breweriana breweriana komentáře u knih

☰ menu

Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět Mark Miodownik

(SPOILER) Historie vzniku materiálů, jejich současné inovace a využití i pohled do budoucnosti.
I beton může být inovován, diamanty nejsou věčné ani nejtvrdší, celuloid vznikl kvůli nedostatku slonoviny na výrobu kulečníkových koulí, a proč se musí čelní sklo auta i při sebemenším poškození vyměnit...a čeho se ještě dočkáme při použití kompozitních materiálů v medicíně? Nebo se nakonec uskuteční idea výtahu na Měsíc?

01.10.2024 5 z 5


Modrá: Dějiny jedné barvy Modrá: Dějiny jedné barvy Michel Pastoureau

Rozhlédněte se, kolik máte kolem sebe věcí modré barvy.
"Barvoborectví" jako další z úhlů pohledu do historie. Těžko si představit, že modrá nebyla plnohodnotnou barvou.
Osud modré barvy začíná vlastně její absencí a pokračuje jejím pomalým prosazováním. Autor nás provede dějinami barev, pigmentu, barvení látek a odívání, malířství, erbovnictví, dějinami náboženství, ale i politikou prostřednictvím přehodnocování barev v jednotlivých epochách. A končí módou a "blue jeans".
Historie prizmatem modré barvy je nejen zajímavá, ale i hravá. Doporučuji k přečtení v každém případě, nejen když se ve Čtenářské výzvě objeví bod : kniha s modrou obálkou.

08.09.2024 5 z 5


Kůrovci Kůrovci Jiří Hulcr

Na nepřítele musí být člověk připraven! Ale to nebezpečí je člověk, jak pro kůrovce, který tady v pohodě žije už miliony let, tak i sám pro sebe svojí chamtivostí. A najednou není ten kůrovec už tak nesympatický, protože díky monokulturám a hustému osazení dostává hostinu jak na stříbrném podnosu.
A navíc to jsou při zvětšení strašně roztomilí pidižvíci.

06.09.2024 5 z 5


Holly Holly Stephen King

(SPOILER) Já rád játra, ty rád játra. Potom jako zákusek trochu toho sorbetu. Odpo na posilněnou pár masových kuliček jako svačinku. A když to někde skřípe, je i materiál na mazání. King nezklame, nikoli zápletkou jako takovou, ale zpracováním "vnitř(nost)ního" rozpoložení postav, kdy ti nepříjemní pomalu vykrystalizují v šílence.
Tak jsem si s nadsázkou typovala, kdo z okolí by mohl být Roddy nebo Emily, pár, u kterých je hlava na pochodu by se našlo, ale ty játra zase tolik lidí nemusí...
K výtkám na Covid linku, tu jsme měli každý jinou, z Trumpa se musel vypsat, ale je to Kingova kniha a jeho vidění světa...
Každopádně, cvoky má zmáklý.

30.08.2024 5 z 5


Rozehraný život Rozehraný život Jan Novák

Nedokončená partie, přesto dává šach mat!
Člověk ani nemusí umět hrát šachy, ale díky plastickému popisu doby, šachového prostředí a portrétů šachistů i 'šachových kondelíků', má pocit, že v tom jede taky.

Pro srovnání že stejného období tření mezi Východem a Západem na pozadí šachových soubojů: Johnson D. - Bílý král, rudá královna.

06.08.2024 5 z 5