Bublushka
![Kmotr Kmotr](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327/kmotr-327.jpg?v=1246626557)
Tak jsem si doplnila literární vzdělání a přečetla si Kmotra. Problémem však bylo, že jsem už viděla filmy a příběh tak znám, protože z knihy přímo vychází. Ale říkala jsem si, že by tam mohlo být něco navíc a byla jsem zvědavá, jak je to psané. Abych pravdu řekla, s porovnáním s filmem jsem byla zklamaná- málokdy se stane, že film je lepší než kniha, ale Kmotr je přesně ten případ. Kniha není špatná to ne, ale ty nejlepší a nejakčnější scény jakoby tam zapadly a ve filmu je opravdu vyšperkovali. Nehledě na to, že v knize se furt do hlavního příběhu motají vedlejší postavy, kdy občas jejich příběh není moc potřeba vyprávět (a taky se děj pak nelogicky vrací v čase a mate). Na druhou stranu mě právě ty vedlejší části z knihy bavily nejvíc, a to hlavně s Johnym Fontainem, Lucy a dalšími z jejich okolí, kterým se film tolik nevěnuje. Jejich příběhy mi přišly takové nejzajímavější a to je také trochu zvláštní když měli spíše sloužit k doplnění příběhu. Kniha pak byla psaná velmi zdlouhavým stylem a někdy se to četlo opravdu obtížně, protože na místech kde to nebylo potřeba, bylo popisů moc, až jsem se v nich ztrácela a ve scénách, kdy by se to opravdu hodilo, se popis odbyl na pár řádků. A to hlavně u těch nejnapínavějších a akčních scén. Chvíle kdy někoho zabili, postřelili, nebo odhalili nějakou zradu, se vyřešily pár větami, ale pak popisy některých lidí, hlavně hlavounů dalších famílií na schůzce s Vitem, byly opravdu zdlouhavé a zbytečně podrobné, protože si vlastně žádný popis a co kdo vlastně je, vůbec nepamatuji. I tak musím říct, že kniha velmi dobře pracovala s psychologií, občas tedy některé reakce hrdinů, byly trochu zvláštní a mírně nelogické, ale to jen v minimu případů, ve většině autor bravurně popsal myšlení hrdinů a jejich přítel i protivníků. Co mě zarazilo už na začátku a mírně to "hodilo" klacky hrdinům pod nohy, byl pohled producenta, proti kterému se Corleonovci obrátili, kdy on je nazval pitomými taliány, kteří si myslí, že jim vše patří a mohou rozhodovat o všem- v tu chvíli mi mluvil z duše a měla jsem pochopení spíše pro něj než pro hlavní rodinu. Přitom se má hlavním hrdinům fandit, a tady jsem při tom byla trochu v rozpacích. Kdo ví, co tím autor zamýšlel. I tak jsem podobně jako ve filmu nejvíc fandila Mikovi, ten je sympatický i ve filmu i v knize. Celkově se mi kniha četla dlouho a místy byla opravdu zdlouhavá a musela jsem se do čtení nutit. Ale jako celek je to opravdu dobrý příběh, s promyšlenou psychologií postav a na jejím základě se udělal skvělý film. Díky Kmotrovi, ať knižnímu nebo filmovému více pochopíte, jak to v mafiánských rodinách chodí a to je zajímavé zjištění, i když místy trochu rozpačité.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Průvodce inteligentního člověka filosofií Průvodce inteligentního člověka filosofií](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65670/pruvodce-inteligentniho-cloveka-filosofii-65670.jpg?v=1298100986)
Velmi zajímavá a přínosná kniha se zajímavými a hlubokými myšlenkami a pohledem na svět. Ani jsem nečekala že se s autorem v tolika věcech shodnu. Text je tedy někdy zdlouhavý a omílá občas to samé dokola, ale jako celek to funguje skvěle. A je celkem čtivý. Donutí člověka se zamyslet a nehledět na svět tolik povrchně. Autor má vše promyšleno a ví co píše a díky odkazům na mnohé filozofy se dá i lecčemu přiučit. Knihu doporučuji těm, kteří se nebojí myslet a jsou ochotni přijmout něčí názor, ať se shoduje s jejich nebo ne. Zajímavá četba.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pramen moci Pramen moci](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230412/draci-oci-draci-oci-pramen-moci-F6n-230412.jpg?v=1429732915)
