Azmodan | Komentáře u knih | Databáze knih

Azmodan Azmodan komentáře u knih

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Kdyby to byla fikce, řekl bych, že to autor trošku přepálil a vytvořil téměř nesmrtelného hrdinu. Navíc s někdy až neuvěřitelnými náhodami/štěstím.

Když si ale uvědomíte, že je to životní příběh člověka, který jen popsal to, co skutečně prožil začne vás mrazit!!!

Vše je napsáno v popisu knihy a tak jen dodám, že knihu vřele doporučuji!!!

02.11.2016 5 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Pro mě po knize Mráz, která se mi líbila velmi, sklamání. Geniální nápad z vraždou a s tím, proč to pachatel udělal, co je v pozadí vraždy je opět velmi zajímavé. Bohužel kniha je (pro mě) napsaná tak, že kdyby to vše autor shrnul na padesáti stranách ocenil bych to víc. Moc omáčky bez chuti, které se nepodařilo slepit jinak krásné střípky v jeden celek

14.08.2016 3 z 5

Sharko Sharko Franck Thilliez

Jedna z nějlepších detektivek vůbec. Tajemná, hororová, zamotaná a napínavá až do konce. A z uvěřitelným koncem, což se také nepodaří vždy. Jen se kniha mohla jmenovat trošku jinak...ale to nevadí. Skvělé čtení!

24.06.2024 5 z 5

Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Oliver Pötzsch

Vynikající kniha. Obdivuji autorovu schopnost balancovat na hraně mystična, kouzel a čar, pohádky a na straně druhé vědy, poznání a reality. Vždy, když jsem už už myslel, že spoza stromu vyskočí čert, skřítek nebo se stane kouzlo, které něco přičaruje nebo odčaruje se vše logycky a smysluplně vysvětlilo. A to celému příběhu přidalo uvěřitelnost. Příběh sám je poutavý a putování Fausta po Německé říši a části Itálie bylo velmi zajímavé. Byly i okamžiky, kdy jsem si vzpomněl na povídky H.P. Lovecrafta o čarodějnících, černých kocourech a prastarých tajemných rituálech v hlubinách neprostupných bažin a lesů. Jen Faust sebou tahal černého psa a ne kocoura :o)
Knihu vřele doporučuji a už netrpělivě vyhlížím pokračování!

23.03.2021 5 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Na mě příliš mnoho osobních vztahů jednotlivých protagonistů a příliš málo vyšetřování případu. Zachrání to poslední čtvrtina knihy, kde se rozjede jízda jako na tobogánu, člověka vtáhne a vyflusne až na poslední stránce jako nějaký sifon.
A tak i tuto knihu mohu doporučit, i když pro mě zatím nejslabší s celé série.

22.02.2021 5 z 5

Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila Roman Vaněk

Kuchařek je moře a stačí do toho moře sáhnout a náhodně jednu vytáhnout a z pravidla neuděláte chybu. Proč tedy ztrácet čas nějakou další? Odpověď je snadná.
Přehlednost, jednoduchost, srozumitelnost + něco navíc. A to "něco navíc" jsou různé "terminus technikus", kdy p. Vaněk nepředpokládá, že jeho kuchařku čte zkušený kuchtík. V knize najdete "šablonu" jak vypadá snítka, špetka, lžíce a lžička. Kniha je velmi přehledná. Co stránka, to recept s velkou výborně naaranžovanou fotkou na které nic neruší (příbor, ubrus, váza s květinou nebo pestrobarevný talíř).
Dle mě jde tahle kuchařka dál, než ty ostatní, ale ne používáním absurdních surovin či předháněním se v nesmyslných kombinacích či nahrazováním náhražek. Jde dál svou srozumitelností a přehledností. Zřejmě se projevila záliba pana Vańka ve sbírání kuchařek. Pokud by měl člověk, který rád vaří a/nebo jí, mít v knihovničce jednu jedinou kuchařku měla by to být právě tato! Je to základ na vše.
Vřele doporučuji.
Ps.: mám vydání z roku 2020 a je velká škoda, že sem nemohu opsat úvod kiny. Ten totiž mluví za vše! A je lepší než tisíc recenzí.

