_Brunetka_ _Brunetka_ komentáře u knih

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tak tahle knížka byla poměrně silný kafe a já ani nevím, jak ji tu mám pořádně zhodnotit. Mám z ní poměrně silný zážitek, s něčím podobným jsem se vážně ještě nesetkala. Autorka má na to, že je kniha její prvotinou, velmi čtivý a úderný styl psaní, který nebude moct jinak než vás vtáhnout do děje. Seděla mi ich-forma a dvě časové linie. Nic se nevleklo, každá informace měla své místo. Když se dostanu ale k samotnému obsahu knihy…copak můžu říct, že se mi líbil? Jak by vůbec mohl? Kdo z vás jako já zhlédl film V síti, copak jste to dělali kvůli potěšení z obsahu? Tady jste na tom podobně. Postavy byly až moc věrně a dobře vykreslené, což bylo o to horší. Celá situace jako by se vám zhmotnila před očima a vážně nebyl prostor pro to, aby si člověk řekl ,,tss, zase nějaká nereálná fantasmagorie“ – a přesně z tohohle důvodu vás bude z příběhu mrazit. Strane byl typický manipulativní predátor, který za mě neměl ani ždibec citu a Vanessa uzavřený outsider prahnoucí po pozornosti a lásce, jak to mohlo skončit? Přes to všechno, co jsem ale řekla, bylo fascinující a zvrhlé zároveň sledovat vývoj situace od samotného roku 2000 po současnost – jak se z pár kapek deště, které jsou zdánlivě nevinné, může strhnout nezastavitelná povodeň mrknutím oka. Tahle kniha mě také ne zaplnila, ale přímo zavalila řadou nepříjemných emocí a pocitů. Vystřídalo se jich velice široké spektrum – od smutku, lítosti a beznaděje přes zlost až k totálnímu znechucení – s tím ale do toho čtení musíte jít, že tomuhle neutečete. Rozhodně si ale ve finále stojím za tím, že příběhy jako je tento, který v sobě má řadu témat (pedofilii, manipulaci, sexuální obtěžování/zneužívání), je důležité mít na paměti – mluvit o nich, číst o nich,… Nesmí to být tabu, kterým jen dovolíme to, aby to prasákům jako Strane prošlo. Přesně proto si to přečtěte. Mně osobně se to bude ještě nějakou dobu honit hlavou jako nějaký zlý duch.

19.11.2021 4 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Tahle série? Něco takového už nikdo jiný nikdy nenapíše, nedá se to zkrátka napodobit – to jsem četla hodně thrillerů, ale prostě k žádnému se to nedá přirovnat. Autorův styl psaní je specifický, ale já ho zbožňuju a vážně z ničeho z toho, co do knihy napíše, nejde nic ubrat, protože všechno hraje roli. Obdivuju to, že to není založené na krvavých vraždách, ale na jakési psychologii, což je za mě pecka. Hlavní hrdinové jsou naprosto dokonalí a geniální – Mikael je chytrý sympaťák a Lisbeht je drsňačka, která se ničeho nebojí a její IQ nejde změřit žádným testem. Všechno je tu navíc promyšlené a spletité – to je taky jedna z věcí, která se mi na knize neskutečně líbí, zkrátka u ní musíte přemýšlet a dávat zatracený pozor. Jsou tu také aspekty, které jinde nenajdete – politika, novinařina, korupce, obchod s bílým mase, prostituce a dětská pornografie. Zkrátka věci, které se zametají pod koberec a mě v nich hrozně bavilo se šťourat. Závěr je naprosto šokující a nedá se popsat, jedině pokud bych se zase mohla opakovat v jednom slově – geniální. Autor do toho vskutku dal neskutečně moc a já nechápu, jak tak brilantní, neotřelý a jedinečný příběh – a to nejen ten, co se skrývá v této knize, je to jen jeho další část – mohl vymyslet. Série napsaná naprostým géniem, nemám víc co dodat.