Tato kniha ve mě stejně jako předchozí díly vyvolala rozporuplné pocity. Není špatná, ale ani skvělá. Na knize oceňuji její čtivost a zajímavý styl psaní, který mě u české autorky překvapil. Kniha je taková svým způsobem světová. Ale na to abych ji přiřadila k dobrým knihám na stejné úrovni jako zahraniční knihy jí stále něco chybí. Při čtení mi stále něco chybělo, ale nevím přesně co. Kniha mě na jednu stranu bavila, ale byla až moc předvídatelná a chování jednotlivých hrdinů mi opět splývalo. Taky některé činy a situace působily celkem nereálně a pokud se jedná o trilogii tak tedy konec byl dost odfláklý. Přišlo mi že si autorka děj přizpůsobila jak se jí zachtělo aby to fungovalo a nezamýšlela se moc o logice a nějakých fyzikálních pravidlech. Prostě tam něco bylo jen tak protože to tam bylo. Vše se vyvinulo jak se autorce zamlouvalo a místy se to prostě ztrácelo. Často mi i přišlo že se zapomnělo na předchozí knihy a co tam bylo řečeno bylo zazděno buď smrtí, nějakým novým rádoby vztahem nebo mlčením, nejspíš proto, že se k tomu autorce nechtělo vracet nebo prostě zapomněla. A opět se objevila ta až moc moderní přirovnání které se do středověce laděného fantasy příběhu prostě nehodila a spíš od čtení odvracela. I tak ale nechci knize jen spílat, četlo se to pěkně a kdyby nebylo těch rušivých elementů tak by to mohlo být dokonalé čtení. Oceňuji fantazii autorky a některé její myšlenkové pochody mě mile překvapily. I tak ale kniha jako celek v hlavě moc neuvízne. Je to pěkné čtení, ale bohužel moc často rozčiluje a nepromyšleností ztrácí. Škoda, protože tento příběh měl potenciál být opravdu epický, jen ho autorka podle mého až moc uspěchala a tak odflákla. I tak ale doporučuji, je to milé a nenáročné čtení na chvíle kdy nechcete řešit nic moc složitého. Za mě 70 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čistý Čistý](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202019/cisty-cisty-rdI-202019.jpg?v=1403789162)
Opravdu dost dobré čtivo. Už dlouho mi tak tlustá kniha taky rychle neunikla před očima-tedy že jsem ji tak rychle a s chutí přečetla. Čistý je krutý a smutný příběh o tom kam až lidé mohou dojít. A zároveň, jak trefně popsal jeden hodnotitel na zadní straně, to docela vystihuje i dnešní dobu. Prostě kniha popisuje jací lidé jsou. Jejich pravá povaha se projeví hlavně v extrémních situacích, kterých je tato kniha plná. A šanci má jen člověk s čistou duší. Libí se mi myšlenka knihy, že vlastně lidé jsou si rovni ať vypadají jakkoliv a nejvíc o nich rozhodují činy, to je dělá dobrými a špatnými. Kniha mě bavila už od přečtení prvních řádků a já chtěla ihned vědět co bude dál a stránky se otáčely skoro samy. Kniha je napsaná ohromně čtivým a uvěřitelným způsobem. Hrdinové jsou velmi sympatičtí a pří čtení jsem cítila jakoby bych tam byla s nimi a vše vnímala jejich očima a způsobem. Jejich chování a činy byly uvěřitelné a vše dávalo logiku. U čtení jsem se několikrát neubránila slzám. Je to dojemný a smutný příběh plný krutosti ale zároveň naděje. A po dlouhé době jsem v knize netušila jak vše dopadne a některé zvraty mě dost překvapily, ale také jsem se překvapila svou reakcí, že jsem knihu neodsoudila, ale řekla si, jo prostě přesně tak to je- v životě není nic jisté a život je neuvěřitelně krutý. Postapokaliptický svět je pro mě neuvěřitelně přitažlivou záležitostí, ale ně každý autor se s ní popasuje správných způsobem. U této knihy to ale autorka zvládla s bravurou. Vše popsala dokonale a logicky a nebála se přijít pro změnu s nehezkými hrdiny a zohavenými a protagonisty. V některých případech jsem si radši ani nepředstavovala jak ta všechna spojení mohla vypadat. Romantická část mi nevadila- spíš naopak, byla taková mile dojemná, nijak přehnaná a uvěřitelná- hrdinové se na sebe nemusí hned vrhat, stačí pár doteků a ujištění o náklonosti, což k romantice ve věku hrdinů patří. A ono někdy ani není potřeba víc. Pohled očima více hrdinů ale zároveň popis ve třetí podobě se mi velmi líbil. Žádný z hrdinů mi nevadil a vše plynulo jak má. Nejradši jsem tedy asi měla Pressiu, ale ostatní mi přirostli k srdci taky. Jedná se o skvělé čtivo, které je pro mě přesně to pravé. Už jsem dlouho nečetla nic tak skvělého. Neuvěřitelně se těším na další díly.
