blackoutzuzi blackoutzuzi komentáře u knih

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Ačkoli mě svět videoher totálně minul a nejsem žádný gamer, i přesto mě kniha naprosto pohltila a já si říkala, že takový online svět, jenž Halliday vymyslel, není vůbec špatný. Hrozně mě bavily odkazy na oblíbené Hallidayovy filmy, knihy a kapely ze zlatých osmdesátek, ve kterých jsem našla pár inspirací.
Ready player one je neuvěřitelně propracované dílo. Ač je to fikce, na mě to působilo velmi věrohodně a já chvílemi věřila, že takovýto svět doopravdy existuje a sama sebe jsem si představovala, jak v něm žiji :)

11.05.2020

Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Oceňuji, že autor tento, přinejmenším znepokojující, příběh zasadil do českého prostředí. Přece jen, takovýchto knih je u nás (bohužel) pomálu:) Jediným nedostatkem pro mě byl závěr knihy, který mi přišel až moc fantasy. Myslím, že kdyby autor příběh ukončil o pár desítek stránek dřív, zanechal by ve mně ještě silnější dojem. Vězněná i přes to patří ke knížkám, na které jen tak nezapomenu.

Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Psí poslání je neskutečně silný a krásný příběh. Při čtení si připomenete, proč je pes nejlepší přítel člověka♥. A tip pro ty z vás, kteří jste stejní "plačky" jako já - doporučuji si ke čtení připravit balík kapesníčků. Avšak nebojte se - celý příběh nebudete ronit pouze slzy, občas se i zasmějete. Knížka je úžasně čtivá a myslím, že každý z vás nebude mít problém příběh zhltnout během jednoho dne. Popravdě, ze začátku mě to zase tolik nebavilo, ALE pak se děly divy a já se zamilovala. Nemůžu jinak, než doporučit!

11.05.2020

Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Musím uznat, že kniha je opravdu chytrá, originální a úžasně propracovaná. Autor dokonale a uvěřitelně vykreslil charaktery postav. Nebezpečí a strach se dalo krájet, ale stále to bylo udržené v duchu YA, takže ji doporučuji jak mladším milovníkům fantasy, tak i náročnějším čtenářům :)

11.05.2020 4 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Autor si zvolil velmi těžké téma a zhostil se ho parádně. Evidentně si na knize opravdu mákl, v doslovu se vyjadřuje o tom, s kým vším knihu konzultoval a kolik odborné literatury načetl - vážně klobouk dolů!

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Hodiny jsou emotivní, depresivní, srdcervoucí. Vše, co naše hlavní hrdinky prožívají, budete prožívat společně s nimi - veškerou bolest, neštěstí i nechuť k životu. Michael Cunnigham se ve svém mistrovském díle Hodiny inspiroval životem a románem Virginie Woolfové. Ne náhodou získal za tento skvost Pulitzerovu cenu. Nejen že bravurně vykreslil postavy, prostředí a pocity, ale také si dokonale pohrál s psychikou čtenáře!

Sucho Sucho Jane Harper

Tuto knihu bych nezařadila mezi tradiční detektivky, protože je zde cítit určitý přesah. Zjištění, proč muselo dojít ke smrti tří osob, mě zasáhlo. Autor pracoval s emocemi čtenáře natolik dobře, že jsem v jednu chvíli měla dokonce na krajíčku, což se mi běžně u detektivních románů nestává. Na konci sice zůstane pár ne zcela zodpovězených otázek, ale to v tomto případě vůbec nevadí. Nejsou už tolik důležité a je pak jen na čtenáři, jakou "pravdu" z příběhu vycítí. Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu – paráda! Sucho je neobyčejná detektivka, která ve mně nevyvolala pouze strach a napětí, ale také neskutečný smutek a soucítění. Za mě rozhodně DOPORUČUJI!

HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

HEX je založeno na originálním námětu. Lidé žijí ve městě s děsivou čarodějnicí a musí tomu tak být až do konce jejich životů. Ač by se to nabízelo, příběh se neodehrává ve středověku, ale nyní v moderní době. Celé město je pod dohledem kamer a existuje dokonce aplikace, ve které zjistíte, kde se čarodějnice momentálně nachází. To mi popravdě moc nesedlo - střet moderní technologie a mystična. Téma čarodějnictví a kletby mi prostě pasuje spíš do dávné minulosti.
I když hororů nemám až tak moc načteno, tento nebyl můj šálek čaje. Čekala jsem NĚCO VELKÉHO. Že při četbě budu stěží dýchat a v noci se budu bát jít na záchod :) Já se za celých 340 stran bála tak třikrát. Co bych ocenila, tak to byl větší prostor pro čarodějnici Kathrine a její minulost. Toho tam bylo na můj vkus vážně pomálu..
Když to shrnu, tak HEX pro mě byl jedním velkým zklamáním :(

11.05.2020 3 z 5

Hlavně to nikomu neříkej Hlavně to nikomu neříkej Miroslava Varáčková

Co mě na knize bavilo, byl formát zpracování. Knížka se četla opravdu dobře. Napomohlo tomu také oživení textu pomocí „bublin“, které obsahovaly SMSky mezi Evou a Lukášem.
Ovšem od knihy na tak závažné téma, jako je šikana, jsem čekala něco víc. Vyčkávala jsem okamžik vyhrocení celé situace, ze kterého mi bude běhat mráz po zádech. Čekala jsem, že celý příběh bude odstrašujícím příkladem toho, jak šikana může dopadnout nebo že bude příběh demonstrovat jak v případě šikany správně postupovat. Téma šikany bylo sice v knize zakomponováno, ale příběh na mě působil z poloviny spíše jako lovestory, ve které je hlavní hrdinka neschopna zastavit a vyřešit to, co se jí děje ve škole (a podle mého k tomu měla spoustu příležitostí).

11.05.2020 3 z 5

Dreamologie Dreamologie Lucy Keating

Kniha popisuje magický snový svět, ve kterém se odehrává romantický příběh. Pasáže, jež se věnovaly snům, byly barvitě popsány a byly plné dobrodružství - tak ty mě bavily neskutečně - škoda, že jim autorka nevěnovala větší pozornost. I tak knihu doporučuji :)

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

V 0:07 k chlapci přichází obrovský mluvící strom. Netvor. Chce, aby při jejich setkáních zazněly čtyři příběhy. On bude vyprávět první tři a čtvrtý příběh bude na oplátku vyprávět sám Conor. A Netvor od něho chce slyšet jediné - pravdu. Pravdu o jeho nočních můrách.
Příběh je bohatý na upřímné postavy. Co chci vyzdvihnout především je skutečnost, že Patrick Ness dokázal na tak málo stránkách vytvořit příběh, s tak velkým přesahem, který se vám zaryje hluboko do srdce. Pocítíte, že Patrick nechtěl pouze vyprávět Conorův příběh, který by čtenáře rozplakal (což se mu samozřejmě povedlo). Chtěl předat poselství a poukázat na to, jak těžké může být podívat se pravdě do očí, přiznat si vlastní strach a jak osvobozující pro člověka je, říct pravdu. A říct ji nahlas.

11.05.2020 5 z 5

Bílá jako sníh, rudá jako krev Bílá jako sníh, rudá jako krev Alessandro ďAvenia

Autor si nádherně hraje se slovy a vytváří tak skvostné myšlenky, že kdybych si je všechny měla vypisovat, tak mi upadne ruka. Bílá jako sníh, rudá jako krev je jednou z těch knih, ke kterým se v budoucnu rozhodně vrátím. Ukrývá v sobě tolik krásných myšlenek! Není ani tak o rakovině, jako o lásce, údělu dospívání, smyslu života a snech. Za mě tuto knihu jednoznačně doporučuji!

(M)Učednice (M)Učednice Ali Land

Líbilo se mi, že mě kniha dokázala naprosto vtáhnout do děje a já o to víc všechno prožívala společně s Milly. Dokážu si představit, že by na motivy knihy mohl být natočen film – s radostí bych se na něj podívala. (M)Učednice je kniha, která vás zcela pohltí a nenechá klidnými. Rozbouří ve vás velmi rozporuplné emoce.

