ArwenAragorn ArwenAragorn komentáře u knih

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Autor píše velice čtivě, to ví každý, kdo držel některou z jeho knih v rukou. Strhující historický příběh, plný emocí, o třech mladých lidech na cestě za lepším životem. A já jsem jim moc přála, aby se jim jejich sen splnil. Je to příběh plný napětí, statečnosti, vytrvalosti, víry a lásky, ale také neobyčejné bídy, násilí, brutality a zvrácenosti. Přestože jsem obrněna thrillery, tady kvůli té surovosti jednu * ubírám.

11.05.2020 4 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

V příběhu jsou popisovány osudy dvou bratrů, kteří slíbí svému otci, že se v žádném případě nevzdají svého mlýna a k němu náležejícímu hospodářství.
Velice silný, čtivý a inteligentně napsaný příběh o obyčejných lidech, bojujících o svůj mlýn v nelehké době. Krátké kapitoly jsou od roku 1950 vhodně prokládány zprávami z Rudého práva o jednotlivých dějinných událostech.

V knize je spousta chytrých myšlenek, já vybírám tuto od Karla Čapka:
Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe.Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo mění víru, nemá žádnou.....
Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnějším tím, že změnil tvář.

24.08.2019 4 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Neobvyklé prostředí tetovacích salónů, ale scházelo mi tam víc napětí, i když na konci ho zase bylo na několika stránkách až dost.. Jinak je ale kniha čtivá a nenudila.

13.03.2019 4 z 5

Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Úžasná kniha, ke které se vždycky ráda vracím, která se neomrzí, z níž si pamatuji celé pasáže. Betty MacDonald je podle mě záruka kvalitního humoru, což u autorek (tím chci říct ženských) není moc časté. Hvězdiček by si zasloužila daleko víc, stejně jako její prvotina Vejce a já.

19.09.2017 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Výborná čtivá detektivka, má spád i napětí, velmi dobře prokreslené postavy. Vraha jsem sice tipovala, ale to vůbec nevadilo. Určitě si ráda přečtu od autora další knihy a tuhle mohu doporučit.

16.09.2017 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Krásná klasika, něco z knihy znám nazpaměť.Poprvé jsem četla někdy v deseti letech - a pak, kde se vzal můj zájem o horory!

02.01.2017 5 z 5

Ďábelské srdce Ďábelské srdce Linda Castillo

81%

Svalí se na bok. Odhrabu se vlevo a vrhnu se k posteli. Praští mě do zad. Snaží se mě zachytit za opasek. Divoce se natáhnu po pistoli, ale stáhne mě k sobě. Přetočím se, zvednu se a dám mu pěstí přes ústa tak silně, až si poraním klouby. Je ve tváři celý brunátný a zpocený. Z otevřených úst mu kane slina. Zírá na mě vražedným pohledem.
"Ty mrcho!"
_______________________________________________________________________________
Je to už 15. díl s Kate a série si pořád udržuje vysokou úroveň . Řekla bych, že tento díl patří k těm nejlepším z prostředí Amišů. Vražda oblíbeného mladíka ze vzorné amišské rodiny. Kdo proti němu něco měl?
Vraha jsem náhodou odhadla, ale vůbec to nevadilo. Příběh je čtivý, hodně napínavý s pár akčními scénami, skvělou zápletkou a rozuzlením.
Já knížku samozřejmě doporučuji a těším se na další díl.

04.11.2024 5 z 5

Hluboko pod kůží Hluboko pod kůží Liz Nugent

85 %

"Ať už je krása cokoliv, jejím základem je řád a její podstatou jednota. Krása je jen pod kůží, ale ošklivost sahá až na kost.!"
Dorothy Parkerová
Věděla jsem, že to není normální. Věděla jsem, že já nejsem normální. Nikdy jsem nepotřebovala lidi, jen pohodlí, které mi mohli nabídnout.
Úžasný temný a zneklidňující psychologický thriller s překvapivým rozuzlením. Četl se velice dobře. Postava hlavní hrdinky Delie, která nikdy nikoho nemilovala, kromě svého otce a neměla žádné svědomí, je mistrně vyobrazena, fascinovala mě od jejího nejútlejšího věku.
Mně se knížka moc líbila, přeji vám to samé a doporučuji ji.
Pokud chcete kvalitnější zhodnocení knihy, které mě hned zaujalo, je pod intelektuálka.

