BlueTer BlueTer komentáře u knih

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Knihu jsem četla poprvé snad v 15 letech kvůli poslednímu filmu natočeného podle knihy, nedočetla jsem, ale když jsem se k ní poté vrátila, nedokázala jsem jí odložit.

On Oscar Wilde umí všeobecně skvělé popisovat pocity, okolí, prostě všechno. Umí natáhnout monolog na dvě stránky ale stejně nepřeskočíte ani větu a dokonce si ještě pár myšlenek podtrhnete. Je zajímavé sledovat vývoj Doriana Graye a čekat, jak to vše dopadne. Názory hlavních postav jsou sympatické a svým způsobem stále aktuální.

Je to kniha ke které se vracím skoro každý rok. Z klasické literatury je to, co vás zaujme a vůbec se nečte špatně.

29.12.2018 5 z 5

Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Nevím, kde začít. Snad tam, že tohle je knížka, ke které se opravdu často vracím a přesto mě nepřestala bavit.
Hlavní postavy (Simon a Baz) jsou úžasné, Baz mi sedl více snad kvůli těm jeho hryzavym poznámkám. Upřímně Fangirl jsem dočetla jsem kvůli úryvkům s Bazem a Simonem. Ze začátku byly sice matoucí ty různé pohledy postav ale po pár stránkách jsem si zvykla. Kniha je vtipná, je psána se vším všudy, nic se nepřikrášluje.
Myslím si, že od Rainbow tohle byl odvážný krok, už jen kvůli tématu nebo podobnosti s HP (kterou já osobně neviděla).
Ty dva jsem si okamžitě zamilovala a neskutečně moc se těším na druhý díl!
Opravdu knihu můžu jen doporučit :)

22.11.2018 5 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

(SPOILER) Ty vole, no takové nutkání plesknout dítě jsem snad v životě neměla. Nezlobte se na mě, ale mít doma takového sociopata tak ji prostě třískám jak žito nebo je už od 4 let na vojenské škole. Opět chování maminky absolutně nelogické. Sama trpěla následky zanedbání zdravotní péče, ale to samé připustí u své dcery. Konec mě taky pěkně naštval. Teda nechápejte mě špatně, Hanny mi líto nebylo a její telefonát domu byl hezkým zadostiučiněním ale čekala jsem, že tedy někdo přijde s nějakou diagnózou a ono nic. Takže to celé vyšumělo do ztracena.

10.05.2024 3 z 5

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Jednoznačně jeden z nejlepších dílů! Postavy byly super i ta strašidelná zápletka. Konec se mi líbil a vůbec mi nevadilo, že byl trochu klišé. Líbily se mi zvraty v průběhu knihy i to, že tahle kniha byla rozhodně jedna z těch akčních.

11.08.2022 4 z 5

Manželova žena Manželova žena Jane Corry

Takové 3 lepší hvězdičky. Je pravda, že začátek je celkem nudný, ale druhá část je lepší. Carla mi byla nesympatická už od první stránky, líbila se mi ale Lily, která není typická hlavní hrdinka, dělá chyby a není to zrovna krasavice. Co mě ale štvalo a rušilo ve čtení bylo, když postava začala mluvit o nějakém tajemství nebo myšlence v jedné kapitole na konci a myšlenku dokončila třeba až o 6 kapitol dále, takže jsem už nevěděla souvislosti. To bych uvedla jako hlavní problém knihy. Taky se mi to zdálo trochu překombinované takže ve výsledku to ztrácí napětí.
Ale dočetla jsem!

06.04.2022 3 z 5

Byla to tichá dívka Byla to tichá dívka Michele Campbell

Knížka se mi líbila, je velice napínavá a prostředí internátu bylo velice zajímavé. Z postav mi byla sympatická snad jen Rose, ale naivní Sarah mi šla vysloveně na nervy. Moc se mi líbilo, že jsme na začátku neviděli, které dvojče zemřelo, i když já to pošle obálky tušila. Trochu mi chybí pohled, kde by jsme zjistili, co se u jezera doopravdy stalo mezi Bel a jejím vrahem. Konec se mi taky líbil, určitě bych knihu dal doporučila.

23.02.2022 4 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Opravdu výborně napsáno! Autor prostě umí. Čte se díky krátkým kapitolám skvěle a celou dobu mě udržovala v napětí.
Můžu jen doporučit a těším se na další autorův počin.

