Boby17 Boby17 komentáře u knih

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Super knížka nahlížející na léta 2 světové války z pohledu Američanů. Moc pěkně napsáno, můj obdiv a všechny hvězdy.

13.09.2017

Potopa II. Potopa II. Henryk Sienkiewicz

Výborná knížka z polské historie. Jen mě rozčilovalo, že jsem vždy při nějakém latinském citátu musel listovat až na konec knížky, abych zjistil český překlad.

10.09.2017

Potopa I. Potopa I. Henryk Sienkiewicz

Výborná knížka, popis bojů o Jasnou horu byl strhující. Pořád mám v paměti výpad obležených pro zatlučení obléhacích děl a situaci, kdy sedlák máchnutím a zásahem špičkou kosy smrtelně zranil švédského důstojníka.

10.09.2017 5 z 5

Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Michal Dabert se s tím nemaže a dává průchod spravedlnosti. Výborné počtení.

Štvanice Štvanice František Niedl

Naprosto všechno za mě řekl Francouz.

09.09.2017 4 z 5

Robin Hood Robin Hood Alexandre Dumas, st.

Četl jsem ji jako kluk, dříve, než jsem viděl filmové a seriálové ztvárnění. Takže jsem nebyl při čtení nijak vizuálně ovlivněn a to asi bylo dobře.

09.09.2017 4 z 5

Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

To nebyla "nepokojná" léta. To byla krvavá jatka a nemilosrdná doba, ve které bych se rozhodně nechtěl ocitnout. Jak píše Michael Weber (https://www.databazeknih.cz/knihy/demoni-apokalypsy-318561), zjevili se čtyři jezdci z Apokalypsy svatého Jana - Mor, Válka, Hladomor a Smrt.
Knížka mi rozšířila obzory a přinesla nové informace o třech desetiletích plných hrůz.

Půjde to! Půjde to! Jiří Solar

Skvělá knížka plná životního optimismu. Půjčoval jsem si ji od dědečka, posléze jsem jiný exemplář dostal jako vítaný vánoční dárek. Lze ji číst od začátku, od konce, otevřít na jakékoliv straně a vždy má čtenáři co říci, nabídnout moudrost k zamyšlení.

Člověče, nemrač se! Člověče, nemrač se! Jiří Havel

Na tuhle knížku z dětství rád vzpomínám. Předal jsem ji svým dětem a jistě bude časem bavit i další generaci. Vstávám a jdu si ji znovu pročíst.

Osmadvacátníci Osmadvacátníci Josef Fučík

Výborná knížka, která vrací čest Pražským dětem. Bohužel legenda o dobrovolném přechodu do zajetí má tuhý život a jako tisíckrát opakovaná lež se asi již stala "pravdou". Všichni čerti mě brali, když jsem viděl nejslabší cimrmanovskou hru České nebe.
O událostech v zasněžených Karpatech 1915 a bojovém vzepětí našich vojáků na italském bojišti se, myslím, vcelku obecně ví, pro mě byla zcela neznámou popisovaná bojová angažovanost části pluku v Albánii.

Dlouhý, Široký a Krátkozraký Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeněk Svěrák

Kdo ví, jestli je to déšť ... Tenhle divadelní kus prostě nemá chybu!

České nebe České nebe Zdeněk Svěrák

Za překrucování historických událostí odebírám hvězdy. Vždyť už přece nemusíme udržovat lživé propagandy, že c. a k. 28. pěší pluk odešel nadšeně do ruského zajetí. Tahle blbost je přece bezpečně vyvrácena, viz např. kniha Josefa Fučíka Osmadvacátníci - https://www.databazeknih.cz/knihy/osmadvacatnici-49807. Lidé, kteří se "vzdělávají" stylem "psali to v novinách" nebo "bylo to v televizi" tahle tvrzení berou nekriticky za fakt a lži o našich vojácích se i po více než 100 letech šíří dál.

09.09.2017 2 z 5

Hospoda na mýtince Hospoda na mýtince Zdeněk Svěrák

Měl hospodu, ale chodili mu tam lidi ... Bohužel i dnes člověk na takové narazí (až se diví).

09.09.2017

Dobytí severního pólu Dobytí severního pólu Zdeněk Svěrák

Tahle hra je absolutně bez chyby, svého času jsem ji snad celou znal zpaměti.

Domov Domov Josef Václav Sládek

Jak básničky nečtu, tak tyhle se mi líbily. Jasné a srozumitelné.

Rebel Rebel Bernard Cornwell

Super knížka s plným hodnocením v plné palbě začínající občanské války. Hlavní hrdina Nathan Starbuck je plasticky vykreslen i se svými chybami a tedy lidsky a uvěřitelně. Bojové scény jsou realistické a podané strhujícím způsobem. Datel mi byl zpočátku velmi nesympatický, ale postupem vývoje děje jsem mu přišel na chuť.
Je zajímavé si uvědomit, že pro naše země to byla doba těsně před bitvou u Hradce Králové (Sadové) a srovnávat.

08.09.2017 5 z 5

Lidice. Příběh české vsi Lidice. Příběh české vsi Eduard Stehlík

Silná a syrová kniha o tragedii, kterou si nedovedeme reálně představit. Skládám autorovi hold za jeho úsilí k uctění památky obětí nacistické tyranie.

06.09.2017 5 z 5

Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Super knížka o našich bombarďácích v řadách RAF. To je klasika, kterou každý zájemce o toto téma musí přečíst! Také filmové zpracování má svoji kvalitu. Bez váhání všech pět hvězd.
Z knih o našich stíhačích jednoznačně doporučuji Jak se plaší smrt od Antonína Lišky https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/jak-se-plasi-smrt-174341

06.09.2017 5 z 5

Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Knížka s inteligentním příběhem ze středověkého Brna se mi moc líbila. Takže vyjadřuji svoji spokojenost a dílu dávám plný počet hvězd.

05.09.2017 5 z 5

Rakve útočí Rakve útočí Ludvík Souček

Pamatuji si, že knížka mě jako kluka zaujala. Nepřidávám žádné bodové hodnocení, protože mnohaletý odstup od přečtení by mohl být velmi zkreslující. Každopádně souboj Merrimaku s Monitorem mi uvízl v paměti dodnes.

03.09.2017