Broukodrak Broukodrak komentáře u knih

Vlčák Kazan Vlčák Kazan James Oliver Curwood

Kazan je z jedné čtvrtiny vlk a z tří čtvrtin pes, jeho páníček je Thorpe, nemají se navzájem příliš rádi. Thorpe má manželku Isabelu a ta se s Kazanem spřátelila natolik, že je jedním z mála lidí které má Kazan rád. Jednoho dne se vypraví na pouť po sněhové pláni ještě s McCreadym a McCready zjistí, že Kazan je jeho bývalí policejní pes, a chce Kazana zpátky. Kazan ale uteče a spřátelí se s vlčicí Šedkou, později s ní má vlčata.
Nelíbylo se mi jak lidé Kazana týrali a bylo mi líto krutostí, které zažívali se Šedkou při životě v přírodě. Je to jako ze života, je vidět jak Kazan myslí. Moc se mi to líbilo.

17.07.2019 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Saturnin se vrací je podle mě o hodně vtipnější než předchozí díl. Předchozí díl jsem slyšela v audio verzi a moc se mi to líbilo.
Mám několik oblíbených citátů, třeba že ve skřivánčí paštice je polovina masa z koně a že se dělá v poměru 1 ku 1 tedy jeden kůň, jeden skřivánek a ještě se mi líbí dvě hesla továrny: "Kdo u nás vydrží světa je pokladem, ten kdo to nezvládne stává se odpadem" a "Kdo už nemůže může ještě dvakrát, a kdo může dvakrát může třikrát a kdo může třikrát může stále".

18.03.2019 5 z 5

O mužíčkovi, který zastavil pražský orloj O mužíčkovi, který zastavil pražský orloj Zdeněk Karel Slabý

Malý mužíček, živá porcelánová panenka... takový jsou pohádky. Zajímalo by mě proč byl tak malý.

23.02.2018 4 z 5

Prsten Nibelungův Prsten Nibelungův P. Craig Russell (p)

Knížku mi dala přečíst maminka kvůli tomu, že jsme dělaly lapbook o rusalkách a jiných vodních potvůrkách a četla jsem k tomu různé knížky. Prsten Nibelungův se mi velice líbil, příběh byl oproti ostatním knížkám velice originální (hlavně proto, že rusalky byly pouze vedlejší postavy). Našla jsem spoustu souvislostí s Pánem Prstenů, jelikož Tolkien i Wagner čerpali oba ze severské mytologie. Příběh je velice dobrý, potěšil nás Loge (v jiných zpracováních je dost špatnej.).

28.07.2023 5 z 5

Sicilský román Sicilský román Ann Radcliffe

Tímhle jsem se prokousávala fakt dlouho, protože to bylo obzvlášť nudné. Něco pořádnějšího se dělo až asi tak v poslední čtvrtině, ta byla celkem dobrá, ale zbytek knížky na mně působil tak, že si autorka vymyslela konec a pak tam musela dopsat ten zbytek.

16.05.2023 3 z 5

Vombat Vombat Philip Bunting

Knížka je plná slovního humoru a nádherných obrázků. Po přečtení jsem byla zvědavá, jak vombat vypadá, takže jsme strávili půl hodiny koukáním se na videa o vombatech ze Zoo Praha. Věděli jste, že vombati kakají hranaté bobky? A že jednou se v zoo prodávaly pochutiny Vombatí čokoládové kostky? :)
Muselo být hodně těžké knížku překládat.

10.05.2023 4 z 5

Berta a Jan hledají kešky Berta a Jan hledají kešky Jan Tuháček

Keškuju už rok, takže jsem si knížku přečetla jen ze zvědavosti a moc mě neobohatila. Dozvěděla jsem se jenom několik slangových výrazů (Geovozidlo, Kindersmetí) a že se dá vyrobit umělý choroš. No, já už ulovila i umělé h**** :D
Jinak jsme se s maminkou shodly, že je to spíše vlastivědná knížka.
Doporučuji lidem, co Geocaching neznají a chtěli by začít, pro dlouhodobější keškaře to je spíš námět na výlet. Pokud jste rodiče a máte dítě, co roupama neví kudy kam, můžete mu to zkusit dát.

09.03.2023 4 z 5

Mrtvé oči Londýna Mrtvé oči Londýna Edgar Wallace

Legrační, přemrštěné. Přečetla jsem si ve vlaku cestou na výlet. Tatínek knížce říká Mrtvé oči blondýna, a u nás se to ujalo. Takže tohle je komentář k Blondýnu :)

29.09.2022 5 z 5

Tajemství oblázkové hory Tajemství oblázkové hory Bára Dočkalová

Hlavní postavy knížky patří do party puberťáků, v jednom kuse kradou, hulej a mluvěj sprostě, když zrovna nic z toho nedělají, tak šikanují spolužáky. Mírně mě vyděsilo, že členové té party byli přibližně stejně staří jako já. Většinou když čtu knížku, kde jsou hlavní postavy stejně staré jako já, dokážu se lépe do postav vcítit, u téhle knížky to ale neplatilo, asi proto, že chodím do skauta :)
Přibližně prvních padesát stran proto není tak dobrých, dál je to ale velice hezké, takže doporučuju ten začátek nějak přežít, protože je to jinak moc hezká knížka.

