Beltrix Beltrix komentáře u knih

Všechno na zahradě Všechno na zahradě Edward Albee

K dílu jsem přicházela naprosto bez očekávání a byla jsem velmi mile překvapena. Svěží dialogy, skvělá a především nečekaná zápletka. Líbilo se mi to.

18.07.2016 3 z 5

Stručný přehled světových dějin: v datech 1945-1995 Stručný přehled světových dějin: v datech 1945-1995 Karolina Adamová

Velmi stručné shrnutí světových dějin, možná škoda, že jsou vynechány události v Československu, i když chápu, že to by bylo nutné notně rozšířit publikaci. Ale pomohlo by to lépe ty události ukotvit.

18.07.2016 4 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

Moje první setkání s Kafkou. Zpočátku jsem také chtěla především JAK se ksakru mohl člověk proměnit v brouka (a PROČ to nikdo příliš neřeší), postupně jsem však získávala vhled pod vrchní vrstvu textu a nacházela jsem tam spoustu podnětů k zamyšlení. Myslím si, že ten rádoby nezúčastněný styl vyprávění je naprosto dokonalý, ještě umocňuje vyznění celého díla.

17.07.2016 3 z 5

Cikáni Cikáni Karel Hynek Mácha

Naprosto dokonalé líčení přírody, velmi intenzivní příběh a jeho prožívání, zajímavé postavy a jejich osudy. Rozhodně skvělé čtení.

15.07.2016 4 z 5

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Tuto knihu jsem četla už dvakrát a krom vlastenecké myšlenky mi v hlavě utkvělo hlavně to, jak dobře se to četlo, jak barvitý a nápaditý jazyk byl využit. Oblíbila jsem si i některé postavy, především Kalafunu a jeho ženu.

15.07.2016

Hadrián z Římsů a jiné veselohry Hadrián z Římsů a jiné veselohry Václav Kliment Klicpera

Z Klicperových veseloher je tato svou zápletkou asi nejsložitější. Nemůžu říci, že by byla špatná, ale ty "jednodušší" se mi líbily více.

15.07.2016 3 z 5

Každý něco pro vlast Každý něco pro vlast Václav Kliment Klicpera

Stejně jako ostatní Klicperovy hry, ani tato nezklamala. Příběh vcelku jednoduchý, provedení velmi zajímavé a vtipné.

15.07.2016 4 z 5

Veselohra na mostě Veselohra na mostě Václav Kliment Klicpera

Spoustu nedorozumění, která způsobují opravdu zábavné situace. Na konci se však vše vyřeší tím nejlepším možným způsobem.

14.07.2016 5 z 5

Rohovín Čtverrohý Rohovín Čtverrohý Václav Kliment Klicpera

Příběh o tom, jak náfuka dostal za vyučenou, patří k těm často využívaným. Tato Klicperova podoba patří mezi ty opravdu zdařilé a dá se říct i nadčasové, přestože ta celá pointa je vlastně ohromně jednoduchá.

14.07.2016 5 z 5

Divotvorný klobouk Divotvorný klobouk Václav Kliment Klicpera

Tato komedie se mi líbila, přestože je celý "vtip" velmi prostý.

13.07.2016 5 z 5

Slávy dcera Slávy dcera Ján Kollár

Asi budu jedna z mála, ale musím říci, že se mi tohle dílo líbilo. Jistě, byly tam části, které mě úplně neuchvátily, ale to asi v každé knize. Naopak se mi líbil jazyk a celkově to vlastenecké vyznění.

11.07.2016 4 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Nemůžu říct, že by to bylo špatné čtení. Celkově se mi příběh líbil, i když část, kdy se má Santiago přeměnit ve vítr, mi přišla už velmi... "nereálná". Pár podnětů k přemýšlení mi to dalo, ale to je asi tak všechno.

10.07.2016 4 z 5

Hořké propasti Hořké propasti Charles Baudelaire

Již tu několikrát padlo, že velkým kladem tohoto výboru z Květů zla je možnost přečíst si různé překlady jednotlivých básní. A nejde jen o to, že těmi překladateli byli přední čeští básníci, ale i fakt, že lze opravdu pěkně vidět i proměny poezie české - stačí srovnat například překlady Vrchlického s těmi Nezvalovými. K Baudelairově poezii asi nemá cenu příliš toho dodávat - je to rozhodně zážitek.

08.07.2016 4 z 5

Ohlas písní ruských / Ohlas písní českých Ohlas písní ruských / Ohlas písní českých František Ladislav Čelakovský

Líbily se mi obě části sbírky, ať už epické byliny z Ruska, nebo české popěvky. Obojí má své, ale v obou se vyskytly i básně, které mě nijak neoslovily. Nicméně fakt, že je tato kniha 81. nejhůře hodnocenou příliš nechápu.

08.07.2016 3 z 5

Svatý Xaverius Svatý Xaverius Jakub Arbes

Dílo psané krásným jazykem a s tajemnou zápletkou, nejlépe číst při trochu pošmourném počasí, to ještě znásobí skvělou atmosféru.

08.07.2016 4 z 5

Zapomenuté věky země Bójů Zapomenuté věky země Bójů Anna Bauerová

Rozhodně zajímavá publikace, dějiny podává velmi čtivým způsobem.

07.07.2016 4 z 5

Podpis čtyř / The Sign of the Four Podpis čtyř / The Sign of the Four Arthur Conan Doyle

Tento příběh má v sobě vše, co by správná detektivka mít měla - detektivní zápletku, kde však nechybí špetka tajemna, vynikajícího detektiva a vysvětlené pozadí celého zločinu.

07.07.2016 4 z 5

Prométheus Prométheus Aischylos

Zajímavé drama, v němž se, jako v jedno z mála děl, výrazněji objevuje vládce olympských bohů Zeus.

06.07.2016 3 z 5

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Největší plus celé této knížky spatřuji v seznámení Sherlocka s Watsonem a jejich první interakce, které jsou místy ohromují, místy zábavné. Samotný případ mi příliš zajímavý nepřišel.

05.07.2016 3 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Tento díl je poněkud jiný než ty předešlé, oproti nim mi přijde myšlenkově mnohem hlubší. Ukazuje, že svět není jen bílá a černá, a že ti, kdo se původně zdáli jako dobří, mohou být dokonce i horší než ti původní tyrani. Koneckonců, nemáme v našich dějinách podobnou zkušenost? Také oceňuji vcelku věrohodně popsané duševní stavy hlavní hrdinky, protože si myslím, že ty situace, které zažila při svých dvou pobytech v aréně, se na ni nějak projevit musely. "Líbí" se mi i to, že se autorka nebála povraždit pár výrazných postav, protože tak to ve válce prostě chodí. Jediné, co mi trochu vadilo, byl ten epilog.

01.07.2016 4 z 5