04.01.2021 5 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

K téhle knížce bych se nedostala nebýt hodiny literatury a doporučení mé paní učitelky z češtiny - a to by byla poměrně velká ztráta (to už teď po přečtení říct můžu). Jedná se opravdu o neskutečně zajímavý příběh, neměla jsem zatím možnost číst byť jen zdánlivě podobný. Autor píše nezvyklým způsobem, kdy se vám sice dostává jen relativně strohého vyjadřování, ale o žádné emoce vás neochudí. Zároveň, čím dál se v četbě posunete, tím více filozofických otázek tam na vás čeká. Já se tedy do příběhu ponořila okamžitě a pořád mě moje zvědavost hnala k otáčení dalších stránek. Hlavní hrdinové se od sebe podstatně liší, ale přesto vám do sebe budou sedět jako dva znovunalezené dílky puzzle a budete chápat, že tak nějak asi musí být spolu. Nejvíc bych ale vypíchla hlavní téma knihy, kdy autor pomocí jejich vztahu rozpracovává kolektivní vinu Němců jako národu za způsobenou 2. světovou válku - to bylo naprosto geniální a nad věcmi, které zmínil, to donutí přemýšlet i vás. Konec byl potom hodně smutný. Za mě tedy jasné doporučení, pokud v románu chcete spojit jednu z nejdůležitějších částí našich dějin a zároveň si trochu zafilozofovat.

13.06.2024 4 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Přísahám, že tohle je TA PRAVÁ mezi romantickými knihami. Autorka má velmi přátelský a čtivý styl psaní, který si mě získal navzdory er-formě. Moc se mi líbily začátky kapitol, které byly vždy tematicky doplněné nějakou hypotézou. Příběh si mě zcela a nenapravitelně podmanil a já jsem stále ještě v jeho moci. Vážně jsem si ho užívala od začátku do konce a od určité doby jsem trpěla jako zvíře (fyzicky to bolelo), když mi bylo znemožněno ve čtení pokračovat. Námět sice není tak originální, protože falešné vztahy tu byly už několikrát, ale tím provedením Ali Hazelwood teda opravdu zaválela. To chemické prostředí na mě udělalo dojem. Nevím, kdy se mi naposledy stalo, že bych si tak oblíbila hlavní hrdinku. Olive byla tak svůj a hodný člověk, že jí musíte propadnout všichni. A Adam? Zhmotňovali spolu dokonalost. Úžasně se doplňovali a těžko byste hledali někoho, kdo by se k sobě víc hodil. Chemie mezi nimi fungovala perfektně (ne kvůli tomu, že jsou oba vědci). Jejich vztah jsem si zamilovala hned z několika důvodů: díky upřímnosti v něm panující, přirozenosti a postupně se vyvíjejícím citům. Myslím, že spoustě autorům v tomto žánru by mohl sloužit jako vzor a my v běžném životě bychom se taky měli poohlížet po něčem takovém. Knížka je nabitá emocemi, které se na mě valily z každé stránky. Chvílemi jsem se nedokázala přestat smát (pozn. autorka je velmi vtipná) a někdy jsem zase brečela beznadějí nebo dojetím. Konec nemohl být geniálnější. Hypotézu lásky vám můžu doporučit celým srdcem, protože právě to mi beze zbytku ukradla.

23.10.2023 5 z 5

K moři K moři Petra Soukupová

Pro upřesnění, hodnotím 3,5*.

Tohle je zase jedna z bezesporu zajímavých knih. Autorčin styl psaní je celkem specifický, člověk si na něj musí zvyknout, ale v momentě, co se tak stane, už nic úplně nezastaví stránky mizející pod vašima rukama. Příběh mě celkem polapil a zajímalo mě celou dobu, čím si prostřednictvím něj projdeme. Co je tu úplně dokonalé, jsou postavy. Málokterý autor dokáže tak skvěle a realisticky vykreslit charaktery svých hrdinů, že máte až pocit, že ty lidi znáte ze svého vlastního života. Nikoho si zároveň nedokážete úplně oblíbit, každý má svoji stinnou i světlou stránku. S tím souvisí fakt brilantně rozepsaných emocí, které vám zaručuju, že budete pociťovat i sami na sobě (až z toho budete taky trochu mimo). Objevují se tu absurdní, vtipné, smutné i bolestivé momenty. V ději sice nenajdete nějaké extra originální prvky, ale zato obrovskou skutečnost. Tato kniha má šanci promluvit k opravdu velkému množství čtenářů, protože rozebírá spoustu témat a věcí, které se nám dějí v životě dnes a denně. Musím moc pochválit konec, kde se dozvíme, jak to se všemi účastníky dopadlo. K moři vám tedy určitě můžu doporučit, pokud máte chuť na něco psychologického s obsahem ve stylu „napsal sám život“.