11.05.2020 5 z 5

Prach jsi a v prach se obrátíš Prach jsi a v prach se obrátíš Chris Tvedt

Autor šel skvěle do hloubky postav a co mě velmi překvapilo bylo vyústění případu - šokující a originální motiv vraha. I přes to, že příběh obsahoval více linií, měl ho autor krásně promyšlený. Všechny případy, ač se na první pohled nezdály, jsou dokonale propojeny. Co vám zaručuji je fakt, že se nebudete ani chvíli nudit, jelikož tato kniha je plná spoustou akce a vyhrocených situací!

Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana není pouze kniha o holocaustu a poválečné době. Vypráví o osudu tří žen. O tom, kolik utrpení člověk dokáže unést. O pocitu viny. Pocitu, se kterým je sakra těžké žít. O rozhodnutí, zda upřednostnit vidinu svého vlastního štěstí na úkor rodiny. O dobrých i špatných rozhodnutí. O tom, že nesmíme soudit ostatní na pohled, když nevíme vůbec nic.. A vy, čtenáři, budete jen nevěřícně otáčet list za listem a všechno prožívat společně s Mirou, Hanou a Rosou... Velmi silný zážitek.

Něco víc Něco víc Patrick Ness

Díky nic neříkající, ale zajímavé anotaci, jsem nevěděla, co od knihy vlastně čekat. Kniha je rozdělena do tří částí. Ta první se zaměřuje na vzpomínky a vnitřní svět Setha, na jeho adaptaci na místo, kde se právě ocitl. Nic převratného se v první části knihy vlastně neodehrává, ale i přes to - bože, krása! To co přišlo ve zbývajících dvou částí, jsem nečekala! Zbytek knihy byla mega jízda! Skvělá, dojemná, napínavá a já nemohla přestat číst, protože jsem umírala touhou zjistit, jak to celé dopadne! Po dočtení jsem si říkala – proboha, jak já o téhle knize napíšu recenzi? Je tak zvláštní, tajemná. A já vám ji prostě z celého srdce doporučuji. Patrick Ness je skvělý spisovatel a podařilo se mu vytvořit opravdový skvost, který ve vás zanechá něco. Připravte se ale, že budete muset víc hledat mezi řádky, protože Patrick Ness vám to důležité poselství nenaservíroval přímo pod nos :)

Myšák Očko Myšák Očko Šárka Svobodová

Myšák Očko má pro strach uděláno a tak si poradí se vším! Znázorňuje samé kladné vlastnosti, tudíž je pro děti příkladem správného chování – chová se slušně, spravedlivě a každému je nápomocný.
V knize se dozvídáme také zajímavé informace o brněnských přírodních památkách a je zde vyobrazeno plno krásných fotografií Mariánského údolí, dále pak mapy umístěných značek, ke kterým se má čtenář vydat. Kniha nabízí nejen rozkošný detektivní příběh, ale také omalovánky, které si děti mají za odměnu vybarvit pokaždé, když navštíví místo se značkou na dané adrese, které pro ně myšák Očko připravil :)

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Co chci vyzdvihnout především je hlavní hrdinka knihy, Katniss. Tak dokonale vykreslenou postavu jsem dlouho neviděla – díky skvělým vnitřním monologům zažijete perfektní náhled do jejího života, znáte její minulost, přítomnost, chápete její jednání a tušíte, jak se zachová v určitých situacích.
Tohle je přesně ten typ knížky, který byste zvládli přečíst na jeden zátah. Já jsem se musela vyloženě nutit ji odložit a jít konečně spát, abych ráno vstala do práce :) Moc doporučuji!

Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Knížka byla osvěžující změnou od ostatních detektivek především díky tomu, že se do pátrání nepouští kriminalista, ale reportér. Doporučuji všem milovníkům detektivek a napětí, kterého je v knize tak akorát :)

Ty Ty Caroline Kepnes

Kniha vám umožní poznat až příliš zblízka, jak uvažuje psychopat. A není to zrovna dvakrát příjemné zjištění. Po dočtení mi v hlavě uvízla jediná myšlenka. A to, že NIKDY opravdu nevíme, co je ten druhý zač.