Arkagas Arkagas komentáře u knih

Lyceum Lyceum Lukáš Malý

(SPOILER) Luboš je obyčejný kluk z vesnice, kde tráví čas se svým dědou a pak je díky dřině přijat na prezidentské lyceum. Tam si hned mezi lidmi vybere své dva nej kamarády - Pekaře a Jedlu, zatím co zjišťuje, že ten největší problém bude Čolek, pro kterého je póvl už od prvního setkání. Básnířka Bára se ale líbí oběma a zatím co Luboš ji miluje upřímně, Čolek ji chce jako ozdobu a do své sbírky. Lubošovi je nabídnuto 250 tis. aby Báru nechal a když to neudělá, pomsta na sebe nenechává dlouho čekat. Luboš je ale připravený se s Pekařem a Jedlou bránit, jenže proti hajzlovi z vyšší vrstvy holt nic nezmůžou. A tak bere Luboš řešení problémů do svých rukou a schůdnou se zdá být jen jedna cesta...

Co se příběhu týká, připadalo mi, že čtu tak trošku španělskou Elitu od Netflixu v české podobě - nic ve zlém, ten seriál miluju, ale nedalo by se říct, že by mě příběh nějak uchvátil. Co mě ale uchvátilo je jazyková forma a styl psaní Lukáše, protože bych v životě neřekla, že v ruce držím knihu, kterou napsal v 19 letech. Za to má můj obdiv. Do 3/4 jsem si myslela, že mě nic nepřekvapí, ale konec knihy, ve které to skvěle gradovalo mě moc bavil. Lyceum určitě za přečtení stojí, už jen pro tu podporu mladých spisovatelů. 8/10

29.09.2021 3 z 5

Strašáci Strašáci Mathieu Salvia

Skvělý hororový příběh, který je určen starším čtenářům - rozhodně se nejedná o knihu pro děti. Strašidla jsou tu spíš dost hnusná hororová monstra, která vraždí lidi a sílu jim dodávají tzv.sestřičky, kterými se živí. Když Elliotovi jedno z monster zabije rodiče (dost nehezky palicí), objeví se v jeho životě prastarý, ten, o kterém si všichni ostatní myslí, že už byl zničen. A jejich společná cesta začíná.
Tahle kniha je záležitost tak na 1-1,5 hodinky, neobsahuje moc textu, za to je ale skvěle atmosférická s dokonalou kresbou. Můžu jen doporučit.

25.09.2021 4 z 5

Příběh Mariánského sloupu Příběh Mariánského sloupu David Černý

Nádherný a dojemný rozhovor, který by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o umění, nebo historii našich památek. Mariánský sloup v Praze začal ožívat díky odhodlání 5 kamarádů, kteří jej chtěli vrátit zpět na své místo. S pomocí lidu. Jenže jak to tak bývá, byrokraticko-politické spory se táhly spoustu let. Kámen na samotný sloup pochází z Indie, kde byli tehdy všichni okradeni, sloup málem nepřežil, ale Bůh jako by chtěl, aby nakonec vše dobře dopadlo. Samotné tesání, uskladnění sloupu na 17 let v zahradě Boromějek, protože na své původní místo nemohl. Vyhrožování, zastrašování, zatýkání. A oproti tomu seznamování se s prací Bendla, díky kterému Panna Maria na sloupu vypadá jak vypadá. Neskutečné zážitky z vysekávání a podpora rodiny. Dílo, které trvalo 23 let a o kterém si spoustu lidí myslí, že tam stojí pořád. Dopis Janu Pavlu II., který výstavbě požehnal. V tom rozhovoru je cítit beznaděj, kterou Váňa zažíval při jednání s politiky, ale i obrovská radost, která se projevila, když se stavba posunula zase o kousek dál. Je to krásně osobní rozhovor, který Vám otevře oči.

