Áža707 Áža707 komentáře u knih

6 klíčů – Odemkněte svůj genetický potenciál pro nestárnoucí sílu, zdraví a krásu 6 klíčů – Odemkněte svůj genetický potenciál pro nestárnoucí sílu, zdraví a krásu Jillian Michaels

Knihu jsem četla poměrně dlouho a chtěla bych za její zaslání poděkovat nakladatelství Anag. Děkuji, že mi knihu poslali k recenzi!

Kniha je psaná lehkým stylem a občas je zde i nějaká vtipná fráze. Musím říct, že text podtrhoval, proč mám Jill a její názory, cvičení a knihy tolik ráda. Sama několikrát uznává, že k některým věcem dospěla až časem a že možná najdete v předchozích knihách věci, které dříve neuznávala a momentálně je doporučuje.

Právě své nabyté informace (podložené výzkumy) se snaží předat dál. Rozhodně si myslim, že je vhodná i pro naprosté laiky, kteří se chtějí sami vzdělat a zjistit něco více o svém těle a jeho fungování. Protože každou odbornou informací rozebere, aby ji porozuměl i člověk bez vzdělání v oboru. Často zde najdete převedení fungování těla na něco naprosto známého a jasného.

Upřímně jsem velmi ráda, že se kniha nezabývá jen stravou, pitnym režimem a cvičením. Najdete zde informace o stresu, zánětu a dokonce i o látkách s kterými se setkáváme při každodenním životě a přitom nejsou vhodné pro naše těla.

Pro mě to bylo velmi obohacující a skvělé doplnění k mému dosavadnímu vzdělání. Rozhodně si myslím, že se ke knize někdy vrátím, protože jsem zde našla velmi zajímavé věci a v knize jsem si je zvýrazňovala lepiky i zvýrazňovači. Odnesla jsem si z ní plno zajímavých poznatků (například, že moje volba červeného vína je prostě nejlepší ️) a rozhodně je hodlám zužitkovat v dalším životě i radám ostatním lidem.

Myslim, že by po knize měl sáhnout každý, kdo chce začít s zdravým životním stylem, ale nejen s tím, kdo chce porozumět a naslouchat svému tělu a chovat se k němu, co nejlépe, aby mu dlouho sloužilo. A jak sama píše Jill, hlavně pomalu a s rozvahou.

⭐ 5/5

08.07.2022 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

U této audioknihy mě velice překvapilo, že chybí některé části, které jsou napsané v knize. Setkala jsem se s tím poprvé a docela mě to zaskočilo. Druhým šokem pro mě byl mluvený projev od ženy, kromě Šesti vran jsem měla vždy audioknihy, které namlouvat chlap a musím říct, že mi to bylo sympatičtější. Dlouho mi trvalo, než jsem si na projev paní Lenky Krobotové zvykla.

Kniha se poslouchala poměrně dobře a řekla bych, že děj ubíhal v dobrém tempu. Trochu by mě zajímalo, zda by mi to tak přišlo i při čtení, když jsem viděla některé délky vynecháných pasáží.

Hlavní postavu Camille jsem si poměrně oblíbila a přišlo mi zajímavé nahlédnutí do její duše a myšlenek. Nejen jejich, ale celkově chování podivného městečka a hlavně chování rodiny Camille. Rozhodně zde nehledejte nějaký idylický vztah matky a dcery.

Celkově bych právě řekla, že se spíše jedna o psychologické nahlédnutí do života postav a každá postava má své problémy, démony a nějaký způsob, jak se s tím vyrovnat i když zrovna není nejlepší.

Na knize mi vadily hlavně dvě věci. První z nich bylo, že se velmi často opakovala fráze: "kdo by tohle udělal malým holčičkám". Samozřejmě chápu, že situace, kdy jsou obětí děti je více emoční a náročná, ale myslím si, že by výpověď mohla být jinak postavená, aby se předešlo opakování vět, které mě ke konci už celkem nebavilo.

Druhá věc, za mě hlavní, je ta, že jsem od půlky tušila první část rozuzlení a cca od třičtvrtě měla myšlenku na zbytek a bohužel se mi to potvrdilo a to mě doopravdy zklamalo. Protože jsem čekala nějaký výborný WOW efekt, ale ten se nekonal.

Rozhodně tím nechci říct, že je to špatná kniha, jen bohužel mě tolik neoslovila, ale věřím, že si své čtenáře najde. Myslím, že ji mohu doporučit všem, který zajímá psychologie postav a milovníkům thrilleru.

