asam komentáře u knih
Spisovatelka zvolila velmi zajímavé téma - dárcovství krve, krevních destiček, kostní dřeně a v neposlední řadě i darování ledviny mezi sourozenci. Téma k zamyšlení - koho z dětí preferovat, koho obětovat.
Vše ostatní, co k tomu autorka přibalila, i když ji nechci upírat její vypravěčské schopnost, včetně závěrečného vygradování situace a hlavně rozuzlení mi už připomínalo " romány pro ženy". Nic proti románům pro ženy, je to také literatura,, ale to není můj šálek kávy. Promiňte, ale od autorky si musím trochu oddychnout,
Velmi čtivá detektivka, napínavá, z méně známého prostředí. Polsko trochu jinýma očima.Barvitě vylíčeny krásy města Sandoměře./ Město opravdu existuje - viz wikipedia./ Dobře prokresleny charakteristiky postav. Ten sex tam byl myslím zbytečný. Možná chtěl autor děj trochu odlehčit, nebo chtěl aby byl Szacki trochu lidštější? I bez toho byl prokurátor sympatický
Opět autorka zvolila neotřelé téma. I když bylo trochu přehnané /týrání, zabíjení/ jako reality show je trochu moc i na knížku, ale pravda je, že tyto programy jsou na krutosti a nefér jednání založeny a kdyby sledovanost TV byla malá, hned bychom jako lidé mohli být na sebe pyšní.
Kapitoly o vlcích a jejich chování ve smečce byly velmi zajímavé. Doufám, že se zakládají na pravdě. Já autorce věřím, ale nedokážu posoudit. Vlka jsem snad ani živého neviděla Možná v ZOO
Vše se prolíná s osudovým rozhodnutím sourozenců zda zvolit život či smrt pro svého otce. Eutanázie je jeden velký problém, pokud se nás netýká osobně, tak víme jak se rozhodnout, ale co když se jedná o člověka blízkého? Co když čas vše vyřeší za nás???
Běžné problémy, které řeší snad každý dospívající člověk - vztah k rodině, problémy s kamarády, první láska apod. V knížce však tyto problémy řeší děti postižné, které svět nebere jako normální. Snad jsou i více citliví , a vztahy prožívají mnohem intenzivněji a o to bolestnější jsou pak neúspěchy či rozchody.
Velice působivě napsaná knížka, která dá nahlédnout do úplně jiného světa
Z mého pohledu to nejslabší co autorka zatím napsala. Téma sice silné, problémy osamělé ženy alkoholičky, ale vyprávění tak nepřehledné, že se v něm ztrácíte. Autorka má zvláštní způsob vyprávění, tím je osobitá, ale tady to už bylo příliš...... Bohužel.
Zajímavé je sledovat psychoterapeutické postupy při léčbě. Autorka sama je psychoterapeutka a tak umí v knize zaujmout. Lidská duše,/ a dětská ještě více/, je velmi zranitelná a vyrovnat se s problémy, které tuto duši poznamenaly je velmi obtížné.
Doporučuji k přečtení. Společnost a někdy i ti nejbližší dokáží být velmi krutí.
Romeo a Julie v 21. století. On Ind - křesťan, ona narozená v Afganistánu - muslimka. Vychováni ve dvou odlišných světech, v kulturách, které jsou tak protikladné, že nenajdou nic společného. Příslušníci dvou tak odlišných nesmiřitelných náboženství. Velice zajímavý pohled do denního života obou mladých lidí žijících v jednom městě, tak blízko a přitom nekonečně od sebe vzdáleném světě.
Zklamalo mě však literární zpracování.
Každý z nás by měl mít tu možnost jednou v životě podniknout cestu, kde najde sám sebe, přehodnotí plusy i mínusy toho co prožil. A nemusí to být zrovna cesta přes PCT, možná stačí jen jít kousek loukou či lesem a přemýšlet.
Knížka má spád, dobře se čte, je v ní humor, optimismus a samozřejmě i smutek. Takový je život.