25.09.2021 5 z 5

Cesta do neznáma Cesta do neznáma Theodora Stonewall

Druhý díl série ztracen v čase se ke mě dostal opět přímo od autorů, kterým tímto děkuji, že ve mě zase probudili závislost na temném fantasy. Dalo by se říct, že první díl byl takovým seznámením se se Zakharem - čarodějem, kouzelníkem, mágem (ostatně říkejte mu jak chcete, protože jemu to stejně bude jedno), který se přidává k družině Božidara Stachanova, aby se dostal do hor mrtvých, kde se ukrývá bájná kniha Necronomicon, kterou chce samozřejmě získat sám pro sebe.
Ve druhém díle se ale příběh rozjíždí na plné obrátky a vyprávění je tak barvité, že jsem místy měla pocit, že ve voze vedle Zakhara doopravdy sedím. Jeho myšlenky, jeho poznávání jiných světů, starosti, odhodlání, a neustálá společnost Danila - půlelfa, kterého nenávidí, ale postupně si v něm najde přítele je dokonalou formou fantasy ve své nejčistší a zároveň nejšpinavější podobě. Ano, kniha je místy zvrhlá, nechutná a Zakhara byste nejradši propleskli, ale svým způsobem Vám ho bude líto.
A Chrám knihy života? Dokonalost.
Můžu říct jen jedno - je škoda, že takhle kvalitní fantasy si musejí autoři vydávat sami a nemá ji tak možnost číst více lidí, než my vyvolení, ke kterým se dostal výtisk. Protože v moři fantasy braků, které se vydávají jako na běžícím páse je tohle skvost. A já nutně potřebuju další díl! :)

24.09.2021 5 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Po téhle knize jsem šla cíleně po přečtení mlčících fontán, jelikož jsem zjistila, že mi její styl a podání historických událostí opravdu sedí. Opět je to román, který nám vypráví příběh o odvaze, přátelství, lásce a boji za svobodu v době, kdy deportovaní lidé na Sibiř neměli co jíst, neměli kde spát a přežít byl pro mnohé nesplnitelný sen. V šedých tónech je mnohem silnější kniha, než Mlčící fontány, nejen kvůli tématu, ale celkovým příběhem.
Rozhodně se nejedná o odpočinkovou knihu, ale o knihu, která Vás rozloží, o které budete přemýšlet a na kterou jen tak nezapomenete. Stejně jako se nesmí zapomínat na hrůzy, které provázely vládu Hitlera a Stalina.

24.09.2021 4 z 5

Saturnin a Stínadla aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně Saturnin a Stínadla aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně Alžběta Prknářová

Tak do téhle knížky jsem šla vážně v rozpacích - co to je? Je to román? Je to Satira? Je to fakt, nebo iluze? Je to od každého trochu a je to skvělé. Některým by se mohlo zdát, že jde o zvrácené životopisy našich historických postav. Svým způsobem ano, ale je láska a sex zvrácený? Nebo je to filosofie v praxi, jak tu vysvětluje jedna z postav? Jedná se o příběh alternativní historie, který je plný večírků, popíjení, drog, sexu, přátelství a závisti. Kniha, která je neskutečně zábavná, ale místy velmi smutná. A u některých postav nemá daleko k jejich skutečnému osudu. Schůzky Čapka, Haase, Mandlové, Baarové, Nového a Havla u Masaryka jsou někdy plné lásky a někdy nenávisti.
Kniha je svižná, čte se skoro sama a nedivím se autorce, že ji vydala pod pseudonymem. Ale stejně by mě moc zajímalo, kdo je to ve skutečnosti :-D.
Knižní záležitost, která mě v poslední době opravdu překvapila.

