bob0985 bob0985 komentáře u knih

Město světla Město světla Jason Lutes

Čekal jsem na okamžik, až vyjde i třetí díl, abych je přečetl všechny najednou. Velmi se mi líbily, ale uměl bych si představit i další pokračování, tj. zachycení osudů během 2. světové války, období po válce do stavby zdi, období mezi zdí a jejím pádem. Město Berlín určitě umožňuje ukázat větší část dějin 20. století v této části Evropy - rozdělené rodiny názory, politikou i dálkou (např. emigrací). Pochopil jsem, že příběh je orámován etapou života umělkyně, která přijíždí do Berlína trochu z trucu a na zkušenou, ale i tak bych tuto "uzavřenou" trilogii považoval za dílo, které nedočerpalo své další možnosti. Nejdená se o nevyužití možnosti, ale o to, že "Berlín" jaksi dokáže nabídnout další velmi zajímavé náměty.

03.10.2020 4 z 5

Huascarán, cesta končí, cesta začíná Huascarán, cesta končí, cesta začíná Lubomír Vejražka

Tuto knihu jsem přečetl v roce 1997. Byla to jediná kniha v češtině, kterou jsem si vezl do USA na studijní rok (nepočítám-li ČJ-AJ slovník). Daroval mi ji tehdy před cestou spoluautor Jirka Hladík. Kdybyste ji někdo hledal, tak je v knihovně Presbyterianského kostela v Rogersville, TN. Úžasné fotografie s popisem horolezeckého neštěstí. Povedená kniha k uctění památky.

29.06.2020 5 z 5

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Kapis a 1amu to napsali za mě. Nevadí mi, že jsem se nemohl ztotožnit s hlavním hrdinou, na to jsem si už zvykl a beru to jako zkoušku, ale Oslice prostě měla takový jiný nádech. Oslice byla pestřejší, barvitější a rozehrávala více emocí. U této knihy jsem se rozhodně nenudil, velmi dobře bavil - když dostal Zajda nakládačku, tak mě to potěšilo. V mé knihovně má určitě zasloužené místo.

26.04.2020 3 z 5

Jeď! Jeď! John Clellon Holmes

Hodnotil bych knihu na 3,5 hvězdičky. Proč? Byla napsaná celkem dobře a poměrně bavila, ale zase se nedá říct, že by zanechala takový dojem. Na druhou stranu však má svou hodnotu v beatnické literatuře, a to ji nelze upřít. Líbil se mi odstup autora a občas i hodnocení situací prostřednictvím hrdiny...

30.12.2019 4 z 5

Ztrácení Ztrácení Marilynne Robinson

Hodnocení této knihy se u mě pohybuje mezi 3-4 hvězdičkami. Závěr se mi velmi líbil, a co mě velmi zaujalo, byl doslov s rozborem knihy - paní překladatelká má úžasné znalosti a rád jsem se poučil.

02.11.2019 4 z 5

Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Zajímavá kniha, která určitě patří do všeobecného literárního přehledu. Dočetl jsem ji, avšak nemůžu říci, že by mě tolik okouzlila. Není to můj styl, ač jsem přesvědčen, že ve světové literatuře má zasloužené místo.

Bezesporu bych ji doporučoval si ji přečíst.

Podobu bych viděl s Pěnou dní od Borise Viana.

27.11.2016 3 z 5

Amok Amok Stefan Zweig

Stefan Zweig je člověk, se kterým bych se rád potkal, kdyby byla taková možnost. Vynikající autor, jeho knihy mají neskutečnou hloubku. Budu opakovat komentáře ostatních. KLENOT!

Tohle mi připadlo, jakoby to Zweig napsal sám sobě a myslím, že to naplňuje (str. 318):

"... právě já, který jsem měl přece vědět, že tvoříme knihy jen proto, abychom byli spojeni s lidmi i po svém posledním vydechnutí a tak se ubránili neúprosnému protivníku veškerého života: pomíjejícnosti a zapomnění."

18.09.2016 5 z 5

Nezvyklá země Nezvyklá země Jhumpa Lahiri

Knihy, jejichž autory jsou ženy, mě vždy poněkud odrazují. Nicméně toto jsou skvělé povídky, které skutečně stojí za to si přečíst. Autorka výborně vykresluje charaktery, vytváří situace a i způsob jejího vyprvění příběhů je vždy jiný a zajímavý.

27.06.2015 5 z 5

HHhH HHhH Laurent Binet

Někteří z hodnotitelů knihy píší o tom, že čekali zpracování, které bude obsahovat víc faktů. Já osobně si naopak cením, že zahraniční, francouzský, autor napíše o této události knihu takovým způsobem, který dokáže oslovit širokou i zahraniční veřejnost. Mě s románem seznámil jeden dvacetiletý (!!!) Holanďan, který ji přečetl ve svém jazyce, a pak mi ji věnoval v češtině. Styděl jsme se před ním, že on knihu četl a znal a já o ní nevěděl. Zároveň jsem však měl radost, že tak 20-ti letého kluka oslovilo české téma prostřednictvím knihy. Já autorovi děkuji, že tuto událost dokázal zpřístupnit mnoha lidem po celém světě.