22.09.2023 3 z 5

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

Sérii o bratrech Milesových čtu sice v opačném pořadí (tento první díl až po v pořadí třetím), ale ani tak to nic nemění na tom, že jsem si knihu opět moc užila. Autorčin styl psaní mě velmi baví, čehož důkazem je to, že ve všech svých dosavadních zkušenostech s jejími rukopisy jsem (ani navzdory většímu rozsahu) nepostřehla, jakým způsobem mi stránky zmizely pod rukama a dostala jsem se na konec. Příběh mě pohltil do této zběsilé jízdy jsem byla vtažena od samého začátku dřív, než jsem se stihla vůbec rozkoukat. Vytkla bych tu jen částečně nápad námětu, protože se v každém případě podobá svému následníkovi (Bez zábran). Jde jen o to, čím začnete. Hlavní hrdiny jsem si opravdu oblíbila a autorka se jejich charakterů zhostila velmi dobře. Člověk má vážně pocit, jako by je znal. Jejich vztah se mi líbil, jiskřilo to a chemie mezi nimi byla dostatečně znatelná (možná přímo očividná). Sexuální scény jsou napsány vkusně a přesně tím stylem, abyste si je užívali společně s jejich účastníky. Tady bych si možná zase dovolila podotknout, že mě slušně řečeno štvala až chorobná panovačnost Jamesona, kterého já bych teda po svém boku nesnesla. S tím souvisí to, že se pak kniha mohla obejít bez pár stránek, nad kterými stejně jen protáčíte oči, protože se řeší ten stejný problém. Příběh je také hodně založen na emocích, které v určitých chvílích pocítíte plnou silou u některých scén jsem si utírala slzy smíchu (kempování), pak jsem byla vzteklá a o pár minut později jsem zase ronila slzičku samým dojetím. Ani na chvilku jsem se nenudila, pořád se tu něco dělo a i nějaké zvraty se objevily. Šťastný konec završil mou spokojenost z téhle knížky. Závěrem, jsem opravdu ráda za možnost se seznámit s dalším z Milesovic bratrů, protože jsou vážně neodolatelní a vám to doporučuju taky!

29.07.2023 4 z 5

Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Pro mě opět suprové čtení. Už ani nevím, co sem psát, abych se pořád neopakovala. Autor se opravdu skvěle čte a příběhy dokáže vystavět tak napínavě, že se v nich během chvilky budete pohybovat jako ryba ve vodě. Kate a Tristana mám vskutku velmi ráda, jedná se o sympaťáky, kteří vám každou další knihou budou stále víc přirůstat k srdci. Celé vyšetřování mě bavilo sledovat šli jsme s hlavními postavami krok po kroku a na všechny nové důkazy mohli přicházet společně s nimi. Zápletka je hezky vymyšlená, ale musím dát za pravdu těm, kdo říkají, že se už od určité části dá uhodnout, jakým směrem se bude příběh vyvíjet. Konec byl takovou milou tečkou za vším a já už se teď těším na další setkání s touto sérií. Pokud máte rádi takové lehčí detektivky, u kterých si zároveň odpočinete i se pobavíte, tohle je to pravé pro vás.

