čef čef komentáře u knih

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Harry Hole je pořád ještě fenomén, ale už to není to, co to na začátku série bývalo. Autor se rozepsal, je zde hodně na co navazovat z minulosti, ale už to je pro mne trochu předvídatelná rutina. Rej homosexuálů je také už ohraný, jakož i jiné sexuální hrátky, o udržitelném alkoholismu nemluvě. Příběh plný cizopasníků a useklých hlav mne také do euforie nedostal a tak mne brodění takového množství stránek chvílemi otravovalo a těšil jsem se na konec. Sice stále na velmi dobré úrovni, ale již ne bomba. Možná že třináctka je dobré číslo pro ukončení série, což ovšem neočekávám.

04.06.2023 4 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Tady celá série vlastně začala. Kim dostala svůj tým, včetně zlobivého kluka a musí vyřešit vraha pedofilů a jejich spojenců. Děj pěkně odsypá, vedlejší motivy jsou potlačeny na nezbytnosti a to se i líbí. Takto má detektivka pro mne vypadat.

05.04.2023 5 z 5

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

Poctivá detektivka dnešní doby. Zabývá se především situací a problémy zázračných dětí a jejich sourozenců. Ani rodiče si příliš neužijí, i když někteří z nich chtějí vytřískat co nejvíce. Potom někomu šíbne a hned tu máme nějaké ty vraždy a práci pro Kim a její kumpánii. Čte se to medově.

02.04.2023 5 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

To vám tedy povím, co je to v té USA za lidičky? Pořád by se jen vraždili a kuli pikle. Popsáno velmi živě, i když žádnou zvláštní hloubku to nemá. Na to, že byla Lapena právničkou, jsou i tyto části nic moc. A ten konec! To je tajemství.

02.11.2021 4 z 5

Údolí Údolí Bernard Minier

Krásně nám pan spisovatel popsal současnou situaci ve Francii, hlavně tedy rozklad policie a konec její prestiže. Nějaké homo také nechybí, o současné rodině a výchově dětí ani nemluvě. Příběh samotný a předestřený život Servaze s hromadami mrtvol je v tomto i v předcházejících románech této série asi tak pravděpodobný jako, že zítra bude po covidu a všichni budeme zdraví a šťastní. To určitě nebudeme, ale další fantazie pana Miniera si zase rádi přečteme.

15.07.2021 5 z 5

Muž z chatrče Muž z chatrče Martin Goffa

Cením si tohoto dílu vysoko. Nechybí tah na branku, v tomto případě hlavně na šmeliny s topnými oleji a celou polistopadovou garnituru v čele s naší tehdejší modlou obšourníkem Havlem. Příběh je samozřejmě o vraždách a jejich odhalování. Podivuhodný život a smrt jednoho šmejda mne nedojímá, dostal to, pro co si šel. Mohlo by takových být i v tomto románu více, ekonomické potrestání hlavního bosse je podle mne málo, takže se tomu v zásadě jako mnoho jiných chytráků v naší zemi, může jen hlasitě chechtat.

12.06.2021 5 z 5

Plaváček Plaváček Martin Goffa

Místy je hlavního hrdiny méně než v předcházejících dílech. Děj se soustřeďuje na pátrání po násilnících, které vlastně tolik nepotřebuje. Je zde hodně podrobností z práce české policie, tak vzdálené představám mnoha literátů. Závěr mne příliš neuspokojil, ale také zde se autor přiklonil k tomu, jak už to je někdy vše nedostatečně spravedlivé.

15.05.2021 5 z 5

Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Autor píše obvykle velmi rafinované knihy a tato není výjimkou. S uvěřitelností je to samozřejmě potom horší, ale koho to zajímá? Hlavně se nechat upoutat a vychutnat si zajímavý obsah okořeněný zde verši Baudelaira z jeho nejznámější sbírky Květy zla. Na verše asi moc nejsem, ale zde mi přišly funkční a ve spojení s vražedně napínavým obsahem nepřetržitě fascinující. Napsal to tedy podle mne hodně dobře a určitě to již dříve řeklo už hodně čtenářů i Ta přede mnou.

12.04.2021 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Ocením každý příběh, který je napsán na základě skutečného života hrdiny. Název trochu odrazuje, život v koncetráku není zrovna to, co by příliš lákalo. Kdo se však odradit nedá, neprohloupí – dozví se nejenom leccos nového ze života těch vězňů, kteří zajišťovali chod tábora v Osvětimi, ale i velmi silný příběh jedné celoživotní lásky. Nenechte si proklouznout!

08.01.2020 5 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Čtyři bývalí spolužáci žijí vesele i smutně svoje životy. Každý z nich má nějaké problémy, ale řešitelné i když složitě. Vyprávěno tak, že čtenář se může do jejich konání snadno vcítit. Text neunavuje psychologií, spíše ohromuje svým spádem, tahem na branku a samozřejmě také nevázaným slovníkem sem tam ovšem vystavovaným na odiv podle mne až příliš. Je to především zábavná kniha a tak nakonec toho k zapsání za uši mnoho nezůstane – snad pěkně popsaná touha vše špatné napravit, snad nostalgie po mládí,opravdovosti a úžasných pocitech novosti. Bylo by proto tak snadné si do autora kopnout – třeba povrchnost, kalkulovaná líbivost, barvotisk, bezobsažnost, Viewegh a kdo ví co ještě. No, já se chvílemi i bavil, což je pro mne více než dost, a pořád věřím, že to nejlepší na autora teprve čeká. Budu čekat s ním, ale jistě ne věčně.

