bruntal bruntal komentáře u knih

Poprask v sýrové uličce Poprask v sýrové uličce Robert Fulghum

Fulghum, jak ho máme rádi. "Tráva není zelenější za plotem. Je ze zelená tam, kde je zalévána".

12.04.2020 4 z 5

Arnošt Lustig Zadním vchodem -autorizovaný životopis Arnošt Lustig Zadním vchodem -autorizovaný životopis Arnošt Lustig

Spíš než o klasický životopis jde kombinaci rozhovorů a úvah nad životem a dílem A.L.

02.03.2020 4 z 5

Doktore, to je ale mazec! Doktore, to je ale mazec! Patrick Taylor

Z každé stránky dýchá lidskost a laskavost.

08.02.2020 4 z 5

Smrt v zádech Smrt v zádech Asaf Gavron

Kniha, která ve mne silně rezonuje. Pohled na izraelsko-palestinský konflikt očima přímých účastníků, který potvrzuje, že v tomto sváru nic není černobílé. Bludný kruh násilí, který nelze žádným jednoduchým způsobem ukončit a který je prakticky nemožné přerušit ke spokojenosti obou stran.

15.01.2020 5 z 5

Opilý prales Opilý prales Gerald Durrell

Klasický Durrell. Vyprávění má správný spád i vtip a vyzařuje z něj skutečná láska ke zvířatům.

02.01.2020 4 z 5

Doktore, to se teda povedlo! Doktore, to se teda povedlo! Patrick Taylor

Velmi krátké povídky, které však nepostrádají humor. Informace o charakteru doktora Fingala se ovšem zbytečně objevují v téměř každé z těchto krátkých povídek, přesto jsem knihou nebyl zklamán.

10.06.2019 4 z 5

Doktore, to byste se divil! Doktore, to byste se divil! Patrick Taylor

Výborně "odvyprávěno", ale přesto převládá zklamání pramenící z toho, že jsem čekal od knihy něco zcela jiného. Knihu jsem si chtěl přečíst pro obveselení a dostal jsem tísnivý až smutný příběh.

24.02.2019 4 z 5

Láska k životu aneb Kniha o podivuhodném a dobrodružném životě, díle, láskách, bojích a smrti Jacka Londona, spisovatele, zlatokopa, námořníka, tuláka a snílka Láska k životu aneb Kniha o podivuhodném a dobrodružném životě, díle, láskách, bojích a smrti Jacka Londona, spisovatele, zlatokopa, námořníka, tuláka a snílka Jack London

Tahle kniha byla mým seznámením s Jackem Londonem a zažehla mou lásku k dílu tohoto skvělého autora. Obsahuje soubor vynikajících povídek proložený Londonovou biografií s přiloženými popisnými obrázky soudobých osob a předmětů.

10.02.2019 5 z 5

Dobrodružství malého Indiána Dobrodružství malého Indiána Vladimír Šustr

Pěkný dobrodružný, ale celkově smutný příběh z prostředí Paraguaye třicátých let minulého století.

29.05.2018 4 z 5

Až naprší a uschne Až naprší a uschne Pelham Grenville Wodehouse

Odlehčené, zábavné, milé.

04.04.2018 4 z 5

Za obzorem čeká svět Za obzorem čeká svět M. Z. Thomas (p)

Již vím po kom se jmenuje Humboldtův proud a tučňák Humboldtův...

18.01.2018 5 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Čekal jsem něco trochu jiného. Odbíhání od vlastního vyprávění k jiným - občas historickým, občas smyšleným - příběhům mi vadilo.

15.01.2018 3 z 5

Sto sonetů Lauře Sto sonetů Lauře Francesco Petrarca

Už mlčí vítr, nebesa i zem
a všechna zvěř i ptactvo dřímá v hloží,
už krouží tmou noc s hvězdným kočárem
a moře bez vln odpočívá v loži…

A já bdím, hořím, štkám a před sebou
mám stále ji, své sladké sužování,
válka mě ničí, hněv a žal mě rvou
a mír mi dá jen pomyšlení na ni.

Tak z téže jasné studny pramení
sladkost i hořkost, kterou polykám,
táž dlaň mě hojí a hned ranní zase…

A nemá konec to mé trápení:
tisíckrát za den hynu, ožívám,
protože mám tak daleko k své spáse.

Ty zlaté vlasy, co tak sladce vlály
a co je vánek splétal v prstencích,
ty krásné oči, co tak hořívaly
tou něžnou září, co teď hasne v nich,
ta tvář a soucit, rozestřený na ní,
ať to už byla pravda nebo klam:
jaký div, že jsem se chytl na potkání,
byl-li troud lásky ve mně přichystán?
Když přicházela, když se kolem brala,
šla jako anděl, a když promlouvala,
jako by někdo z nebe promlouval.
Bylo to pro mne božské navštívení,
živoucí den; a i když se dnes mění,
i když luk klesá, rána trvá dál.

09.01.2018

Sonety  pre Lauru Sonety pre Lauru Francesco Petrarca

Bravurní.

09.01.2018

Od začátku do konce Od začátku do konce Robert Fulghum

Takové sladkobolné, ale čisté a krásné.

28.11.2017 5 z 5

Díky, Jeevesi Díky, Jeevesi Pelham Grenville Wodehouse

Opět skvělá, odlehčená zábava. Výborné čtení před spaním.

26.10.2017 5 z 5

Afrika snů a skutečnosti 1 Afrika snů a skutečnosti 1 Jiří Hanzelka

Člověk se musí oprostit od (zřejmě povinné) komunistické propagandy a pak je to super čtení. Velmi poutavý cestopis, ve kterém se člověk dozví i spoustu zajímavostí z historie projetých zemí. Myslím, že tito pánové jsou i dnes stále nedocenění pro to co dokázali.

10.04.2017 4 z 5

Churchill – život Churchill – život Martin Gilbert

Ohromují, skvělé, velkolepé. Bravurně seskládaná biografie největšího z velkých státníků, největší z velkých osobností. Celý svět v čele s Británií měl velké štěstí, že v nejtemnější chvíli novodobé lidské historie se mohl spolehnout na genialitu, odvahu a rozhodnost tohoto muže. Nezbýva než si postesknout, že každá doba nemá svého Winstona.

24.10.2022 5 z 5

Tři jízdenky do Dobrodružství Tři jízdenky do Dobrodružství Gerald Durrell

Pro mne jedna z nejlepších Durrelových knih o výpravách za zvířaty.

16.06.2021 4 z 5

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

Tak trochu červená knihovna, ale místy to své kouzlo má.

18.05.2021 3 z 5