06.01.2021 5 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Zvláštní kniha. Základní příběhová linka o vrahovi topící své oběti ve slané vodě super. Závěr a některá odhalená tajemství taky. Ale ta "omáčka" mezi tím se mi moc nelíbila. Co mi nejvíce vadí je vykreslování vraha jako až magického loutkáře hrajícího si s celým světem a připravující všemožné rebusy a pasti bez odporu svého okolí. Dostane se do všech databází, vše dokáže promyslet o krok dál a nějaká uvěřitelnost se z toho vytrácí rychleji než stačí mizet pára nad hrncem....
Navzdory této výtce se to moc dobře čte a kniha velmi rychle utíká.
Vzhledem k tomu, co je napsáno na pár posledních stranách se těším na další díl. Jen doufám, že se autorovi podaří vytvořit daleko uvěřitelnější dílo a tahle divadelní hra s nadpozemsky schopným vrahem je již minulostí

04.12.2019 5 z 5

Moc a zlo Moc a zlo Philip Zimbardo

Souhlasím s příspěvkem uživatele "antuka". Tato kniha je spíše shrnutím všech možných myšlenek a poukázáním na různé životní situace či experimenty (knihy jako Luciferůf efekt, Poslušnost vůči autoritě (Milgram), nebo "rozbor" Orwellova díla 1984 (na reální situaci náboženské sekty) a další). Kniha je také obohacena o stručný "životopis" Philla Zimbarda" (Rozhovor s prof. P. Zimbardem). V něm, kromě jiného, Zimbardo popisuje a vyjadřuje se k výzkumu nesmělosti. Pro mě velice zajímavé téma a musím přiznat, že mě trošku zarazilo, jak trefné a (dle mého názoru) nebezpečné tohle může být! (Mimochodem, kniha "Odpojený muž" se tím více zabývá. V době kdy tohle píši ji mám rozečtenou)
A tak si dovolím, ke všemu, co tu bylo řečeno, přidat malý citát z knihy: "Každý z nás je schopen za určitého společenského nátlaku se dopustit kteréhokoli skutku, který kdy spáchala lidská bytost, ať je jakkoli hrozný."
A to je patrně ústřední myšlenka celé knihy, která je na všech stránkách dokazována. Kniha může být skvělým "rozcestníkem" lidem, kteří Zimbarda neznají a mohly by je zajímat různé knihy s touto tématikou.
Závěrem si dovolím doporučit ještě jednu knihu na podobné téma: Morgan Scott Peck - Lidé lži

03.01.2019 5 z 5

Psychologický průvodce šachovou partií Psychologický průvodce šachovou partií Jiří Veselý

Zvláštní a zajímavá kniha. Nevychová z vás šachového psychologa, ale ukáže vám, jaké neskutečné a nevšední situace mohou v šachu nastat (nejen na šachovnici) a ukáže vám, že šachy hrají především lidí, se svými emocemi, neduhy, hříchy a problémy, náladami, radostmi a vším, co k lidem patří.

25.12.2018 5 z 5

Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci Radkin Honzák

Moc pěkná kniha. Někdy mě zarazily až příliš ostré názory pana doktora. Ne proto, že bych s nimi nesouhlasil, ale proto, že se taková přímost a ostrost v dnešní době nenosí. Je to asi tím, že je pan doktor stará škola. Zajímavá témata o dětech, lidské psychice, neřestech a hříších v dnešní době přetvářených v nemoci a také o medicínském businessu, stáří a (důstojné) smrti byla završena povídáním, respektive spíš jeho vyprávěním o jeho lékařské praxi.
Knihu můžu vřele doporučit!

20.11.2018 5 z 5

Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Betty Truck

Obtížná kniha a to nejen díky tématu, ale také stylu psaní. Stále mě udivuje fantasie a hranice lidí, kterou jsou ochotni překročit v situacích, kdy páchají zločiny a skutky na lidech, které jsou z etického, humánního a morálního hlediska akceptovatelné v civilizované společnosti pouze na zvířatech.
Už jsem na toto téma nějakou knihu četl a tak vím, že se dá napsat i čtivou formou, byť tíha tématu se nevytratí. Je to trošku škoda, protože tato kniha svou váhu má a možná by byla přístupna širšímu okruhu čtenářů kdyby se i dobře četla (znovu opakuji, na vzdory tíživému obsahu!)

05.11.2018 4 z 5

Porno a já Porno a já Tarra White (p)

Tahle kniha mě zklamala. Asi mi nevadilo, že jsem se dozvěděl spoustu blábolů o tom, s kým kamarádila, kam jela nebo kde si koupila boty (jak píše nekdo níže). Toršku mě zaskočila nezodpovědnost téhle holky v mládí, kdy jela s cizím chlapem někam do Itálie a vůbec ji nenapadlo, že by se ji něco mohlo stát. Ale proč ne, nebyla by asi ani první ani poslední holka na světě, která by vydělávala pro většinu lidí neskutečné peníze za (myslím si pro většinu z nás mylně vnímanou) poměrně jednoduchou práci...
Co mě ale hodně zklamalo je skutečnost, že jsem se v této knize nedozvěděl o porno branži ale vůbec nic. Nic ze zákulisí, nic z natáčení, nic z toho jak se v této sféře organizuje práce, jaké mohou být honoráře, jaká rizika atd...prostě nic.
A tak z knihy zůstal jen dojem, že jsem přečetl malý deníček pubertální "slepičky" (nemyslím to nijak urážlivě), která se rozhodla, že vydělávat tělem je zajímavější, než makat třeba za kasou v Bille. Prostě blbina, která se nehodí ani na takové to "záchodové čtení"...

