Belanna

Pane Weire, klobouk dolů !! Ještě před chvíli jsem si myslela, že Marťan je to nejlepší, ale Spasitel nejen, že se mu po všech stránkách vyrovná, ale místy ho i překoná. Nápad, originalita, zpracování, sarkasmus, je tu naprosto všechno.
Lidi, tohle si musíte přečíst.

Zpěv drozda mě minul a jsem tomu moc ráda. Kdybych knihu četla v době jejího vzniku, zřejmě by působila obyčejně.
Ale nyní mohu otevřeně říct, že je to jeden z nejlepších dystopických románů, který se mi dostal do rukou.
Příběh tak přímo navazující na současnost, krásný a barvitý jazyk, střídání emocí a mnoho aspektů a situací, nad kterými nejde jen tak mávnout rukou ...

Švédská dvojka, která to zkrátka umí.
Napínavé, skvěle se četlo, perfektní načasování a dokonalá psychologie.
Opět se zde ukazuje smysl pro detail, ať už v popisu akcí, v myšlenkových pochodech a nebo v nastolení atmosféry, která se vryje pod kůži.
Líbilo se mi navázání na Jurkovu linii.
Co mě ale odrovnalo, byl výběr obětí, které se dostaly do pavoučích sítí.
Přesto považuji tento díl za nejlepší.

Celá tato série je prostě dokonalá a to ve všech směrech.
Opět skvělá zápletka, napětí, brutalita, akce.
Avin případ ve Skotsku i Lucův ve Francii měli tentokrát mnoho obětí a jako vždy spolu nakonec souvisely.
Přibyly tu opět nové, zajímavé postavy, obnovila se stará přátelství a odpustily nějaké ty hříchy z minula.
Knížka se mi moc líbila, obdivuji autorku a její nápady a to jak si dokáže čtenáře doslova obtočit kolem prstu.

Autorka drží laťku.
Opět tu máme dva případy. Napětí ani akce neubývá. Je tu možná méně brutality, ale o to více se dozvíme o soukromí hlavních postav. Ava, Luc a i ostatní si čím dál více získávají moje sympatie (i když bych je místy občas praštila).
Celá tato série je povedená, oceňuji skvělý jazyk paní Fields, její smysl pro detail a um udržet čtenáře neustále ve střehu.

Trochu netradiční cestování časem.
Nora je zvláštní a naprosto neví, co od života chce, ale o tom je celý příběh, vyzkoušet a najít, to nejlepší.
V knížce jsou některé velmi zajímavé postřehy, nad kterými se musíte zamyslet, ale také pasáže, které mi přišly až zbytečné a nebo naopak hodně uspěchané úseky.
Celkově se mi však knížka líbila.

Každodenní příběhy šesti dětí doprovázené kouzelnými ilustracemi paní Zmatlíkové.
Jako děcko jsem ji mnohokrát četla.

I já jsem byla skeptická a vcelku dlouho jsem knížku odkládala, ale byla jsem mile překvapená. Autorka má pěkný a čtivý styl psaní, nepřehlcuje odbornostmi a udržuje napětí.
Byla jsem ráda, že jsem se "vrátila" do Čech, připomenula si známá místa a opět se setkala s naším humorem a mentalitou. Adam je slušnej řízek a Laura je kapitola sama o sobě. Myslím, že půjdu brzo navštívit Vesnici.

U tohoto dílu se mi hodně střídaly emoce - vztek, lítost, úsměv a navíc jsem kroutila hlavou nad tím, jaké další psychopaty dokázala autorka vymyslet tentokrát.
Jako vždy tu máme dva případy, do týmu přichází nové posily a ani tentokrát se nevyhneme vztahům na pracovišti i mimo něj. Lively se ukázal jako skvělej chlap a Ava by si mohla udělat v hlavě konečně jasno :)

Další skvělý díl mé oblíbené série.
Tentokrát se řeší dva zdánlivě nesouvisející případy, které na chvíli Amelii a Lincolna profesně oddělí, aby je zase spojil v celek proti zločinci, který je opravdu rovným protivníkem obou detektivů.
Velmi mě potěšila přítomnost Kathryn Danceové.
Příběh napínavý od samého začátku, který v průběhu graduje a nenechá vydechnout.
Konec sice nebyl úplně podle mých představ, ale ono to vlastně ani jinak dopadnout nemohlo :)

Krásný a poutavý příběh s velkým odkazem a filozofickou hloubkou napsaný tak, jak to dokáže jen pan Remarque.
Pokaždé, když ho čtu, působí na mně jinak a objevují se nové věci a nové úhly pohledu.

