čef komentáře u knih
Básním bohužel moc nerozumím, ale román o básnířce z ostrova Lesbos v době hodně před počátkem našeho letopočtu jsem si přečetl velmi rád a byl jsem nadšen. Knihu určitě napsal někdo, kdo si o této době a vztazích mezi tehdejšími obyvateli nastudoval kde co. Mnohému se můžeme divit, jiné věci by možná bylo dobré zavést i tady v této době. Román plný podnětných myšlenek!
Tak tato kniha mne opravdu bavila až tak, že jsem odložil spaní na později. Příběh začínající koncipientky v právní firmě má všechno, co se od tohoto žánru očekává. Obrovský skandál s GMO potravinami se snaží firma ututlat za každou cenu, tedy hlavně uplácením, ale i pomocí fyzického nátlaku až vražd. Naše hrdinka s těmito padouchy srdnatě válčí a jak to dopadne, se dozvíte sami, pokud máte právnické thrillery rádi tak jako já.
Triviální příběh, kterých je 12 do tuctu. Autorka píše dobře, dokáže i k tomuto typu vyprávění přitáhnout pozornost a vyvolat emoce, nejraději dojetí. Nemyslím, že se toto dílko přidá k vrcholům světové literatury, ale dostatek žen si ho před spaním určitě přečte a nebudou jistě zklamány.
Hezké povídky o kočičkách, většinou ňuňavé, ale také o trošku vážnější. Obdivuji autorku, jak dokáže tematicky psát o vzdálených zemích. Doufám, že je to vlastní zkušenost, ha,ha. Jako pejskař také doufám, že se dočkám něčeho podobného o pejscích.
Chlapec z lesů je chytrý, pilný a plný energie. Nyní rozmotává složitý případ, který je pro čtenáře plný překvapení, přitom navštěvuje řadu pěkných děvčat, sem tam se s někým také pobije a nakonec…. To si hravě zjistíte sami, určitě se dobře pobavíte.
V době virové epidemie se tato kniha čte obzvláště dobře. Dozvíme se toho dost na to, aby se nám z toho ještě více zamotala palice a prchli se někam otestovat. Ale až po dočtení té poslední stránky, jinak to nepustíte, tak je to napínavé.
Velmi poutavě vystavěný thriller s mnoha infarktovými momenty, děsivými scénami, ďábelským netvorem a závěrečným překvapením. Rozhodně autor od nikoho neopisoval ani zápletku ani styl. V každém případě si přečtu další knihy od tohoto originálního autora.
Profesionálně velmi zručně napsáno a vykoumáno. Stále se něco napínavého děje, co nedovolí čtenáři se odpoutat, a i když jsou některé zápletky tak trochu přeťápnuté, odejít nemožno. Po dočtení tedy musíte omámeně uznat, že ty všechny finty na upoutání pozornosti zaměřené na čtenáře perfektně fungují, i s tím mírným nakrknutím nakonec, že mnoho zůstalo nevyřešeno a tedy nás to donutí pátrat po dalším dílu série.
Detektivka hodně poplatné době před druhou světovou. Zápletka musí být hodně komplikovaná, ať už jakkoliv vykonstruovaná a nemožně nepřijatelná. Detektiv musí být až zázračně inteligentní, empatický znalec lidských duší, který dokáže prohlédnout neprůhledné rejdy zloduchů. Taková je i tato kniha, ale neodsuzuji, anóbrž chválím, je to taková hádanka ze sešitu křížovek určená k odpočinku a protažení šedých buněk.
Hodně se dozvíme o způsobu lovení zvěře. Ovšem zajímavější je popis lovení pachatele vražd v bohaté rodině v západní části Německa ve Schwarzwaldu. Od autora Purpurových řek však můžeme očekávat také vyšponované emoce na všech stranách a rovněž tak trochu přehnané motivy jednání. Konečný závěr knihy je naneštěstí dosti natahovaný, napětí již po uzavření hlavní linie asi zmizelo v lese. Celkově ale nadprůměrné.