02.06.2023 4 z 5

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Tak tahle povinná četba nebyla vůbec špatná. Nemám problém se čtením divadelních her, takže pro mě značka ideál. Děj je jasný a srozumitelný. Oceňuju námět, kterému se nedá upřít nápaditost a odvaha (vzhledem k vydání v tehdejší době). Postavy jsou krásně charakterově vykreslené, takže nebudete mít sebemenší potíž je popsat. Občas jsem se i smála. Líbí se mi nadčasovost díla, protože motivy jako úplatkářství, faleš, touha po moci a zkaženost z ní patří mezi ty lidské rysy, s kterými se běžně potkáváme i v dnešní době. Konec byl úsměvný. Podtrženo, sečteno, tuto knihu vám k maturitě určitě můžu doporučit.

01.04.2023

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Tohle bylo prostě dokonalý! Knížka, která se vůbec nedá omezovat věkem, naopak bych spíše řekla, že je pro každého. Příběh se mi moc líbil navzdory jeho jednoduchosti – a to proto, že na straně druhé vám toho dá hrozně moc. Najdete tu opravdu spoustu krásných myšlenek o životě, které si každý z nás potřebuje jednou za čas připomenout. Grafická stránka je nádherná a vypilovaná do posledního detailu. Tahle knížka dle mého může sloužit i jako skvělý osobní terapeut, protože její čtení pomůže lidem v řadě nepříjemných situací. Emoce lítaly vzduchem a nějaká ta slzička dojetí ukápla. Suprově zakončeno. Chlapce, krtka, lišku a koně tedy moc doporučuju, pokud si chcete přečíst ztělesnění „pohlazení po duši“ na způsob Malého prince.

25.10.2022 5 z 5

Já, Smrt Já, Smrt Aleš Novotný

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tahle kniha mě opět nezklamala. Aleš Novotný má velký talent, který se mu prostě nedá upřít. Jeho styl psaní mě opravdu baví, stránky vám díky němu utíkají pod rukama rychlostí blesku. Krásně si hraje s češtinou. Příběh si mě získal a je třeba říct, že je sakra dobře vymyšlený a propracovaný. Postav sice bylo trochu větší množství, ale dá se na to v průběhu čtení zvyknout (trošku dýl vám maximálně bude trvat se začíst, ale pokračování stojí za to). Na našich hrdinech se mi velmi zamlouvalo to, že ani jeden z nich nevedl úplně jednoduchý život, takže to jednak působilo realisticky a druhak jsme měli ještě možnost sledovat zajímavé vedlejší linie mimo tu hlavní. Za celou dobu jsem se ani na chvíli nenudila a žádný moment nepovažuju za zbytečný. Naopak díky každému dalšímu detailu do sebe věci postupem času čím dál lépe zapadaly. Objevila se tu spousta zvratů a překvapení, u kterých mi spadla brada a dávám palec nahoru. S tím souvisí také to, že se neovladatelně bouřily mé emoce, což s vámi každý dobrý kousek musí umět zkrátka provést. Oceňuju, že navzdory tomu, že se jedná o YA thriller, nám má tato kniha nabídnout ještě o dost víc, protože jsou tu rozebírána celkem důležitá témata jako homosexualita, domácí násilí, alkoholismus, ztráta blízké osoby, nefunkčnost rodiny… Zápletku hodnotím jako velmi vydařenou, i když mě jméno vraha v průběhu čtení napadlo a motiv nebyl tak složitý, protože ty souvislosti vzniklé manipulací haló? (dost pecka) Konec supr. Pokud tedy hledáte skvělý thriller, který vás bude bavit a zatíží vaši hlavu neklidnými myšlenkami při podzimních večerech, tohle je to pravé!

