Bedřich63 komentáře u knih
Autor má svůj styl a tato série má hodně dílů. Některé jsou slabší a takto bych hodnotil i tento. Je obvyklé, že autoři zapojují do příběhu místní zeměpisné a národní reálie. To knihu oživilo, ale neudělalo z ní knihu, na kterou bych si ještě po půl roce vzpomněl.
Trocha polské historie, popis Krakovského královského hradu Wawel a zasazení části příběhu do obřích solných dolů ve Wieliczce, to je to, co mě ve čtení knihy posouvalo dále.
Příběh pro mě postrádal napětí a průběh byl vzhledem k přečteným předchozím dílům očekávaný. Cotton je prostě nesmrtelný a se všemi padouchy si hravě poradí. :-)
Určitě doporučuji návštěvu obou zmíněných míst v Polsku, když už ne skutečnou, tak aspoň virtuální na webu. Opravdu to stojí za to.
Parádní detektivka s odkazy na politickou situaci v Jihoafrické republice. Autor umí čtenáře zaujmout a děj postupně graduje. Bohužel posledních 10 stran znehodnotilo celou knihu. Na těch pár stranách byly podle mě násilně ukončeny obě dějové linie, vypadá to ale, že budou mít pokračování. Trochu jsem si připadal jako v pohádce, kde většinou dobro zvítězí nad zlem.
Z knihy jsem si odnesl poznatek, že "Převzatí" nemusí existovat jen v této knize. Mnohé napovídá, že to je problém mnoha zemí, naši nevyjímaje.
Autor píše pro mě zajímavě, budu si hlídat, zda vyjdou další díly.
Autor pojal vyprávění příběhu docela nezvyklým způsobem a také příběh samotný vybočuje z řady běžných detektivek, kam je tato kniha řazena. Mě tato kniha zaujala.
Co bych snad mohl vytknout je to, že první dvě třetiny knihy plynuly poklidně a vše bylo detailně popsáno, no a pak závěr, kdy Daniel pátral ve Švédsku, byl odvyprávěn tak nějak zrychleně. Jako kdyby měl autor nějaký limit počtu stránek této knihy.
Už dříve jsem od tohoto spisovatele přečetl tři díly Lva Děmidova a ty se mi také líbily.
Mám rád knihy, kde v pozadí figuruje nějaká ta souvislost s lékaři, psychology, patology atd. Tady to navíc bylo jako hlavní téma.
Těším se, že další díly by mohly být i lepší, i když ani tento nebyl úplně špatný.
Od spisovatele profesně dokonale odvedená práce. Příběh pro čtenáře čtivý, zajímavý, napínavý..... Co mě však na knize zaujalo je to, že i 47 let po jejím vydání je mnoho věcí z prostředí bank a společnosti stále aktuálních a stále živých. Bohužel to nejsou věci pozitivní, spíše ty negativní a odsouzení hodné. Banky a jejich role, zlato, propojení politiky a peněz, propojení firem a bank, akcie, ovlivňování trhů, vliv osobních známostí, bezpáteřní jednání statutárů bank a podniků, jejich neomezené pravomoci a postavení - to je v knize popsáno v době dávno minulé a je to vše aktuální i nyní. Propojení peněz a politiky je zhoubné v každé době.
Předchozích 9 dílů jsem se docela bavil, ale tady se mi to nějak nedařilo. 600 stran tento příběh plynul velmi zvolna a až nakonec se to trochu rozjelo. Řešení politických problémů "západní civilizace" v detektivce ale není tak úplně můj šálek kávy. Pokud by se někdy v budoucnu měla tato série rozšířit, tak doufám, že to bude zase v původním formátu a ne v tomto aktivisticky politickém, kde se skoro nic neděje a pak se střílí jako ve válce.
Já jsem spokojen. Našel jsem staré známé postavy z předchozích dílů i s jejich charaktery. Nevadily mi ani detailní popisy týkající se IT a postižení Augusta, naopak mě to ještě více bavilo.
Po čtyřech vážně míněných a na myšlenky velice hutných knihách jsem se dostal k zatím poslední knize autora. Je to taková jednohubka psaná se specifickým humorem, ale v pozadí člověk cítí, že nám autor sděluje myšlenky, které ho už nějakou dobu trápí.