08.04.2019 4 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Autory chválím za nápad ukázat nám něco ze života alternativních lidiček, i za vlastní zpracování nejen textu, ale i obrazové části. Občas je jistě více než dobré si uvědomit, že jsou i jiné varianty života a jeho prožívání. Zrovna tak, že všemu a každému nemůžeme rozumět, i kdybychom se sebevíce snažili. Třeba to časem vykvasí a něčemu v nás i mimo nás ještě trochu pomůžeme.

27.06.2021 5 z 5

Děvčátko Děvčátko Martin Goffa

Není zde mnoho nového. Všechny hrůzné detaily výchovy a soužití s mladým feťákem byly již na všech fórech mnohokráte probrány. Autor jen zpracoval sen všech těch zničených rodičů, co by chtěli s obchodníky s bílou smrtí udělat, ale je to také všechno dávno probrané bez větší fantazie. Rozsahem jenom trochu delší povídka na jedno odpoledne, zřejmě psáno pro mladší a nepokročilé.

17.06.2021 5 z 5

Vánoční zpověď Vánoční zpověď Martin Goffa

Drsné psychologické povídání s určitou vnitřní logikou. Snad by tato kniha mohla mnohým dalším vysvětlit, jakým nesmyslem je si půjčovat a nota bene na sázení. Kdyby ovšem tito týpci četli. Tady v tomto dílu však do toho začarovaného kruhu spadl někdo, kdo četl velké filosofy a byl tak nějak morálně silný, a to mi na tom všem tak trochu neštymuje. Nu, ale což, čtení to bylo skvělé, poutavé a možná někomu i pomůže si leccos uvědomit.

10.06.2021 5 z 5

Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

Pokračuje zde děj z předchozího dílu, něco se zlepší, něco naopak hodně zhorší. Víme, že jsou další díly, takže se přeci jen o život hlavního hrdiny bát nemusíme. Zase je zde přehršel duchaplnosti, vtipu a ožraleckých scén. Také samozřejmě znalost policajtského prostředí a napínavá zápletka. To všechno vás jistě donutí sáhnout po dalším díle, pokud ho ovšem máte v dosahu.

31.05.2021 5 z 5

Bez těla Bez těla Martin Goffa

Další díl série o detektivu Syrovém se podle mne opět zdařil. Znovu z něj dýchá znalost prostředí a zápletka příběhu je také pěkně zamotaná. Soukromý život detektiva je sice přítomen, ale v nepřehnaném počtu stránek. Autor píše lehce, vtipně a přitažlivě - jen tak dál.

21.04.2021 5 z 5

Květy nad peklem Květy nad peklem Ilaria Tuti

Originální detektivka s opravdu zvláštním, tajemným a nešťastným vrahem. Prostředí kdesi v městečku v italských Alpách, kde se zrovna staví nové sjezdovky, také není vůbec obvyklé. Kořeny zla jsou v experimentech s dětmi a tvoří podstatu děje. Je zde tedy mnoho zajímavého, proč tuto knihu číst.

24.01.2021 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Nějak se stalo, že čtu tuto sérii naopak. Musím konstatovat, že kvalita jde s dalšími díly nahoru, takže tento díl mne zase tak nevzal. Příběh je však na úrovni současné detektivky a dává tedy vše co je k odpočinkové četbě třeba. Čtenář tedy nemusí chtít více psychologie ani různorodější a nějak více prokreslené charaktery, které jsou třeba pro náročnější literaturu. Prostě dostal jsem očekávané a to je taky dobře.

13.10.2018 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Skoro se to dá vnímat jako skutečné dějiny místa a příběhy skutečných lidí. Samozřejmě je to jen fabulace, ale skvělá a velmi, velmi podobná realitě popisované doby. Věřící a zejména jeptišky to nikdy neměly lehké, v každé době se našly důvody proč a jak jim škodit. Hlavními tématy jsou tedy ženy a pronásledování věřících za komunistů. Pro mne by stačila o dost kratší verze, zejména různé protokoly by zde mohly být o dost pokráceny, ale jako svědectví doby je to určitě úctyhodná práce.

15.05.2024 5 z 5

Vražedný rej Vražedný rej Andreas Gruber

Geniální detektiv s kolegyněmi řeší sérii vražd policistů, kteří byli v dávné době příslušníky protidrogové jednotky šesti. Jejich metody nebyly vždy čisté a teď si je minulost našla. Líbilo se mi rozdělení děje do dvou časových rovin, oproti jiným to zde mělo svůj smysl. Napínavých scén (zvláště ta závěrečná) a dedukce zde bylo mnoho a to se nám příznivcům detektivek musí líbit.

13.11.2023 5 z 5

Vražedná mysl Vražedná mysl Angela Marsons

Tak už sekty ani Boha nepotřebují, vystačí si se zdravým životním stylem a všeobjímající láskou. A pořád vstávají noví bojovníci za to, aby se nechávali zneužít všelijakým způsobem. O tom ta kniha je, samozřejmě v prvním lánu pátráme po vrahovi členů sekty aj. Napínavé, obsažné, uvěřitelné tak, jako vždy u této spisovatelky v této řadě.

10.02.2023 5 z 5