Bublushka Bublushka komentáře u knih

Krize jako příležitost Krize jako příležitost Anja Förster

Upřímně mě kniha vůbec neoslovila. Název je lákavý ale obsah neříká skoro nic. Působí o skoro jako výtažek z lifestylovych časopisů obsahující rady které si člověk dokáže vytvořit sám. V zasade to spíše mluví o fungování ve firmách než o skutečných krizích a způsobech jak je zvládat. Chyběla mi jakákoliv odbornost a to se na začátku knihy autoři obhajují jako odborníci. Škoda. Jazyk byl až moc žoviální a nezvládla jsem přečíst pořádně ani jednu kapitolu které byly navíc rozděleny dost záhadně. Pořád me to nutilo přeskakovat na zajímavější části, které jsem ale nenašla. Jako výtažek z časopisu pro ženy proč ne, ale jako populárně- naučná literatura to nepřináší skoro nic. Aspoň mě ne .

06.08.2022 2 z 5

Černý jezdec Černý jezdec Kristina Hlaváčková

Druhý díl dočten a já stále nějak nevím, jak hodnotit. První polovině bych dala maximálně tři hvězdičky, druhé už zas čtyři. Avšak hodnocením celkového dojmu mi tak vyjde něco mezi, tedy 70%, což ještě vyjde na čtyři hvězdičky. Druhý díl od prvního dost upadl. Postavy nijak moc nevyspěly a prvních sto stran bylo jen o tom jak Elena tancuje a mezitím občas řeší politické věci. Točí se kolem ní až mnoho chlapů jejichž jména i mluva mi prostě splývají do jednoho. Docela dobu mi u některých trvalo přijít na to, kterej to je, protože se autorka neobtěžovala s napsáním jeho jména v dialogu, ale vystačila si jen s "ON" a to mi nějak moc nepomohlo, protože z popisů nijak nevyznělo, kdo je kdo. Vedlejších postav bylo prostě hodně a v té změti jsem se ztrácela a nějak se mi ztrácel i děj, kterej mi dokonce tentokrát přišel i mírně o ničem. A hlavně, stalo se z toho hrozné klišé, hlavně co se bytostí týče. Prostě skřeti a trollové jsou oškliví, tak jsou zlí. Elfové a trpoši jsou podobní nám, tak jsou hodní. Škoda, mohlo se tam udělat trochu spojenectví a pak by mi nepřišli všichni v knize zabednění a zahleděni do sebe. Často jsem v knize nějak nechápala, co se děje a prostě jen četla. Prvních 200 stran bylo tak trochu utrpení, stále jsem se rozčilovala nad nelogičnostmi a věcmi, které autorka někde zmínila, ale pak na ně prostě zapomněla, nebo se jí jen nechtěly znova vytahovat. A hrdinové mi najednou nějak nepřišli sympatičtí. Škoda. Šlo z toho udělat něco fakt epického, ale autorka se ztratila v patosu. I když opět přidala druhá půlka, kdy se Elena ztratila, začali ji mučit a náhle jsem se začla bavit. Kniha chytla to něco, co se mi líbilo na prvním dílu a stránky náhle utíkaly jako po másle- ten předchozí děj, jakoby prostě nebyl, jakobych četla dvě knihy. I když dějové lapsy byly stále a já se v chlapech pořád nevyznala a ten co jí byl nakonec nejblíž, mi přišel opravdu nesmyslnej a moc tomu předtím nenasvědčovalo. Ale do příběhu se konečně dostala ta epičnost a druhou půlku jsem přečetla jedním dechem a trochu jsme i odpustila spoustu chyb a děr v ději. No ale jsem docela zvědavá na poslední díl. Pokud autorka spojí to dobré z prvních dvou mohlo by to být dokonalé. Kniha není špatná, ale moc často prostě jak se říká "šustí papírem" a zprvu je děsně zdlouhavá, ale druhá půlka to skvěle vyžehlí. Takže si stále nejsme jistá 4 hvězdami(ale 70% už zní reálněji), ale určitě doporučuji. Čte se to dobře.