21.09.2021 3 z 5

Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

Kniha, na kterou se většina z nás těšila. Kniha, která slibovala temný gotický horor zasazený do prostředí Mexika. A zase smůla. Bohužel se ukázalo, že příběh, který začínal tak slibně - opuštěný dům, divné chování lidí, masová úmrtí díky zvláštní nemoci a v tom všem špetka lásky je zase jen příběh, který už tu byl v jiné podobě.
Chápu, že strašidelné příběhy teď zažívají boom, ale bohužel ke konci mi ta kniha celá přišla, jako bych ji četla po požití nějakého halucinogenu (houbičky? :D)
Není to nic, to by Vás uzemnilo, nic, u čeho byste se báli, ale spíše kniha, u které si velmi často říkáte wtf? A ne v tom dobrém slova smyslu bohužel.
Mexická gotika je za mě bohužel jedna velká vykrádačka, která si hraje na to, že jí to člověk odpustí, když do příběhu zamotá romantiku a sem tam nějakou mytologii. Neodpustí. Tahle kniha je pro mě obrovským zklamáním, byť vyšla u Hostu a její obálka je nádherná.

21.09.2021 2 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Waw! Tak tomuhle říkám naprostý psychologický skvost. Tenhle thriller je ze začátku strašně zamotaný, nabízí se dojem, že se jedná o duchařinu, v čemž Vás kniha nechá hezky vymáchat. Nakonec ale zjistíte, že se jedná o naprosto lidský a bolestný příběh, který do sebe zapadá tak, že nestíháte valit oči.
Protože to největší zlo je nakonec vždy v lidech a jejich činech. A co všechno jste schopni udělat pro ty, které milujete?
Místy mi Ti druzí připomínali Dárek od Fitzeka, který jsem četla na začátku září, ale musím říct, že tohle je mnohem lepší.
Ti druzí jsou pro mě prvním setkáním s autorkou a i díky fontu a celkovému zpracování knihy musím říct, že se četla skoro sama.
Přečtu si tak i její předchozí dvě knihy a doufám, že nezklamou.

19.09.2021 4 z 5

Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Kovyho jsem objevila až díky dceři, která mi ukázala jeho video úlovky z wattpedu a od té doby jsem ho začala sledovat trošku víc. Ne, není mi 15, ani 17, je mi skoro 33, ale musím smeknout, protože videa která jsem náhodně projela na yt mluví sama za sebe - Kovy už není ten mladej puberťák, co se snažil zaujmout, ale má svou vlastní základnu, do které patří i dospělí. Jeho videa - hlavně ta cestovatelská mě vážně baví, sleduju ho na instagramu, protože je tam spoustu zajímavých podmětů a hlavně mi přijde, že i přesto, kolik lidí má kolem sebe a jak je nyní "slavnej", zůstává sám sebou. Ostatně vedl hodinový rozhovor s Dalajlámou, spolupracuje s Jankem z Honest guide a celkově mě jeho tvorba prostě baví. Knížka sama o sobě není nijak literárně převratné dílo, je to spíš soubor vzpomínek a ucelení života, doplněná skvělými rodinnými fotkami, ke kterým je výborný komentář. Důležité je totiž se nevzdávat - viz soutěž s bramborou a obrázek vesmíru. Moc mě potěšila kapitola o jídle, kde Karel píše, že je jedno jakou máte postavu, že je mu jedno, jestli jsou jeho přátelé tencí, tlustí, malí, vysocí nebo širocí, protože přátelství je o hodinách strávených nad jídlem, o stovkách vypitých čajů, káv a piv.. a je to tak.
Dalo by se říct, že v s ním souhlasím vlastně ve všem. Je to sice záležitost na max. 2 hodinky čtení, ale velmi příjemná.Díky Kovy :)

19.09.2021 5 z 5

Žhářka Žhářka Stephen King

Příběh malé Charlie, která je pyrokinetička a jejího taťky Andyho není klasická Kingovka ve svém slova smyslu. Není to totiž horor, ale román, poukazující na problematiku testování drog a jiným látek v tajných laboratořích na lidech, o čemž se v 80.letech hodně mluvilo, ale nikdo to neřešil. Stejně jako Andy i v reálu chodili do těchto laboratoří převážně studenti, kteří si tak chtěli přivydělat. Žhářka je příběhem o lásce, odhodlání, boji proti systému, přátelství, nadpřirozených schopnostech, ale ani napínavé scény samozřejmě nechybí. Žhářka je kniha, která nemá obvyklé pomalé Stephenovo tempo, ale naopak je to kniha nabitá akcí, od které se nemůžete odlepit. Dalo by se říct, že dnešní generace by v téhle knize mohla vidět podobnost se Stranger Things, jen tady je to takové krásně klasicky Kingovské :)

