baroo baroo komentáře u knih

Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce: Informace chce být svobodná Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce: Informace chce být svobodná Petr Mareš

Dobrý start pro někoho, kdo o tom neví zhola nic a chce nějak začít. Tohle by myslím mohlo být stravitelné i pro starší generaci. Pro nás ostatní ale až moc stručné a povrchní.

03.09.2022 4 z 5

My dva proti světu My dva proti světu Mattias Berg

Pomalá kniha, zmatený děj s podivnými skoky, nesympatický hrdina. Přitom téma je super, něco na způsob Já, poutník nebo série s Marcem Danem. Nemá to ale spád, místy ani smysl.

25.08.2020 3 z 5

Kvantová noc Kvantová noc Robert J. Sawyer

Rozjíždí se to hezky. Fyzika, biologie, filozofie - mám ráda kombinaci vědy a beletrie. ALE - v půlce se to bohužel mění v chaos a autor to bohužel moc překombinoval. Docela zklamání.

12.08.2020 3 z 5

Navy Seals: Bojová historie americké elity Navy Seals: Bojová historie americké elity Don Mann

Zajímavá kniha pro někoho, kdo o nich moc neví a chce se dozvědět. Je tam vše od náboru, tréninku až po vybrané významné operace. V příloze je spousta poměrně detailních a specifických informací o tom, jaké jsou vstupní požadavky, zkoušky a kvalifikace. Za mě dobrý náhled do zákulisí oboru, o kterém jinak nic moc nevím.

19.06.2020 4 z 5

Imaginace jinakosti: Pražské přehlídky lidských kuriozit v 19. a 20. století Imaginace jinakosti: Pražské přehlídky lidských kuriozit v 19. a 20. století Filip Herza

Ohromně zajímavá kniha ze světa lidských kuriozit v ČR. Škoda té odbornosti a že nebyla upravena více do populárně naučné formy. Bylo by to nejen zajímavé, ale i stravitelnější čtení.

13.05.2020 4 z 5

Věda podle abecedy Věda podle abecedy Petr Koubský

Moc pěkně zpracovaná publikace. K rozšíření obzorů ideální, obsahuje základní a stravitelné informace. Pokud jsou vám témata blízké, navnadí na hledání dalších informací. Líbí se mi i typografické zpracování. Takových knih bych doma mohla mít klidně víc, z různých vědních oborů.

27.12.2019 5 z 5

Město uprostřed noci Město uprostřed noci Charlie Jane Anders

Zajímavá a propracovaná kniha. Bohužel jsem se místy musela do čtení trochu nutit, rozjezd je trochu delší a přišlo mi, že to nejlepší ze zápletky se stalo jen v jedné kapitole. ALE. Pokud máte rádi nové a promyšlené světy, může vás kniha zaujmout. Svět je rozdělen do měst, ke kterým autorka vymyslela i různá politická a ekonomická pravidla. Mezi městy je něco jako divočina, kterou projdou jen zkušení kočovníci a překupníci. Jednou z nich je i Dutina, postava, která v knize zaujala asi nejvíc, na rozdíl od hlavní hrdinky. Ta se jmenuje Sophie, je to studentka a žije ve městě Xiosfant, kde rozhodně nepanuje svoboda. Jako stand alone je kniha fajn, ale za chvíli už si na ní asi nevzpomenu.

25.12.2019 3 z 5

Konec Konec Mats Strandberg

Moc dobře napsaný příběh o náctiletém klukovi, který se musí kromě puberty vypořádat s tragedií a blížící se kometou, která zničí celý svět. Zajímavý pohled do různých reakcí na blížící se konec civilizace. Je skoro k zamyšlení, jak by se v té situaci zachoval každý z nás. Líbila mi i detektivní linka příběhu.

17.10.2019 4 z 5

Exil Exil James Swallow

Exil se mi líbil ještě o něco víc než první díl. Sice mám v tomhle žánru už svého oblíbence (Hayer a jeho Já, poutník), ale Swallow se mi také čte dobře. Budu se těšit na třetí díl s Danem a Rubikonem, i když po této knize se mi zdá mnohem, mnohem zajímavější postava Lucy.

03.08.2018 4 z 5

Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Kniha je to tenká, bez pořádného děje a závěru. A stejně se mi celkem líbila. Mám takový pocit, že od Kinga už budu milovat úplně všechno.

04.12.2017 3 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Lidstvo po katastrofě nucené žít v moskevském metru? Výborný námět.
Začátek je poměrně dost zdlouhavý, ale vyplatí se vydržet. Zbytek knihy jsem přečetla jedním dechem. Popis života v metru člověka do knihy přímo vtáhne. Cestování stanicemi napínavé a místy děsivé, jen mi chvíli trvalo než jsem se zorientovala ve všech těch názvech stanic (ano, i s mapou)

28.06.2014 4 z 5