Boby17 Boby17 komentáře u knih

Lovkyně informací Lovkyně informací Taylor Stevens

Byl to pěkný sešup, knížku jsem měl přečtenou za dva dny. Byla akční, napínavá i překvapivá. Plnou spokojenost oceňuji plným počtem hvězd. Hollywoodské zpracování si určitě nenechám ujít.
V komentářích je často Essa Munroeová srovnávána s Lisbeth Salanderovou. Příběhy švédské hrdinky jsem ještě nečetl, jen viděl zfilmované, tak se porovnávání neodvážím.

19.08.2017 5 z 5

Klan Velkého medvěda 2 Klan Velkého medvěda 2 Jean Marie Auel

Druhá kniha prvního dílu Dětí země se mi líbila ještě více než předešlá, tak dávám plnohodnotné čtyři hvězdy, možná i něco málo přes. Škoda, že už nežije Zdeněk Burian, tato knížka si o jeho ilustrace vysloveně říká.

18.08.2017 4 z 5

Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Tak jsem si přečetl první díl "moderního Štorcha" a docela se mi líbil. Je to takové pohodové a jednoduché čtení. Vadilo mi ale, že v příběhu z pravěku autorka používá metrické míry a váhy (u nás se začaly používat roku 1876). Hodnocení mezi 3 a 4 zaokrouhluji matematicky nahoru na čtyři hvězdy.

16.08.2017 4 z 5

Pěšky 1. světovou válkou Pěšky 1. světovou válkou Daniela Mrázková

Výborná knížka plná skvělých autentických záběrů. Jsem rád, že jsem mohl výstavu na Pražském hradě navštívit, soubor fotografií Jindřicha Bišického, zvětšených ze skleněných negativů, je opravdu pozoruhodný.

12.08.2017 5 z 5

Smečka Smečka James Patterson

Za sebe hlásím plnou spokojenost. Příběh je popsaný velmi realisticky a přitom přímým a čtivým způsobem. Rozhodně bych se ale takové doby nechtěl dožít. Překvapuje mě nízké hodnocení (69% od 42 čtenářů), myslím, že je ve výsledku nespravedlivé.

11.08.2017 5 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Tak šmejdi nejsou jen u nás, ale i ve Finsku. Paní plukovníková se s nimi vypořádala definitivním, ale pro mě nepřesvědčivým způsobem.

08.08.2017 3 z 5

Poslední Žid Poslední Žid Noah Gordon

Noah Gordon napsal moc pěkný, i když také chvílemi velmi smutný, příběh ze středověkého Španělska. Každopádně kniha se mi velmi líbila a tak s klidným svědomím dávám plný počet hvězd.

07.08.2017 5 z 5

Soča (Isonzo) 1917 Soča (Isonzo) 1917 Josef Fučík

Knihu považuji za stručný úvod k historii několikaletého boje R-U armády s italskými agresory.
Podrobně je vše rozepsáno v knize Jozefa Vričana https://www.databazeknih.cz/knihy/po-zapadlych-stopach-ceskych-vojaku-z-julskych-alp-k-jadranu-269044

06.08.2017 4 z 5

Piava 1918 Piava 1918 Josef Fučík

Výborná knížka věnovaná poslední ofenzivě R-U armády. Obsahově bez připomínek, ale zasloužila by si tisk na lepším papíře.

06.08.2017 5 z 5

Breviář pozitivní anarchie Breviář pozitivní anarchie Vlastimil Vondruška

Podepsal bych všechno, bohužel. Knížku by si měli přečíst všichni voliči (do 20.10.2017 je ještě čas) a také všichni stávající i budoucí politici. A nejen přečíst, ale k tomu se i důkladně zamyslet a popřemýšlet o svých postojích a činech. Snad se pro naši vlast ještě dá něco udělat!