Je to kniha, která je určena pro ty, kteří chtějí vymýtit všechny viry na celém světě a bojovat s nimi, ať to stojí, co to stojí, až do úplného sebezničení. Ti to ale číst nebudou. Takže pak je to kniha hlavně pro ty, kteří vědí, že viry tady byly, jsou a budou. A pak je to velmi milé čtení na jeden večer.
Velmi obsáhlá a podrobná studie o historii osídlování Beskyd a Podbeskydí. Kniha obsahuje podrobné popisy konstrukce několika desítek stavení a také souvisejících staveb. Vše je doplněno nákresy a stovkami fotografií. Autor také popisuje život lidí v těchto obydlích, složité životní podmínky a kulturu těchto lidí, včetně jejich původu.
Z každé stránky na čtenáře vyskočí spousta zmínek o tom, jak složitý a těžký byl život v horách a podhůří a že nikdo neměl nic zadarmo.
Kniha je výborně zpracovaná, přehledně členěná, doplněná množstvím krásných fotografií. Na informace velmi obsáhlá publikace.
Pro mě výborná možnost poznat více blízké Beskydy a přečíst si o spoustě míst, která jsem navštívil i osobně.
Kniha se mi líbila. Za mě lepší než první díl Pilíře země. Třetí díl si nenechám ujít.
Tak tato kniha se mi nelíbila a dočetl jsem ji jen proto, že jsem stále čekal, že to nějak vygraduje. Nedočkal jsem se. Když jsem si přečetl na obálce knihy několik pochvalných komentářů, tak jsem chvíli myslel, že jsem četl jinou knihu. I vzhledem ke komentářům zde jsem očekával něco jiného. Vůbec mi neseděl nucený humor autora okořeněný spoustou poměrně hrubých výrazů a náznaky intimního života autora - hlavního hrdiny. Takže na tuto knihu budu chtít už zítra zapomenout.
Autor pokračuje v popisu "alternativní" historie lidstva. Ať už je vše v knize skutečnost nebo fikce, je to zajímavě napsáno a podrobně zdokumentováno. Jen jsem se trochu obtížněji orientoval mezi všemi těmi Bohy-mimozemšťany. Jsem zvědavý na další díly.
I v současné době mezi námi žije spousta "mimozemšťanů", stačí se jen podívat na televizi nebo si přečíst na internetu názory některých lidí. :-)
No a hrozba válek s využitím atomových zbraní je v současné době stále více aktuální a i spousta našich "politiků" by uvítala nějakou tu atomovku nebo válku proti Rusku.
Kdo tak zcela nevěří, že se dějiny ubíraly směrem, jak nás učili ve škole a jak je stále propaguje většina církví a náboženství, tak pro toho je to kniha, která může některé historické milníky přiblížit.
Občas je text trochu nepřehledný, údajů je tam obrovské množství a zorientovat se v nich je mnohdy úkol pro bohy a ne pro lidi.
Tak jak to může dopadnout, když původem Angličan bez špetky smyslu pro humor chce napsat humorně laděnou knihu o Švýcarech, které už ze své podstaty domnělého pána všeho evropského tvorstva nemůže nikdy pochopit?
No dopadlo to podle mě špatně. Autorův smysl pro humor, pokud to tedy byl pokus o humor, je velmi zastydlý.
Část informací je pravdivých, část informací je pro nás Středoevropany zcela normálních, občas tam jsou nějaké výraznější odlišnosti oproti realitě u nás.
Ale Angličan je u vytržení i po mnohaletém pobytu ve Švýcarsku.
Původně jsem si chtěl přečíst informace i o jiných národech z této edice, ale chuť už mě přešla.
Jen dám ještě takovou informaci na závěr.....naše rodina má rodinnou vazbu na Švýcarsko a tak něco málo o této zemi víme a můžeme tedy autorovy poznatky konfrontovat s námi poznanou realitou.
Takže moje hodnocení: žádná velká literatura, minimum použitelných informací, podivný smysl pro humor autora a velmi rozpačitý přínos knihy pro poznání Švýcarů, kteří vlastně ani nejsou národ....jak uvádí autor.