11.12.2021 5 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Dospívající Eragon žije se svým bratrem a otcem ve vesnici, nemá ale moc kamarádů, takže je dost osamělý do té doby, než najde kámen, ze kterého se vyklube drak. Jelikož ale jsou už draci jen legendou, musí Eragon toho svého pečlivě schovávat, aby z toho nebyl poprask. Eragon se s drakem dokáže spojit v myšlenkách - ze začátku cítil jeho pocity, později spolu už telepaticky mluví a dokážou navázat kontakt na velikou dálku.
Nakonec spolu musejí utéci z vesnice a dostat se z království.
Bylo to naprosto boží a těším se na další díl.

23.11.2021 5 z 5

Příhody z černého kufříku Příhody z černého kufříku Archibald Joseph Cronin

Knížka z doktorského prostředí, kapitoly jsou někdy dobré, někdy slabé, někdy smutné, někdy legrační a někdy opravdu k popukání! Knížka je o mladém doktorovi, který jede na venkov pracovat se starším doktorem. Hodně jsem se nasmála u kapitoly, kde malému miminku hvízdalo při dýchání na plicích :)
Četla jsem si kapitoly „na dobrou noc“, každý den několik. Líbilo se mi to tak moc, že jsem přečetla i podruhé.

19.06.2021 5 z 5

Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

(SPOILER) Na Cantervilský zámek se nastěhují Otisovi a od majitelů se doví, že na zámku straší. Jakmile pan Otis odstraní slavnou krvavou skvrnu v knihovně pomocí nějakého chemického čistítka, tak se Cantervilské strašidlo PŘEVELICE rozzlobí a rozhodne se, že bude Otise a jeho rodinu strašit. Jenomže Otisovi jsou moderní Američané a jejich dvojčata na ducha neustále líčí pasti a Cantervilské strašidlo je z toho už poněkud vynervované...
Velice vtipné, moc se mi líbily pastičky od dvojčat. Chudáček strašidlo.

17.01.2021

Volání rodu Volání rodu Eduard Štorch

(SPOILER) Malému Vlčkovi umřel táta a Vlček musel převzít odpovědnost za celou rodinu. Jelikož začíná zima, tak se musí Vlček s rodinou vypravit na cestu za rodem a musejí překonat mnohá nebezpečí. Vlček si s sebou vezme tři psy, na konci cesty však nebude mít žádného z nich...
Velice hezká knížka, četla jsem si několikrát. Naprosto nejlepší jsou na začátku povídačky o Kotojedech. V příběhu se vyskytuje praotec Čech.

05.12.2020 5 z 5

Doktor Proktor a velká loupež zlata Doktor Proktor a velká loupež zlata Jo Nesbø

Celou knihu jsem přelouskala během odpoledne, později jsem si ji přečetla jestě asi dvakrát. Je to VÁŽNĚ, vážně psina. Hodně se mi líbila část kde Bulík povídá o Monopolarech a Monopolésii, tam byli fakt kraviny (to je u Bulíka typické). Ale úplně nejlepší z celé knihy mi přijde loupež zlata uskutečněná Lízou, Bulíkem a doktorem Proktorem.

28.07.2020 5 z 5

Lovci vlků Lovci vlků James Oliver Curwood

Příběh vyprávějící o putování bělocha Rodericka a jeho nejlepšího kamaráda, indiána Wabigoona. Cestou ke stanici loví vlky a jiná zvířata, protože za ně dostanou slušné peníze. Mám nejraději část, kde jsou ve srubu až ke střeše zasypaném ve sněhu (je hodně srandovní). Nemohla jsem se od toho odtrhnout, skvělé.

18.06.2020 5 z 5

Geniální plán Geniální plán Terry Deary

Švindlova uličnická akademie je místo, kde se děti učí, jak být kriminálníky. Před akademií postaví banku, takže se jí žáci pochopitelně chtějí pokusit vyloupit. Ale potom, co do akademie přijde nová žačka, se celá škola ocitne uprostřed spiknutí...
K popukání, četla jsem to bez přestávky.

05.06.2020 5 z 5

My name is Čičák My name is Čičák Martina Skala

Velice vtipné, naučila jsem se několik nových anglických slov, která jsem neznala. Krásně nakresleno, na konci jsou přeloženy anglické části. Když tam mluví Angličani, tak to je anglicky, když mluví Češi, tak to je česky.
Často jsem si překlad domýšlela.

04.06.2020 4 z 5

Zloděj blesku (ilustrované vydání) Zloděj blesku (ilustrované vydání) Rick Riordan

Percy má problémy - bude zase vyhozen ze školy. Už šest let střídá různé školy a vždycky ho nakonec vyhodí. Poslední dobou se mu ale dějí moc divné věci...

Skvělá knížka, seděla jsem u toho celé odpoledne.

25.02.2020 5 z 5

Zdivočelé pohádky Zdivočelé pohádky Roald Dahl

Velice "vylepšené" klasické pohádky ve formě básní.
Ukázka:

Čtvrtý bod: "Zkáza prostěradel,
zbahnění napříč, našíř, nadél!"
(Mášenka a tři medvědi)

11.02.2020 4 z 5

Černý merkurit Černý merkurit Vojtěch Matocha

Není to tak dobré jako první díl, nemá to moc hlavu a patu - děj je strašlivě zamotaný, dělá se věc A, najednou to přeruší věc B, pak se do toho přímíchá věc C... Není poznat co se právě řeší. Spousta věcí, které by mě zajímali, se na konci nevysvětlí. 3 a půl hvězdy.

07.12.2019 4 z 5