19.09.2021 5 z 5

Černooká Černooká Anna Musilová

(SPOILER) Zaprvé - zapomeňte na to, že v ruce držíte údajně YA knihu, protože krom toho, že má hlavní postava 17 let to není YA ani omylem. A zadruhé - neřiďte se tím, že se jedná o thriller. Tahle kniha je hlubokou psychologickou sondou do mysli duševně nemocného člověka. Anna Musilová tady zvládla bravůrně popsat pocity a těžkou plíživost duševní nemoci, která se ve Vás může zhmotnit jakkoliv - v této knize postavou Černooké. Vik v 9 letech přišla o matku. O 9 let později je stále s tímto traumatem nevyrovnaná a díky potlačování emocí a ne úplně vřelému domácímu zázemí se jí zjeví Černooká - její druhé já, které ví, jaké má Vik vnitřní pocity. Pokus o sebevraždu, útěk od své nové lásky, sezení u psychiatra. To vše jsou jen střípky problémů, se kterými Vik bojuje. Až jednoho dne konečně Černookou přemůže. Zbaví se své nejlepší kamarádky, která ji údajně podvedla s jejím Adamem. A poté je nalezeno v Divoké Šárce tělo neznámé dívky, zatím co Nina sedí vedle Vik ve škole. Čekala jsem odpočinkový thriller, dostala jsem psychologický román se skvělou a místy velmi pravdivou pointou. Napsaný navíc skvělou formou. Takže děkuju!

11.09.2021 4 z 5

R.U.R. (komiks) R.U.R. (komiks) Kateřina Čupová

Spojení klasického díla a moderního zpracování mě vždy potěší a R.U.R. se sakra povedlo. Kresba Kateřiny Čupové je sice barevná, ale skvěle vystihla zvolením barev naléhavost a těžkost příběhu.
Klasické dystopické dílo Karla Čapka, které předčilo svou dobu tak získává znovu na hodnotě a doufám, že se dostane zase k více čtenářům, protože je to kniha nyní mnohem děsivější, než v době, kdy vznikla.
Roboti jsou stvořeni na práci, jelikož jsou přesnější než lidé, nejí, nespí a všechno je s nimi lepší. Když doslouží, jsou zničeni. Helena bojuje za jejich práva a chce dokázat, že i roboti mají duši. Tajně jsou tak některým instalovány city a z robotů se stávají živoucí válečníci bojující proti lidstvu. Lidstvo vymírá, nerodí se děti a roboti se tak stávají pány světa.. jak tohle dopadne už si přečtěte - buď v tomhle super komiksu, nebo originále :)

11.09.2021 5 z 5

Rybář Rybář John Langan

Tahle kniha mě zaujala hned jak vyšla. Ale s kupováním hororů už jsem obezřetná, proto mě moc potěšilo, když se ukázala v novinkách v knihovně. A mám jasno - tu knihu si časem pořídím domů a rozhodně jsem ji nečetla naposledy. Rybář je velmi atmosférický a mytologický příběh, který rozhodně nesedne každému. Kniha má místy velmi pomalé tempo a odkazuje se na mytologii a Bibli, což není lehké téma. Ale přesto všechno je rybář primárně příběhem o lásce a smíření. O tom, co vše si jsme schopni pro lásku připustit, co všechno jsme ochotni obětovat. Nehledejte tu prvoplánové zlo, ale příběh, ve kterém stěžejní roli hraje pečlivě vykreslená a děsivá legenda. V druhé řadě tu sledujeme příběh dvou kamarádů, kteří přišli o své ženy. Fanoušci Lovecrafta tu rozpoznají leckteré jeho háčky (doslova), ale i ti, co s ním nemají zkušenost budou dle mě velmi příjemně překvapeni. Rozhodně nehledejte v Rybáři krvavý horor, u kterého se budete bát. Spíše velmi pomalé a plíživé zlo, které se vlastně schovává v každém z nás.