22.10.2015 4 z 5

21. den 21. den Kass Morgan

Druhý díl série Prvních 100 mě zklamal. U prvního dílu jsem tak nějak skousla že to bylo spíše jen o vztazích a povídání, bylo to totiž dost dobře a uvěřitelně napsané... Ale v 21. dnu mi náhle to věčné povídání začalo lízt trochu na nervy i proto, že některé dialogy náhle začly skřípat. Vše už bylo v minulém díle řečeno a teď se vše jen stále dokola omílalo. A přišlo mi že polovina knihy je o tom jak někdo někoho líbá a v některých chvílích mi to přišlo i docela nelogické. Ale no bylo to hezké. Jen jsem myslela, že tím jak mě navnadil konec prvního dílu se bude něco teď víc dít. Ale většina akčních a potenciálních scén nějak vyšuměla. Ve chvíli kdy se začlo něco dít skončila kapitola a další navázala po nějaké době a ta situace která se mohla rozehrát prostě přišla vniveč. Škoda, kniha mohla být o dost lepší. Za mě 60%. Tentokrát jsem si totiž čtení zas tak moc neužívala jako minule, i když táhla mě trochu zvědavost co bude dál, ale všechno vyústěni mi přišlo trochu slabé... no ale třeba se autorka napraví v pokračování pokud bude- snad jo, protože teď by se už mohlo začít dít dost zajímavého- snad to autora opět nezamete pod pomalu už nic neříkající zamilované dialogy.

06.10.2015 3 z 5

Pomsta Pomsta Michaela Burdová

Už druhá Míšina kniha mě přesvědčila, že u ní to je druhý díl, lepší díl... Opět jsem byla nadšena. První díl mě nijak výrazně nenadchl, ale byl čtivý a nalákal mě k čtení tohoto. A rozhodnutí nelituju. Nový pohled očima Noel dál všemu nový ráz a šťávu. Náhle mi hrdinka přišla bližší a i Derren mi náhle přišel skvělý. Pochopila jsem náhle vše co bylo řečeno v minulém dílu. Náhle vše začalo dávat smysl a já náhle začala cítit zmatek a že netuším, co bude. O to víc se mi chtělo číst dál. Je to opravdu čtivé a o tolik čtivější a lepší než předchozí díl. Jakoby Míša chytla novou mízu a tím jak chce příběh dovyprávět i konečně naplno projevila svůj talent. Protože jsem opět konečně pochopila proč mě její jiné knihy zaujaly-ona je prostě dobrá. A tato kniha je dokonalá. Jak jsem se k ní vždy ráda vracela a jak neochotně jsme se od ní odtrhovala protože mi čas při jejím čtení bohužel nepřál. Nemohla jsem se dočkat zjištění, jak to nakonec bude a že to skončilo trochu očekávaně mi ani nevadilo, protože s novými situacemi v druhém díle se to tolik jasné nezdálo. Samozřejmě mě docela zajímá co bude s hrdiny dál, ale vlastně to dopadlo tak, jak mělo a vše bylo řečeno. A to zakončení a poučení které z toho celého plyne je tak krásné. Miluju když knihy mají hlavu a patu a to takhle kniha měla. Dialogy nedrhly a byly často tak skvělé, že jsem se nědky neubránila a kývala a usmívala se jak jsem souhlasila. A nejednou jsem se i pobavila. Je vidět, že Míša Burdová píše dobře a ráda a dává do knih své srdce. Někomu můžou její knihy připadat přeslazené, ale mě přijdou krásné a přitom vlastně tak kruté, jak realita může být. Knihu vřele doporučuju, moc jsem si její čtení užila. A vím, že to určitě není poslední má kniha této autorky.

