čef Online čef komentáře u knih

Nezničitelná Nezničitelná Colin Falconer (p)

Hodně dobrodružný a propleteně zamilovaný příběh Irky na pozadí událostí okolo 1. světové války je kombinací skutečných osudů několika žen a Johna Reeda vtloukaného nám do hlavy se svým komunismus oslavovaným románem „Deset dní, které otřásly světem“. Dramatické osudy hrdinky jsou opravdu barvité a čtení je to opravdu pěkné. Netvrdím, že je to nejlepší román tohoto autora, ale ani zde se nemá za co stydět.

04.05.2021 5 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Televizní seriál postavený na tomto tématu jsem nezvládl, knihu ano, ale dalo mi to velkou fušku. Jsou zde sice velice pěkně popsané scény a vlastní příběh je také pěkný, i když fantaskní, odhalující leccos zajímavého z roku 1745 ve Skotsku v době druhého nebo kolikátého povstání jakobitů, ale ten rozsah! Nechápu asi tak polovinu textu, co tam vlastně dělají ty sáhodlouhé popisy třeba pěstování brambor nebo vybírání vší a to nemluvím o srdcervoucích láskyplných pohovorech mezi Claire a Jamiem. Tak tedy dočetl jsem, autorku uznávám, ale Lord Jim je jiná klasa a v Cizince pokračovat nebudu.

04.04.2021 3 z 5

Mami, přidej! aneb Jak se (ne)stát supermatkou Mami, přidej! aneb Jak se (ne)stát supermatkou Barbora Vajsejtlová

O rodinném životě napsala autorka velmi pěkný a vtipný román, zasmál jsem se. Také je mně sympatická hrdinka se svým běháním, snahou se někam posunout a pomoci bližním svým, i když se asi odměny nedočká. Příběh není bůhvíjaký, ale je zde i několik momentů k zamyšlení, není to tedy jen bezduchý rej legrácek. K zasmání a odpočinku velmi vhodné.

03.02.2021 5 z 5

Liška Liška Frederick Forsyth

Romány Fredericka Forsytha mají vždycky pekelný spád, nikde se tam proto naštěstí nedočteme, jaké jídlo a pití si objednal hlavní hrdina, jak si ho vychutnal a jak zlobí nějaké čerstvě narozené mimi. Zato je zde samozřejmě spousta akčních a napínavých scén z pozadí zpravodajských her. Souboj ruské a britské špionážní služby se tentokráte odehrává spíše na síti, ale speciální síly si také zastřílejí, to se nebojte. Také se leccos dozvíte o tomto propojeném světě, kde se možná hraje i v tuto chvíli o všechno, aniž o tom víme a nikdy se to naštěstí nedozvíme.

29.01.2021

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Tato vědecká práce se zabývá krvavou historií Evropy ve 20. století nejenom za 2. světové války. Zaměřena je především na stalinské pogromy na Poláky, hladomory Ukrajinců a vysídlování ukrajinských aj. kulaků a zejména na vybíjení Židů Hitlerem a ze všech jiných stran. Celkově hrůza plynoucí z boje za národnostní státy. ČSR je rovněž zmíněna - Heydrich, Lidice, vysídlení Němců a samozřejmě Slánský a jeho židovské protistátní centrum. Obtížné čtivo i pro náročné čtenáře historie, obávám se, že ostatní to zabalí po pár stranách.

26.01.2021 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Úžasný příběh rodiny žijící v minulém století v Číně musí snad ohromit každého. Tolik despocie a ponižování, které museli všichni příslušníci této rodiny zažít! Znovu musíme osudu poděkovat za Chruščova a jeho odhalení kultu Stalina, že se nám podobné zážitky vyhnuly, i když si naši rodiče jistě užili komoušů více než dost. Vidím to na povinnou četbu pro naše milé levičáky, ale i ostatní se zde dozví leccos užitečného.

18.01.2021 5 z 5

Vyjednavač Vyjednavač Frederick Forsyth

Román z roku 1991 je pro toto období a tohoto spisovatele typický. Odehrává s částečně v té nejvyšší politické sféře, ale také tam, kde to mám nejradši, v terénu. Tam létají kulky zprudka a málokdy minou, tam se rodí láska a nehynoucí přátelství a vítězí ten, kdo je nejlépe připravený. Některé zde vyslovené obavy se zatím nevyplnily, jiné je však plně nahradily, svět zase někam pokročil. Určitě je dobré si to znova připomenout.

26.04.2020 5 z 5

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Nadprůměrný thriller napsaný v současném stylu. Marně však budete hledat druhý plán, nějaký vyšší smysl, jde hlavně o pátrání po motivu činů velmi organizovaného pachatele, který si s policií většinou jen zahrává. Zápletka je zaručeně originální, překvapivý konec je zde také takový, jaký má být. Určitě upoutá a bude se líbit mnoha čtenářům.

18.03.2020 5 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Proti dnešním detektivním románů má tento tak třetinu stránek. Přesto je zde vše – pátrání, napětí i překvapivý konec. Navíc zde máme mistrovsky popsané charaktery i překvapivé momenty v jejich chování. Románek vás tedy vtáhne do děje dostatečně a možná si nakonec jako já povzdechnete po starých dobrých detektivních spisovatelích.

24.12.2019

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Také si myslím, že z této série je to nejlepší kniha. Naplnit více než 700 stránek tak, aby se čtenář nenudil, je podle mne opravdové mistrovství. V první řadě jde o hodně a hodně složitý detektivní příběh, ale to by na tento rozsah samozřejmě nestačilo. Proto je zde hodně o vztazích a jsou to vztahy hodně nabroušené. Do legend pro mne proto asi kupodivu vejdou i ostré diskuze mezi hlavními hrdiny a jejich egoistickými partnery. Sice „jenom“ detektivka, ale také velké spisovatelské umění.