27.10.2024 5 z 5

Instinkt Instinkt Tess Gerritsen

Amy:
Kroky.
Upřeně se zadívala přes síťové dveře a snažila se rozeznat, kdo nebo co se blíží. Byla to Julianne vracející se od auta?
Potom uviděla, jak se ze stínu stromů vynořila nějaká postava. \ve slabé záři od jezera se na cestě rýsovala jen jako silueta. Ale nebyla to Julianne. Byl to nějaký muž a přicházel k ní.
V tu chvíli se dala do křiku.
Po čase jsem se zase velice ráda setkala s Jane a Maurou. Jedná se o výbornou detektivku. Jane vyšetřuje smrt zdravotní sestry a současně pátrá po stalkerovi, který obtěžuje vysokoškolačku Amy. Přitom matka Jane Angela neustále otravuje Jane s tím, že se jí zdají podezřelí noví sousedé. Hlavně díky Angele se do knížky dostává i humor a já se docela bavila.
Nejdřív je v nebezpečí života Angela, jejíž instinkt, jak se ukázalo, byl správný, pak chvilku i Jane.
Původně jsem chtěla dát čtyři hvězdičky, ale vzhledem k dobře vymyšlené zápletce a velice zdařilému rozuzlení musím jednu přidat. Ten závěr se autorce opravdu povedl a já knížku doporučím. Přesto musím poznamenat, že starší detektivky autorky se mně líbily víc.

16.09.2024 5 z 5

Skvělá známost Skvělá známost T. M. Logan

80%

Na začátku jsem byla z psychothrilleru nadšená, napínavý, čtivý, ve druhé půlce lehce rozhozená, ale teď nechápu, co jsem vlastně čekala. Ke konci už jsem zase spokojená. Napětí a zvraty si příběh udržel.
Nepravděpodobnost nehodnotím, to vždycky připomínám, a knížku doporučuji.

30.05.2024 4 z 5

Jedenáct lhářů Jedenáct lhářů Robert Gold

Ben a reverend Withers:
Ani jeden z nás se nepohne. Otevřel se nám pohled do základů budovy a my vidíme, že oba vyšetřovatelé klečí vedle roztříštěné lidské lebky.
_________________________________________________________________________
Nevím, jestli těch lhářů bylo jedenáct, ale lhalo tam hodně lidí. Na konci se všechno vysvětlí. Zápletka se mi moc líbila.
Já jsem si knížku, která plyne klidným tempem, užila. Doporučuji.

11.05.2024 5 z 5

Oběť v pasti Oběť v pasti John Sandford (p)

81%

Pomalu přistoupili k sudu. Ze vzdálenosti deseti metrů Lucas viděl, že je plný vody. Když přišli až k němu, opatrně nahlédli dovnitř. Na dně sudu sedělo malé tělíčko, bledý oválný obličej obrácený tváří k nim. Voda byla čímsi zakalená a odraz tělíčka se v ní mihotal, bílé šatičky se kolem něj vzdouvaly jako plášť a černé vlasy se vznášely kolem hlavy.
______________________________________________________________
Perfektní detektivka. Únos ženy a jejích dvou dětí, přitom únosce známe od začátku. Sociopat nebezpečný už od dětství, sexuální maniak, který se nezastaví před ničím. Chvílemi hodně drsné. I tak si autor najde místo pro humor.
Velmi čtivé, napínavé, s očekávaným i neočekávaným rozuzlením.
Detektivky s Lucasem mě nemůžou zklamat. Moc doporučuji!

28.04.2024 5 z 5

Ptačí žena Ptačí žena Lenka Chalupová

81%

...Pro sovy měla Mariana slabost od dětství, ošetřila jich už desítky, ale tenhle kousek byl exemplární. Přivezli jí tu královnu až od Moravského krasu, našli ji v lese, byla už na pokraji života a smrti, spíše tedy mrtvá, než živá. ...Mrkla do kalendáře na říjnová jména a oko jí spočinulo na Olívii. Krásné a příhodné jméno pro sovičku.
____________________________________________________________________
Moje první knížka od autorky a jsem mile překvapená. Moc se mi líbí, jak píše, i když to není zrovna veselé čtení. Autorka je z Přerova a asi proto zasadila děj románu do tohoto města. Oblíbila jsem si Marianu, její děti Jonáše a Bohdanku a babičku Hedviku. Bohdanku jsem si zamilovala, to byla tak šťastná holčička! Ráda jsem četla o ptačí záchranné stanici, dost věcí jsem se tady dozvěděla. Mariana je žena, která miluje své děti a svou lásku dává taky ptákům. Proto je na ni přezdívka "Ptačí žena" jako vyšitá.
Netušila jsem, že v knížce bude i detektivní zápletka a jednomu z rodiny půjde o život. Tehdy se zatím poklidný život Mariany změní. Na povrch vystupují zatím nepoznané emoce a všechno, co si vybudovala se v jedné minutě tříští. Strach z ptačí chřipky, který ji předtím doprovázel se teď stává nepodstatný.
Přestože kniha nekončí moc šťastně, autorka ponechala závěr optimistický.
Doporučuji a od Lenky Chalupové si ráda přečtu další knížky.