PS: Přirovnání k Hunger Games mi přijde hodně zcestné. Nálepka je tam jen pro zvýšení prodeje. S HG má kniha společné je to že se odehrává v budoucnu po válkou zpustošené zemi. Jinak nic jiného. Tato kniha se má číst pro ni samotnou. Kdo vybírá podle nálepky "Pro fanoušky HG" vybírá špatně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![15 minus 15 minus](https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66154/15-minus-LHv-66154.jpg?v=1422271388)
Četlo se to dobře,ale na můj vkus to bylo moc dlouhé a přehnaně kruté... přirovnání k Hunger games mi přijde hloupé- je to sice reality-show o přežití, ale přece jen to bylo o něčem zcela jiném. Není to vyloženě špatná kniha, ale také z nejsem nijak nadšená a některý části mě hodně nudily.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prvních 100 Prvních 100](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199285/prvnich-100-5U2-199285.jpg?v=1398075303)
Moc dobrá četba. Jen co jsem se začetla, nemohla jsem se odtrhnout a celou jí za dva dny přečetla jedním dechem. Čekala jsem, že to bude jiné- že tam bude popis zdevastované země a hrdinové budou procházet troskami starých budov... ale zatím se jen objevili mezi stromy a snažili se přežít. Někomu možná vadí, že je kniha spíše o pocitech dospívajících, což je i docela pravda, ale mě to vůbec nevadilo. Spíš naopak. Kniha mě příjemně překvapila, jak měla životy hrdinů promyšlené. Nikdo neměl minulost čistou a bylo velmi zajímavé jí odhalovat. Už od první kapitoly každého hrdiny mě zajímala jejich minulost a co se bude dít. Žádný hrdina mi nelezl na nervy a všichni mi přirostly k srdci i když jsem někdy nesouhlasila s jejich činy a pár věci co se v knize přihodili mi přišly trochu přehnané nebo moc sluníčkové. I tak se kniha četla dobře a opravdu nedávala hrdinům lehkou cestu. A vše skončil tak napínavě, že se nemohu dočkat pokračování. Kniha je opravdu velmi dobře napsaná a autorka dokonale promyslela psychologii hrdinů a jejich reakce byly logické a reálné. Já si nemyslím, že když lidé mají řešit své přežití zcela zapomenou na své vztahy, přirozené je právě, že je řeší i někdy ve zdánlivě nevhodných situacích. A tady se i přežití řešilo a ono by nikoho moc nebavilo kdyby autorka popisovala jak se maj najíst co dělat a tak- a stejně to tam bylo a v takové míře, že to bohatě stačilo a málo toho nebylo. A on se na vztahy vždycky najde čas protože bez toho se ani nikomu nechce žít. Bylo to reálné a mě se to tak líbilo. Zprvu jsem si myslela, že ve čtyřech hrdinech budu mít zmatek, ale díky zvolené er-formě, která je příjemnou změnou po všech těch knihách s podobnou tématikou, které byly v ich-formě, se dalo ve všem skvěle vyznat a bylo to dost čtivé. Kniha také působí jako snaha o popsaní jak je naše Země krásná a že bychom si ji měli vážit. A to se mi moc líbí. A to, že se začne něco pořádně dít až v druhém díle mi nevadí... o to víc na něj těším... Knihu vřele doporučuji, pro mě to bylo opět po dlouhé době něco skvělého. Autorka má talent.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Velmi dlouhou dobu jsem četbě Austenové odolávala, protože mě dívčí romány nikdy nijak nebraly a u Austenové jsem si říkala, že to bude přeslazené a není to nic pro mě. Dokonce jsem jednou zahlédla část jednoho filmu podle její knihy a docela mi lezlo na nervy jak hrdinům dlouho trvá než k něčemu dojdou a vše se vyřeší v posledních pěti minutách příběhu. I proto se mi do Austenové moc nechtělo. Ale od té doby jsem viděla životopisný film o ní a docela se mi zalíbila a tam sem si řekla, že si jednou možná přečtu, abych věděla