23.05.2015 5 z 5

Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Knihu jsem četl v originále, takže nedokážu říci, jak bylo do češtiny přeloženo "nářečí", o kterém se zde někteří hodnotitelé zmiňují. Souhlasím také s tím, že Na východ od ráje se mi líbilo víc a někdy mi Hrozny hněvu připadly trochu víc socialistické. Můj spolužák (Američan) mi k tomu řekl: "víš, my tady nemáme tolik "sociálních" a socialistických témat, takže proto je i ta kniha v rámci naší literatury vyzdvihována". Já s tímto názorem souhlasím. V americké literatuře se podle mě jedná skutečně o ojedinělé a zásadní dílo své doby.

25.04.2015 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Tato kniha byla fajn pohádkou, ale protože sci-fi nebo fantasy mě moc nebaví, nemohu ji dát víc jak 3 hvězdy.

05.04.2015 3 z 5

Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Esoterika není úplně oblast, která by mě bavila. Knihu jsem přečetl, myšlenky zajímavé, ale nerad bych ji přeceňoval. Před začátkem uskutečňování podnikatelských snů bych každému doporučil, aby si také přečetl nějakou literaturu o ekonomii, nejen o tom, že stačí jít za svým snem.

24.11.2014 2 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Toto pro mě byla druhá detektivka (první byl Sněhulák) tohoto autora. Myslím, že víc krimi knih od tohoto autora číst nebudu. Knihu jsem dočetl a odložil do police. Žádnou zprávu, žádný vzkaz ve mně nezanechala. Fajn příběh, do kterého se začtete, výborně zvládnutá technika k udržení pozornosti čtenáře, avšak recyklovaná metoda, která se osvědčila. Každopádně velmi dobrá odpočinková kniha.

24.11.2014 3 z 5

Mít a být Mít a být Dimitri Verhulst

Velmi neotřelé a originální. Vztah ke smrti a umírání blízkých v sobě asi řeším, a tak se mi nečetlo úplně snadno a nepodléhal jsem tolik groteskně líčeným situacím jiných závisláků na životě.

22.12.2024 3.5 z 5

Slovník ztracených slov Slovník ztracených slov Pip Williams

Ester Žantovská je skvělá překladatelka. Kniha se mi líbila, byť to bylo spíš ženské téma, u kterého jsem letos strávil většinu času, ale proč ne. Naše společnost sice dává ženám volební právo, ale v otázce příležitostí jsme určitě stále pozadu, ale to není na to, abych tu hodnotil stav, ale hodnotil knihu.

17.12.2024 4 z 5

Na konci dne Na konci dne Claire Keegan

Hodnotím třemi hvězdami, protože mě povídečky připadají spíše jako črty příběhů, které mají parametry, aby byly skvělé, ale autorčina strohost je pro mě na škodu.

Poslední povídka by žánrem přesáhla do detektivky, což autorka nechtěla, aby udržela linku příběhu ještě v otázkách maskulinita a misogynie.

31.07.2024 3 z 5

27 smrtí Tobyho Obeda 27 smrtí Tobyho Obeda Joanna Gierak-Onoszko

Skvělá reportážní kniha. Mohl bych být naštvaný na církev, ale pro naší zemi a pro nás je asi podstatnější jiné sdělení. Tím je podle mě to, že náš stát stále nepostihuje fyzické trestání dětí dostatečně razantně, když je prokázané, jaká traumata a jaké škody to páchá, a jak traumatizovaní se pak chovají ke svým potomkům.

05.07.2024 4 z 5

A stromy ve Vídeňském lese stále stojí A stromy ve Vídeňském lese stále stojí Elisabeth Åsbrink

Korespondence, která graduje, ze které lze poznat tíživější a tíživější situaci, zoufalost, snaha udržet si naději, udržet pouto. Naprosto výjimečná kniha!

15.03.2024 5 z 5

Byl tu Šalomoun Gursky Byl tu Šalomoun Gursky Mordecai Richler

Tato kniha nemá kladného hrdinu a přesto v ní najdete své oblíbence. Otázkou je, zda knihy vlastně kladné hrdiny potřebují. Je to mnohovrstevný román, do kterého se člověk postupně ponořuje, občas má pocit, že se ztratil, a pak má radost, že ne, že stále jaksi ví, kde se nachází. Sestavit takový román, dát ho dohromady, provázat, to mohl dokázat jen genius. Na začátku tedy doporučuji trpělivost, protože to pak stojí za to.

Rád bych si přečetl rozbor tohoto díla, nějakým odborníkem, ale umím si představit, že takový rozbor by zabral stejně stran, jako kniha samotná.

09.11.2023 5 z 5

Herzl: Evropský příběh Herzl: Evropský příběh Camille de Toledo

Dočteno v den výročí úmrtí T.H. A teď ke knize. Podle mě je velmi těžké napsat comics, který má vystihovat toto téma, tedy politicko-právně-kulturně-filozofické, ve kterém se konflikt odvíjí na pozadí a není úplně hlavním tématem, ač je všudypřítomný. Melancholií prostoupená kniha, psána na žlutavém pozadí (dle mého mínění to mělo navozovat staré fotografie), která stojí za přečtení, ale doporučoval bych k tomuto tématu i jiné historické knihy.

04.07.2023 4 z 5