20.06.2022 3 z 5

Démon z Hex Hall Démon z Hex Hall Rachel Hawkins

Bezprostředně po dočtení prvního dílu jsem se pustila do druhého, který mě chytl hned od prvních stran.

Sophie pomalu končí rok v Hex Hall a přijde zajímavá nabídka, aby strávila léto se svým otcem v Londýně a nejen se svým otcem, ale i snoubencem. Pod podmínkou, že s ní pojede i její kamarádka Jenna, souhlasí. V Londýně chce podstoupit rituál Odstranění a všichni její společníci doufají, že ji to rozmluví.

Musím přiznat, že kniha neztratila ani na chvilku nit z prvního dílu a to velmi chválím. Autorka si pro nás připravila zase velmi propracovaný zážitek, ve kterém nechyběl vtip a sarkasmus. Dozvídáme se více o historii celého světa a vlastně i o rodině samotné Sophie. Ta se snaží naučit sžít s novými informacemi, které se k sobě dozvěděla a stejně tak se snaží zvládnout a pracovat se svou moc.

Vyskytují se nám tu nové postavy a i některé z předchozího dílů, u kterých se dozvídáme nové skutečnosti. Vážně by mě trochu víc zajímal příběh Cala. Mimochodem za mě další velmi skvělá postava, je to oravdový kamarád, bojovník a strašně moc se mi líbilo, jak stál ve všech ohledech za Sophii.

Jak už jsem zmínila výše, autorka nám připravila skvěle zamotaný příběh, který se rozmotal přesně do takového stavu, aby vás nalakala i na poslední díl série. Nenudila jsem se ani chvilku, již od začátku nás příběh udržoval v napětí a opět zde proběhly doopravdy nečekané zvraty.

Musím přiznat, že jednu část jsem začala trochu tušit, ale vůbec mi to nevadilo a stejně pro mě konec byl wow v jiných ohledech.

Jak už jsem psala u předchozího dílu, tak mohu jen a jen doporučit. Obzvlášť pokud milujete upíry, čarodějnice, démony a podobné bytosti. Pokud hledáte napínavé, ale přitom oddechové fantasy, tak u téhle série nešáhnete špatně.

⭐ 4.5/5

04.05.2022 4 z 5

Čarodějnice z Hex Hall Čarodějnice z Hex Hall Rachel Hawkins

Kniha se řadí do kategorie pro mladší čtenáře, ale myslím si, že i starší čtenáři si najdou své. Já jsem dobrým příkladem. :D Ano plno z vás ví, že mám ráda young adultovky a proto mě oslovila i tato. Rozhodně jsem si u čtení nepřipadala blbě.
Příběh vypráví o Sophii, která je mladou čarodějnicí a jednou se její magické schopnosti zvrtnout. No dobře možná ne jednou, ale trochu víckrát. Její poslední kousek skončí tak, že je poslána do internátní nápravné školy, kde bude muset zůstat až do svých 18 let. Jenže nic není jednoduché. Po letech, které žila s matkou obyčejného původu se zdá, že do magického světa nezapadá. Čarování se ji nedaří a bohužel existují věci, které vůbec nezná a někteří lidé ji proto mohou nenávidět. Kruh se začne zamotávat, když zjistí pravdu o svém otci (škoda toho spoileru v anotaci – jsem ráda, že jsem si ji těsně před čtením nečetla, protože jsem byla aspoň vice překvapena!), na škole se dějí podivné věci, některá rozhodnutí vedou k dalším problémům.
Kniha se četla velmi dobře, nejen protože má málo stránek, ale dokázala krásně zaujmout a vtáhnout do děje. Já jsem si čtení celé knihy náramně užila, protože zde bylo plno vtipných momentů, kterým jsem se mohla od srdce zasmát. Doopravdy mě oslovil a bavil ten svět.
Setkáváme se zase s něčím úplně jiným a originálním. Polepšovna pro magické bytosti, potkáváme se zde s čarodějkami, vílami nebo dokonce i s vlkodlaky. Svět byl dobře vysvětlený, dokonce zde máme i historii jednotlivých druhů a nějaké ty legendy. Za mě doopravdy skvěle promyšlené a nemám nic, co bych vytkla. Zvraty v knize byly neskutečné, nic z toho jsem nečekala a když jsem si myslela, že už autorka nedokáže překvapit, tak naservírovala další šok.
Hlavní hrdinku jsem si oblíbila, a to hlavně proto, že je takový nespoutaný živel a potřebovala by na svou pusu retardér. S tím mám bohužel své zkušenosti, takže jsem se do toho dokázala vcítit. Mnohdy jí právě okamžitá reakce vynesla vetší potíže. Její sarkastické poznámky byly opravdu skvělé, a právě přidávaly dobrý bonus k celé vtipnosti knihy.
Já jsem si čtení hodně užila a knihu bych vám ráda doporučila. Pro mě to bylo velmi příjemné, odpočinkové a zajímavé čtení. Takže pokud máte rádi čarodějnice, upíry a další nadpřirozené bytosti, tak bych vám knihu ráda doporučila. Myslím, že ji zvládnete poměrně rychle jako já. Už teď se těším na další díl.