15.02.2022 5 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

(SPOILER) Kniha byla nesmírně zajímavá. Autorčin styl psaní mi sice moc neseděl, na to jak pečlivě popisovala nechutné a strašidelné scény mi chyběl popis třeba města, ale přesto se kniha četla rychle. Nadšeně jsem hltala každé slovo. Těšila jsem se, jak se postavy budou vyvíjet. Hlavní hrdinka je příjemná, chytrá, obětavá.
Na druhou stranu mi vadila ta občasná nelogičnost příběhu. Romantická linka mi připadala zbytečná, ale asi ji autorka potřebovala pro to těhotenství. Nechápu proč se hlavní hrdinka modlila za dceru, když se narodí do téhle společnosti. A jak už někdo podotknul určitě by na ní nebylo těhotenství po 3 měsících tak znát, aby jen foukl vítr a všichni to poznali. Moc se mi ale líbilo, jak na konci do sebe všechno zapadlo a to, že jsem vůbec netušila, že to bude Hans.
Myslím si, že Tierney na konci zemřela kvůli porodu. Sice ona sama nic nezměnila, ale dítě které porodila něco změní. Nejvíce se mi líbily části z tábora a hlavně posledních 50 stran, ty opravdu stály za to.
Celkem vzato je to podařená kniha a neotřelý námět, rychle se čte ale něco mi tam stále chybělo. Nedokážu přesně popsat co. A romantickou linku bych nejradši vynechala úplně.
Určitě je to něco na styl Příběhu služebnice a Hunger games, ale myslím si, že zmiňované knihy jsou určitě lepší.

14.02.2022 4 z 5

Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Já historické romány vůbec nejvyhledávám, mám radši literaturu faktu. Když jsem tedy knihu na vánoce dostala, moc nadšená jsem nebyla (kdyby to byla aspoň Anna Boleynová), přesto jsem dala knize šanci a byla jsem mile překvapená. Je napsaná velmi srozumitelně, i když že se velmi přesně drží historie. Stránky mi rychle ubíhaly a určitě si přečtu i další díly.
To co si myslím o Kateřině je už věc druhá, vždycky mi přišla strašně nudná. Byla krásná, byla velice dobrého původu a stejně se nechala tak ponižovat. Kdyby nebyla tak hrdá, mohla vídat dceru a dožít v klidu. Anna mi jako mrcha nepřišla jediná zrůda, která v tomto příběhu vystupuje je Jindřich, který si podle mě, nevážil ani jedné své manželky.
Možná se mi jen trochu příčí to, jak jde vidět, kdo je autorky oblíbenec. Přitom Anna byla z Jindřichových manželek ta nejdůležitější. Tudíž se velmi těším na její příběh a doufám, že tam nebude vylíčena jako totální čůza.

04.01.2022 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Ani nevím, jak knihu hodnotit. Měla jsem ji přečtenou za dva dny, takže čtivá byla, ale to, o čem byla a jak byla napsána, no nebylo mi z toho vůbec dobře, a to nejsem žádná padavka. Trochu nechápu, jak lidé, co je znali rok nepřišli na to, že je něco špatně a žena, co je zná dva týdny na to hned přijde. Tahle kniha si určitě své příznivce najde, ale já bych jí asi doporučit nedokázala a znova přečíst? To už vůbec ne.

26.08.2021 3 z 5

Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Kniha mě velice zaujala, protože ten nápad je opravdu skvělý. Líbí se mi i ty divadelní dialogy. Kniha se čte sama, rychle odsýpá.
ALE trochu mi vadí to množství zaplete, spolupracuje s FBI, je blázen, pak zase ne a pak zase jo.. Ten konec tomu dal jen korunu.
Autor mohl ten konec trochu rozvinout, chtěla jsem se dozvědět, jak to teda bylo a toho se mi nedostalo.
Jinak pěkně napínavé.

29.03.2021 4 z 5

Zpovědi trosky po čtyřicítce Zpovědi trosky po čtyřicítce Alexandra Potter

Taková super oddechovka, která vám ukáže že i ty nejhorší trable jde překonat s úsměvem.
Já mám tuto autorku strašně ráda, píše příjemně a lehce se čte. I když jsem zatím jenom troska po dvacítce, dokážu se s Nell ztotožnit.