jak píše. A tak se ke mě jednou shodou náhod dostala její kniha a protože jsem měla chuť něco číst, jsem se začetla. Zprvu mi to přišlo takové o ničem, jen o zbohatlících, kteří hned po tom co někdo řekne o někom že se mu líbí, myslí na vdavky, ale nijak se s tou osobou do té doby nebaví. Ale četla jsem a postupem času mě to i začalo bavit. Uznala jsem že román je chytrý a dobře napsaný a autorka si svou slávu zasloužila. Od čtení jsem si pak dala nějak na chvíli pauzu. Vzhledem k tomu, že v příběhu se vlastně nic moc nedělo a vše je jen o povídání a přemýšlení tak mě nijak netáhlo číst vzrušeně dál a dál- a taky se to četlo docela dost dlouho. Ale pak jsem v nalezeném čase opět ke knize usedla a náhle, protože už zbývalo posledních sto stran a konečně se zdálo, že se začnou věci řešit, jsem začala číst dychtivěji. Přistihla jsem se, že jsem zvědavá co bude dál a jak se to vyřeší. Samozřejmě mi vše bylo předem jasné už od začátku, ale bylo milé čist jak to autorka popsala. A teď mám dočteno a nemohu knihu ohodnotit než úsměvem. Austenová mě příjemně potěšila. Její knihy jsou sice na můj vkus málo akční, ale i tak mě čtení nenudilo a hrdinky se mi zalíbily. Hned jsem si pomyslela, jak bych si přála tak milou sestru, které mohu vše říct... Dílo se mi líbilo a vím, že o od autorky ještě někdy něco přečtu, už proto, že je to jedna z prvních průkopnic práv žen a toho, že se dívky nemusí stydět za svůj názor a upřímnost. Stále ještě uvažuji, zda nejsou čtyři hvězdy moc, ale když to předám na procenta a přidám knize 70%, přijde mi to tak akorát. Kniha mě moc mile překvapila a potěšila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64445/deti-z-bullerbynu-K7I-64445.jpg?v=1458313527)
Moje láska z dětství a stále oblíbená kniha. Této knize vděčím za mnohé a jasně vím co dám i svým dětem :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tehanu Tehanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45257/tehanu-65afd3438cd07.jpg?v=1706021699)
Ursule se opět něco povedlo. Když jsem si knihu půjčila tak jsem se nemohla dočkat až se opět začtu do jejího krásného světa a stylu. A opět mě pohltil. Příběh tak jednoduchý, ale přesto plný mouder a pravdy. U jejích knih je vidět, že v jednoduchosti je krása. Nic nepřehání, ale když je potřeba použije své nádherné popisy a přirovnání u nichž jsem se několikrát zastavila. Le Guin je mistryní žánru a plně si to zaslouží. Tehanu byl nádherný příběh plný lásky ale i překvapení. Ged s Tenar se po letech znovu setkávají a jejich láska konečně zahoří naplno. Ale Tenar má už jeden vztah a dvě děti za sebou- to mě překvapilo, protože jsem myslela, že si vezme a děti bude mít s Gedem. Ale i tak to vlastně mělo vše logiku. Psychologie postav byla skvěle promyšlena, nic nebylo ponecháno náhodě, vše bylo vysvětleno a nic nebylo řečeno zbytečně. Nádherná kniha plná mouder. Možná se zdá že se tam nedělo skoro celou dobu nic zásadního, ale to je omyl. Možná to bylo častěji jen o povídání, ale akce a strach tam byli a popsány tak, že jsem se bála i já. Le Guin umí psát a já si budu muset znovu přečíst následující Jiný vítr, který jsem četla nevědomky, že je to pokračování této série a zanevřela jsem na něj- musím na něj hledět novým nadšeným okem, jaké jsem měla u této knihy. Četla se tak krásně a příjemně. Miluju tento styl. Miluju Geda, Tenar a Tehanu. A miluju Ursulu K. Le Guin :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlčí krev Vlčí krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145129/vlci-krev-0Cp-145129.jpeg?v=1683748256)