04.05.2022 4 z 5

Všechna moje M Všechna moje M Andrea Zavadilová

Takhle kniha mi nic extra nedala a za pár chvil bude zapomenutá a vzpomínat na ní nebudu. Nevím komu, má kniha být určena a ani nedokážu říct, zda existuje věk, kdy by se mi líbila.

Knize chybí nějaká větší myšlenka, která by ji dávala smysl. Celý příběh je vlastně o dívce Emě, která prožívá první zamilovanost, vztahy a zklamání. Jenže je prožívá bez nějakého citu a celkově postava je taková nevykreslená a nevýrazná a kromě toho, že má kamarádky s kterými chodí pravidelně pít a chodí na gymnázium se nedozvíte nic. Akorát v mnohých případech působí jako kámoška na baterky, protože je zaslepená nějakým novým objektem touhy. Strašně mě štvalo, že si nestála za svým a zpětně si říkala, jak je blbá, že to udělala, ale vlastně o pár stránek udělala vše do puntíku stejně.

Čekala jsem nějaký zajímavý zvrat, ale ten nepřišel, prostě jen jsme prožily pár zážitků v životě dospívající dívky, která nemůže být davána za vzor žádnému devčeti. Protože jedná nezodpovědně a občas bez rozmyslu. Čekala bych, že její jednání bude mít nějaký dopad ze stran rodiny nebo přátel, ale ani to se nestalo.

Vím, že kniha je Autorčinou prvotinou a rozhodně věřím, že do budoucna by mohla více propracovat jednotlivé postavy a trochu jim vdechnout života, protože jsme se nedozvěděli nic o jejich kamarádkách ani rodině. Trochu mi mrzelo, že celý příběh působí, že byl sepsaný na jeden nádech během pár minut. Protože některé věci jsou naprosto nelogické a vzájemně si protiřečí a to hned v následujícím odstavci. Další věc je, že bohužel asi knize chybí korektura, protože některé věty nedávají smysl, někde chybí slova a v jiných částech naopak najdete stejně slovo v jedné větě víckrát. Poslední věci je, že některé části působí jako přes kopírák s předchozím textem. Takže se vlastně jen opakuje to stejné a když už se konečně dostaneme k tomu poslednímu, který v té chvíli má být ten pravý a úžasný, tak se vlastně ani nedozvíme v čem jeho úžasnost spočívá až na to, že si ji vyslechl.

Myslím, že jsem vystihla to podstatné a obrázek si dokážete vytvořit sami. Mrzí mě, že na knize nenacházím nic pozitivního, co by se tady dalo vyzdvihnout. Obálka mě zaujala, myšlenka byla dobrá, akorát by to chtělo trochu větší péče a propracovanosti.

⭐ 1/5

09.01.2022 1 z 5

Tvář vody Tvář vody Guillermo del Toro

Knihu jsem v knižním světě moc nezaznamenala a myslím si, že je to celkem škoda. Ano, upřímně musím přiznat, že knihu jsem četla poměrně dlouho a dávala mi docela zabrat... Přesto bych řekla, že stojí za přečtení.

Ocitáme se v Americe v šedesátých letech a jedna tajná laboratoř zkoumá neznámý druh z Amazonie. Kromě popisů vědců se zde potkáváme i s rasismem a nadřazeností "bílých" lidí a celkově, že být odlišný je špatný.

Příběh nám je vyprávěn prostřednictvím více lidí a proto je ze začátku docela zmatečný kdo je kdo. Postupem čtení jsem si začala věci spojovat  jako jednotlivé dílky skládačky.

Postavu Elisy jsem si oblíbila a přes to všechno čím si prošla byla nesmírně statečná. Nikdo se s ní nemazlil a přesto si dokázala vybudovat velké city a měla obrovskou naději.

