Boby17 komentáře u knih
Pilot s výcvikem speciála z Prostějova to opravdu nemá jednoduché a každý z nás obyčejných smrtelníků by už dávno na nevlídné zacházení zakalil. Ovšem Petr je jiná liga a dokáže se se životem a velkými darebáky vypořádat, byť má několikrát namále. Knížka měla spád, dobře se četla a taky mi (záložákovi) náznakem poskytla zajímavé informace ze světa naší armády. Za svoji spokojenost dávám všechny hvězdy.
Právě jsem dočetl další příběh podrychtáře Václava a jsem moc spokojený. Knížka se mi líbila, měla spád, vtip a také jsem se dozvěděl zase něco nového o životě ve středověké Praze. Takže za to všechno dávám plný počet hvězd.
Tak jsem po dlouhé době zabrousil do žánru literatury, který normálně nečtu. Docela se to jako pohádka 18+ dalo - všichni bohatí a úspěšní, vnadami na těch správných místech obdařené ženy a muži s nadpozemskou výdrží, prostě každý má svých všech pět pé. Jenom se jim v dlouhodobých vztazích nedaří, jak by se patřilo. A tak si zaplatí tučnou sumu za MBA kurz sexu na tajuplném místě. A ejhle, stačí dva víkendy (některým jen jeden) a všechno rázem funguje. Nebudu pokrytecky tvrdit, že jsem byl pohoršen, když jsem nebyl. Za průměr dávám tři hvězdy a souhlasím s komentářem trudoše.
Detektiv Prévit mě neskutečně bavil a tak jsem knížku slupnul jako malinu. Popis událostí byl velice vtipný, zejména manželské středy si zaslouží uznání. Vůbec bych nebyl proti tomu, kdyby knížka byla základem nové série. S klidným svědomím hodnotím všemi hvězdami. A pane Niedle, s netrpělivostí čekám na Váš další přírůstek do knihovničky!
Zajímavá knížka, která je vzhledem k době svého vzniku trochu zastaralá. Přesto mi však poskytla spoustu zajímavých informací, například i ve vztahu k invazi "bratrských" armád v roce 1968. Hodnotím čtyřmi hvězdami.
Tak to tedy byla příjemná jednodenní oddychovka a současně moje první knížka od M. Žambocha. Při výběru čtiva mě zaujal námět paralerních českých zemí, které nekapitulovaly před Hitlerem. A vyvinula se z toho dobrá akčňárna, u které jsem se bavil. Kdo by zde hledal hluboké filozofické myšlenky, tak je samozřejmě nenajde, protože si spletl žánr. Tohle je doopravdy úplně jiný svět, který si od mě vysloužil plný počet hvězd.
Výborné pokračování série s rodinou Kuislových. Děj nás zavedl do ponurého alpského údolí, byl napínavý a patřičně zamotaný. Tentokrát byli aktivně zúčastněni všichni členové rodiny, ať již v rodném Schongau, tak i v Oberammergau. Dokonce písař Lechner v průběhu příběhu ukázal přívětivější lidskou tvář a to je posun. Za mě bez diskuse pět hvězd.
Souhlasím s ostatními pozitivními komentáři. Knížka má všechno - dobrodružství, napětí, lovecké i bojové akce a také lásku. Takže s klidem dávám pět hvězd.
Knižka byla zfilmována v roce 1976 - https://www.csfd.cz/film/13315-volani-na-dabla/prehled/
Tak jsem právě dočetl a jsem trochu na rozpacích, jak knížku ohodnotit. Četla se dobře, děj odsýpal, ale zhruba od tří čtvrtin to pro mě bylo takové hodně neuvěřitelné. Moje pochybnosti přesně vyřešil v závěru doslovu knihy mezinárodní šachový mistr Marek Vokáč (akorát, že mi to nebylo jasné a jemu ano). Tak dávám 3,7 a zaokrouhluji na 4. Film z roku 1994 nese název Odhalení - https://www.csfd.cz/film/18230-odhaleni/komentare/ a určitě se na něj podívám.
Knížka se mi moc líbila. Hlavní hrdinka, byť se věnuje pašeráctví (nelegální činnosti), je sympaťačka s přímým vystupováním a pevnými zásadami. A jak tak žije na hraně zákona, přimotá se do událostí, kde jde nejen o život její, ale doslova i celé komunity na Měsíci. Už se těším na další knížku Andy Weira.
Na přepis této knížky ve formátu e-pub jsem narazil na stránkách Uložto. Dílo je to sice útlé, ale přesto je nabité velice zajímavými vzpomínkami očitého svědka bitvy u Hradce Králové. Možná, že informace o vojenských akcích jednotlivých pluků, praporů, švadron a baterií jsou v dílech jiných autorů přesnější či více rozepsané, ovšem líčení přímého účastníka děje je nevymyslitelné a autentické - např. žízeň zaprášených mašírujících vojáků, do studny popadané rumpály, pohřbívání padlých a následná úprava mělkých hrobů, podrobnosti o chování ubytovaného vojska, pohybem útvarů zničená sklizeň na polích a následující hlad, nemoci a neúroda. Dávám všechny hvězdy a doporučuji všem zájemcům o naši vojenskou historii. Nedostatky v přepisu jistě další čtenáři, stejně jako já, prominou.