Bezva čtení, bezva hrdinové a bezva styl psaní. Nevěděla jsem co od knihy a české autorky čekat, ale byla jsem velmi mile překvapena. Hlavní hrdina vlastně nebyl vůbec kladný, ale snažil se vyzrát na svou temnou část aby zničil ještě temnější příslušnici svého druhu a pak jednu zlou a temnou elfku, která však prochází vlastně tím samým co on. Příběh mě stále překvapoval a styl jakým byl psaný mě nutil číst dál a dál. A po dočtení jsem si uvědomila, že to bylo bezvadný a že bych neměla české autory zavrhovat, protože tohle bylo opravdu skvělé a na světové úrovni.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantomas Fantomas](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45433/fantomas-WkC-45433.png?v=1615622755)
Od téhle malé trilogie, či jak se to dá nazvat jsem nic nečekala. Objevila jsem to ve starých knihách mých rodičů a z mě dosud neznámého důvodu si to přidala do své knihovničky. Dlouho jsme se neměla ke čtení, ale pak mě napadlo, že když už jsem si to vzala, že bych to měla taky přečíst a byla jsem zvědavá jak je to napsané. A byla jsem dost překvapena.
První dílek z této knihy se četl bezvadně. Hrdinové mi přirostli k srdci a já se bezvadně bavila. Potěšilo mě že Fantomas není ten trapák se zelenou hlavou co se tak přiblble směje a dá se skvěle parodovat. A že detektiv Juve není potrhlý Funes, ale opravdový a dobrý detektiv. Soupeření mezi nima dvěma mě bavilo tak, že jsem měla rychle přečteno a chtěla jsem číst dál. I když mě trochu zarazilo jak unikl protože stačilo tak strašně málo, aby mu to nevyšlo. Ale o to to vlastně bylo lepší. Po dlouhé době mě nějaká kniha překvapila. Druhý díl v knize na sebe nedal dlouho čekat a já byla nadšena. Zase se to četlo skvěle, dialogy nebyly strojené, hrdinové měli logické uvažování a jejich psychologie byla propracovaná. A zvláštně kruté počínání Fantomase mi přišlo bezvadné. Jen mě zas štvalo že ho nechytli. Ale dokonalý mi přišel tajemný Dominik Husson, jehož počínání mi pohánělo mráz po zádech. Po tom jsem si řekla, že to fakt nejsou špatné knihy a autoři umí se slovy a postavami dobře pracovat. Na třetí díl jsem byla zvědavá, protože jsme si už myslela, že Fantomase chytěj, ale nakonec zase nic a konec byl tak divnej. Asi mě to přitáhne k dalšímu čtení, protože chci vědět zda ho chytěj, ale nebude to hned. Třetí díl byl z této "série" nejslabší. Místy jsem se nudila a zápletka náhle nebyla tak dobrá jako u předchozích dvou dílů. Nelogicky se tam objevila Fandorova láska z Fantomasově dceři a nejspíš je tato "série" tvořena z knih, které mezi sebou mají další díly. Ale i tak to nebylo špatné, jen ne tak dobré jako předchozí dva. Takže tuhle knihu tvořenou třemi knihami doporučuji. Stojí to za to i když místy je to trochu nudné, ale opravdu jen místy. A Fantomas si u mě náhle šphl, není to ten trapák, ale hustej zločinec, kterýho sakra musej chytit :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Království stínu Království stínu](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397/kralovstvi-stinu-xdz-397.jpg?v=1534839176)
Moc dobrá kniha. Knaak opět předvedl jak je skvělý. Samostaný dobře fungující příběh, který se skvěle čte. To je Království stínů. Celou dobou jsem byla napjatá a konec mě překvapil. Kniha se čte jedna báseň a fungoval by i mimo kulisy Diabla. Vřele doporučuji je to něco skvělého.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tma a prázdnota Tma a prázdnota](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151568/tma-a-prazdnota-0dn-151568.jpg?v=1565891195)
Něco tak skvělého jsem dlouho nečetla. Celá trilogie je skvělá a každý díl je skvělý svým způsobem jako jeho hrdinky.