29.03.2021 4 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Úžasná kniha s neotřepaným námětem. Okamžitě jsem se začetla a nešlo od knihy odejít. Přeskakování postav mi vůbec nevadilo, jen mě to ještě více povzbuzovalo číst dál a pomalu jsme se dozvídali , že dvě ženy, přece jen nejsou úplně stejné a časem se projevovaly jejich rozdílnosti. Otázky které oddělovaly kapitoly se mi taky moc líbily a je jen dobře, že se jich autor držel. Občas mi trochu vadilo, jak je to zamotané a jestli se to znásilnění stalo nebo ne,ale to je jen maličkost.
Konec mi přišel trochu uspěchaný a kapitola s dítětem tam snad ani nemusela být. Jinak vraha jsem vůbec nečekala. Kniha mě velice mile překvapila a já můžu jen doporučit :)

23.10.2020 4 z 5

Najdi mě Najdi mě André Aciman

Ač mám knihu Dej mi své jméno velice ráda, toto pokračování mě velice zklamalo. Myslím, že jsme všichni čekali na to, jak to s Eliem a Oliverem dopadlo, takže když přijdete na to, že o nich jsou v podstatě jen poslední dvě strany, přichází zklamání.
První část o Samuelovi a Mirandě (která mi byla neskutečně protivná a vůbec jsem nechápala, že si s ní rovnou udělá dítě) mě vůbec nebavila.
Druhá část byla trochu lepší, protože se tam objevuje Elio.
Styl psaní je jedinečný, protože Aciman je úžasný spisovatel. Ale na mě už tam bylo strašně hodně okolků a dlouhých přehlcených vět, které se zřejmě snaží dohnat kvalitu knihy Dej mi své jmeno.
Kniha jako taková není špatná, ale pokračování, po kterém jsem toužila to určitě není, protože ty dvě stránky mi určitě nestačily. A je to škoda,protože si myslím, že se z toho dalo vytřískat víc. Knihu si po druhé už určitě ne přečtu.

23.10.2020 3 z 5

Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Knížka je taková nějaká, a to doslova. Nenechala ve mě žádný dojem, skoro si ani nepamatuju, o čem byla.
Will Davida Levithana byl pro mě zajímavější a mnohem propracovanější. Jeho monology a psaní malým písmem mě opravdu zaujalo a velmi se mi líbilo.
Podle mě se mohl více vypilovat děj, ne jen omáčka. Konec se mi moc líbil, ale knihu jako celek to nezachránilo. Za mě tři hvězdy snad jen za Davida Levithana.

22.11.2018 3 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Já tuhle sérii prostě miluju. Začala jsem to číst úplně náhodou a vůbec toho nelituji. Jo Nesbo se neopakuje, což je obdivuhodné, protože když píšete o vraždách tak vám za chvíli dojdou nápady. Ke konci byla kniha trošku taková vláčná, že už jsem se trochu těšila až bude konec, ale závěr knihy byl opět ve svižném tempu. Dějová linka Andrea Wyllera a jeho otce mě víc než trochu zmátla, ale podle mě obě postavy mají smysl. Jak už tady v jednom komentáři zaznělo, Ráchel byla snesitelnější, ale asi jen proto, že byla půlku knížky v limbu. Ale celkově mi jako postava prostě nesedla. !SPOILER! Za to mám opravdu ráda Katerine a jsem zvědavá, čí to dítě bude. Hodně věcí naznačuje, že Harry ale obávám se, že Jo nás opět jen poplete. Ale já bych si malého Harryho přála. Ne nadarmo se Jo drží na prvních místech :)

20.11.2018 5 z 5

Prodloužený víkend Prodloužený víkend Gilly Macmillan

Celkem fajn thriller. Autorka čtenáře neustále drží v napětí, až do konce opravdu nevíte, kdo umřel a kdo je vrah. Jednu hvězdu ale dávám dolů, kvůli tomu, že místy je příběh překombinovaný.

18.04.2024 4 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Ale jo, o mnoho lepší než její minula kniha, ale stejně mám pocit, že mě nic nepřekvapilo. Vraha jsem odhadla dobře. Žádný wow efekt se nekonal. A po půlce knihy už mě unavovalo "udělal to Dan, Catherine možná taky, Rose měla motiv" a pořád dokola.

02.07.2022 3 z 5

Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Příběh byl zajímavý, dokonce jsem se i bála :D hlavní hrdinka mi nebyla zas až tak moc nesympatická, spíše mi vadil její přítel, který byl tak podivně závislý a milý, že jsem si rikala, jestli v tom strašení nemá taky prsty. Příběh utíkal rychle a odhalení na konci se mi taky líbilo.

29.06.2022 4 z 5

Mezi dvěma světy Mezi dvěma světy C. D. Major

Strhující příběh! Přečteno za jeden den! Nejvíce mě bavily části s Marion. Pořád jsem si lámala hlavu s tím, jak to nakonec dopadne, no ale tohle by mě Teda nenapadlo. Moc zajímavé a ta tajemná atmosféra byla dokonalá!
Jednu hvězdu strhávám za ten konec, byl takový rychlý useknutý..

09.04.2022 4 z 5