18.10.2019 5 z 5

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Nádherný román, který mohu za sebe označit za letošní můj nejlepší. Neobvyklý příběh, který nejde vymyslet, ten se musel stát. O člověku, který prochází životem samozřejmě a spokojeně jako Forrest Gump a spolu s Oldřichem Novým si může elegantně zpívat "jen pro ten dnešní den...".Přátelský, poctivý, uhlazený, šarmantní, charismatický - prostě takový, jakým by se všichni z nás chtěli jistě stát. Psáno lehounce ironickým stylem a úsměvem o společenských událostech nikolivěk směšných. Scény pro čtenáře povzbudivé a mnohdy dojemné, zachycující jen ty nejdůležitější okamžiky v životě - není jich moc, že ne?
Magnifique!

11.10.2018 5 z 5

Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Tento styl vyprávění mám rád. Bez sáhodlouhých dialogů a jiných okolků je v první osobě vyprávěn děsivý příběh sériových vrahů. Vše je napsáno tak, že se napětí stále stupňuje. Závěr je překvapivý, ale podle mne trochu násilný a ne docela košer. Nicméně to lze asi očekávat, jinak by to asi byla nuda, pravda většinou nevypadá zas až tak atraktivně.

11.04.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Mamutí rozsah v délce tak tří normálních knih je místy naplněn takovými plky z internetu, až to není hezké. Chápu snahu autorky ukázat moderní komunikaci včetně odvrácené strany sociálních sítí a virtuální reality, ale takový rozsah postav, děje a komentářů je skoro nestravitelný. Jináč je to samozřejmě obsahově ohromné dílo, zajímavé zejména vztahy mezi postavami a neonacistickou zápletkou, ale nevěřím, že na to byla autorka sama, i když náznaky progresivního pojetí jsou určitě její. Závěr byl patřičně dramatický a překvapivý, ale všeho bylo, na mně, tak nějak až moc.

09.03.2024 4 z 5

Smrtící volání Smrtící volání Angela Marsons

Zase jeden, resp. dva, organizovaní sériový vrazi a znásilňovatelé, po kterých pátrá tým okolo motorkářky Kim. Kromě vztahových motaček uvnitř týmu, dobře známých z předchozích dílů, se nic moc nového nedozvíte. Snad oceníte staré dobré vyšetřovací metody policie bez supernových technik, snad se trošinku zasmějete situačním gagům. Až na absurdní motiv pachatelů, tedy nic zvláštního, ale úroveň na dnešní dobu opět alespoň trošku nadprůměrná.

12.02.2024 4 z 5

Skutečné zločiny v Praze a okolí Skutečné zločiny v Praze a okolí Vilém Žák

Přehlídka blbů, zvrácených pomatenců a nešťastníků, kteří nevěděli, co si počít se životem a tak se jen tak komíhali a škodili, až se jim to třeba vymklo z rukou a vraždili. Smutné to čtení, ale takoví jsou bohužel někteří naši spoluobčané a nedá se s tím nic dělat. Je dobře, že kniha vznikla, ne že by něco zlepšila, ale k pochopení složitosti života, smrti a seriálových nesmyslů určitě přispěla

11.02.2024 5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

V této knize zabrousil autor, tento básník všedního dne, do myslí různých žen, většinou ze střední třídy u nás. Něco hodně podobného knize Prvok, Šampón, jejíž hrdinové zde také okrajově vystupují. Jinak je vše systémově stejné - řeči, rodinné problémy, vztahy, nedorozumění, sms, sex, tuctové zápletky a nakonec je vše ztraceno v šumu. Kladem je možná vtip a docela barevný popis životů lidiček dnešní společnosti, naneštěstí pro mne však nikterak zvlášť pozoruhodných. Asi se to však jistě bude moderním ženám líbit.

14.01.2024 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Konečně jsem se dostal k prvnímu dílu této skvělé série a znovu jsem si připomněl zoufalou postavu Harryho Holea. Zde bojuje v Austrálii proti sériovému vrahovi a naráží často na falešné stopy. Taky zase upadne do své milé alkoholické epizody, má novou dívku ba i prodejnou. No všechno je jak má být i v dalších dílech. Chválit nemusím, chválí se samo.

04.12.2023 5 z 5

Poslední tah Poslední tah Mary Burton

Další z předlouhé řady organizovaných, metodických a manipulativních sériových vrahů, kteří okupují již většinu krimi psycho thriller oblasti současné literatury. Alespoň, že je příběh napsán velmi profesionálně, přitažlivě a upoutá jistě veškerou pozornost svého čtenáře zajímavými detaily z psychologie a profilování. Určitě patří mezi knihy, které lze číst.

26.11.2023 5 z 5

Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Další skvělý kousek z prostředí amišů v USA. Tentokráte jde opět o tajemství z minulosti a Kate má na cizím písečku obhájit svého miláčka z minulosti a najít pravého vraha. Není to vůbec snadné, ale naše náčelnice má vynalézavosti na rozdávání a schopnost přežít různé útoky na svou osobu zrovna tak. Je to výborné čtení.

29.10.2023 5 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Pro mne vcelku zajímavý příběh, i když na mne obvykle tyto psychologické thrillery příliš nepůsobí. Zde však si autorka umně pohrála se stupňovaným napětím a pátrání po vrahovi a tajemném nočním návštěvníkovi bylo docela dobře podané. Také jsem si při čtení některých pasáží trochu zavzpomínal na Londýn, pro mne mohlo být tohoto i více.

22.09.2023 4 z 5