Billy Summers, obyčejný příběh o obyčejném odstřelovači.
V podání pana Kinga se zakousne jak klíště a nepustí a nepustí.
Líbilo se mi střídání současnosti a vzpomínek psaných jako nově vznikající kniha.
Všechno to plánování pomsty, myšlenky, pocity. Obalilo mě to takovou zvláštní atmosférou. Zkrátka celé mi to dokonale sedlo.

Jak už je tu mnohokrát zmíněno, v knize je krásně zachycena příroda a atmosféra močálů uchvátí. Je velmi lehké cítit vlhkost vzduchu a slyšet křik racků.
Bohužel samotný příběh mě výrazně neoslovil. Dost jsem bojovala s jeho nereálností.
Ano Kyu jsem si oblíbila, ale její příběh jsem si představovala víc drsnější, ne tolik "medový". Čekala jsem překvapení na závěr, ale takřka celý život shrnutý na pár stránek mě hodně zklamal.

David Raker, další sympatický hrdina, se kterým si užijeme neopakovatelné chvíle.
Hned první případ byl napínavý, akční, místy hodně ponurý, s překvapivým koncem.
Vše je vyprávěno z pohledu Davida a tak jsme měli možnost sledovat i jeho myšlenky a pocity, které se nejvíce týkaly jeho nedávné minulosti.
S autorem jsem se již setkala a jeho styl se mi líbí a myslím, že ani tato série nebude výjimkou.

První díl nové série, první setkání s autorkou.
Upřímně jsem na rozpacích, jak hodnotit.
Příběh samotný a zápletka se mi líbily, ale dlouho jsem se prokousávala počátečním "seznamováním se" s prostředím a postavami, což zabralo skoro polovinu knížky. Pak už se věci začaly hýbat a děj nabral spád, i když některé momenty mi přišly přes čáru.
Na konce jsem pak zjistila, že jsem dokonce zvědavá, zda nová životní situace detektivku Josii změní.

King jak se patří.
Ano, je tu hodně postav, ano je to rozsáhlé, ale také je to syrové a drsné. A je tu naprosto vše. Charaktery postav velmi různorodé, přesto úžasné. Hlavní dějová linka a několik vedlejších do sebe zapadají a jsou promyšlené. Je tu strach, panika, zlo, ale také dobro, naděje, odhodlání a víra.
Atmosféra knihy rezonuje ještě dlouho po dočtení.

Nádherná kniha, dojemná a lidská. Při čtení jsem měla pocit, jako kdyby se přede mnou odvíjel film, tak dokonale je napsána. Kniha o odhodlání, víře a lásce, kniha o síle znovu žít, plná citu. Kniha, na kterou dlouho nezapomenu.

Ke knize jsem přistupovala s vědomím, že jsem o této polární výpravě kdysi slyšela. Odnesla jsem si neskutečný zážitek. Perfektně zpracované dílo, mrazivá atmosféra, zajímavé informace, které pomáhaly utvořit si opravdu reálný pohled na situaci. Velmi těžko jsem se od knížky odpoutávala a samotný závěr mě doslova odrovnal.
Zaslouženě plný počet *.

Po dlouhé době jsem sáhla po české detektivce a opravdu nelituji. Perfektně napsané, navíc mnoho míst pro mě známých, lidé jako ze sousedství, podobné problémy, podobné starosti, několik vzájemně propojených příběhů. Prostě není to nuda.

Opět jeden z těch drsných příběhů ze zaniklé vesničky v pohraničí, z doby těsně po válce, kdy to stále ještě vře na obou stranách.
A tak jako vždy se ukazuje, že ti mocní (a křiví) zmůžou vše a obyčejný člověk nemá pražádnou šanci.
Pan Javůrek tu skvělou čtivou formou odkryl karty, které většině z nás bývaly dlouho zakryty.
Upřímně? Těch slz a vzteku jsem u čtení této knížky zrovna málo nebylo.