Barza komentáře u knih
Terpve pozdeji jsem ujistila, ze cteme 2.dil, proto me kratke zopakovani vztahu z 1.dilu vubec nevadilo. Predcitala jaem detem a moc se jim to libilo, jejich fantazie pracovala na plne obratky, nekdy tvrdily, ze se budou v noci bat, jindy skuhraly, ze prestavam v tom nejnapinavejsim. Rozhodne doporucuji.
Zda se mi, ze jsou v knize vystizne popsane rozporuplne pocity nejisteho zamilovaneho mladeho kluka i naznaceny podobne pochybnosti jeho protejsku. Ale cetla jsem az v dospelosti a nejsem si jista, zda by to tak vnimala i pubertalbi mladez, pro kterou je kniha zrejme urcena. Precist se to da, ale nijak mne to nezaujalo.
Posledni dil trilogie Rumcajs-Cipisek-Manka. Vsechny pribehy z Rumcajse jsem znala z detstvi z vecernicku, podle kterych kniha vznikla, a z LP namluvenych Karlem Högerem. V Cipiskovi uz to bylo jen 50:50, polovina pribehu pro me byla nova. A z Manky jsem neznala nic. Je to napsano vemi pekne, aby tomu deti rozumnely. Jicinsko znam, mohli jsme si vypravet o mistech z pribehu, kde jsme uz s detmi byli, a to dalo cteni dalsi dimenzi.
Druhy dil triilogie Rumcajs-Cipisek-Manka. Zatimco Rumcajse jsem znala z detstvi temer zpameti z LP a vecernicku, nektere pribehy z Cipiska pro me byli nove. Cetla jsem se synem, nektere veci jsme uvadeli na pravou miru, presto se nam to obema libilo. Napsano pro deti srozumitelnym stylem. Hezka ukazka pocestovani nemeckych a francouzskych slov.
Toto je prvni dil trilogie Rumcajs-Cipisek-Manka. Vsechny pribehy jsem znala z detstvi z vecernicku (ostatne podle nich kniha vznikla) a dlouhohrajicich desek. Kdyz jsem to nyni cetla s detmi, mohla jsem vyuzit nezapomenutelny prednes Karla Högera. Detem se to moc libilo. I kdyz si nektere skutecnosti uvadime na pravou miru.
Ke knize jsem se dostala az vdospelosti, predcitala jsem ji detem. Synove se vzdy zlobili, ze koncim v nejnapinavejsim, jejich fantazie patrne jela na plne obratky, a to je ostatne dobre. Jen jsme byli smutni z toho, jak skoncil hlavni hrdina, ale i to k zivotu patri. Chvilemi mi prislo vypraveni lehce zdlouhave, ale jako diteti by mi to neprislo. Jeste jsem nasla v knihovne Minehavu od stejneho autora, tak se pustime i do ni.
Táta se těší na rodinnou dovolenou do Portugalska. Bratr by nejraději k babičce. Sestra chce jet s kamarádem k jeho babičce. Máma by nejraději jela na dovolenou sama. Hinzel láká Markétku na osamělý ostrov, hezounek Florián by s ní chtěl procestovat Evropu. A soused Karel jí nabídl pobyt ve vysněném domě na řeckém ostrově. Kam a hlavně s kým tedy pojede na prázdniny? Sama v sobě se dlouho nevyzná, ale nakonec se přece jen rozhodne pro jednoho z nápadníků, ale ten náhle mizí.
(SPOILER) Knížka popisuje strasti náctiletých. Markétka není schopna se rozhodnout, kterému nápadníkovi dát přednost. Sobeckému hezounkovi, jehož něžnosti jsou sice příjemné, ale dotěrné. Nebo podivné existenci s hluboko ukrytou citlivou duší. Rozchod rodičů řeší mladší bratr jídlem, navíc se ve snaze získat pocit moci pouští do vydírání a to už je trestný čin. Jak bratrovi pomoci?
Podle mého čtenářského deníku jsem ji četla jsem jako dítě, ale nepamatovala jsem se na ni, však už je to 40 let. Teď jsem ji četla se synem a moc se nám líbila. Ilustrace Heleny Zmatlíkové jsou nepřekonatelné. Je to vyprávění o obyčejném životě očima mladého kocourka, což vede k mnoha komickým situacím. Doporučuji!
Velmi čtivý příběh, s Lucií jsem velmi sympatizovala, ale zneužití strýcovi pohostinnosti bez náznaku omyl vysvětlit se mi nelíbilo. I když po dosavadních životních zkušenostech to pro ni byla šance na přežití. Doporučuji.
Příběh o tom, že proměny v narkomana si často ani nejbližší okolí dlouho nemusí všimnout. I pak trvá, než uvěří. Jeden závislý je schopen zničit život všem členům rodiny. Dostat se z drogového kolotoče musí dotyčný hlavně sám chtít, jinak jsou veškeré snahy okolí marné. Měla jsem pocit, že maminka poněkud brzy zlomila nad dcerou hůl, zdála se mi chladná. Myslím, že 15-ti letá Ivona by neměla chtít řešit sestřiny problémy sama. Tematika je stále aktuální, ale příběh mě neoslnil, přesto bych náctiletým doporučila.