Tak i třetí pokračování se sestrou Fidelmou je vynikající. Autor umí krásně popsat historické reálie, prostředí a životní podmínky v 7. st. v Irsku. Pro mě je velmi zajímavé, jak v té době fungoval právní systém a jaké možnosti uplatnění měly ve společnosti ženy. Každý díl této série mi přinese nové informace o životě v té dávné době.
Další díl si nenechám ujít a věřím, že se zase výborně pobavím a poučím se o historických reáliích v Irsku.
Pro mě to určitě nebyla neobyčejná, struhující, napínavá, jedinečná historická kniha, jak jsem tady četl v komentářích.
Série Století od téhož autora se mi líbila více. Ale třeba mě další díly Pilířů země více vtáhnou do děje a budu míň kritický.
Samozřejmě autor psát umí, téma zajímavé, postavy perfektně vykreslené, příběh promyšlený, ale podle mě tomu něco chybí. Překlad parádní, bez pravopisných chyb - i to je už ne zcela obvyklé v dnešní době.
Takže za mě jen 4 *, další díly si ale nenechám ujít.
Uffff! To je tedy jízda. Myslí to opravdu autorka vážně? Takto jsem se sám sebe ptal nejméně 100x v průběhu čtení této knihy.
Nakonec jsem dospěl k závěru, že tomu tak opravdu je, že to myslí vážně. Nelituji času, který jsem knize věnoval a snad bych ji opatrně doporučil ke čtení i dalším.
Nadpis "Průmysl lži" s podnadpisem "Propaganda, konspirace a dezinformační válka" plně vystihuje každou kapitolu této knihy.
Z knihy jsem pochopil, že Rusové zcela ovládají veřejné mínění v Americe i Evropě a není proti nim obrana. Amerika je v úpadku a zcela bezbranná. V oblasti ovlivňování myšlení lidí se angažuje Rusko (Putin) a zbytek světa v tom nedělá nic, jen počítá škody. To jako vážně?
No a jen tak okrajově, skoro na hranici podvědomí, se dozvídám něco o názorech autorky např. na feminismus, uprchlíky, české hloupé muže aj.
Na konci knihy na str. 297 je uvedeno: "Bránit se proti manipulaci je naše občanská povinnost."
Ano to je pravda. Při čtení této knihy jsem se několik hodin cítil být někam manipulován.
V čí prospěch?
Opět perfektní detektivka s mnoha historickými informacemi o životě a právním řádu na území dnešního Irska v 7. st. Doporučuji.
Více takových knih! Poutavou a čtivou formou popsány některé klíčové okamžiky historie. Někdy měla popsaná událost vliv pouze lokálně, jindy ovlivnila velký územní celek nebo mnoho lidí.
Pokud je taková událost zmíněna v učebnicích jednou větou a bez souvislostí, tak se jí člověk nevěnuje, nebo ji i přehlídne. Autor však dosáhl toho, že mě tyto události zaujaly a nejen, že jsem si některé z nich připomněl a oživil, ale i doplnil pohled na ně. No a dozvěděl jsem se i pár nových věcí.
Těším se na další Zapomenuté příběhy.
Jako většina čtenářů přede mnou dávám i já pětku. (*****) Ve škole nelichotivé hodnocení, ale tady právě naopak. Ty hvězdičky ale beze zbytku patří autorce za humor, skvělý jazyk a zajímavé líčení roku života v Kosovu. Celkem s nadhledem, ale asi až s určitým časovým odstupem líčí situaci, kdy si musela den za dnem připadat jako mravenec v míchačce.
No a ohodnocení Organizace a jí stovek a stovek podobných působících po celém světě? (0)
Více k tomu asi tady není co říci, každý si udělal obrázek z knihy a případně i na základě vlastních zkušeností.
Pražský výběr zpíval písničku S.O.S., ze které ocituji jen kousek, ale dala by se klidně použít i celá.
Prachy, jenom prachy nečekají
Jen po nich sáhneš
A už tě mají
Po tolika pozitivních a podrobných komentářích už ani nelze napsat nic nového. Výborná kniha završující celou úžasnou sérii.