17.09.2015 4 z 5

Prokletí Prokletí Michaela Burdová

Jednoduchý příběh s lehkou, nijak výrazně nepromyšlenou zápletkou. V knize se toho vlastně moc nestane a to kam to bude směřovat je jasné už od prvních řádků. Přesto se kniha čte dobře. Míša Burdová píše čtivě a čtení jejích knih je příjemné. I tak jsem od ní četla už lepší a promyšlenější příběh. U tohodle však ani nevím jak by šel více promyslit. To jaký je stačí. Zkrátka příběh o lásce, nenávisti a zradě posazený do líbivých kulis mořských příšer a čarodějů. Námět je vskutku zajímavý a Burdová ho popsala zajímavě, jen mi při čtení stále něco chybělo. Nějaká větší myšlenka a zajímavější popisy kterých bych se mohla chytnout. Kniha je napsaná jednoduše a občasné rozsáhlejší popisy moc nevybočují ze zavedeného stylu. "Prokletí" je fajn oddechovka na chvíle, kdy se vám nechce nad dějem nijak výrazně přemýšlet. Hrdinové jsou sympatičtí a ve vaší hlavě vlivem popisů i krásní. A to někdy stačí. I když já asi čekala trochu víc. I tak mě konec navnadil na další čtení a četlo se to dobře.

27.07.2015 3 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Opravdu zajímavé čtení. Do knihy jsem šla jen s mírným tušením co čekat a byla jsem dost překvapena. Příběh mi už od začátku přišel dobrý, popisy byly skvělé a hrdina mi přirostl k srdci. O to víc mě děsilo, že jsem při jeho popisech pocitů soucítila a zároveň se ho děsila. Humbert vědět o své slabost a nijak ji nepotlačoval, část života se o to pokusil, ale nakonec ho Lo přemohla. Bylo to hnusné, vše co dělal a jak o tom uvažoval, ale zároveň krásné a hodně k zamyšlení. Hrdina mě i přes to stále bavil a soucítila jsem s ním a fandila mu a skoro ho i litovala, hlavně ke konci. Knihu jsem četla s vytřeštěnýma očima a stále bylo čemu se divit. A někdy(hlavně jedné části) jsem byla hodně překvapena. Dílo je velmi originální, plné nečekaných zvratů a je skvěle napsané. Místy mě nudily dlouhé popisy a to hlavně cestování, které vlastně nikam nevedlo a já se vždy těšila až se začne zase něco dít a Humbert popíše nějaký děj spojený s Lo. Oba hrdinové byli děsiví Lo i Humbert a já jim to celou dobu žrala. Děsivé, hrozné, ale velmi povedené dílo, které je psychologicky velmi propracované. Jsem za něj ráda, nabízí pohled na tuto problematiku z jiného pohledu a i když by se to nemělo dít -o ni oba se prostě našli, Knihu vřele doporučuji, ale jen pro silnější povahy se silnou tolerancí.

19.03.2015 4 z 5

Dědičné právo Dědičné právo Richard A. Knaak

Opět něco dokonalého. Že to Knaak opravdu umí dokázal opět v plné parádě. Nadšená z jeho předchozích knih ze světa skvělé hry Diablo jsem se s chutí začetla do nové trilogie. A byla jsem překvapena, příjemně- i když jsem vlastně čekala že to zase bude super. Knaak předvedl dokonalý a promyšlený příběh bez jediného zádrhele. Jeho čtivý styl utíkal před očima jedna báseň a hrdinové prostě museli přirůst k srdci. A dokonce se stalo i něco co jsem nečekala- za což má ode mě Knaak také plus, protože jsem v knize už dlouho nebyla překvapena. Knaak to s písmenky opravdu umí a svět Diabla jakoby žil s ním. Opravdu nevšední zážitek a nové poznání jak to vlastně asi možná bylo dávno před časem ve hrách. Vřele doporučuji.

31.01.2015 4 z 5

Soužení Soužení Maggie Stiefvater

Druhý díl se mi líbil méně než první. Už v prvním díle jsem moc nevěděla co se zvláštním stylem této série, ale tam jsem se smířila, tady tolik ne. Vše se mi zdálo až moc zamotané a konec byl takový zvláštní. A Dee prostě nakonec zůstane sama a nikdo na ni nemyslí, to mi přišlo fakt smutné a doufám, že se třeba objeví ještě jeden díl kde se vše vyřeší. Není to špatná kniha, ale na mě byla až moc zvláštní, zamotaná a hůř čitelná než jiné knihy od Stiefvater.