Autorka umí psát poutavě, i když se zde vlastně pouze pitvají vztahy v uzavřené společnosti mnichů v klášteře sv. Gilberta mezi vlky a mezi policajty samými. Mrtvola zde ovšem jaksi je, ale hlavně se probírají gregoriánské chorály a jejich komerční využití. Ponecháno částečně otevřené pro další díly. Doufám, že budou o kapku lepší.
Hledání ztraceného kluka je náročný proces, kterého se neúspěšně zúčastní stovky policistů a dobrovolníků. Hlavní hrdinka se však nevzdává ani po mnoha letech. Závěr je v mnoha ohledech originální, nic není takové, jak si všichni mysleli. Velmi pěkné vyprávění, kterému se dá i věřit.
Vyšetřovat sérii vražd v Ulsteru v počátku 80. let bylo tedy vážně drsné. Všude plno sektářského násilí, mnoho skupin se bylo mezi sebou, vybuchovaly nástražné bomby a pořád byla slyšet nějaká střelba. V tom se musí pohybovat náš detektiv, který si také na přísná pravidla příliš nehraje, hlavně najít pravdu. A to se mi líbí a přečtu si od tohoto autora určitě další.
Velmi hezká historická fikce o zániku hradu Džbán ve 14. století v době, kdy do Čech přichází nový král Jan Lucemburský. Autor toho o historii ví mnohé, zájemci se zde mohou leccos dozvědět třeba o dobývání hradu nebo organizaci dění v této turbulentní době. Styl je také velmi čtivý, takže se kniha může líbit všem.
Opravdu velmi důkladná práce o francouzské snaze postavit přes Saharu železnici, což nejdříve samozřejmě vyžadovalo hodně průzkumné práce. Tak vyrazil oddíl podplukovníka Flatterse, a jak dopadl, se dočtete, pokud vydržíte číst tento depresivní příběh utrpení do jeho hrozného konce. Kniha obsahuje i následný děj zhroucení moci Tuaregů, tehdejších vládců tohoto koutu Sahary. Čtení není jednoduché už kvůli přívalu různých jmen a nevysvětlených pojmů a mnoho čtenářů, i přes své kvality a originalitu, určitě nezíská.
Opravdu hodně netradiční detektivka. Dozvíme se mnoho o medvědech a dalších zvířatech na Aljašce a vůbec o situaci lidí zde žijících a libujících si v poměrně primitivních podmínkách zdejšího života. Jarní tání na Aljašce bych však raději oželel, tak dramatickým událostem popsaných v této knize je určitě lépe se vyhnout. Tak neortodoxní detektivku jsem tedy ještě nečetl a přál bych si takových ještě mnohem více.
Pobíhání po lese jak v Blair Witch a jako v mnoha jiných horrorech tohoto střihu. Některé se mi před lety i dost líbily, ale už jsem si jich užil více než dost. Ani závěr mne neuchvátil, jakkoliv měl asi být překvapivý. Katastrofa to sice nebyla, ale umělecký zážitek také ne.
Kazatel je detektivka z té nejvyšší současné třídy. Trochu mi připomíná naše TV 1. oddělení, jak výběrem postav tak vysokou uvěřitelností děje. Samozřejmě jsou zde i romantické chvilky a nastávající mateřství, aby se podchytila co největší čtenářská klika, ale na škodu to opravdu není. Početl jsem si dobře a totéž přeji i ostatním.
Samostatné knihy této spisovatelky jsou očividně o poznání lepší než ty v sériích. Nejsou ta naivní, ani se v nich stále nepatlá ve vztazích. Tak tato kniha je ta lepší, i když i zde bylo pár momentů nepříliš atraktivních. Docela dost se zde probírá somnambulie a činy, které v tomto stavu může člověk provést. Celkově však ano, dá se.
Život čtyř žen, matky a jejích dcer na vesnici v Polsku, je napsán vrcholně zajímavě. Přestože je zde zmíněna politika jenom okrajově, čtenář pochopí, jaká zvěrstva se od vypuknutí 2. světové války do 60. let minulého století v Polsku odehrávala a jak nesrovnatelně těžší byl zde život než na vesnici u nás. To však není leitmotiv této knihy, je zde toho o životě, nádherném i hnusném, samozřejmě mnohem více. Skvěle, přesvědčivě napsáno.