04.08.2017 5 z 5

Katalánec Katalánec Noah Gordon

Příběh rolníka Josepa mě zaujal a do druhého dne jsem měl dočteno. Moc pěkná knížka, která mi dovolila nahlédnout do historických událostí na Iberském poloostrově a také jsem se dozvěděl něco o vinařství. Vlastně jsem nikdy nepřemýšlel nad tím, jak vzniká ocet (u nás z jablek, v Katalánsku z hroznů) a také mě nenapadlo, že by vinaři prodávali celou svoji úrodu k těmto účelům. Ale je to vlastně obdobný případ, jako když prodáváme surové mléko do Německa a zpět dovážíme jogurty a sýry. Každopádně knihu doporučuji všem příznivcům dobrých příběhů a s klidným svědomím dávám pět hvězd.

02.08.2017 5 z 5

Pod císařským praporem: Historie habsburské armády 1526-1918 Pod císařským praporem: Historie habsburské armády 1526-1918 Jiří Pernes

Překvapivá a vskutku objevná kniha. Při čtení si člověk s radostí uvědomí, že naši předkové - vojáci byli pevnou a spolehlivou oporou státu a záštitou jeho obyvatel. Škoda, že ani jeden z mnoha skvělých bojových výkonů našich vojáků prokázaných ve "špatné" uniformě, programově není uznán za bojovou tradici Armády České republiky.

31.07.2017 5 z 5

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Výborná knížka, moc se mi líbila. Hladké čtení o naší dávné historii a mocenských bojích rodu Přemyslovců - nejen mezi sebou, ale současně i o postavení českých zemí v Evropě.

30.07.2017 5 z 5

Orlovo proroctví Orlovo proroctví Simon Scarrow

Autor si drží vysoký standard, ale na pět hvězd to nyní není. Dobré prázdninové počtení, těším se na další díl.

26.07.2017 4 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Richard Sklář

Knížka se mi četla dobře a děj pěkně odsýpal. Nemohu ale dát všechny hvězdy pro nedostatky v příběhu. Policie by určitě prověřovala pravdivost údajů z dopisu a také mi vrtá hlavou počínání Elišky v nemocnici. Více psát nebudu, aby budoucí čtenáři neměli zkažený zážitek ze čtení.

25.07.2017 4 z 5

Smrtící DNA Smrtící DNA Franck Thilliez

Výborné pokračování Syndromu E, strhující příběh. Kromě samotného tématu zneužití genetiky se mi také velmi líbil vývoj soukromého života hlavních hrdinů. Dávám plný počet hvězd a těším se na další knihy Francka Thillieze.

20.07.2017 5 z 5

Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

Moje první setkání s paní Boltonovou. Knížka se četla dobře, přesto po kratším přemýšlení jsem dal čtyři hvězdy. Přece jen koncovku jsem už nějak tušil a ke knize se znovu vracet nebudu.

18.07.2017 4 z 5

Skleněný vrch Skleněný vrch František Niedl

Znovu jsem se vrátil k této skvělé knížce a za dva dny jsem ji opět spokojený odložil přečtenou. Moc pěkné počtení. Pro někoho z mladších možná budou zvláštní některé reálie z doby socialismu, pro mě je zvláštní, že některé vyslovené názory spisovatele vůbec takto vyšly. V roce prvního vydání 1989 už ale měl režim na kahánku.

18.07.2017 5 z 5

Jeptiška pro markraběte Jeptiška pro markraběte Naďa Horáková

Hodně jsem přemýšlel, jestli 4 nebo 5 hvězd. Nakonec jsem se přiklonil ke čtyřce. Knížka je sice čtivá a má spád, ale ještě něco málo k úplné spokojenosti mi u ní chybí. I tak ji ale doporučuji, je to dobrá oddechovka na dovolenou. Peněz vynaložených na koupi nelituji.

10.07.2017 4 z 5

Dokonalý zabiják Dokonalý zabiják Ward Larsen

Byla to rychlovka, plná akce a napětí. Rozhodně stojí za přečtení a dovedu si představit i hollywoodské zpracování příběhu. Moje plná spokojenost a tedy i všech pět hvězd.

08.07.2017 5 z 5