čef komentáře u knih
Na této knize jsem ocenil, že z Němců nedělá pitomce. Jejich systémy včetně špionáže byly propracované, falešné stopy a válečné lsti uměli vyrábět v jisté chvíli lépe než defétistická Anglie Nevilla Chamberlaina. Děj je sice krátký, ale dostatečně napínavý pro dobrou zábavu na jeden večer.
Udělal jsem chybu, že jsem se do něčeho takového pustil. Po několika stranách jsem chtěl knihu odložit - koho proboha zajímají "problémy" amerického milionáře, sice zkrachovalého, ale s plnou kešení, submisivního packala na prahu šedesátky? No, nakonec jsem to přelouskal, určité psychologické postřehy a popisy nebyly až tak neoriginální, celkově však velká minela.
Kraťoučké povídky s krimi nebo záhadnými motivy, některé pobaví, jiné už méně. Četba do tramvaje nebo tam, kam každý každou chvíli musíme.
Slušná dobrodružná kniha bez dalších aspirací, neurazí a pobaví.. Podezření na "duchařinu" z počátku románu se naštěstí nepotvrdilo a tak jsem si čtení docela užil.
Kriminální povídky hrubě načrtnuté, ironické, sarkastické sem tam vtipné, někdy i vtip přehnaný až trapný. Nevím jestli je tento poměrně originální styl pro tento žánr to pravé, mně to tak nepřipadá.
Dal jsem této superplodné autorce ještě jednu šanci, aby mne pobavila svojí Smrtící sérií. No, nepovedlo se, další si už nechám ujít. Ne, že by zde nebyl čtivý příběh, docela dobře vyprávěný místy dokonce se suchým humorem, doplněný byť nepříliš objevnými sexuálními scénami, ale celkově je to plytké, hladké o ničem a hlavně nevěrohodné přesunem do budoucnosti. Nevím co s tímto posunem chtěla autorka dosáhnout, jestli chtěla ukázat nedostatek představivosti a znalosti i současných možností techniky v identifikaci osob nebo sledování nebo.. atd. a vůbec dalšího vývoje, tak se jí to naplno povedlo.
Hodně o historii USA zabalené do dobrodružného obalu. Několik málo nepříliš vynalézavých akčních scén čtenáře knih o neprůstřelném Cottonovi asi příliš nenadchne. Zájemce o historii USA čekají méně známé detaily ze zákulisí boje o jednotu států a ze života a organizace mormonů. Celkově je pro mne kniha až příliš průměrná a povrchní. Přečíst se sice dá, ale to je tak asi vše.
Bezproblémová dobrodružství z dílny C.C.(také si v této knize "zahrál") tentokráte spoluautorství s Thomasem Perrym(Řezníkův chlapec, Nedrážděte spící psi, atd.), což naprosto nechápu, protože v jeho stylu tato kniha určitě není napsána. Celkem v ničem nevybočující příběh, který se bude čtenářům tohoto žánru líbit. Zajímavé už jenom pro detaily ze života Hunů, i když třeba knihy Attila, Bič Boží nebo král Hunů od Mielkeho jich obsahují více.
Hodně podobné knihám o Oldřichovi z Chlumu od p. Vondrušky jen posunuto do období Velké Moravy. Stejný jednoduchý, čtivý, prvoplánovitý styl, který nás nenechá ani na chvíli pochybovat o tom kdo je chrabrý vítěz a kdo dopředu poražený zloduch. Byla by to opravdu nekonečná nuda, kdyby zde nebylo poměrně dost reálií z této doby na to, abychom si mohli třeba lebedit, jak se máme dobře a přemýšlet o tom, jak a kam doba pokročila.
Škoda, že tento román nebyl napsán před romány Dana Browna a dalších napodobitelů.. Snadněji by potom mohl čtenář autorovi odpustil různé naivity, příhodné náhody apod. a ocenil by rozhodně více akční scény v rychle ubíhajícím ději jakož i vynalézavé hrdiny. Takto nám k plnému obdivu musí stačit pouze historické reminiscence na pradávné gnostiky.