25.01.2015 3 z 5

Osudný polibek Osudný polibek Maggie Stiefvater

Pěkná četba s příjemných stylem Maggie Stiefvater, který máme tak rádi.
Lilu jsem si už od začátku oblíbila, byla taková správně cáklá, ale už od začátku mi tam pár věcí přišlo přitažených za vlasy- ano je to fantasy, ale někdy mi něco přišlo až moc. I tak se mi kniha líbila. Ze začátku mě teda vůbec nebavily části s Ganseym, ale postupem času se zlepšil a vlezla mu tam i Lila, takže to šlo a já si pak tu jeho partičku nakonec oblíbila. Když jsem si četla jejich společné části přišla jsem si taky jako jejich kamarádka, že jsem putovala s nimi. Autorce se opět povedlo udělat sympatické hrdiny, které byste určitě chtěli mít za přátelé. A bylo tam plno pěkných přirovnání a nadšena jsem byla z toho zvláštního lesa- jo ten se povedl :-). Příběh byl zvláštní ale originální, ale možná jsem čekala něco víc. Něco mi tam občas přišlo až zbytečné a na pár věcí se i zapomnělo (když měl Gansey tu nahrávku, proč to ještě Lile nepustil?). No ale i tak se mi kniha pěkně četla a dávám čtyři hvězdy protože tři mi přijde málo, procentuálně dávám 70% , to mi přijde tak akorát. Zajímavá kniha s potenciálem být ještě něco víc- jen nevím co se tam sakra v těch dalších dílech bude dít.

25.01.2015 4 z 5

List od Nimrala a jiné příběhy List od Nimrala a jiné příběhy J. R. R. Tolkien

Opravdu příjemné čtení. Některé povídky mě moc nebavily, ale jiné naopak hodně. Byla jsem příjemně překvapena autorovým stylem a usoudila, že je fakt dobrý. A příběhy z jiného světa než ze středozemě byly fajn. Nejlepší by asi příběh s pejskem, to mi přišlo roztomilé, opravdu originální a celou dobu jsem byla zvědavá jak to s pejskem dopadne :)

07.12.2014 4 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Od prvního dílu odvar. Ale často jsem se bála a čtivé to taky bylo dost. Jen to ztratilo tu správnou mrazivou atmosféru prohledávání tajemného metra. A pár části mi přišlo přitažených za vlasy. Ale i tak jsem si čtení užila.

05.11.2014 4 z 5

Střípky hvězd Střípky hvězd Tereza Janišová

Opět jsem nadšená. Spisovatelčin styl se tak skvěle čte. Už dlouho jsem se u knihy tak nebavila. Bylo to vtipné, nic nevyšlo vniveč a já se několikrát i zasmála. Celá povedená rodinka mě bavila, jsou tak skvělí, že bych chtěla aby byli mí známí. Vše bylo tak přirozené a milé a četlo se to jedna báseň. Fínka byla opravdu moc fajn, i když má favoritka je stále Zia, i tak mě Fínka bavila a fandila jsem jí. Jen je zvláštní náhle vidět Ziu jako mámu, když jsem předtím viděla svět jejíma dospívajícíma očima. Ale zůstala tak skvělá jaká byla pořád. Kniha mě opravdu bavila a já se u každé stránky usmívala. Tereza Janišová opravdu umí psát a tahle trilogie se jí povedla. Místy má pár chyb a vždy v každém díle je ta největší akce trochu odfláklá. Jen mi někdy vadilo až přehnané propojení s naším světem a Titanic v divadle byl sice vtipnej ale na mě trochu moc. Ale v jednou si nemůžu nešťournout- chybějícího "k" ve slově kuchyně, si všimnout mohla :D Ale i tak je to super čtení, hlavně díky bezvadným hrdinům a jejich "hlodům" . S knihou jsem strávila příjemných pár hodin- doporučuji.