Tento díl jsem přečetla nejrychleji a nejvíc na mě zapůsobil, ale skvělé jsou všechny. Dá se v něm pochopit smysl života. Autorka píše skvěle a hrdinky se chovají realisticky. Všichni jsou moc sympatičtí a až do konce ji musíte fandit. Dýchate s nimi. Nádherná kniha, hodně silná a přečtu si jí určitě ještě mnohokrát. Vřele doporučuju. Je to něco skvělého
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Les rukou a zubů Les rukou a zubů](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73679/les-rukou-a-zubu-Oe1-73679.jpg?v=1463903026)
Mary žije v malé vesnici obklopené ploty, na které nepřetržitě doráží zombíci. Svět byl před lety nakažen a zombíků je ted o mnoho víc než lidí. A zdá se, že jediní lidé na světě žijí pouze v té malé vesnici. Tomu, ale Mary nechce věřit a tak se, i přes to všechno co ztratí, vydává na dobrodružnou výpravu.
To je tak zhruba krátké shrnutí děje. Ale vůbec nevystihuje úžasnost knihy. Ta dokonale popisuje jak tísnivou atmosféru ztraceného světa, tak beznadějnost situace, tak mysl dospívající dívky, která se nemění ani v světě plném nebezpečí. I přes to co se děje, stále řeší problémy dospívání a první lásky. Mary ztrácí tolik, po čem by mnozí život vzdali, ale ona pokračuje dál a neztrací naději.
Kniha je napsaná mistrovsky. Nevyskytuje se v ní jediná chybička a je vidět, že si autorka s ní dala hodně práce a vše okolo má dokonale namakané. Děj nemá žádné kolapsy a jde od začátku do cíle bez zakopnutí. Popisuje atmosféru a pochody v mysli hlavní hrdinky tak, že se chvíli cítite jako ona, dýchate s ní a doufáte, že pro ní existuje ještě jiskřička naděje. Do konce ale není jasné, jak to dopadne a zda hrdinka vyvázne bez problémů. Kolik ztratí a co vůbec zachrání? To na vás doléha ze všech stran knihy a vy zoufáte společně s Mary. Brzy vám přiroste k srdci a vy s ní budete chtít pouze, aby byla šťastná. Aby to trápení skončilo a bylo jen dobře.
Přesně tak jsem to aspoň já u knihy cítila. Bála jsem se i plakala. Kniha byla krutá, dojímavá a nádherná. Nikdy jsem netušila co bude následovat a slova mě nutila číst dál a dál. A ozdobné stránky krásný dojem z knihy jen doplňovaly. Dlouho jsem nečetla nic tak skvělého. Příběh je zcela originální a uvěřitelný. Je to ze současné moderní fantasy literatury to nejlepší, co jsem četla. Nepřekoná to ani Hunger Games, Divergence či vlčí trilogie, které byly taky bezvadné. Tohle ale nebylo jen bezvadné- Les rukou a zubů byl okouzlující, úžasný a věřím, že ho v životě budu ještě párkrát číst.