Naopak postava Stricklanda mi byla již od začátku nesymptická a strašně mě štvala. Teď se doopravdy omluvám, ale byl to totální kretén kreténů a já jsem mu nepřála nic dobrého. Choval se jak největší blbec pod sluncem. Od tohohle záporáka nečekejte nic slušného. Lainie (manželka Stricklanda) mi byla velice sympatická a v mnohých částech knihy mi ji bylo líto. Byla jsem strašně ráda, pro co se nakonec rozhodla.

Příběh byl doopravdy zajímavě podaný, mnohdy sice styl psaní kostrbatý, ale ve výsledku moc dobře udělaný. Konec byl krásný a epický a myslím, že skvělé završení všeho. Strašně moc jsem si užila části psané z pohledu Devoňana (až na jednu výjimku - znovu fuj!). V knize je sice jen pár, ale přesto opravdu nádherných ilustrací.

Ve výsledku kniha nebyla špatná. Osobně ani nevím, jakým čtenářům ji doporučit. Řekla bych fanouškům reality s nadpřirozenem, kterým nevadí krev, střelba, šílenství a podivnosti.

Sama nedokáži říct, zda se ke knize někdy vrátím a nebo, zda se podívám na film.

20.08.2021 3 z 5

Truly Truly Ava Reed (p)

Knihu jsem začala číst, protože jsem se nemohla začíst do jiné již rozečtené. O to větší překvapení mě čekalo, když jsem ve tři hodiny ráno knihu zaklapla a měla ji dočtenou.

Jak už z úvodu můžete pochopit, kniha se čte sama a je to prostě takové příjemné, odpočinkové čtení. Pokud už mé recenze sledujete dlouho, víte že miluju u romantických knih přidanou hodnotu a tu pro mě rozhodně Truly má. Příběh je předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo.

Velice jsem si oblíbila postavy June a Masona a jejich popichování dávalo knize správný raz. June je úžasně střelená, ale rozhodně taková ta kámoška, kterou každá holka ve svém životě potřebuje. Protože když je největší nutnost, tak se zeptá, kde zakopete tělo. Velice se mi líbil vztah Masona k June, protože to byl úžasný bratrský vztah.

Samozřejmě nesmím opomenout Andie a Copera, kteří jsou hlavními hrdiny knihy a oba jsem si také oblíbila. To co si sebou v životě nesou není jednoduché a každý proti démonům bojuje po svém.

Já jsem si čtení náramně užila a je to doopravdy skvělá Feel good romance a skvěla kniha právě na léto. U knihy jsem se zasmála a v některých chvílích obsahovala velmi pěkné myšlenky. Velice se těším na další díl a kam se s hrdiny dostaneme dál.

17.08.2021 4 z 5

Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

Na knihu jsem se hodně těšila a doopravdy mě nezklamala! Příběhu nechybí správná čtivost, možná do strany 70 se bude zdát zdlouhavá a nezajímavá, ale slibuju, že poté se to zlomí. Dalším bonusem jsou záznamy protokolů, které si Pipa píše. Kromě toho zde můžeme najít i zpracovanou mapu a následně i kopie z diáře. To už samo přidává na originalitě.

V knize nejde jen o to, že se Pipa pomocí projektu do školy snaží odhalit vraha Andie, ale máme zde další problémy okolo – šikana, drogy a jejich užívání mladistvými, znásilnění apod. Podle mě to rozhodně není oddechová kniha, ale pořádný psychothriller, který vás vtáhne do děje a nepustí. Rozhodně musím říct, nenechte se odradit tím, že je příběh řazen do Young Adult, protože to je doopravdy skvěle propracované a mě to bavilo i více než některé thrillery pro dospělé.

Hlavní hrdinka je velice sympatická, chytrá a nebojí se do něčeho skočit po hlavě i když v některých pasážích knihy je to velice riskantní. Další postavu, kterou jsem si zamilovala hned v začátku knihy byl Ravi. Nechybělo mu správné odhodlání, ale svým způsobem byl i rozumnější v některých situacích. Ocenila jsem, jak byl chápavý vůči Pipě, když se rozhodla jednu věc neukázat policii. (Víc neřeknu, nechci nic vyspoilerovat!)

Pomalu krůček po krůčku hledáme viníka a vy se můžete snažit odhadnout o koho jde a moje tipy byly úplně mimo. Do posledních stránek jsem neuhádla, kdo je skutečně vrah. O to větší překvapení mě právě čekalo na konci. Jako za mě doopravdy správný WOW efekt. A poslední kapitola byl takový sladký bonus, ano šlo by to i bez toho, ale zase si říkám proč ne.

