Becca_ komentáře u knih
Tučková se v této knize dle mého osobního názoru neprojevuje jako spisovatelka v tom pravém slova smyslu. Prostřednictvím hlavní postavy Dory v knize „prodává“ nastudované materiály k tématu bohyň a jejich bohování. Kniha přešla přes editora, přestože jsou zde části, které absolutně nesouvisí s dějem, nebo odtahují od hlavní dějové linky. Kniha nepůsobí uceleně. O Doře můžeme konstatovat, že je úplně pitomá, protože souvislosti v jejím pátrání jí docházejí až na konci, samozřejmě s naprostým záměrem autorky nechat si vše až na konec, což v důsledku na čtenáře působí až směšně. Příběh není ideálně vystaven. Co mě ale opravdu vadí, je používáni skutečných jmen bohyň s naprosto vyfabulovaným příběhem a považuji to za nehoráznost a když čtu některé komentáře, tak mě zaráží, kolik lidí informace v knize přijali za reálné. Naznačení konce je se záměrem „vyhrotit to“ za každou cenu. Jednu hvězdu dávám za téma samotné, protože si ráda zjistím něco dalšího o bohyních, tentokrát už ale zvolím literaturu faktu. Další hvězdu dávám autorce za smyšlené STB zápisky, které skutečně působily věrohodně.
Autorka si v knize zahrála s otázkou „co by kdyby“ to v listopadu 89 dopadlo jinak. Zvolila podle mého názoru tu extrémnější variantu „fikce“. Na to bych i přistoupila a do knihy jsem se lehce začetla a prvních sto stran mě kniha držela v napětí a opravdu bavila. Pak došel dech a dočítala jsem už jen z principu. Tahle polistopadová doba mi přišla nedostatečně vykreslená, autorka jde pouze po povrchu. Kniha by si jistě zasloužila více stran a větší propracovanost. Bylo pro mě těžké si tu dobu nějak představit. Autorčin rukopis je zde ale velmi dobře poznatelný a kniha se četla opravdu velmi rychle. Nejsem fanynka této spisovatelky, podle mého názoru si záměrně vybírá témata, která na první dobrou vzbuzují emocionální reakce. Přesto jsem ráda, že jsem knihu četla a věřím, že se bude líbit i těm, kdo mají rádi autorčinu tvorbu, tato kniha se od těch ostatních podle mého názoru až tolik neliší.
Nejsem si jistá, jak tuto knihu hodnotit. Obsahově se jedná o mimořádnou zpověď lidí, kteří byli zasaženi obrovskou tragédií. Cením si autorky a její snahy všechny tyto postižené vyslechnout a zaznamenat jejich příběhy. Kniha je ale velmi zmatečná a opravdu náročná svoji formou. Někdy jsem se v jednotlivých monolozích ztrácela. Také myslím, že vidět seriál o Černobylu je velké plus, některé příběhy jsou evidentně insprovány knihou. Nakonec ale obsah vítězí nad formou a já dávám čtyři hvězdičky. Kniha vyvolává spoustu otázek, nejen k Černobylu, ale i k lidstvu a společnosti celkově. Závěrečný ,,epilog,, je svým sdělením absurdní a vede opravdu k pozastavení a přemýšlení nad celým světem. Pokud se chcete pouze dozvědět fakta k samotné tragédii, knihu nečtěte.
O téhle knížce nedokážu psát nebo na ni myslet, aniž by mi nevhrkly slzy do očí. Tak výjimečná kniha, ke které se už po dobu dvaceti let vracím a dost často se přistihnu, že na ni myslím. Nesmírně se těším, až ji jednou budu číst svým dětem.