11.09.2021 5 z 5

Něfo Něfo David Walliams

Uf. Na tuhle knížku jsem se tak těšila a nakonec jsem tak zklamaná. Něfo se už podle obálky tváří jako miloučká, pohádková knížka pro děti. Což by být měla, ale bohužel. Dlouho mě knížka tak nenaštvala. Manželé Mírní jsou knihovníci, jež mají dceru Myrtu - ne milou dívku, ale totálního spratka, který nadává sprostě svým rodičům (ano, opravdu jsou zde věty typu: „podej mi ten ovladač, krávo!"), nechává se nosit na rukou a rodiče skáčou, jak ona pískne. A když už neví co chce, tak chce Něfo! Něfo se nakonec ukáže být příšerka žijící uprostřed největší džungle na zemi a když jí otec opravdu sežene, dojede po měsíci domů, tak už tam jedna je - koupená ve zverimexu. 1, ta knížka by měla být milá, už jen proto, že je určena dětem - a dle ilustrací a velkých písmen dokonce mladším dětem. 2, nechápu použité vulgarismy, které jsou naprosto zbytečné...3, chápu, že se jedná vlastně o fantasy, ale opravdu si někdo myslí, že by otec snědl svoje špinavé trenky, které skoro měsíc nosil??4, čekala jsem, že Něfo bude alespoň milá příšerka, ne obluda.. atd.
K té knize mám prostě hromadu výtek, ať už jako čtenář, tak jako rodič. Fakt mě to mrzí, ale tuhle knihu prostě nemůžu hodnotit líp.Graficky je nádherná, ilustrace jsou skvělé, ale tím to bohužel končí.
Moje hodnocení: 3/10

07.09.2021

Otčina Otčina Nina Bunjevac

Příběh začíná vyprávěním matky, která přišla navštívit svou dceru. Když viděla na fotce jejich bývalý dům, nepoznala ho. A dcera chce vědět proč tuhle část života matka tak moc vytěsnila z hlavy. Na pozadí historických událostí sledujeme příběh rodiny, která to neměla jednoduché - otce, který je členem hnutí a rodina jeho manželky ho považuje za vraha. Matku, pro níž jsou děti vším a od manžela utíká k rodičům a především ženu, která přes všechno trápení, kterým si prošla svého muže milovala.
Příběh Jugoslávie v letech 1945-1948 není jednoduchý a lehký, ale autorka ho v komiksu zpracovala moc hezky.
Nechybí zde zmínky ani o Jesenovickém koncentračním táboře, nebo trojice Lenin - Stalin - Tito. Pro neznalé je to rozhodně kniha, která velmi nenásilnou formou přibližuje část dějin v Jugoslávii.
Upřímně mě průběh knihy a její konec psychicky dost rozbil.

Moje hodnocení: 10/10

07.09.2021 5 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Jody Houser

Pecka! Konečně komiks, který nemá hluchá místa, přílišně se neodkazuje na seriál a představuje nám nové postavy a jejich příběh. Sice se tu mihne Kali, alias osmička, ale příběh stojí na dvou sestrách, z nichž Marcy a Ricky, alias trojka hledají Marcyinu sestru Jamie, která byla doktorem Morrisem přemístěna do nejmenovaného ústavu, kde stále pobývá. Až do doby, kdy díky svým schopnostem unikne a vydá se ke svému nejlepšímu příteli - do lesa. Je to svižné, má to spád, krásnou kresbu, dokonalé barvy. Není to sice must have knížka, kterou bych potřebovala doma, ale čtení jsem si maximálně užila. A předěly kapitol? Slintám.
Moje hodnocení: 9/10