04.10.2022 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Smrtka od Neala Shustermana, knížka, která obletěla celý bookstagram a vyšplhala se na žebříčky nejlepších knih řady z vás. Já se k ní dostala až teď a na druhý pokus ji dočetla, první se nezdařil, protože prostě nebyla chuť. A musím vám říct, abyste nebyli tak hloupí jako já a pokud jste ještě tohle nečetli, jděte do toho. Stojí to za to. Žasnu ze světa, který pro nás autor vytvořil a sedám si na zadek z úvah, do kterých mě to dokázalo uvést. Autor má taky bravurně vymyšlený každý detail, všechno náramně sedí do nejmenšího detailu. Jeho styl psaní je skvělý, člověk se nenudí a celé čtení je jedna velká horská dráha. Někdy nedýcháte. Postavy se mi neskutečně líbily. Rowana jsem si neskutečně oblíbila, Citra ke mně taky nějakým způsobem pronikla a některé smrtky si prostě dobyjí místo ve vašem srdci. Jejich charaktery mi vážně přišly dost dobře vykresleny. Máme tu spoustu hezkých myšlenek, dojemných chvil, šokujících momentů… Tetelím se blahem a žasnu,žasnu,žasnu! To hlavní, co také ještě oceňuju, je to, že sice tady máme vytvořen zatím v naších očích nereálný svět, ale lidské vlastnosti, boj o moc, zneužívání svých pravomocí…to je tu s námi. Takže jistým způsobem se tu vyskytují zajímavé myšlenky, které když se dostanou k lidem v pozdější době, stále pravděpodobně přinesou užitek a budou aktuálním tématem. Kniha ve mně probudila řadu emocí a já doporučuju všema deseti. Od autora si rozhodně přečtu další knížky a z téhle mé první dystopie jsem vážně vyloženě nadšená! Tohle si vážně vybojovalo místo v mém srdci.

21.07.2022 4 z 5

Hadí oči Hadí oči Isabella Maldonado

Opět geniální detektivka. Isabella Maldonado oficiálně řadím mezi své oblíbené spisovatele. Autorka má báječný styl psaní a neustále si udržuje svižné tempo, díky čemuž vám stránky mizí pod rukama samy. Kapitoly jsou tak akorát dlouhé a vy se nebudete moct zbavit zvědavosti ohledně toho, co se bude dít dál. Námět je poměrně originální, ale hlavně neskutečně propracovaný. Isabella opravdu promyslela vše do posledního puntíku. Do příběhu mi nedělalo sebemenší problém se ponořit, u jeho odkládání to bylo horší. Při čtení jsem cítila napětí v každé své buňce. Autorka nešetřila zvraty a překvapivými momenty. Přísahám, že kdybych při jednom neležela, asi to se mnou sekne rovnou na zem. Miluju vyšetřovací tým, Nina je opravdu ztělesněním bojovnice a zbytek má ode mě též spoustu plusových bodů, nedokážu si mezi nimi vybrat favorita. Upínám své naděje tak trošku k tomu, že by v budoucích dílech mohla dostat šanci romantická linka, která je nám tu nenápadně naznačena. Kniha ve mně vyvolala i řadu emocí, což prostě skvělý kousek musí umět. Zápletka byla přesně tak komplikovaná, jak mám ráda a já si její postupné odkrývání moc užila. Věc, co zde velmi oceňuju, je to, že v téhle knize opravdu vidíte do vyšetřování maximálně a chápete, jak se na jednotlivé pokroky přichází, což není podle mě úplně běžné (profilování pachatele taky bezva). Konec případu super a konec knihy dokonalý (slzičku jsem uronila). Pokud hledáte opravdu kvalitní detektivku, tady nemáte nad čím váhat!

14.04.2022 5 z 5

Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Tohle je suverénně jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla a zároveň je také jednou z nejlepších knih letošního roku. Taylor J. Reid má naprosto dokonalý, luxusní a nádherný styl psaní, který vás neomrzí za celou dobu čtení. Jediné písmenko tu nebylo zbytečné. V téhle knížce se skrývá řada témat – dospívání, velké životní změny, těžká rozhodnutí, ztráta blízkého člověka a také to, jak vás taková ztráta může změnit – a to moc oceňuju a myslím si taky, že právě proto by si ji snad měl přečíst každý. Romantika je tu naprosto dokonalá a pojetí lásky úžasné. Autorka nám sem zasadila i spoustu nádherných a jedinečných myšlenek, na které jen tak nezapomenete a nejednou si je budete chtít připomenout. Emma se mi moc líbila, upřímně je to jedna z nejlepších hlavních hrdinek a kdybych mohla, snad bych za ni i dýchala. Dvojice jejích pravých lásek je skvělá (respektive jeden je skvělý a do druhého jsem se naprosto zamilovala). Emoce jsou tu popsané naprosto dokonale, o čemž vypovídá i to, že jsem s výjimkou pár stránek probrečela celou knihu. Příběhu nechybí ani originalita. Zároveň to není o milostném trojúhelníku a na konci chápete rozhodnutí Emmy a to, že je to tak správné, i když si nevybere zrovna vašeho oblíbence – což ovšem u mě neplatí, protože si vybrala zlatíčko, kterému jsem fandila od začátku. Konec je krásný. Neskutečná, dechberoucí, smutná, dojemná, nádherná a slzyspouštějící kniha, kterou vám doporučuju celým svým srdcem!

