boxas boxas komentáře u knih

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Kniha mě zklamala. Je příliš poznat, že autorka nikdy nezažila nic, co by aspoň vzdáleně připomínalo poměry, o kterých píše. Touhu po senzaci a originalitě pak povýšila nad všechny další motivy. Kniha je povrchní, s hrdinkami (ani s jedinou) nelze sympatizovat, odkazy na Starý zákon jsou samoúčelné. Hned několik motivů je pouze načrtnuto, ale nedotaženo, viz např. vztah k matce. Konec knihy (nemyslím "přednášku") je jakoby spíchnutý horkou jehlou.

01.01.2021 2 z 5

Slovácko sa súdí aj nesúdí Slovácko sa súdí aj nesúdí Zdeněk Galuška

Knihu mám ráda, četla jsem ji už několikrát, vracím se k ní, když potřebuji povzbudit a pobavit.

29.11.2020 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Mistrovské dílo. A také jeden z důvodů, proč mám ráda klasickou detektivku.

29.10.2018 5 z 5

Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

První díl se mi líbil o kousek víc, ale pořád je to hezké a bezesporu zajímavé čtení.
Popis toho, jak strašlivá je smrt na tetanus by si měl povinně přečíst každý odpůrce očkování proti této hrozné smrtelné nemoci!
A Danielův boj se záškrtem? Hrozná představa pro kteréhokoliv rodiče, že se toto skutečně dělo!

18.04.2024 5 z 5

V jeho stínu V jeho stínu Audrey Blake

Knihu jsem našla na Databázi vlastně náhodou a jsem za to velice ráda. Příběh nevšední mladé ženy, která měla tu smůlu, že žila ve špatné době a zajímala se o chirurgii, což bylo pro tehdejší Anglii něco nepředstavitelného. Co na tom, že věděla o svém oboru víc než mnozí rádoby zkušení doktoři, co na tom, že její rozhodnost, znalosti, empatii a odvahu by jí mohli závidět? Byla jen žena...

19.03.2024 5 z 5

Rozum do kapsy Rozum do kapsy kolektiv autorů

Tahle kniha se mnou šla celé moje dětství.

17.12.2023 5 z 5

Knížka Ferdy Mravence Knížka Ferdy Mravence Ondřej Sekora

Čtu vnoučkovi a kupodivu líbí se mu to jako kdysi mně.

31.07.2023 5 z 5

Mlha Mlha Stephen King

Knihu jsem četla už před několika roky, takže si už některé detaily nepamatuji, ale musím uznat, že je to čtení natolik dobré, že si hlavní postavy a děj pamatuji i teď a pořád si myslím, že Mlha patří k tomu dobrému, co King napsal.
P. S. Od té doby jsem viděla i film a musím uznat, že i přes určité zjednodušení mě to bavilo.

22.07.2023 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Mnohem lepší než film.

07.04.2023 5 z 5

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha 1.-3.) Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha 1.-3.) Václav Erben

"Pokud to jen jde, nedělej špinavou práci vlastníma rukama. Můžeš si je znečistit. Může se ti stát, že špínu nikdy nesmyješ."
Takto radí Václav Erben prostřednictvím pana Hynce z Pikrštejna budoucímu českému králi Jiříkovi.
A není to jediná rada, která je přinejmenším sporná. A sporné jsou i mnohé další skutečnosti obsažené v knize. Václav Erben totiž přistupuje k českému králi podobojí Jiříkovi z Poděbrad a Kunštátu velice netradičním způsobem. Kniha se tváří jako historický román, ale myslím, že autora historická věrohodnost moc nezajímala a s fakty nakládá velice volně. Tak např. nechal z bitvy u Lipan potají zmizet živého Prokopa Holého, nebo nechal Jiříka rodinným zlatem podplatit hned několik českých šlechticů. Na čtivosti knihy se tím ovšem nic moc zásadního nemění. Jen nesmíme v duchu tradic historického realisty Jiráska hořekovat nad tím, že takhle to tedy rozhodně nebylo!

01.01.2023 5 z 5

Nobi Nobi Ludwig Renn

Byly časy, milé děti, kdy se knížky kupovaly přes Klub mladých čtenářů. To jste si na základce vyplnili přihlášku, zaškrtli tituly, ukecali rodiče, aby to zafinancovali, a pak jste se už jen těšili na novou várku knih. Jak prosté.
A mně jako jeden z prvních přišel do ruky Nobi. A já četla a četla, až mě z toho rozbolela ruka, jak jsem si vleže podpírala hlavu. Ještě že je to tenká kniha, nebo jinak bych asi měla trvalé následky. :-) Každopádně tu bolavou ruku a toho malého kluka Nobiho si pamatuji dodnes.