5/5

10.07.2021 5 z 5

Ledové království: Srdce z ledu Ledové království: Srdce z ledu Elizabeth Rudnick

Od knihy jsem čekala něco navíc k Frozen, jakože nějaký příběhy, které přímo nebyly ve filmu. Jako rozhodně bych se nezlobila, kdyby byla kniha jen k Olafovi.

Dostala jsem příběh, který je dost podobný jako film akorát jsou zde nějaký detaily navíc. Příběhem nás provází princezna Anna a princ Hans. Kapitoly Anny mě bavily, ale Hans mě strašně vadil, nemám ho ráda ani ve filmu ani tady.

Jelikož jsem sama Frozen viděla až v pozdějším věku, tak moje oblíbené postavy nejsou Elsa ani Anna, upřímně jsou mi fuk (pardon!) Naopak miluji Olafa a Svena ️ Jo a proč Svena? Nevím, asi podle toho jak je ztvárněn ve filmu. Olaf by podle mě měl dostat více prostoru (beru samostatnou knihu/film, což bude stejně zábavný, jako Olafovi výroky v Srdce z ledu/Frozen).

Kniha se čte úplně sama, je psaná velice jednoduchým stylem, takže pro děti úplně super! A víte co je druhý bonus? Za mě je třeba úplně skvělý! Když čtěte knihu, tak vám děj nenarušují žádné písničky, které mě osobně ve filmu vytáčí.. Já sama jsem zvládla knihu během večera a bylo to příjemné odpočinkové čtení.

Takže pokud chcete vypnout a jen si užívat oblíbený a známý příběh, tak směle do toho.

18.05.2021 3 z 5

Kde je ta holka? Kde je ta holka? Alexandra Potter

Od knihy jsem nečekala nic extra a říkala jsem si, že to bude něco jako filmy "Znovu 17" či "Přes noc třicítkou".

Musím říct, že mě příběh velice překvapil, krom toho, že byl vtipný, tak myšlenka byla doopravdy zajímavá. Hlavní hrdinka se najednou nestane dvacetiletou, ale své minule já dokonce potká. Cestuje pak z přítomnosti do minulosti (a naopak) a chce aby její dřívější já, Lottie, se chovalo střídměji a víc o sebe pečovalo a nejlépe neprošlo všemi chybami. Protože Charlotte má dokonalý život, práci i přítele, sice zapomíná, co to je kvalitní jídlo a nebo kamarádi, ale zdá se být spokojená. Až po setkáních s Lottie zjišťuje, co vše ji v životě chybí.

Charlotte jsem si oblíbila, obě dvě její já měla něco do sebe a já jsem se náramně bavila nad jejich rozhovory. Vanessa byla správná kamarádka i přes to, že Charlotte neměla čas a často upřednostňovala práci před čímkoliv. Miles byl podle mě blbec od pohledu a přišlo mi, že on sám se snaží Charlotte nastrkat do pozice, která je pro něj nejlepší, ale neohlížel se po Charlotte a jejich přání. Například za ní mluvil v restauraci a nenechal ji aby se vyjádřila sama. Já bych ho hned hnala pryč!
Další skvělou postavou byl Oliver a byla jsem ráda, že on byl postavou v obou časových linkách (ale víc si budete muset přečíst sami!).

V některých věcech byla kniha odhadnutelná (např. Kdo byla žena sedící s Charlotte na lavičce), ale v jiných věcech dokázala překvapit. Samozřejmě zde nechyběl zajímavý zvrat, uvědomění si hrdinky, že jen práce za to nestojí a potom šťastný happy end.

Takže stručně kniha není nijak náročná, spíš odpočinková, ale má skvělou myšlenku a humor a já jsem si čtení doopravdy užila. Pokud hledáte něco příjemného na čtení, tak mohu tohle jen a jen doporučit :)

17.05.2021 3 z 5

Hrady z písku Hrady z písku Kayla Olson

Příběh se četl velmi dobře, děj skvělé ubíhal. Někoho možná překvapí vyprávění v první osobě. Zajímavý je i prolínání současnosti s myšlenkami hlavní postavy a nebo s nějakými názory, co ve společnosti jsou. Kapitoly jsou celkem krátké a některé z nich jsou úplně mini, ale myslím že to má gradovat děj, či upozornit na zajímavý fakt.