07.09.2021 4 z 5

Dárek Dárek Sebastian Fitzek

Všude opěvovaný psychothriller od Sebastiana Fitzeka se konečně dostal i ke mě. A musím říct, že z něj rozhodně nejsem tak nadšená jako celá sociální bublina kolem mě, kterou tahle kniha absolutně rozložila a vyrazila jí dech. Ano, čte se to vcelku samo, díky krátkým kapitolám a svižnému ději. Ale - 15 hlavních postav, kolem kterých se točí děj je už poměrně dost, musíte se při čtení sousředit, abyste leckdy pochopili o čem je vlastě řeč a samotná dějová linka mi místy přišla tak překombinovaná, že se prostě waw efekt nedostavil. Milan je analfabet, trpí tzv.alexií, tudíž není schopný rozpoznat ani písmena, ani čísla a přesto se životem protlouká snadno, díky siri, alexe a jiným el.pomocníkům. Po požáru v domě, kde zemřela v jeho dětství jeho matka prošel dvěma operacemi mozku, které mu zachránili život. Ale co když je to všechno trošku jinak a on kdysi číst uměl? Kdo za tím vším stojí a proč? A kdo je vlastně unesená Zoe, která seděla v autě a proč má Milan nutkání ji zachránit? A je zlo v člověku dané a dá se eliminovat? Zlo přece plodí jen zlo.. Celkově to špatná kniha není, ale rozhodně mě nijak neohromila.
Moje hodnocení: 7/10

07.09.2021 3 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Jakubu Katalpu buď milujete, nebo jejímu stylu neholdujete. Já patřím do té první skupiny, jelikož mi její styl psaní neskutečně sedí. Květě je na začátku příběhu 70, vzpomíná na svého milovaného manžela a svůj příběh by chtěla někomu vyprávět, ale její dcera ji nutí k prodeji domu. A tak se jí v hlavě zrodí plán.. Pošťák pan Ptáček si před 20 lety vzal svou milovanou, která pro něj už ale ztratila kouzlo, neb mu jen poroučí, co má dělat. Květa postaví ve sklepě doupě, kam hodlá zavřít svou oběť, starat se o ní a vyprávět jí své příběhy... a pan Ptáček, který jí každý den nosí dopisy se zdá být ideální obětí.. Hoang sice z vietnamského obchodu zahlédne, jak Květa táhne pošťákovu tašku dovnitř svého domu, ale neumí česky a s policií si začínat nechce.
Tenhle skvělý román se může zdát jakýmsi českým "thrillerem", ale není tomu tak. Já v knize viděla spíš náhlost sdělení pocitů, vnitřního smutku a problémem se zvládáním situací.

Zrádné mlhy Zrádné mlhy Katherine Arden

Od Katherine jsem četla Medvěda a Slavíka a když jsem zaregistrovala, že vydala tuhle "strašidelnou" pohádku, bylo jasné, že ji chci číst. Jako milovník knižních hororů, který má načtený dost Kinga, Poa, Stina a další klasiky musím ale smeknout. Vzhledem k příběhu, který jsem zhltla asi za 4 hodiny moc nechápu, co dělá kniha v dětském oddělení v knihovně, protože by naprosto s přehledem mohla být v dospělém. Katherine napsala skvělý atmosférický horor zasazený do prostředí odlehlé farmy, kukuřičného pole, mlhy a strašáků. Místy mi to připomínalo trošku kukuřičné děti od Kinga, ale velmi záhy se to zase celé přetočilo. A to všechno odstartovala stará kniha, která měla být utopena v řece.
Tohle jsem si vážně užila. Pro lidi co mají rádi atmosférické strašidelné příběhy nutnost (za mě osobně je tohle o 10 tříd lepší než všude propagovaná Darcy Coates).

Tajemná zahrada Tajemná zahrada Frances Hodgson Burnett

Není co dodat, tahle mezigenerační kniha je románem i pohádkou v jednom. Knihou, ve které se příjemně ztratíte a zapomenete na okolní svět. A uvědomíte si, v jak zrychlené době žijeme. Je potřeba si uvědomit kdy kniha vznikla a žít příběh jejích hlavních hrdinů spolu s nimi. Pak nemůžete být zklamaní.