20.11.2021 5 z 5

Polibek Polibek Anna Todd

Upřímně šílím z toho, když vidím kolik % tu tahle kniha má. Já sama jsem před čtením tohohle řekla, že můžou být knížky, které jsou hloupé, ale máte je rádi a pak jsou tu ty knížky, které jsou prostě jen hloupé a jejich čtení vidíte jako ztracený čas. After mi dalo nový pohled, jsou tu i hloupé a nesmyslné knížky, které můžete začít NENÁVIDĚT! Jako jediné plus bych tady viděla čtivost, krátké kapitoly a ich-formu. Autorka moc nepopisuje, takže se to čte vážně skvěle. Líbila se mi postava Landona a částečně i Noaha, ale tady bych skončila. Zbytek bych mohla vyjádřit v pěti slovech. CO TO DO PRD*LE BYLO? Jsou tu hlavní postavy, které vyloženě NENÁVIDÍM a pořád se nemůžu rozhodnout, který z nich je horší. Nelogická, naivní, sobecká a bezpáteřní Tessa nebo naprosto debilní, náladový, psychicky labilní hajzl Hardin? Asi si to rozhodím kostkou. Kniha vám dál slibuje romantiku, ale ona tu žádná není, ha! Ve skutečnosti je naprostý výsměch romantickým knížkám tohle za romantiku považovat. Fakt neskutečná fraška to je. Vztah těchto dvou hlavních hrdinů nejde vůbec prožívat. Je maximálně povrchní, toxický a nelogický. Ti dva mluví o lásce, ale navzdory tomu, kolikrát si řeknou, že se milují, nechápou, že to neznamená, že je to láska. UPOZORNĚNÍ. Pokud v tomhle vztahu nacházíte podobu se svým vlastním, vyhledala bych urgentně odbornou pomoc. Vážně by tohle nikdo neměl považovat za normální. Za mě je to naprosto absurdní a směšný příběh, ke kterému jsem přistupovala spíš jako k nějaké telenovele a v tomhle směru bych to taky hodnotila. Tohle asi nebyl úplně autorčin záměr, ale žádný epický příběh lásky to NENÍ! Jsou tu stále se opakující vzorce, které někdy unavují. A co mě ještě iritovalo, je to, že je tu nesmyslně moc sexuálních scén, které jsou buď nelogické a jednotvárné, nebo sloužily k ještě většímu výsměchu Tessy. S přirovnáním téhle úděsnosti k Na Větrné hůrce, doufám, že autorka jen vtipkovala. Konec už nemám ani sílu komentovat. Přála bych si zapomenout.

29.11.2020 1 z 5

Vždycky není navěky Vždycky není navěky J.C. Cervantes (p)