01.11.2014 4 z 5

V moci démonů V moci démonů Michaela Burdová

Pokračování skvělé knihy od Michaly Burdové bylo skvělé. A možná i skvělejší než ten předchozí. Hrdinům napadlo pod nohy ještě víc klacků a zdálo se, že není cesty ven. Ale nakonec to dopadlo tak nádherně, ale zároveň to nebylo přehnaně sentimentální a plné klišé. Bylo to tak akorát. Nevím který díl je lepší. Každý je dobrý svým způsobem a je vidět že autorka na svůj poměrně mladý věk umí se slovy fungovat.

Kouzla na obzoru Kouzla na obzoru Tereza Janišová

Opravdu super kniha přesvědčující mě o tom, že s českými autory to není zas tak špatné. Myslela jsem si, že bude pokračovat příběh Kiary, která mi přirostla k srdci v prvním díle. Ale náhle se tu objevila její dcera Zia a mě se náhle nechtělo uvěřit, že její matka, náhle chladná je ta dříve fajn holka nechodící za dobrodružstvím daleko. A vyvstaly otázky co se stalo s Lyrazem. A tak jsem četla a četla a Zia mi brzo přirostla k srdci jako její maminka Kiara v předchozím díle. Potěšilo mě že Zia není na úplně typická kladná hrdinka, ale mírně zkažená dospívající dívka, která nemá k drzosti daleko. Možná jsem si proto oblíbila víc než Kiaru. A celou dobu jsme čekala až řekne tu památnou větu že její život je jedno velké klišé... a řekla to. Ano, kniha je dost předvídatelná a ten konec kdy byla největší akce se tak trochu odbil v jedné kapitole, když mohl mít větší prostor, ale to vlastně nevadilo, možná by jiný postup knize spíš uškodil. Kniha se mi četla moc dobře. Protože je to fakt něco skvělého a je vidět, že v Česku je stále plno talentovaných lidí. A byli tam draci...

Město čarodějů Město čarodějů Tereza Janišová

Opravdu bezvadná kniha. Když jsem se do ní začetla, nešlo se od ní odtrhnout a brzo pak byla přečtena jedním dechem. Hlavní hrdinka je moc fajn skoro obyčejný dospívající dívka, která náhle zjistí, že žila ve lži a musí bojovat o záchranu svého světa. Jsou tam kouzla, láska, dráček a sympatická hrdinka i její protějšek. Co víc si přát. Tohle je opravdu mistrovské dílo.

Tma Tma Ondřej Neff

K téhle knize jsem dostala díky retro recenzi v mém oblíbeném časopisu Pevnost. Námět příběhu mi přišel zajímavý a byla jsem taky zvědavá jako Neff píše. A kniha mě dost překvapila- pozitivně.
První řádky mi přišli zvláštní, ale také zvláštním způsobem zajímavé- říkala jsem si, že kniha bude popisovat jak obyčejní lidé reagují na tak velkou katastrofu. Tak to taky částečně bylo, ale kniha zabředla do vetší hloubky a moc mě potěšilo přirovnání tmy ke zkaženému nitru lidí, které se projeví při válce či větší katastrofě. Celou dobu jsem fandila Katce, Honzovi a později i Markétě a měla jsem radost, když se jejich cesty protly. Neffova kniha je velmi dobře promyšlená, vše, co se v ní děje je předem rozmyšleno a má důležité důsledky. Do knihy jsem se začetla a náhle se ní nechtělo odtrhnout. Chtěla jsem hned vědět jak to dopadne a četla a četla a těžko jsem se od knihy odtrhla. Na druhý zátah jsem ji dočetla zcela a jsem nadšena. Nejvíc mě potěšila věta vložena do úst Václava Havla(sice podobnému našemu bývalému prezidentovi, ale v kulisách příběhu jinému člověku) o vzhlédnutí ze tmy lidských duší po výstavbě Kladky. Kniha má hluboký morální potenciál a varuje i před tím, kam lidstvo může vést. A závěrečná poznámka autora udělala příjemnou tečku za skvělou knihou. A myslím, že se nemusí obávat lidí, co knihu odsoudí za přehnanou krutost- ti budou, ale ti jsou jedno, protože ti nepochopili podstatu a smysl knihy.
Knize však nedám plný počet bodů. Místy mě nudily části z parlamentu a reálné osoby zasazené mezi hrdiny mi přišli zbytečné- někdy jejich chování neodpovídalo moc reálu a myslím, že by stejně fungovaly zcela vymyšlené osoby jen podobné těm reálným. A také mi přišly některé reakci lidí (těch spíše vedlejších) divné a nelogické. I tak se mi kniha opravdu líbila a přesvědčila mě, že Neff je opravdu dobrý autor a že si od něj určitě ještě něco přečtu.