Úsměvný pohádkový příběh pro začínající čtenáře nebo k předčítání menším dětem. Maminka má strach, že její drobná Anička se ve světe ztratí, proto jí nutí různé vitamíny. Anička vymyslí, jak se práškůzbavit, semele je na starém kávovém mlýnku, tím probudí skřítka, který ale poplete kouzlo a Aniččiny rodiče zmenší příliš. Anička je te´d proti nim veliká, ale nese to s sebou spoustu problémů. Nejtěžší je zůstat v utajení před zvědavou upovídanou sousedkou. Spolužačka ale tajemství odhalila a tatínek musel předstírat, že je panáček. Ještě větší potíže nastávají, když si panáčka holčička odnese s sebou domů. Jak se maličký tatínek zvládne vrátit? Jednoho ani nenapadne, do jakých prekérních situací se mohou Horáčkovi dostat. Předčítala jsem dětem a líbilo se nám to všem.
Humorné vyprávění o vzniku a problémech první dětské lásky. Jonatan kamarádí se spolužačkou Luisou, ale kamarádi se mu proto posmívají. Je dost náročné být za dobře s oběma stranami. Nakovec se Jonatan veřejně přihlásil do dvojice s Luisou, budou modelovat pro vánoční dobročinný bazar. Bude to prasátko pro štěstí nebo vánoční pes. Vypadá to na kompromisní dílko prasopes nebo psovánoční prasátko. :-)
Kniha ve mně vyvolávala poněkud rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem jsem sympatizovala s některými postavami, na druhou jsem chápala, proč se jiní chovají, jak se chovají. Je neuvěřitelné, jak velký vliv má na člověka jeho okolí. Poněkud těžký kus, ale četlo se to dobře.
Knihu jsem předčítala dětem a všem se nám líbila!
S fantazií se mohou totiž i prázdniny v malé vesničce proměnit v napínavé dobrodružství. A pokud se přidá k dětem i dospělý s dětskou duší, užijí si všichni. Takže k babičce nepřijeli vnoučci, ale kosmonauti z planety Praha. Děda, plukovník planety Michovice, hned začal řešit problémy průzkumné mise. Vesmírnou loď si totiž kluci "půjčili" bez vědomí majitele a ten si pro svůj majetek brzy přišel. Babiččin boj s krtkem na zahrádce byl hodný minimálně uvalení mezinárodních sankcí, vždyť Krteček s modrými kalhotkami z večerníčku přece nemůže nikomu škodit! Jen při noční bouřce se stateční průzkumníci proměňují v kluky schované pod babiččinou peřinou. :-)
Knihu jsem předčítala synům před spaním. Líbila se jim i mě. Jen jsem se občas ztrácela v tom, kdo ke komu (ne)patří a co (ne)udělal, ale děti s tím neměly problém.
Tak uz pisi znovu o teto knize. Predcitala jsem ji tentokrat pred spanim synům
9 a 8 let). Starsi se pak vzdy certil, ze to neni fer (ze uz museji opravdu spat), ze naschval koncim v tom nejnapinavejsi. On by vydrzel poslouchat az do konce. :-)
Tak ja v detstvi vubec netusila, ze nejaky Kalle existuje. Teprve pri vyprodeji starych knih z knihovny jsem bez vahani sahla po knize z edice KOD a nezklamala jsem se! Nejprve jsem ji predcitala dceri a nyni znova synum. Urcite nam v knihovne zustane. Treba kapnu i na predchozi dily serie.
Predcitala jsem ji synum, hodne jsme se u toho nasmali. Kluci vzdy po 10 strankach tvrdili, ze je to nefer, ze uz museji jit spat. Obcas jsme si povidali, zda by bylo i v dnesni dobe pribeh zazit. Vlastne ano, jen by kocka urcite neprosla na letisti detektory. Asi tyden po precteni knizky jsem cetla v novinach, ze v Americe pri kontrole na letisti objevili v kufru jednech manzelu jejich kocku, ktera se schovala do poloprazdneho kufru urceneho pro privezeni narozeninoveho daru. Nastesti tatinek te pani si pro kocku na letiste prijel a urednici to vzali s humorem. Takze doporucuji!
Knihu jsem pred casem sebrala nekde u popelnic. Az ji prectu, poputuje do nejake otevrene knihovny, myslela jsem si. Ale nakonec si ji necham. Jedna se v podstate o netradicne pojaty cestopis po Anglii a Skotsku. Cestu podnikli tri postarsi kamaradi, kteri jeste pamatuji casy trampingu. Ve stejnem tonu se v moji rodine vypraveji historky z tatinkova mladi. Na prvnich 5 strankach jsem se sice trochu ztracela, ale to jen nez si clovek zvykne na nezvykly styl, kteremu nechybi humor, ironie a satira. Mnohe hlasky si zaslousi stat se nesmrtelnymi (viz komentar Hany Sputnik). Jen je dobre knihu necist pred spanim a ve verejnych dopravnich prostredcich! Oni se pak vsichni otaceji a pohorsuji se nad vasim hlasitym smichem - a ja se smala opravdu casto a nahlas, jako uz u knihy dlouho ne. Uryvky jsem predcitala i sve pubertalni dceri a smaly jsme se spolu. ".....z vlaku jsme vystoupili na nastupiste, kde nas s nadsenim zaricima ocima a roztazenou naruci nikdo necekal." Rozhodne doporucuji!