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

Přiznávám se, že na tuhle knížku jsem se poměrně dost těšila, protože mám ráda tématiku překonávání překážek v cestě za láskou v podobě duchů, nově vtělených duší,... a tahle kráska rozhodně nebyla krok vedle. Autorčin styl psaní mě vtáhl do děje téměř okamžitě a každou stránku jsem si užívala. Do příběhu jsem tedy spadla, ani nevím jak a než jsem se nadála, tak jsem se ocitla na konci. Na něco jako nuda tu v žádném případě nenarazíte. Jak už jsem psala výše, námětem mi to tedy mimořádně sedlo a zase se tu třeba objevily i nějaké originálnější prvky. U Harta a Ruby to nepůjde jinak než tak, že si je jako postavy zamilujete (jako já). Tak krásně se doplňovali, že budete mít pocit, že neexistuje vesmír, kde by se k sobě nehodili a nebyli spřízněnými dušemi. Romantická linka mezi nimi byla milá a citlivá - bavilo mě ji sledovat. Také se mi moc líbil sesterský vztah mezi Ruby a Gabi, na kterém autorka ukázala, jak je toto pouto důležité. Lourdes jako anděl neměla chybu. Nejvíce oceňuju téma, s kterým tato kniha přichází. Ukazuje nám totiž to, jak by měla vypadat opravdová láska - znamená to jednak bojovat za druhého až do poslední chvíle, ale zároveň nechat ho jít, pokud ho to udělá šťastnějším bez ohledu na naši vlastní bolest. Emoce se ve mně bouřily - chvílemi jsem se smála nahlas, ale i na slzy došlo. Vyznačila jsem si několik hezkých myšlenek. Z konce jsem šťastná jako blecha. Ke knížce se ráda v budoucnu vrátím a vám ji doporučuju taky, pokud chcete něčím potěšit vaše srdíčko.

13.06.2024 4 z 5

Jak ulovit boháče Jak ulovit boháče Evie Dunmore

Pokaždé, co se k této sérii vrátím prostřednictvím nového pokračování, si uvědomím, jak moc ji miluju. Jak ulovit boháče se nestalo výjimkou. Autorčin styl psaní se vám přibývajícími stránkami bude dostávat čím dál víc pod kůži, až se nakonec s velkým úlekem ocitnete na konci se slovy, co si počnete, než vyjde další díl. Vážně jsem s ním velmi spokojená. Příběh si mě získal a přitáhl bez nějakých cavyků už od samého začátku, nechtěla jsem z něj jako z vřelého objetí milované osoby. Opět mě dostala síla námětu a provedení – to skloubení jistých zajímavých a důležitých informací s parádní romantikou. Hattie s Lucianem jsou hodně nepravděpodobnou dvojicí, ale tím lepší to bylo. Vážně se nejedná o zrekapitulování předchozích dvou příběhů se změněným názvem. Bylo to zase něco jedinečného, charaktery obou hlavních hrdinů se mi líbily a pomocí nich se provrtali do bezprostřední blízkosti mého srdce, čímž se zařadili k minulým párům. Romantická linka mě hodně bavila díky jejímu uvěřitelnému vývoji a jiskření, které se postupně od vzájemných antipatií dostalo až ke spalující vášni. Knížka ve mně probudila řadu emocí – ať už se to týkalo vztahu hlavních postav nebo problémů, které společnost tehdy tížily. Hlavně témata jako dětská práce, bezohledné chování bohatých, práce za nízké mzdy v nuzných podmínkách, nespravedlnost a odsudky ve společnosti, považuju za rozhodně užitečná, člověk si díky tomu uvědomí, jak by měl být rád za to, v jaké době žije. Vytáhla jsem si odtud spoustu hezkých myšlenek. Konec mě rozbrečel jako želvu – ty emotivní pasáže jinak nešly ustát a za tím si stojím! Za mě tedy jasné doporučení, pokud hledáte kvalitní romantiku s inteligentními hrdiny a v pozadí velmi atraktivně podanou nepostradatelnou část našich dějin.