Vřele doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prokleté město Prokleté město](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145154/proklete-mesto-Z5n-145154.jpg?v=1586187419)
Moc příjemné čtení, ale bylo moc znát že je pro jinou věkovou kategorii, ale je to přesně ten typ knih ze které bych před deseti lety byla nadšená. Příjemná hrdinka, ne moc složitě rozjetý příběh a ke konci opravdu napínavé gradování, až jsem byla zvědavá co za tím teda je a nemohla se odtrhnout. Ze začátku se sice rozjížděla pomalu a povahy hrdinů byly naznačeny až moc okrajově, ale i tak byli sympatičtí. Je to příjemná letní oddechovka a být mladší byla bych nadšená. Teď to beru jako příjemné čtení a umím si to představit i jako zajímavý film pro dospívající. Milý horor se zajímavou zápletkou. Pro dospívající dívky ideální, pro starší fajn oddech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Winter Winter](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291149/winter-KpX-291149.jpg?v=1473069327)
Moc příjemná četba. S celkovým zakončením měsíční série jsem spokojená. Ne však nadšená jak jsem byla u předchozích dílů. Nemyslím si ale že by to bylo tím, že by kniha byla hůř napsaná než předchozí díly- to ne, bylo to stále stejně skvělé a hrdinové sympatičtí- ale neužívala jsem si to tolik jako dřív. Je to možná tím, že od četby předchozích dílů jsem "vyrostla" a kniha je přece jen určena pro mladší čtenáře. I tak se ale dobře četla, protože autorka je skvělá a umí svými slovy dobře vystihnout pocity i atmosféru. Jen na můj vkus šlo hrdinům nějak moc vše podle plánu, vždy se v nejhorším ukázala někde záchrana nebo náhodou okolo běžel spojenec. A skončilo to tak sladce a dobře, až z toho bolí zuby. Ano, pokud to bereme jako pohádku, z nichž tato série vychází- nejde vlastně o chybu. Ale asi jsem už zkažená všemi těmi katastrofickými filmy a knihami :D . Proto vlastně tato série byla mezi vší tou krutostí taková jiskra naděje, že nemusí být vše tak špatné a to je myslím dobře a pro dospívající čtenáře o dost lepší než veškeré vyvražďovačky. Sérii vřele doporučuji všem milovníkům fantastiky a dospívajícím co mají rádi trochu drsnější četbu, ale stále doufají v dobro. Protože hlavně to tato série prosazovala a to se jí povedlo. Jsem ráda že jsem jí byla součástí a myslím že se k ní i někdy vrátím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od začátku jsem ke knize přistupovala trochu skepticky, zaujal mě sice námět, ale přišlo mi to trochu jako blbost i taky jsem byla zvědavá o čem to vlastně bude a jak to bude napsané. A byla jsem příjemně překvapena. Už od začátku se kniha četla moc příjemně a její hrdina mi přirostl k srdci. Četla jsem jak divá dál a dál a těžko se od knihy odtrhávala. Příběh se stal zajímavých a já se nemohla dočkat rozuzlení. Jaké zklamání však přišlo s koncem. Jakoby se autor prostě rozhodl že už dílo ukončí a nechtěl už vymýšlet jak dál a vše tomu nějak přizpůsobil. Nevyřešil vlastně nic, jen to nějak poskládal tak, aby se neřeklo a dávalo to nějaký smysl. Konec pak nechal zvláštně otevřený, což mě zamrzelo. Skončilo to aspoň pro mě tak divně a nevyřešeně. Zbývá tolik otázek. Zdá se však že autor napsal i druhé dílko z pohledu Rhiannon, kde se možná dozvíme víc- uvidíme... každopádně toto zakončení mě zklamalo. I tak se ale kniha četla skvěle a kdyby skončila nějak zajímavěji- aby se to nějak vyřešilo a ne jen tak odhodilo jako zmuchlaný papír- nazvala bych jí dokonalou. Takhle zůstává příjemným prázdninových čtivem, které se moc pěkně čte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29416/jak-ziskavat-pratele-a-pusobit-na-l-gaQ-29416.jpg?v=1470554697)