Jedna z nejlepších Irvingových knih - alespoň pro mne. Od autora jsem přečetla všechny knihy ,/ patří mezi mé oblíbené autory/, ne že by se mi ostatní knihy nelíbily, ale u Pravidel moštárny mě vždy mrazí v zádech. Ani filmové zpracování mě kupodivu nezklamalo.
Každý jsme jiný, každý z nás má své klady a zápory, každý žije v jiném prostředí, má jiné kamarády, záliby A teď se se všemi setkáváme na jediný den a musíme se vcítit do jejich problémů, radostí. Můžeme zasáhnout do jejich života, změnit ho, ale k lepšímu či horšímu? Neublížíme tím, že zasáhneme? To jsou otázky, které si den co den klade " A." Na všechny může zapomenout, je v jejich těle pouhý den, ale láska kterou prožívá je navždy. Tolik různých postav, zápletek.
Velice zajímavé téma, Je to moje první setkání s autorem a jeho dílem a nelituji toho. Knížka má spád. Den co den jiný problém. Den co den jiný člověk. Žádná sladká romantika.
Určitě doporučuji
Zábava, vtip, recese. Sepsat takto dějiny, i v tom je kousek umění. Miluji krásnou spisovnou češtinu, " oprásky" ale můj cit neuráží. Dokonce jsem se smála i nahlas. Tento komentář můžu kopírovat k 2.3. dílu a těším se na 4.
Ne každá kniha, která se stane světovým bestsellerem mě nadchne. A to je právě případ tohoto díla.
Zajímavý příběh, jakoby z jiného světa. Trochu rozvláčný a asi jsem zrovna nebyla naladěna na stejnou strunu. Dočetla jsem, ale často jsem se musela do čtení nutit.
Na této knížce vyrostlo už několik generací. Všechny děti jsou tím poznamenány - kladně samozřejmě.
Irvinga a jeho knihy mám ráda, nikdy mě nezklamal, Ale u této knihy jsem se musela do čtení nutit. Nijak mě to nezaujalo, i když téma je zajímavé. Asi nebyla ta pravá doba pro tuto knížku.
Zajímavé čtení, ale beru to s rezervou.
Dost opakuje to co už bylo v předešlé knížce " Vyléčit nevyléčitelné".
Simon Mawer knihou Pád opět nezklamal. Barvitým jazykem líčí strhující atmosféru horolezeckých výstupů, máte pocit, že jste přímými účastníky. Čerpal ze svých vlastních zážitků z horolezectví / jak sám uvádí v doslovu ke knize/. A příběh o lásce, přátelství, nevěře,- prolíná knihou velice citlivě. Kdyby toto téma zpracoval někdo jiný, mohla by to být červená knihovna. Ale Mawer dokáže psát tak, že mu věříte a s hrdiny jejich příběh prožíváte. Napětí vás provází celou knížkou a rozuzlení na úplném konci ???? Určitě doporučuji k přečtení.
Chance moc řečí nenadělá ale když promluví, tak je to trefné a pravdivé, i když je myšlenkami úplně jinde.
Velmi dobré i filmové zpracování
Výstižný titul knihy." Krev a mlíko" , ale i jiné lidské tekutiny proudí na stránkách jako řeka . 600 stran toho nejhoršího, čeho je člověk schopen- vraždy, násilí, smilstvo, zrada, pomsta krutost,,hlad, obžérství - to vše se vám odvíjí při čtení jako ve filmu. Několikrát jsem knihu odložila s tím, že toto číst nebudu. Ale nedá vám to a znova se ke knize vracíte. Je napsána úžasně barvitým bohatým jazykem. Máte pocit, že jste přímým svědkem všech těchto hrůz. Trochu jsem se ztrácela ve jménech a chvilkami nevěděla, kdo je čí dítě a kdo je manžel sedmé či třetí sestry.
Jsem na rozpacích jak knihu hodnotit.
Úžasná svým vytříbeným jazykem, pestrostí projevu autora, způsobem jakým popisuje boj o přežití --- ale už se k ní asi nikdy nevrátím.