Dystopie je můj oblíbený žánr a i u téhle knihy musím ocenit nápad celého světu a převratu v něm. Bohužel musím říct, že zde bylo plno možností, které autorka mohla rozvinout či doladit, ale ke zklamání čtenářů toho nevyužila na 100%. Rozhodně by zde byl dobrý potencionál k druhému dílů, ale podle goodreads se jedná o standalone. Třeba autorka do budoucna překvapí.

Příběh vám dá plno otázek a na plno z nich bohužel nenajdete odpověď a závěr knihy vám v tom doopravdy nepomůže, protože vám dá ještě víc myšlenek a vlastně nic pořádného nevíte.

Eden je obyčejná postava, která se snaží jen přežít a rozhodně nečekejte superhrdinku. I ostatní postavy nejsou úplně k zahození, Lonan je úplný zlatíčko a celou dobu mě fascinovalo, jak skvěle jednal v krizových situacích.

Příběh vám připraví zvraty, které doopravdy nečekáte a tají se vám nad nimi dech. Opravdu jsem vývojem knihy byla velmi překvapená. Jak jsem již psala výše, tak konec mě zamrzel, protože kdyby se jednalo o sérii, bylo by to velmi napínavé zakončení dílů. U standalone je závěr velmi otevřený a je jen na vaši fantazii, co se dělo následně.

15.03.2021 3 z 5

Dva tajemství neudrží Dva tajemství neudrží Karen M. McManus

Po dlouhé době jsem se zasekla u recenze a pořádně nevěděla, co mám napsat. Šílenost, nebudu vám lhát a přitom nejde o to, že by kniha byla nezáživná, spíš naopak.

Tohle byl můj první thriller z kategorie YA a již po několika velmi dobrých klasických thillerech. Trochu jsem se bála, že kniha nebude mít správné napětí, ale to jsem se doopravdy spletla.
I přes počáteční zmatení, co se postav týče (ano musela jsem se občas vrátit, abych věděla o koho přesně jde), se děj rozjel velmi slibně. Pár stránek před koncem jsem si říkala, vždyť nic nevím, ale o to konečných pár stránek bylo zajímavějších.

Ellery i Erzu jsem si velmi oblíbila, hlavně Ellery jak ve všem vidí záhadu. V množství postav už pak ani nevíte, koho označit za pachatele. Sama jsem nevěděla do posledních stran o koho jde a jak se ukázalo, nebylo snadné k tomu dojít, jelikož plno věcí se odhaluje až v průběhu čtení.

Myslim, že děj skvělé gradoval a atmosféra byla skvělá. Akorát mě překvapilo, že by v takovém městečku bylo možné utajit nějaký vztah, takže by nepadlo podezření právě na danou postavu. Jo a poslední věta - OMG!!! Sice zde čtenáře mohou napadnou otázky, proč zrovna ona, co mezi nimi bylo apod. Tím pádem by se to dalo považovat za lehce nedotažené, ale podle mě je super, že i přes to vše má kniha své malé tajemství.

22.02.2021 3 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Kniha, kterou jsem již četla a strašně se těšila, až se do ní pustím znova. V roce 2016 jsem zhltla první tři díly jako malinu, rok na to 4. díl a další rok povídkovou knihu Krvavé ostří. No a tím jsem skončila, přišly jiné věci a knihy hlavně na povinnou četbu a celá tato série byla odložena na neurčito.

I přes to, že přítel sérii dostal, tak stejně jsem nenašla čas. Jenže už delší dobu jsme se bavili o tom, že by bylo fajn se vrátit do úžasného světa a zjistit, jak to všechno dopadlo. Přítel to zvládl během léta a já jsem se k tomu furt nemohla dostat. Znáte to tahle kniha mě zajímá, tuhle jsem si přinesla z knihovny...

Najednou přišel konec listopadu a já se s nedočkavostí pouštěla do knihy.

Jenže se objevil P-R-O-B-L-É-M! Po všech těch diskuzích, po skvělém pocitu z minula a po radosti, že jsem se do toho konečně pustila, tak mě kniha vůbec nebavila. Do strany 300 jsem se strašně nudila a čekala, kdy se to konečně rozjede. Přišlo mi to strašně vleklý a vysvětlování zdlouhavý.

Z druhé strany Mass umí doopravdy psát a posledních 100 stran jsem jen tajila dech a chápu, že nemůže narvat zvrat hned v prvních pár stránkách příběhu. Poprvé jsem to četla celé s nedočkavostí, kam celý děj směřuje.
Tentokrát jsem po dočtení měla spíše smíšené pocity. Na další díl se těším, doufám že mě bude bavit více než tento.