04.02.2022 5 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Někdy jsem měla problém udržet pozornost. Všechny ty technické popisy mě nudily. Ale je to klasika a to se počítá... V nějakých čtrnácti patnácti jsem tuhle knížku milovala, teď jsem ale mnohem starší a v tom je ta potíž.

03.07.2021 4 z 5

Nemesis Nemesis Agatha Christie

Začátek opravdu dobrý - záhadné poslání, žádné informace, podivínský "přítel", kterého slečna Marplová skoro nezná... Také se mi líbila představa té jemné a milé staré dámy jako nesmiřitelné, naprosto neústupné a spravedlivé bohyně Nemesis.
Co se mi moc nelíbilo, to byl poněkud rozvleklý konec knížky a zbytečné "dovysvětlení" toho kdo, co a proč.

13.04.2021 4 z 5

Mayday Mayday Thomas H. Block

Mayday jsem četla teď podruhé, a i když jsem věděla, jak všechno dopadne, tak mě to znovu bavilo číst.
Uvědomila jsem si také, že když je knížka fakt dobrá, že není na škodu se k ní občas vrátit. Člověk si pak líp vychutná pasáže, které předtím vzal příliš hopem.

27.03.2021 5 z 5

Nemusí být vždycky kaviár Nemusí být vždycky kaviár Johannes Mario Simmel

Vaříte rádi? Ano? Tak si přečtěte tuto knihu!
Na začátku každé kapitoly je recept a v průběhu děje příslušné kapitoly ho hlavní hrdina - dvojitý, vlastně trojitý, vlastně já ani nevím kolikerý špión uvaří. A jak praví název knihy - není to vždycky kaviár. Základní surovinou jednoho z receptů jsou např. i staré chlebové kůrky.
Kniha je vtipná, čtivá a agentovi všech možných rozvědných služeb od anglické, ruské, německé a já nevím jaké budete určitě fandit!

12.02.2021 5 z 5

Pád domu Usherů Pád domu Usherů Edgar Allan Poe

Symbolismus dávno před symbolismem. Ponurý dům s prasklinou přes celou zeď, plný pavučin, ponurý obyvatel tohoto domu s jizvou přes celý obličej, který vypadá, jako by byl sám pokrytý pavučinami...
Co dodat? Snad jen, že stačí pár vět a nám se div nerozdrkotají zuby.
Autor, jakým byl Edgar Allan Poe , se narodí jednou za sto let.

10.02.2021 5 z 5

3x slečna Marplová 3x slečna Marplová Agatha Christie

Jednotlivé příběhy, ale i celá kniha si zaslouží plný počet bodů. Bez zaváhání.

03.10.2020 5 z 5

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Skvělá povídka o jednom z našich nejlepších sportovců všech dob.

01.08.2020 5 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Tak nejdřív, co se mi líbilo.
Líbila se mi opravdu neotřelá myšlenka o údajné šelmě - zabijákovi a o jeho loveckém revíru, líbily se mi myšlenkové postupy a úvahy Theo Craye, líbilo se mi, že to není žádný klasický detektiv a že se k vyšetřování připletl jaksi omylem. Líbilo se mi, že je kniha v ich formě, je to takové bezprostřednější. A po mnoha mizerných zkušenostech z jiných knih musím říct, že se mi líbil i překlad.
A teď, co se mi nelíbilo.
Nelíbilo se mi, že autor dělá ze všech policistů totálně neschopné a různě vyšinuté magory, nelíbilo se mi, že Theo Cray je chvílemi superman s nadlidskými schopnostmi, nelíbilo se mi, že postavy do děje vstupují a pak, pokud je Theo nenajde mrtvé, tak jaksi vyšumí do ztracena, a především mě dožralo všechno to prásk, prásk, PRÁSK atd. atd. atd., laskavý čtenář určitě ví, kde a za jakých okolností. S každým prásk mě to štvalo víc a víc. Proto jsem také na rozdíl od Hračkáře knize nedala plný počet bodů.
A ještě jedna poznámka - nebuďte tak hloupí jako já a nečtěte sérii Naturalista od druhého dílu, tedy od Hračkáře! Důvod je jednoduchý: Andrew Mayne vám toho z děje Šelmy vykecá v Hračkáři až moc.

26.05.2020 4 z 5

Pistolník Pistolník Stephen King

Pistolník je klíč k celé sérii Temná věž. Proto doporučuji každému, kdo tuto knihu právě dočetl do konce, kroutí hlavou a mnohému z ní nerozumí, a proto je teď rozladěný, aby určitě pokračoval dalšími částmi série.
A až CELOU Temnou věž dočtete do konce, vraťte se sem na začátek a znovu si Pistolníka přečtěte!
A uvidíte, že jednotlivá kolečka pěkně zapadnou do sebe a vy si řeknete: Aha, tak proto...
A nezapomínejte, že svět a ka-tet spolu souvisejí...

09.04.2020 5 z 5