Beltrix komentáře u knih
Stejně čtivé jako první díl, leč ten se mi líbil o trochu více. Vražedná pomsta ovšem boduje v jiných ohledech - fakt, že do arény tentokrát vstupují již ostřílení splátci a že mnozí z nich jsou velmi zajímaví a sympatičtí (Johanna), je jen jedním z příkladů. Celkově je tento díl více přemýšlecí než ten první, který byl zaměřen především na děj, tento se soustředí na politiku a celkově pozadí života v Panemu. Jo a za klad považuju, že prostor dostal i Haymitch, ten chlap je prostě skvělej. :)
Jednoznačně největším kladem této knížky je její čtivost. Jednoduchý styl psaní a pěkně ubíhající děj pomáhají k tomu, že za pár hodin je kniha přečtená. Oceňuji i to, že hrdinka nepatří mezi nafoukané barbínky, ale ani není neohrožená bojovnice, která vše zvládne levou zadní. V knize je z ní místy cítit i strach a nejistota, což jen zvyšuje její věrohodnost. Ještě radši než Katniss jsem teda měla Haymitche.
Tuto knihu jsem četla již před nějakou dobou, přesto některé pocity z ní ve mně přetrvávají. Především to, jak rychle kniha ubíhala, obzvláště pasáže, kdy Montag byl skutečně na útěku. A další moment, který přetrval, byl ten, kdy stará žena radši shořela spolu se svými knihami, než by byla na světě bez nich. Vůbec se hrdinovi nedivím, že ho tenhle zážitek donutil k přemýšlení a přehodnocování. Celkově na myšlenky velmi bohatá kniha.
Kromě Baudelairových básní oceňuji i informace o autorovi a další "omáčku" okolo, která především odlišuje vydání jednotlivých výborů z Baudelairových Květů zla.
Povídky z pozdní doby husitské, které se mi dobře četly a bavily mě. Každý z těch příběhů se odlišuje, rozhodně to není popis válečných tažení. A velmi se k tomu hodí i ty hořkosladké konce většiny vyprávění.
Velmi zajímavá publikace, zabývající se středoevropským prostorem z různých úhlů pohledu. Nacházejí se zde i přepisy dvou konferencí, jednotlivé stati, ale i vývojový přehled pojmu střední Evropa. Pro mě velmi zajímavé a poučné čtení.
Rozhodně kniha, která vede k zamyšlení. Musím říct, že mi bylo velmi sympatické, že hlavní postavou není žádný "hrdina", ale prostě normální člověk. Ohromně to (alespoň na mě) zvýšilo dopad. A i když upřednostňuji happyendy, tak tady se hodil ten konec, který George Orwell vymyslel, neskutečně lépe.
Na rozdíl od spousty komentujících přede mnou mě bavily i (nebo především?) pasáže z Goldsteinovy knihy.
Po umělecké a historické stránce je toto dílo samozřejmě významné, mě osobně však nijak zvlášť nezaujalo.
Absurdní drama mi není příliš blízké, nicméně tady se mi velmi líbilo, jak zdařile byly zakomponovány scény z Hamleta.
Nejspíš se plně nedokážu vžít do pocitů "rozhněvaného mladého muže", takže mi Jimmy přišel především jako hulvát.
Velmi čtivě napsaná kniha, která shrnuje část dějin anglicky mluvících národů od pádu Napoleona.
Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Nicméně asi převažuje absolutní zhnusení nad tím, co se na tom ostrově děje, které přebíjí i to, jak dobře je román napsán a kolik otázek přinutí čtenáře si klást.
Knížka, z které mám velmi nejasné pocity. Jsou tam popisovány hluboké city, přesto mě příliš nezasáhly. Postavy jsou tam vesměs záporné, ale ani tak mě nepřiměly něco cítit, teda až ne Nelly, kterou jsem ze srdce nesnášela snaž už od počátku. Nemám ráda tento typ lidí (nemůžu napsat postav, podobné lidi potkávám dnes a denně).
Prostředí se mi velmi zamlouvalo, a proto mi nesedí překlad názvu Na Větrné hůrce. Zní mi to příliš poklidně až idylicky. Myslím si, že překlad Bouřlivé výšiny sedí mnohem lépe. Stejně tak obdivuji jazyk a celkově vyprávění.
Přesto mi tam něco vadí, nesedí. Nedokážu to přesně pojmenovat, jak zmiňuji výše, mám velmi nejasné pocity. Proto tři hvězdičky.
Velmi nadčasová hra. Myslím, že snad každý má ve svém okolí nějakého podobně výřečného Iaga či důvěřivého Othella.
Tento díl má v sobě stejné kvality jako jeho předchůdci - podává historii zajímavě a čtivě.
Krátká hra, která je hodně povídací, děje jako děje je tam pomálu. Prostě typická řecká tragédie.
Kromě básní a dalších uměleckých útvarů obsahuje i velmi zajímavé informace o pařížské bohémě.
Opět velmi zajímavé vyprávění o dějinách anglicky mluvících národů. Oproti prvnímu dílu zahrnuje kratší období a jde tudíž do větší hloubky, což občas činí obtížnějším udržet si přehled o všech jménech a událostech.
Tato kniha, respektive všechny čtyři díly, přináší informace o dějinách anglicky mluvících národů velmi jasně a čtivou formou.
Stručný styl a příběh, který má spád, mi vyhovovaly mnohem více než forma celé ságy. Možná k tomu přispěl i ten nepohádkový konec. Líbil se mi náhled do "zákulisí" těch "zlých". Myslím si, že to dobře reprezentuje fakt, že i na té relativně špatné straně mohou být dobří lidé/upíří/atd. Jo a ta obálka je opravdu pěkná.