21.09.2018 1 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Po všech těch knihách a hrách předtím je tohle již vyzrálé dílo se zajímavým příběhem a vším, co k tomu patří. Aby taky ne, když první příběh Geralta začal již před mnoha a mnoha lety. Kniha se mi líbila, i když Geraltovi souboje bych snesl o něco hlouběji, podrobněji a detajlněji popsané, abych si mohl vychutnat zaklíačský um.

25.08.2018

Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Druhý díl. A pro mě zajímavější než ten první (což jinými slovy neznamená, že ten první byl špatný!). Opět mi to připomíná Fallout, ale příběh je zajímavější, napínavější a i ty bitky byly takové...jiné. Navíc reálie byly surovější, kanibalismus, otrokářství. Prostě trefuje témata, která se dle mě takového světa velmi týkají. Vtáhlo mě to a já si to užil! První díl ustanovil dobré kulisy a ten druhý v nich rozehrál velmi zajímavé divadelní představení!
Jediné, co ve mě vzbuzovalo rozporuplné pocity byly "vzpomínky" na naše soudobé reálie. Poznámka k Ewě Farné (a jiným) ve mě vzbudily myšlenku "kdo na ní bude vzpomínat 40 let po jaderném holokaustu" (bez jakékoliv skryté či zjevné urážky!), na druhé straně, zmínka o kouzelníku Žitu se mi líbila...prostě fakt nevím, jestli to do té knihy patří nebo ne :o)
V každém případě doporučují a těším se na díl třetí!!!

24.08.2018 5 z 5

Média, lži a příliš rychlý mozek Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil

Zajímavá kniha. Člověk si díky ní některé věci uvědomí, jiných si všimne a pochopí, že žijeme vlastně v cyklech (myslím historických) a bez ohledu na to, co si myslíme o vlastní jedinečnosti, neomylnosti, chytrosti a soudnosti jsme ve své podstatě jen stádo, které je šikovným ovčákem tu manipulováno jedním směrem a tuhle druhým. A obvyklou příčinou není jen naše evoluční nastavení, ale i přirozená (přírodou daná) lenost a pohodlnost.
Kniha jako taková na mě působila svým stylem spíše jako diplomová práce se spoustou úryvků a citací. Sám bych uvítal více názorů autora. Jsem zvyklí spíše na ostrý konfrontační styl Kasparova. Nicméně kniha se mi líbila a mohu ji vřele doporučit. Názorů tam není možná mnoho právě proto, že by tímto autor šel proti podstatě své vlastní knihy a myšlenkách v ní.
Lidem, kteří rádi přemýšlejí a nejsou jen pasivními konzumenty světa kolem sebe vřele doporučuji. Kniha je však určena především těm ostatním, pasivním konzumentům všeho kolem nás.

24.07.2018 5 z 5

Tréning väzňa Tréning väzňa Paul Wade

Na knize mi vadí, že se až příliš, a někdy až příliš lacino, naváží do lidí cvičících v posilovnách a do kulturistů. Jestli je všechno týkající se kulturistiky v pořádku a správně je jedna věc (na velice dlouhou debatu), že je takové navážení se do těch lidí hloupé je věc druhá...Vadí mi to nejen pro formu, jaké je zvolena, ale i proto, že kniha pojednává o cvičení s vlastní vahou, neklade si za cíl rozkrýt a objasnit temná zákoutí kulturistiky a ukázat nám o ní pravdu!

To je ale jediná výtka. Knize obsahuje velmi hluboké pravdy (viz dva úryvky níže) a vlastní tréninkový systém je velmi povedený! Není sice pravda, že to vše jde bez nářadí, na druhé straně je pravda, že posilovnu člověk také nepotřebuji. (S dnešními hřišti "workout" nepotřbujete ani "Crossfit" haly a další věci). Čeho si nejvíc vážím a cením na knize je skutečnost, že se dle ní dá dobře cvičit, navádí cvičence ke zdravému cvičení a pokud se těchto rad člověk bude držet dostane se ve fyzické kondici opravdu velmi, velmi daleko!!!!