22.08.2014 4 z 5

Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Pěkné čtení. Serafína mi hned od začátku přirostla k srdci. Chápala jsem její pocit rozdělení do dvou světů a byla jsem zvědavá co jí osud přinese. Teda úplně od prvního setkání, jen jak se tam objevil princ mi bylo jasné, že se nakonec daj do kupy- jen ji to teda trvalo. Celkově mě ale příběh zas tak nebral. Na více než tři-sta stranách se vlastně nic nestalo. Rozvinul se příběh, který by dal na celou sérii, ale nějak mě moc netáhne číst dál. Ale uvidím zda se objeví další příběh o Serafíně. Mohlo se to možná pojmout líp protože přece jen kniha byla jen o povídání mladé člověkodračice a to bylo tak všechno. Dalo se z toho vytěžit víc protože autorka našla velmi zajímavý a velký svět plný možností. Třeba ho příště líp využije. Jinak to ale byla moc fajn kniha na čtení.

19.04.2014 3 z 5

Moje sestra Tilly Moje sestra Tilly Hans Weber

Kniha mě celou dobu moc bavila. Pak ale přišel konec a vše se pokazilo. Pohledy obou sourozenců byli fajn a líbilo se mi jak uvažují a byla jsem zvědavá jak to dopadne. Ale že takhle- nijak? Přijde mi jako že ten příběh před tím konec vlastně neměl smysl. Něco se stalo a pak to tak divně bylo ukončený a nika to nevedlo. Škoda, mohla z toho bejt skvělá kniha.

19.04.2014 3 z 5

Nejvzdálenější pobřeží Nejvzdálenější pobřeží Ursula K. Le Guin

Opět něco skvělého od Le Guin, tak jak to máme rádi. Fajnový příběh bez chyb a zakopnutí. Klasická fantasy přesně jak má být. Ničím velkolepým co by vám vyrazilo dech nevyniká, ale i tak se s ní stráví moc příjemný čas. Dám jí plný počet bodů protože to bylo moc skvělé. Opět jsem s Gedem prožila pár příjemných hodin a už se těším co budu číst dál. Le Guin je mistryně svého oboru a její knihy jsou tak skvělé že méně než pět bodů jim ani dát nejde.

05.03.2014 5 z 5

Dni predátorov Dni predátorov Alex Scarrow

Trochu odvar předchozí pecky. Měla jsem ohromnou radost když jsem pokračování našla v knihovně protože mi hrdinové chyběli a byla jsem zvědavá co je čeká dál. Ale už jsem tak nadšená nebyla. Příběh měl podobný spád, ale nebylo to prostě už ono. Zápletka byla divně předimenzovaná a Liamovo zamilování do Boba?- to bylo docela trapný. A pak nakonec to super velký odhalení, to už mi přišlo trochu moc. I když to ve mě vyvolalo milion otázek takže bych si pokračování ráda přečetla kdyby nějaké bylo. Kniha nebyla špatná, byl to milý návrat k oblíbeným hrdinům, ale nějak nestačil.

25.02.2014 4 z 5