Velmi užitečná kniha. Hned jak jsem začala číst jsme byla překvapena, jak je to čtivé a jak rychle jednotlivé stránky ubývají. A při čtení závěrečné zásady po prvních kapitolách jsem hned zatoužila vzít papír a tužku a vypsat si je, abych je měla stále na očích. Protože jsou pravdivé. Carnegie píše opravdu čtivě a přes různé příklady se dá poučka snadněji pochopit. Čtení jsem si opravdu užívala a byla jsem po každé kapitole dychtivá číst tu další abych se poučila ještě víc. Čím víc se ale kniha chýlila ke konci se mi, zdálo, že rady se vlastně opakují, jen jsou trochu jinak popsány. I tak to ale bylo stále čtivé. Neodpovědělo mi to sice na všechny otázky, které jsem před čtením měla, ale i tak mi kniha hodně dala a dost mi otevřela oči i tím, že vlastně všechny rady byly tak jasné a vlastně jednoduché. Kniha se dá doporučit všem bez výjimky, má totiž v sobě hodně moudra a nikdo po jejím dočtení nezůstane beze změny, ať sebemírnější.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběh dvou staletí Příběh dvou staletí](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208985/pribeh-dvou-staleti-nCU-208985.jpg?v=1403633620)
Skvělá kniha. Nečekala jsem to a byla jsem úplně okouzlena. Příběh byl náhle jiný než ten předchozí a o dost lepší. Pohled ze strany Less se mi líbil víc, tak nějak mi připomínala mě samotnou, nesmělou, plnou strachu a tolik toužící po lásce a dobrodružství. Skoro by se zdálo, že je to jen příběh o dívce, která byla vždy nesměla a teď dělá své první odvážnější kroky a hledá své pravé já. To taky byl, ale navíc tam byl ten přitažlivý bonus cestování s časem, který tomu dal ještě tajemnější ráz. Celou dobu jsem byla tak napjatá a dojatá a nadšená spolu s Less a přála jí jen dobro, ale stejně také pochybovala. Konec mě nakonec dostal, opravdu jsem to nečekala a o to víc byla nadšená. Příběh dostal jiným pohledem nové kouzlo a byl o tolik jiný než předchozí díl. A sestřenky jsem si ještě víc zamilovala a Austinem jsem byla okouzlena stejně jako Less, která mi tentokrát tolik přirostla k srdci a tak mi připomínala mě svou láskou k divadlu, mírnou naivitou a stálou důvěrou v lásku(a slabostí pro modrooké hnědovlasáče :D). Příběh dvou století byl krásný a tolik poučný a shltla jsem ho jak malinu, jak se od něj nedalo odtrhnout. Krásné, romantické a tak úžasné, že se po dočtení dá jen snít a stále na děj myslet. Skvěle napsané a do detailů promyšlené bez lapsů (taxíky- :D). Moc chválím a doporučuji. Dlouho jsem si čtení tak neužívala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mé sladké šestnácté století Mé sladké šestnácté století](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179767/me-sladke-sestnacte-stoleti-me-slad-hCS-179767.jpg?v=1422050026)
Příjemná četba. Na tuto knihu jsem narazila náhodou při prohlížení knih na databázi a její anotace a obálka mě zaujala. Proto jsem se po ní hned pří následující návštěvy knihovny sháněla a k mému potěšení ji měli. Přistupovala jsem k ní ale s odstupem, protože mi bylo jasné, že je to četba pro šestnáctileté dívky a tím to bude trochu naivní… Zas tak jsem se nemýlila, ale i tak mě kniha překvapila. Mluva hrdinky mi někdy lezla na nervy, ale povídala vcelku inteligentní věci a zdálo se, že to má v hlavě docela srovnané. Líbily se mi popisy, a když se Cat dostala do šestnáctého století, začal mě její příběh i docela zajímat. Děj byl poměrně předvídatelný, ale to se u knihy pro dospívající dá očekávat. Ale ani to nevadilo, pár věcí mě totiž také překvapilo. Na konci jsem byla už i docela nedočkavá jak to dopadne a zda se vrátí zpět. To jak to nakonec bylo, se mi trochu nelíbilo, ale bylo tam to poučení a vše nakonec dopadlo dobře. I ten obraz se objevil, což jsem čekala už na začátku knihy. A docela jsem nepochopila zakončení epilogu- přišlo mi nelogické a zbytečné, vše mohlo skončit poslední kapitolou. Tam bylo vše, co mělo být a stačilo to. (Ale otevírá to dvířka druhému dílu, o jehož existenci jsem se nedávno dozvěděla, takže to asi není tak hrozné.) Ale i tak se mi kniha líbila. Bylo to milé, jednoduché a správně odpočinkové. Hrdinka popisovala věci pěkně a měla myšlení, které se mi i docela, až na pár míst, zamlouvalo. A stále dokonale mě fascinovala obálka, na kterou jsem před čtením vždy chvíli zírala- je opravdu pěkná a ten batoh je tam takový roztomilý . Je to opravdu pěkné čtení a jako mladší bych z knihy byla nadšená. Teď mi mile zpříjemnila pár odpolední. Dávám čtyři hvězdičky, i když uvažuji i nad třemi, ale četlo se to dobře a 70%, které ty čtyři hvězdy obsahují je podle mě plně zasloužených.