11.03.2024 5 z 5

Tichá podnájemnice Tichá podnájemnice Michallon Clémence

60%

Podle anotace jsem se těšila na napínavý psychologický thriller, ale obsah mě nezaujal, vadil mně způsob, kterým byl thriller psán, celý příběh byl dost naivní, protivně se táhl a postavy nebyly dostatečně propracované. Je to takový průměr.

10.02.2024 3 z 5

Zaslepení Zaslepení Jørn Lier Horst

80%

Zdařilá detektivka s výbornou zápletkou. Wisting a jeho oddělení postupně rozplétají nitky případu, týkající se zmizelého taxikáře. Na stůl se mu dostává pistole z trezoru mrtvého kápa místního podsvětí a je ověřeno, že figurovala ve dvou vraždách. Jedna z nich spadá pod jiné policejní oddělení. To už svůj případ dávno vyřešilo. Na Wistingovi je, aby dokázal, že se mýlilo. A tíží ho čas. Závěr ukazuje, že ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá.
Doporučuji!

26.12.2023 4 z 5

Poslední slovo Poslední slovo Mary Burton

60%

Někteří z nejúspěšnějších lidí na světě jsou psychopaté. Mnozí z nich jsou vůdci v obchodním, politickém či novinářském světě nebo ve světě organizovaného zločinu. Jejich zásadním rysem je sobectví. Vědí, co chtějí, a udělají cokoliv, aby to získali. Nemají žádné zábrany ani svědomí.
___________________________________________________________________________
Nejdřív jsem byla s thrillerem velice spokojená, postupně se mi zdálo, že se tam hodně věcí opakuje a mohl by mít míň stran. Ani rozuzlení mě nijak neokouzlilo.
Naopak, kdo se bojí velké romarťárny, nemusí. Je tam jen jedna erotická scéna.
I přes výtky doporučím.

22.09.2023 3 z 5

Není hluchý jako hluchý Není hluchý jako hluchý Ed McBain

81%

"Tak co si o tom myslíte?" zeptal se hluchý.
Záměrně si vybral lidi, kteří si o ničem nemyslí nic, a byl si plně vědom, že má dnes za úkol prodat jim svůj nápad a plán. S nadějí se po nich podíval. Pokud nebudou ochotni ho v téhle podobě koupit, bude je muset nahradit jinými lidmi. Náramně jednoduchá záležitost.
___________________________________________________________________________________________________________
Tak tahle detektivka se autorovi moc povedla. Hezky to napsali mi-380 a heavy66. Podepisuji se i pod jejich úryvky z knihy, protože jsou pekelně dobré. A našlo by se jich tam ještě fůra, co by stálo za zveřejnění.
Knížku samozřejmě doporučím.

12.12.2022 5 z 5

Brokovnice Brokovnice Ed McBain

81%

Tři mrtví a senzační rozuzlení. To je další detektivka z 87. revíru. Musím opět připomenout některé skvělé dialogy, u kterých jsem se fakt nasmála.
Doporučuji, knize nemám co vytknout.

18.06.2022 5 z 5

Největší strach Největší strach Alex Finlay

75%

Výborný thriller. Mattův bratr Danny je ve vězení za vraždu své přítelkyně a jeho rodiče, sestra a mladší bratr zahynuli při nešťastné náhodě v Mexiku. Byla to ale opravdu nešťastná náhoda?
Příběh je ozvláštněn vstupy z Dannyho dokumentárního seriálu o své nevině, který sleduje celá Amerika. Kniha má spád, dobrou zápletku a skvělý neočekávaný konec.
K přečtení ji doporučím.

29.05.2022 4 z 5

Prasklina Prasklina Sharon J. Bolton

45%

Začátek, odehrávající se v Jižní Georgii mě bavil, stejně jako konec, opět z Jižní Georgie. Prostředí ledovců bylo velice atraktivní. Ale prostřední část, odehrávající se v Cambridgi se mi nelíbila. Nudily mě stále se opakující problémy Felicity (nechci spoilerovat) a dost jsem se v ději ztrácela. Bohužel tato část byla taky z knihy nejdelší. Uvažovala jsem i nad dvěma *, tři dávám spíš z důvodu, že si autorky a její předešlé tvorby hodně cením.

15.04.2022 3 z 5