Jinak abych jen nekřivdila, tak úžasně vykresleý svět, na začátku knihy mapa a skvělé charaktery. Romantická linka není momentálně znatelná, ale nechybí vtipné pošťuchování hlavních postav a samozřejmě i nějaká ta žárlivost.

22.12.2020 3 z 5

Zaslíbená Zaslíbená Kiera Cass

Dostáváme se ke knize, která je velmi neoblíbená a musím říct, že jsem dlouho uvažovala, zda se do toho pustím. Během letošního roku jsem přečetla celou sérii Selekce a hodnotím ji jako dobrý průměr.

První věcí kterou bych chtěla zdůraznit, nečekejte novou Selekci je to něco jiného a tak to taky musíte brát. Myslím, že plno lidí očekávalo něco podobného, co už znají a nedokázalo na příběh pohlížet s odstupem.

Druhou věcí je že této knize nepřikládejte historický význam. Není to historický román, ale fantasy, takže jsou tam věci, které jasně nesedí na dobu ve které se to má odehrávat.

Já jsem šla do čtení s tím, že nemám nějaká zvláštní očekávání a prostě uvidím, jak mě to zaujme.  Rozhodně k tomu nemám tak nenávistny postoj jako plno lidích. Není to věc ke který bych se vracela, ale rozhodně nelituji toho, že jsem to četla.

Teď už trochu vic ke knize. Hlavní hrdinka je taková nevýrazná a rozhodně vám k srdci nepřiroste, k plno věcem má postoj, že je to vlastně úplně jedno, jak to dopadne. Naopak vedlejší postava Delia Grace, která je dlouholetou přítelkyní Hollis, je zajímavá a na konci knihy doopravdy překvapí. Svým způsobem to má v hlavě srovnané a jde si za svým cílem i když ne úplně nejlepší cestou.

Kniha se četla dobře, děj celkem ubíhal. První polovina knihy byla za mě rozhodně lepší. Druhá polovina začala být zvláštní a ten konec byl už totálně divný, přišlo mi to trochu uspěchaný a svým způsobem jak kdyby autorka nevěděla, jak to zakončit. Nadnesla plno věcí a pak najednou během pár stránek BUM konec a vlastně nic extra. Chyběla tam gradace, co by vás pohltila, byli to jen úseky děje po sobě.

⭐ 2.3/5

04.11.2020 2 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Oproti prvnímu dílu mi nevadilo vzpomínání Katniss a přišlo mi, že sem to víc patří než v předchozí části, kde mě to doopravdy rušilo. Tady to pomáhalo řešit nějaké věci v průběhu děje, takže to oceňuji.

Celkový příběh se dobře čte a docela hezky se rozběhne, takže vás to vtáhne do děje naprosto snadno a najednou jste na konci knihy ani nevíte jak.

Hurikán mě strašně štve, nevím proč ale štve a co si mám myslet o Finnickovi, to zatím moc nevím. Co se stalo Cinnovi mě strašně zasáhlo a zajímalo by mě, co se s ním stalo. (Jo a upřímně ve filmu mě to štvalo ještě víc, protože je tam fakt pěknej)

Rozhodnutí Kapitolu mě fakt extrémně naštvalo a o to zajímavější a lepší bylo zjištění na konci.

Samozřejmě jsem si nemohla odpustit ani shlédnutí filmu a platí to samé jako o jedničce, že je to velmi povedený film ???? samozřejmě až na pár detailů, ale nenašla jsem nějaký extrémní věci, co by mi hodně vadily.

Jsem zvědavá na závěr celé série.

21.10.2020 3 z 5

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Knihy i filmy Hunger Games byly pro mě velkou neznámou. Doslova mě minul hlavní boom okolo Hladových her a dlouho jsem ani neměla v plánu knihy číst. Potom mě zaujal seznam od @humbook kde mají všechny možná dystopická díla a já si řekla proč ne? ????‍♀️

Dystopie mě velmi baví od dob, co jsem před dvěma lety četla Divergenci a rozhodně nelituji, že jsem si přečetla i právě Hunger Games.

Dlouho jsem přemýšlela, jak celý příběh vstřebat a co o něm vlastně říct. Nebudu lhát, myšlenka mě velmi zaujala a celý příběh hodnotím velmi kladně i přes několik pasáží, kdy mě to nudilo. Jinak se děj četl velmi dobře, je to krásně napsané a dokonale postaven svět. Kdy rozdíl mezi Kapitolem a jednotlivými kraji, i odlišností lidi, kteří zde žijí, je opravdu markantní.

