. Nicméně autorův styl je velmi čtivý a svěží, bez zbytečně dlouhých popisů. Scény jsou popisovány velmi živě, a tak mi nedělalo problém cítit se při čtení v centru dění.
Přestože mě osobně příběh nezaujal, rozhodně se nejedná o špatnou knihu, naopak! Mě ale více sedl předchozí díl Nalezení, který ve mě při čtení silně rezonoval.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zlý pes Zlý pes](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537106/zly-pes-662923825e089.jpg?v=1713972098)
Příběh se pohybuje na pomezí mezi realitou a mýtickým hororem. Autorovi se opět povedlo vytvořit skvělou zápletku, která je plná napětí a nejistoty a která mě držela od začátku až do samého konce. Martin Stránský svým unikátním stylem navíc dodává audioverzi skvělou dramaričnost a musím přiznat, že jsem se chvílemi i bála. Závěr knihy byl velmi překvapivý až děsivý.
Pokud máte rádi mysteriózní příběhy s nečekanými zvraty a silnými postavami, tento díl o Robertu Kettovi je pro vás to pravé. Fanoušci série budou knihou Zlý pes určitě opět nadšeni.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Až najdu klíč Až najdu klíč](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521045/az-najdu-klic-jms-521045.jpg?v=1692195990)
Kniha asi nepřicházím s ničím novým. Osnova příběhu byla již několikrát popsána i natočena, ale podle anotace knihy jsem takový průběh očekávala. Velmi mě zaujala Julie Starková, která jako soukromá vyšetřovatelka případ fotografie řešila. Lipbil se mi také styl, kde nebyly kudrlinkaté popisy, přesto jsem si dokázala vše barvitě představit. V textu je hodně dialogů a 260stran jsem tak zvládla na jeden zátah.
Závěrečné odhalení vraha i tajemství rodiny mě překvapilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428846/plachetnice-na-vinetach-EWo-428846.jpg?v=1576859821)
Knihu bych zařadila spíše mezi oddechové čtení a věřím, že mé mamince by se asi líbila. Bylo to uvěřitelné a ze života. Nicméně mi to také už přišlo dost ohrané. Příběhů o rozvedených ženách je sepsáno několik a nedozvěděla jsem se tak nic nového. Naopak by pro mne bylo hodně osvěžující, kdyby konečně nějaký muž dostal odvahu a napsal o tom, jak ten rozvod prožívá on.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Helimadoe Helimadoe](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/6122/helimadoe-0DS-6122.jpg?v=1589572243)
Když jsem se dostala přes první tři velmi popisné, ale skvěle metaforické kapitoly, neměla jsem problém se do knihy začíst. Vyprávění Emila mi v jistých pasážích připomínalo Bylo nás pět od K. Poláčka a byla jsem proto opravdu překvapená, že jsem o knize dříve neslyšela. Myslím, že někde se stala chyba, protože věřím, že bych se v dospívání do knihy zamilovala.
Co pro mne bylo náročné, byl jazyk. Na staročeštinu už prostě nejsem zvyklá a musela jsem se tak na čtení trochu více soustředit.
Nic to však nemění na tom, že tato útlá kniha rozhodně stojí za přečtení a pokud jste stejně jako já vyrostli na seriálu či knize Bylo nás pět, rozhodně se do HELIMADOE s chutí pustě.
HODNOCENÍ: 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vodník Vodník](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508666/vodnik-BBI-508666.jpg?v=1673006938)
Přestože oficiální anotace i úvodní báseň z Erbenova Vodníka může působit až mysteriózně, jedná se o klasickou detektivku. Musím však vyzdvihnout autorky styl, který se velmi dobře četl.
Pokud máte rádi postupné odkrývání stop a takový ten klasický popis detektivní práce a vyšetřování, budete nadšení. Na mne to bohužel bylo zdlouhavé a moc klidné. Někdy jsem měla pocit, jako bych se brodila po kolena v bahně u Litavky spolu s vyšetřovateli.
Zvratů a napětí jsem se dočkala až na posledních 100 stranách, které jsem si sice užila, ale pořád to nebylo nic převratného.
Knihu bych doporučila čtenářům klidnějších detektivek, co nevyhledávají brutalitu ani převratné zvraty. Nám krvežíznivcům to bylo prostě málo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Osudné svědectví Osudné svědectví](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501102/osudne-svedectvi-APt-501102.jpg?v=1661755963)
Pro Roberta Bryndzu a jeho serii s Erikou mám prostě a jednoduše slabost. Právě jeho knihy mě přivedly k žánru detektivek a thrillerů. Strašně ráda jsem se k Erice vrátila a bylo to jako když po roce na koleji vrátíte na prázdniny konečně domů, do svého starého dobrého pokojíčku u rodičů.
Kniha mě chytla již od Prologu, který je spíš pro silnější povahy (je dost brutální). Mám moc ráda autorův jednoduchý styl vyprávění a krátké kapitoly. Text se čte skoro sám a stránky jen mizí pod rukama. Také příběh byl velmi zajímavý, téma podcastu o opravdových zločinech je dost aktuální.
Vraha jsem za polovinou knihy tušila, ale autor si se mnou pořád pohrával a nebyla jsem úplně jednoznačně přesvědčená, že je to on. Nicméně, když se ukázalo, že jsem se trefila, nebyla jsem nijak překvapená. Trošku mě zklamal závěr, přišlo mi to jako klišé (nechci spoilerovat).
Kniha mě ale nezklamala, čehož jsem se hodně bála. Naopak jsem si čtení velmi užila a já doufám, že se brzy dočkáme dalších dílů s Erikou!
HODNOCENÍ: 90 %
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nalezení Nalezení](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499302/nalezeni-fdP-499302.jpg?v=1658219101)
Kniha mne chytla hned od samého začátku. Krátké kapitoly, jednoduchý styl i jazyk jsou zárukou čtivosti. Autor navíc postavil příběh na reálných a uvěritelných základech. Celý příběh je osvěžen kapitolami z mládí policisty Tomáše Volfa, při kterých mi občas přeběhl mráz po zádech. Jsem ráda, že jsem mohla kouknout Tomášovi "pod pokličku", protože tuhle osobní rovinu policistů mám v detektivkách ráda. Oceňuji, když je vyšetřoval čtenáři přiblížen jako prostý člověk a není to někdo s nadlidskými silami, kdo vyřeší případ formou telepatie a dedukce.
Občas jsem dopředu uhodla další kroky vyšetřovatelů, ale je pravda, že mám už v detektivkách načteno. Prostě jednali systematicky a logicky. Kdo jednal pro mě nelogicky byl pachatel při dopadení. Možná to byla část jeho profilu a je vlastně dobře, že jsem jeho jednání nepochopila, ale já bych klidně uvítala v tomto směru ještě pár stránek navíc.
Celkově hodnotím tento díl na výbornou a upřímně nechápu, jak to, že mě tak dobré knihy, jehož autor již dvakrát získal ocenění za nejlepší českou detektivku, do dnes minuly.
HODNOCENÍ: 90 %