bruntal bruntal komentáře u knih

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Po přečtení zdejšího hodnocení jsem se obával, že to bude nuda. Obavy byly zcela zbytečné. Byla to pecka!

11.11.2021 5 z 5

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Výborný román, některá odbočení z hlavního příběhu by zřejmě vydaly na samostatnou knihu a místy působily zdlouhavě, přesto je toto dílo působivé.

13.05.2019 5 z 5

Vůně posečené trávy Vůně posečené trávy Ivanka Devátá

Kýčovité slovní spojení "laskavý humor" má pro mne po přečtení této knihy zcela nový význam. Knihu jsem začal číst více méně náhodou a dostalo se mi příjemného až krásného pohlazení po duši. Nejenom názvem mi kniha připomíná Pagnolovo Jak voní tymián.

18.04.2019 5 z 5

Všichni lidé bratry jsou Všichni lidé bratry jsou Johannes Mario Simmel

Mimořádně propracovaný příběh, který je navíc podepřen bravurním spisovatelským umem. Jedná o směs detektivky a politického thrilleru a to vše podané strhujícím způsobem.

03.05.2018 5 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Smutný, truchlivý příběh težce zkoušených žen v těžce zkoušené zemi.

06.12.2022 5 z 5

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Tak tohle mne minulo. Můj první Murakami a velké zklamání. Hlavní hrdina mi byl nesympatický a působil na mne protivným dojmem. Přehnaně explicitní popis sexuálních scén kontrastuje s jinak decentním stylem psaní. Chápu, že se jedná mimo jiné o kritiku japonské společnosti a popis jednotlivce, který se snaží vymanit z uniformity, ve které se necítí dobře a stále mu něco chybí. Přesto to na mne působilo místy spíše jako červená knihovna.

19.01.2019 3 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Backmanova zcela netradiční kniha. Styl vyprávění mi úplně nesedl, asi i proto, že nejsem cílová skupina. Přesto oceňuji jemnost a hloubku příběhu.

29.12.2018 4 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Oslava laskavosti a lásky, nedokonalosti a individuality člověka a příbuzenských i mezilidských vztahů.

21.03.2018 5 z 5

Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Jako dítě jsem měl tuto knihu velmi rád.

05.01.2018 4 z 5

Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Odvaha. Hrdinství. Vlastenectví. Strach. Zrada. Statečnost. Precizně popsané příběhy jednotlivých členů výsadku Out Distance. Zmínky o členech dalších výsadků, zvýraznění hrdinství členů domácího odboje. Podrobný popis závěrečného boje v kostele... To vše podáno napínavou a strhující formou a přesto historicky věrně.

04.01.2023 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Stručné vyjadřování bez pokusů o citové ždímání. Vyprávěno jaksi s odstupem a přesto zasvěceně. Kdo se vyžívá v detailním popisu hrůz, bude zde nejspíš zklamán (ať si přečte Karikovo Na smrt). Dobrá kniha i když o holokaustu existují lepší (Co Dante neviděl, Jménem mých blízkých, Narodili se, aby přežili...).

21.10.2021 4 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Jak jen to ten chlap dělá? Asi každá jeho kniha u mne umí vyvolat vlhko v očích.
V průběhu čtení jsem několikrát šel obejmout svého pětiletého syna.

04.07.2020 4 z 5

Umění závodit v dešti Umění závodit v dešti Garth Stein

Hluboce dojemný příběh, který se dotkne i těch, kterým psi či automobilové závody nic moc neříkají.

14.04.2020 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Příjemné překvapení. Prvních pár stránek mne úplně nepřesvědčilo, zdálo se mi, jako by se Ládík snažil nacpat vtip všude a za každou cenu, ale po těch prvotních stránkách jsem knize přišel "na chuť" a byl jsem opravdu rád, že jsem po ní v knihovně sáhl. Svěží, velmi vtipný cestopis protknutý osobitým a na věk autora až neuvěřitelně vyspělým pohledem na svět.

22.01.2019 4 z 5

Měsíc zapadá Měsíc zapadá John Steinbeck

Poměrně krátká, ale velmi silná kniha. Stejně jako ve svých dalších dílech ukázal Steinbeck jak moc rozumí lidským charakterům a lidské psychice.

02.12.2018 5 z 5

Ostrov v nebezpečí Ostrov v nebezpečí Gerald Durrell

Pro mne překvapení. Styl psaní se liší od většiny Durrellových knih, ale kniha je pěkná a příběh i přes svou naivnost v sobě nese poselství.

15.03.2018 4 z 5

Možná, možná ne Možná, možná ne Robert Fulghum

Kdo zná Fulghuma nebude překvapen. Hluboká zamyšlení nad všedními věcmi, krásně podaná...

30.01.2018 5 z 5

Na poště Na poště Charles Bukowski

Můj první Bukowski a velmi příjemné překvapení. Jak podotkla Ali88 - čtivé, ze života a do MHD ideální. Zvlášť pokud vám přes rameno občas někdo nakoukne a přečte si tu správnou větu. Výraz takového člověka - k nezaplacení ;)

30.10.2017 4 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Skvělá kniha, často jsem se smál nahlas.

21.01.2023

Zvonokosy Zvonokosy Gabriel Chevallier

Knihu jsem četl těsně před komunálními volbami a jako obyvatel malého města musím říct, že je to téměř stejně přesné i po sto letech.

21.09.2022 4 z 5