Hlavní postava Katniss mě nadchla pro svoji nebojácnost a jak se snažila všechny své emoce kontrolovat, protože nemůže ukázat, že je slabá (ve filmu z ní dělali zbytečně vyděšenou dívku). O Peetovi (ano to jméno mi přijde strašně zvláštní) si nejsem 100% jistá, co si mám myslet, protože nejprve jsem v tom spatřovala promyšlené tahy hráče, ale konec knihy ukazuje něco jiného.

Rozhodně se těším na další díl ???? a i když mě mnozí fanoušci HG budou nesnášet, tak mě kniha natolik nezasáhla, abych ji dala nejlepší hodnocení.

29.08.2020 2 z 5

Láska a jiné úkoly Láska a jiné úkoly Kasie West

Protože se mě předchozí Westovky líbily, tak jsem se knihy vůbec nebála a vrhla se do ní s chutí.

Takhle kniha mě oslovila úplně nejvíc ze všech již přečtených od autorky. Doopravdy jsem z toho úplně hotová. Strašně moc mi záleží na tom, když je příběh psaný s citem a donutí vás něco cítit a zamyslet se. Tady najdete oboje ❤️ Mě málem rozplakala a z plno části knihy cit či nálada naprosto vytryskávala.

Kromě krásného děje, který ukazuje, jak Abby tráví prazdniny se svým nejlepším kamarádem Cooprem. Tak zde naleznete něco navíc, jako ve všech knihách od Kasie West - úžasné popisy, jak Abby tvoří svou malbu a na druhou stranu i těžké rodinné podmínky v kterých hlavní hrdinka žije. Matka trpící sociální fobii a vlastně fobii že všeho zlého, která jde raději uzavřena v bezpečí "čtyř stěn". Otec voják, který je věčně posílán na mise a v poslední řadě i dědeček, který se jen těžko dívá na utrpení své "holčičky".

I hlavní myšlenka mě velmi oslovila, protože Abby se jen tak nevzdá a vytvoří seznam 11 věci, které když splní, tak její srdce "naroste" a tím pádem její obrazy budou mít cit a větší váhu. Celkový vývoj její postavy a maleb mě uchvátil.

Setkáváme se zde i s postavou Lacey (z První opravdový polibek), kterou si dle mého zde zamilujete mnohem víc než v jejím vlastním příběhu.

Opět nádherně napsáno a velmi dobře se to četlo, já sama jsem knibu přečetla během dvou dnů. Moje hodnocení je jedno OBROVSKÉ WOW. Myslím, že kdybych psala dal, tak snad najdu všechny synonyma ke slovům ÚŽASNÝ a DOKONALÝ!

⭐ 5/5

07.08.2020 5 z 5

Koruna Koruna Kiera Cass

Wow, jedním slovem popis celé knihy a jeho příběhu. Nečekané zvraty, tajemství a odhalení, to všechno najdete v této knize.
Samozřejmě nic není, tak jak člověk předpokládá či si myslí, že to dopadne. Tenhle díl mě doopravdy nadchnul.
A teď mírný spoiler:
Marid Illeá je zmrd na nejvyšší možné úrovni a Eadlyn si s ním poradila hravě a byla ochotná obětovat svůj život.
Ean a Hale skvělé postavy, které se mi líbily v průběhu obou dvou dílů a jejich vztah mě doopravdy mile překvapil.
Erik, jako vážně? Ne, ne, ne, ne! Jako čekala jsem cokoliv, ale tohle fakt ne. A celkem mě to i zklamalo, vážně. Tohle jsem od autorky brala, jako největší podraz, přísahám. Erik mě vůbec neoslovil a vůbec mi s Eadlyn nešli k sobě.
Kail byl mým číslem jedna, nepopírám, ale chování Eadlyn bylo v této věci správné, i když mě to zklamalo a doopravdy jsem čekala, že si vezme Henriho, ale ten konec překvapil.

19.06.2020 4 z 5

Božský cizinec Božský cizinec Christina Lauren

Druhý díl, opět shltnutý za jeden den. Krásné navázání, propojení postav z prvního dílu. Stále skvělá odpočinková věc.

09.03.2020 3 z 5

Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

Taková lehká oddechovka, kterou jsem přečetla během 1 dne a jedním dechem. :) Něco nenáročného, v podstatě odhadnutelného, ale i tak se to dobře četlo.

09.03.2020 3 z 5