Bernard Cornwell je mým oblíbeným spisovatelem. Ale tento příběh mě nijak zvlášť neuchvátil. První dvě třetiny byly dost nudné a na jedné ruce spočítatelné akce následovaly až při zpětzískání rukopisů, výslechu persíky, objevu "černého" spáče a výkonu pomsty. Takže tentokrát ode mě jen tři a něco málo hvězdy navíc.
Prorůstání drogové mafie do státních a politických struktur je popsáno se znepokojivou přesností. A jestli se tak děje v Argentině, klidně se tak může stát i v jiné zemi, třeba i v Evropě. A nedělejme si iluzi, že jsme daleko. Možná o tom ještě nevíme. Jinak minulost Remila mě přivedla k zájmu o brisko-argentinskou válku o Falklandy/Malvíny, něco si o tom budu muset přečíst. Konec příběhu s Nurií jsem předpokládal trochu jiný, ale tento byl asi v důsledku ještě drsnější. Dávám všechny hvězdy.
Opravdu kochací knížka, nad kterou srdce každého vlastence zaplesá. Smekám před autorem jak za obrázkovou, tak i za textovou část díla. Nádhernou předmluvu napsal Vlastimil Vondruška. Dávám všechny hvězdy.
Knížka se mi docela líbila. Chvíli jsem přemýšlel, jestli SS mohla takto vstupovat do akcí Kriegsmarine, ale pak jsem si řekl, že autorův příběh nebudu podrobovat kritickému historickému zkoumání. Jde o román a vůči popisovanému příběhu nemám logické připomínky, tak jako k Hlídce smrti https://www.databazeknih.cz/knihy/hlidka-smrti-107178 . Takže dávám čtyři hvězdy.
Přínosná knížka regionální historie o jednom z největších zajateckých táborů v českých zemích. Podle různých zdrojů zde bylo umístěno 28.000 až 36.000 válečných zajatců a jejich hlídačů. To je tedy počtem osob regulérní okresní město, které vzniklo doslova na zelené louce u obce Jindřichovice (severozápadně od Sokolova v dnešním Karlovarském kraji). Kromě zasvěceného textu knížka obsahuje také velké množství unikátních dobových fotografií. Všem zájemcům o 1. světovou válku doporučuji.
Moc pěkná publikace o jedné z našich nejvýznamnějších středověkých památek. Pomocí krásných fotografií a stručného popisu podává stěžejní informace o výzdobě jednoho z třinácti v Evropě dochovaných relikviářů (a jediného u nás). Doporučuji všem zájemcům o historii, kteří se dostanou do Bečova nad Teplou v Karlovarském kraji, aby neváhali ani minutu a prohlédli si jedinečnou památku uloženou ve zdejším zámku. Knížečka je sice zdařilá, ale originál je opravdu úžasný.
No tak to teda bylo slabé jak čaj. Začátek byl ještě dobrý (průjezd minovým polem), ale pak následovala velmi rozsáhlá a plně vybavená tajná základna na americkém kontinentu s ruskými zajatými ponorkáři. Tato základna pro celou smečku sic! měla dokonce vrata před každým z doků. A úplně všechno tam měly dopravit ponorky z Německa, včetně desítek ruských ponorkových specialistů. Kolik takových plaveb by se muselo uskutečnit, kolik cementu, ocelových armatur, speciálních montážních přístrojů a tak dále by museli Němci nepozorovaně přepravit? Jak se vejdou taková vrata nebo portálový jeřáb do ponorky? To je absolutní blbost! A pak se naší ponorce poštěstí mít jako na talířku Prince of Wales, dokonce na kotvách, takže splnění úkolu je na dosah. Místo toho stáhnou ocas mezi nohy a odplíží se do Německa, kde jim to všechno projde bez jakýchkoliv problémů. Dávám 2 hvězdy.
Autor si drží svůj vysoký standard, ale tentokrát úplně všechny hvězdy nedám. Hodnotím za 4,4 hvězdy. Děj sice má akci, napětí a dokoce i romantiku, ale něco nedefinovatelného mi tentokrát k absolutní spokojenosti chybělo.
Jo, opravdu to byla rychlopalba jak se patří. Dávám 4,9 bodů (připomínky níže), takže zaokrouhleno na 5. Knížka byla napínavá, dokonce (vzhledem k ději) i vtipná a plná akce. Někdy jsem sice musel usilovně přemýšlet nad některými policejními zkratkami, to ale knížce na čtivosti rozhodně neubralo. Ke konstrukci příběhu bych měl dvě logické připomínky: 1. komu patří chata, to si úplně každý může jednoduše zjistit na internetu nahlédnutím do katastru nemovistostí a nemusí se tajně přihlašovat do policejního databázového systému, 2. jak se jmenuje jeho nová známost musel přece vypravěč příběhu vědět, když s ní po nálezu peněženky sepsal protokol. Ale jinak bezva knížka, doporučuji.