beveron beveron komentáře u knih

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Povinna četba, která mi vzala dech.

30.12.2016 5 z 5

Jak mi Starbucks zachránil život Jak mi Starbucks zachránil život Michael Gates Gill

Moc me to nezaujalo. A i když ma tak malo stranek, nedočetla jsem.

30.12.2016 3 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Jsou knihy, které dočtu a téměř hned muzu cist další. Pak jsou tituly, po kterých si musím dat malou pauzu a vstřebat je. Ovsem Pokani je pro mne kniha, po které jsem několik dlouhých tydnu nemohla absolutně nic. Pro me kniha cislo 1 celeho meho zivota. Prolinani časových rovin, nádherný jazyk, morální hodnoty jednotlivých postav, vse naprosto dokonale. Touha male Briony psát, jeji pokusy o drahu spisovatelky, touha po pozornosti, myslenkove pochody: ohne se driv prst a mozek to prijme, nebo nejdriv mozek řekne at se prst ohne a prst to udělá..., jeji chyba, lez a cely život zasveceny pokusu o odpusteni, sebetryzna, valka.. Neskutecne poutava kniha. Film jsem viděla taky, mam rada Mcavoye, takze se mi i film líbil, ale knihu opakuju častěji. Necte se to uplne lehce, ale to vůbec neni na závadu.

Věčná Ambra 1 Věčná Ambra 1 Kathleen Winsor

Vecna Ambra byla hrdinka meho "mladi" hned vedle promiskuitní Angeliky nebo pozdeji doktorky Samanthy. Kapitoly popisující morovou ránu jsou pro me nejzajímavější casti cele knihy a někdy si je rada přečtu znovu, bez te omacky kolem.

Vzpoura oceánů Vzpoura oceánů Frank Schätzing

Zajímavé, napinave, ale konec byl jaksi v nedohlednu

30.12.2016 3 z 5

Hvězdy, ty studené hračky Hvězdy, ty studené hračky Sergej Lukjaněnko

Za me absolutně nejlepší!!! Nic me uz nesebralo tolik, jako zrovna Peta Chrumov. Dodnes jsou situace, kdy si říkám: Kualkuo, zahaj útok. Stoji za precteni

Bludiště odrazů Bludiště odrazů Sergej Lukjaněnko

Miluju Hlubinu, na par hrach jsem taky ujížděla, závislost na virtuální realitě je vcelku realna a diver je super zaměstnání.

Dům vzpomínek Dům vzpomínek Barbara Wood

Nebylo to spatne.

Ernest Hemingway Ernest Hemingway Carlos Baker

Cetla jsem tuto knihu uz pred lety, ted listuju ve strankach a vubec si to nevybavuji. Mela bych si to připomenout, vždyť to byl Hemingway!

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Jediná kniha, kterou jsem si vypůjčila a uz nikdy nevrátila. Často premyslim, zda bych ji vrátila, kdyby bylo komu (bohužel uz neni)....a jsou dny, kdy si říkám, ze urcite ANO. Vrátila bych tento usmoulany, poniceny a stokrat cteny paperback a okamzite si pořídila pevnou vazbu, novoučkou a voňavou knížku, nikdy nectenou, nikdy neprolistovanou, bez otisku prstu a bez stop DNA (slzy a atakdal) Ale pak si uvědomím, ze vlastně NE. NE!

Noční vlaky Noční vlaky Barbara Wood

Jediná kniha na tema holocaustu, ke které se v odstupu let rada vracím. Možná je to tou kombinaci války a epidemie, protože obe témata i samostatne patri k mým oblíbeným, natož takhle ruku v ruce. Neni to klasicka Woodova a to je dobre. Je zde tolik silných momentu a za me asi nejsilnější, protože jsem ho nikdy nepochopila, je okamžik, kdy partyzáni zastavi jeden vlak, s nasazením vlastních zivotu otvírají vagony a ukazujou cestu pryč, moznost uteku, moznost volby, a nikdo se nezveda......

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Krasny příběh. Od začátku do konce. Role bratru mi v samem zaveru neco připomněla. Jako bych uz toto nekde cetla, jen paměť mi uz neslouží. Silne emoce - pokora a ucta k zivotu, občas člověk musi neco takového přečíst, aby se zase hodil " do normálu". Vim, ze casem zapomenu urcite detaily a možná si knihu přečtu i znovu, co ale nezapomenu je ta vůně kynutého testa a cerstve upečeného chleba. Nakonec ty nejobyčejnější veci pro me meli v te knize největší kouzlo.

29.12.2016 3 z 5

Dáma v autě s brýlemi a puškou Dáma v autě s brýlemi a puškou Sébastien Japrisot (p)

Detektivku mi vyhrabal muz pote, co jsem nadávala na Dívku ve vlaku. Toto bylo lepsi. Urcite rysy ale mají knihy spolecne - zmatek, nejistota, pochybnosti o všech okolo a nejvíc o sobe same.

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Kniha se mi nelíbila, přišla mi lacina, všechny tri hlavni zenske postavy mi přišly stejne, evokovaly ve me stejne emoce a stejný nezájem. Chvili mi trvalo nez jsem pochopila, ze to jsou opravdu tri rozdilne postavy nikoli jedna schizofrenní alkoholicka, nebo ne? :-)

29.12.2016

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Kniha se mi líbila, a to hodne. Pro me silnejsi a lepe napsane nez Vypravecka. I když je asi nefer ty knihy srovnávat jen proto, ze jsem je cetla hned po sobe. Zase trochu jiny uhel pohledu. O zvěrstvech netřeba detailně psát a presto tam jsou, atmosféra doby primo hmatatelná. Epilog taky úžasný. Jsem furt naivni a vzdycky cekam nějaké velké rozuzleni, happy end, zvrat na poslední chvili, superhrdinske kousky, lide co toto prožili přece nemůžou dal zit obyčejný život, nemohou jen tak v tichosti zemrit, a prave ta skromnost, obyčejnost, lidskost je nakonec to, co mi vhani slzy do oci.