15.11.2023 5 z 5

Jen mezi námi Jen mezi námi T. L. Swan

Tak jo, jsem hodně blízko k tomu, aby mi puklo srdce – já se prostě s touhle sérií nechci rozloučit, ať autorka třeba najde nevlastní bratry Milesovi Když ale odhlédneme od tohoto mého úvodního citového výlevu, musím uznat, že Jen mezi námi byla perfektní tečka za Milesovým klubem. Autorčin styl psaní zbožňuju. V mých očích se jedná o extrémně návykové čtení navzdory většímu rozsahu a knihu vždycky odkládám s maximálním sebezapřením. Příběh mě opět vtáhl od samého začátku a užívala jsem si každičký moment. Tentokrát musím vyzdvihnout i originálnější námět v rámci tohoto žánru, protože baťůžkáři v hlavní roli tu ještě nebyli. Hlavním hrdinům jsem propadla! Christopher obsadil čestné místo vedle svých bratrů u mě v srdci a Hayden je velká sympaťačka, která nemá v hlavě místo mozku vlašský ořech. Budování jejich vzájemného vztahu se mi opravdu líbilo a fandila jsem jim každou buňkou ve svém těle. Sexuální scény T. L. Swan prostě umí, o tom ani nebudeme diskutovat. Příběh je natřískaný řadou emocí a ať už člověk chce nebo ne, časem jim nejde nepodlehnout. Našla jsem si tu i pár hezkých myšlenek. Každopádně ještě, v tomto dílu mě absolutně rozsekal autorčin humor (došlo i na slzy smíchu, protože absurdnost a bizarnost některých situací nešla ustát). Po závěru knížky jsem zase naladěná tak, abych čekala i já na svůj pohádkový konec. Vím, že se rozhodně nejedná o nijak přelomovou literaturu, ale pokud pominete tento aspekt, je v této sérii obsaženo všechno, díky čemu všichni tak rádi čteme. A já se k ní rozhodně ještě vrátím.

15.10.2023 5 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Tady tato povinná četba mě velmi mile překvapila. Autor píše opravdu poutavě a mou maximální přízeň si získal téměř od samého začátku. Příběh mě strhl a stále jsem chtěla vědět, co se bude dít dál. Navzdory tomu, do jaké kategorie toto dílko spadá, jsem tu neobjevila žádná nudná místa. Postavy jsou parádně charakterově prokreslené. K některým jsem pocítila velkou míru sympatie a některým bych zase bez milosti zakroutila krkem. Děj je nabitý napětím a zápletku autor promyslel to vedlo k tomu, že mi občas dělalo potíže dýchat. Emoce pracovaly jako fretky. Najdete si tu několik krásných myšlenek. Příběh má nesmírnou hodnotu, která pochází z celkového tématu a motivů se v něm objevujících upřímná láska, oddanost, faleš, lidská sebestřednost a sobeckost, ambice, životní změna, lidská přizpůsobivost. Konečné vyústění považuju za velmi smutné. Velkého Gatsbyho vám můžu doporučit všemi deseti, protože ve vás něco důležitého zanechá.

27.04.2023

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Další Shakespearova hra, která se mi moc líbila. Autor se mi čte opravdu dobře a v překladu Martina Hilského to nemá chybu. Příběh je skvěle vymyšlený a originální. Děj příjemně plynul a já se u něj náramně smála (a bavila obecně). Postavy vás nudit nebudou a jsou krásně vykreslené. Tématu udělání si z té největší bestie (rozumějte ženy) poddajnou manželku se nedá upřít zajímavost. Konec parádní. Pokud si hledáte zábavnou a příjemnou povinnou četbu určitě sáhněte právě po Zkrocení zlé ženy (koukněte se po ní ale i bez nějaké povinnosti, nebudete litovat).

27.04.2023

Drž mě Drž mě Stacey Kennedy

Další díl této série, který se mi opět moc líbil. Autorčin styl psaní mi jednoduše sedí, nic se zbytečně nenatahuje a knížka běžela s větrem o závod. Příběh jsem hltala. Postavy jsem si oblíbila jako ty ze Sváděj mě. Jsem ráda, že jsem se mohla poznat s další dvojicí, která má něco do sebe. Romantická linka se mi líbila, jiskření z knížky se promítlo do vzduchu okolo mě. Opět je sem propašovaná dávka emocí dojde u vás úplně v pohodě na vztek, smutek i smích. Cením i snahu sem zakomponovat střípky vážnějších témat jako domácí násilí, vražda blízkého člověka, válečné trauma, Na konec si nemůžu stěžovat. Ač se nejedná o nijak převratnou literaturu, pokud hledáte něco, u čeho budete moct vypnout a prostě se bavit, tohle je to pravé!

01.04.2023 4 z 5