V dnešní době bych možná uvítal kombinaci systému s "Workout" hřišti. Dnes jich je v různých městech spousta a člověk není odkázán jen na větve stromů a zárubně dveří, židle a stoly...

Citace z knihy:

1) Časopisy alebo sponzorujú, alebo (vo väčšine prípadov) priamo vydávajú spoločnosti, ktoré vyrábajú tieto doplnky. A tí kulturisti, ktorí sú vyfotení v ich publikáciách, nie sú svalnatí z ich doplnkov a proteínových šejkov. Sú vypracovaní vďaka steroidom.

2) Cvičenie s využívaním vlastnej hmotnosti je to najefektívnejšie zo všetkých, pretože cviky posilňujú celé telo; nie vypracovávaním jednotlivých svalov alebo skupín svalov, ale ako integrovaný celok. To znamená, že rozvíja šľachy, kĺby a nervový systém súčasne s rozvojom svalov.

Vřele doporučuji.

15.06.2018 5 z 5

Prosím stručně Prosím stručně Václav Havel

Kniha se mi líbila. Dovolila mi tohoto velikána našich dějin poznat jako prezidenta (poznámky z doby jeho vládnutí) i jako člověka (vyprávění z doby, kdy byl v Americe). Celou knihu pak završuje rozhovor Václava Havla s Karlem Hvížďalou. Moc se mi líbí kontrast Havla státníka, historie-tvůrce kontra Havla člověka. A to mě bavilo, i jeho souboje s počítačem, prosba o vyprání košil a naplnění zapalovače kontra návštěvy různých státníků, postoje k Izraeli atd.
- ....o možnosti bombardovat srbské pozice mluvím přes rok, všichni byli proti, teď jsou všichni pro, dokonce ten útok bude mít za následek skutečné příměří, nikdo si ale nevzpomene, že tu je někdo, kdo to předvídal...
- Proč mi počítač dělá pokaždé jinak vzdálené řádky? ... Proč si občas nějaký text zamiluje, že ho tiskne přád dokola a nelze mu v tom zabránit?
- Pana Řechtáčka prosím, aby mi opravil a naplnil zapalovač a poslal zpět.

To se mi prostě líbí :o)

17.05.2018 5 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Pěkný příběh, poměrně zajímavý a dle mého názoru prakticky neřešitelný. Dá se přečíst jedním dechem, ale člověk se k němu už nikdy nevrátí a to ani v myšlenkách. Oddechovka před spaním a z tohoto pohledu je plus, že to není klasický krvák jako Bílé kosti nebo Nesbův Sněhulák. Co mě pobavilo je z dnešního pohledu neakceptovatelný rasizmus, který v té knize působí jako naprostá samozřejmost tehdejší doby. Ostatně už název "Ten little neggers" by dnes asi neprošlo - kontroverzní, povyk vzbuzující a v té době naprosto přirozený název :o)
Za přečtení stojí, ale v mých "top ten" nikdy nebude a myslím si, že i Agátha napsala lepší věci.

04.02.2018 4 z 5

O statečném Cibulkovi O statečném Cibulkovi Gianni Rodari

Moje dětská knížka a možná právě ta nejlepší. Fascinovala mě jako dítě jeji originalita, postavy představované ovocem a zeleninou, vtip, sranda, zábava a občas to bylo i napínavé. Jak jsem jako dítě nenáviděl čtení tuhle knihu jsem si přečetl sám. Těším se, až ji budu předčítat svým dětem a vnořím se tak zpět do hlubin svého dětství!
Vřele doporučuji!!!

28.01.2018 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Ze začátku mě to nebavilo. Chtěl jsem číst o nějaké zajímavé vraždě a ne o únosu zamotaného vyumělkovanými zápletkami s odhadnutelným koncem a očekávanými pachateli...prostě nuda...ale, víte co? Ono to tak vlastně nebylo. Začátek mě skutečně nebavil, ale po třetině knihy se to rozjelo, bylo to velice pěkně zamotané a ta finální "honička" byla příjemná a snad i uvěřitelná. Pachatel mě překvapit a jeho motivace taky. Po, dle mého názoru, totálním debaklu v Ďábleských hrách, kdy si autorka vzala zajímavé téma, z kterého neupleta vůbec nic zde se jí to velice pěkně povedlo!!! A navíc to mělo i mírnou morální rovinu - víme skutečně, jak se v krají mezi zachováme? Ale na tohle fylozofické zamyšlení jsou lepší knihy než je tato (například knihy o táborech smrti, gulazích a východní frontě...)

06.10.2017 4 z 5