Záhada patří mezi ty lepší detektivky s psychologem Delawarem. Psychologie je zde méně, zato poctivého pátrání a dedukce o to více a to je určitě dobře. Kvalitní i když nepříliš napínavé čtení.
Tak jsem si hezky zase jednou po létech připomněl rodokapsy plné boje spravedlivých proti prohnilým zločincům. Znovu jsem držel palce neúplatnému, vynalézavému a chrabrému hrdinovi, který neochvějně kráčí za nápravou hříchů světa a pomáhá slabým proti těm, kteří chtějí sežrat všechno sami. Občas je určitě dobré takto ulétnout z reality.
Sbírka povídek podle jednoho mustru asi baví jenom chvíli. Po přečtení dvou-tří je jasné jednoduché schéma a vtip a situační komedie začíná hořknout. No, přečíst se to dá, ale nic extra nečekejte.
O velkou literaturu sice nejde, ale pro zájemce o populární anglickou historii je zde informací více než dostatek. Samotný život Jindřicha VII. je určitě hodně zajímavý a poučný nejenom z hlediska jeho mnohem známějšího nástupce Jindřicha VIII., ale i bojem s dalšími uchazeči o královský titul.
Takovýchto dobrodružných knih je mnoho a přesto je pořád se zájmem čteme. Vždy nás dostane nějaký zajímavý detail nebo myšlenka. Zde bych vyzdvihl sociální inženýrství hlavního hrdiny - jenom bych to nazval jinak - třeba sociální manipulace. Mnohdy kvůli tomu odpustíme i jinak šablonovitý děj, nepravděpodobnou zápletku a vyčichlou pointu hlavně když se můžeme s hrdiny vzdálit od všedních dní našeho života. V závěru této knihy se nám šablony a nepravděpodobnosti dostane nadmíru a to je škoda, ale další příběhy série si samozřejmě zase přečtu.
Stylem lehce načichlým dobou minulou a soudničkami v Rudém právu je popsán celkem realistický příběh o skupině přiblblých a tím víc uvěřitelných lidiček páchajících různé nesmysly. Nejvíce originální je titulní postava policajta - kleptomana, ale i ostatní jsou celkem jedlí. Trochu zamrzí promáchlé šance v celku nosném příběhu, ale to už by byla jiná liga.
V žánru sci-fi jistá inovace základního schématu. Příběh je vyprávěn lehce bez zvláštních okras s dějem mírně napínavým. Základní myšlenka boje s násilím je zajímavá, ale kéž by někdy šla vyřešit tak elegantně.
Do knihy jsem šel s odhodláním jednou si od tohoto skvělého vypravěče přečíst i fantasy, která není popravdě mým cup of tee a možná si jí i oblíbit. No, nedal jsem to. Vím, je to moje chyba - měl jsem tuto ságu začít od začátku a mnohem mladší. Ale co nadělám, tato kniha jistě není pro starší a pokročilé čtenáře zcela jiného druhu literatury.
Přehledný příběh o rozpadu jedné rodiny se srozumitelně popsanou psychologií postav a machistickým hlavním hrdinou mne docela mile překvapil. Zápletka má několik poměrně inovativních prvků, pravý pachatel je také zřejmý až skoro v závěru a každá postava je vykreslena i se svými nectnostmi a běsy, což určitě dodává románu na pravdivosti a neotřelosti.
Kniha se v mnohém podobá jako vejce vejci ostatním dílům ze série Franka Quinna. Čtivá detektivka s nepříliš originálním, svižně ubíhajícím dějem, silnější možná v některých dialozích a realistickým popisem policejních postupů. K ukrácení dlouhé chvíle naprosto doporučuji, k postupu do extraligy však chybí větší díl originality, zajímavých detailů a hlubších myšlenek.