čef čef komentáře u knih

Vídeňský sen Vídeňský sen Vlastimil Vondruška

Druhý díl této ságy rodu Heřmanů je opět výživný. Osudy členů rodiny jsou dosti barvité, nad někým si popláčeme, z dalšího máme radost. Jsou zde vítězství i prohry, mnohdy hodně kruté. Tehdejší život byl těžký, stát nikoho neopečovával, pouze se snažil, aby se všichni navzájem příliš neokrádali a nezabíjeli. Povaha lidská však je pořád stejná, alespoň tak nám to pěkně pan Vondruška namaloval.

10.05.2021 5 z 5

Čas utrpení Čas utrpení John Connolly

Autor se nám snaží, jako ostatně vždy v této sérii a není sám samozřejmě, vnutit představu o něčem co je nad námi a s námi a je to zlé, strašidelné a strašné. Naštěstí jsou zde další nepřemožitelné síly, které nás vždy nakonec nějak zachrání. Hlavní hrdina a jeho přicmrndálkové jsou takoví, takže o napětí není obvykle žádná nouze. Zde v této knize jsem však narazil na spoustu rozbředlosti, stále se objevovaly nové postavy a to bylo stránek, než jsme se někam dohrabali. Nejsem tedy spokojen jako většinou u tohoto spisovatele, kniha se pro mne zařadila mezi ty jeho slabší.

17.04.2021 4 z 5

Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

Už dlouho se mi nestalo, abych se při čtení napětím zapotil, jako u této knihy. Příběh je přímo hororový, zejména závěr drastický. Boj ženy o své děti i se zbraní v ruce, co může být v tomto žánru přitažlivějšího? Autorka dovedla vystupňovat napětí skoro do poslední stránky a věru, těžko se od knihy odtrhává.

28.02.2021 5 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Tematicky jistě originální se zajímavým historickým pozadím a pro Brňáky o to více, že se jedná hlavně o známou vilu v jejich městě. Také LGBT mohou být spokojení, kniha respektuje globální oteplování v literatuře více než dostatečně. Celkově tedy velmi dobrá kniha, která nic nezjednodušuje a zanechá pocit, že jsme se něco dozvěděli, zvláště když si najdeme opravdovou historii vily Tugenhat a přinejmenším si jí alespoň virtuálně prohlédneme.

25.10.2020 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Atraktivní scéna tvůrců z fabriky na sny, kde se spřádají intriky a nakonec i zabíjí. Pěkně propracované charaktery, naštěstí bez nadbytečného smetí a dlouhých keců. Příběh se chytře rozvíjí a vrah nakonec není až tak zřejmý. Určitě nadprůměr v českých vodách a stráních.

15.06.2020 5 z 5

Na loučení nebyl čas Na loučení nebyl čas Linwood Barclay

Na takovéto krimi thrillery si čas vždy najdu a těžko se s nimi loučím. Není moc takových knih, kdy je příběh vystaven tak zajímavě a napínavě se spoustou tajemství rozklíčovaných až v úplném závěru. Také psychologie nijak nepokulhává a stránky nejsou plněny samoúčelným blábolem. Prostě lahůdka.

24.02.2020 5 z 5

Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Život u řeky Hope nebyl vůbec jednoduchý a snadný. Zvláště, když vypukla Velká hospodářská krize, lidé byli bez práce, příjmu a možná i naděje. Napětí mezi rasami tím ovšem také rostlo. Děti se však jako vždy dramaticky rodily v různých a hrůzných komplikací a tak měla hrdinka stále co dělat. Často ale zůstávala bez hmotné odměny odkázána na své malé hospodářství. Sama se také utápí v žalech minulého života, ale nepřestává statečně bojovat a to se mi moc líbí. Líbí se mi i styl autorky bez upovídanosti a velké uplakanosti, i když zoufalství je tu více než dost. Je tu však také hodně optimismu a odvahy se svému osudu postavit. Moc pěkná kniha, ale dovedu si představit, že polovině lidstva se musí líbit ještě více.

07.02.2020 5 z 5

V mysli vraha V mysli vraha Mike Omer

Tato kniha by podle mne mohla z fleku posloužit za vzor pro mnoho spisovatelů, jak má vypadat moderní kriminální thriller. Bez zbytečných nic neříkajících a nerozšiřujících řečí je zde předvedeno pátrání, které samozřejmě probíhá s mnoha chybami a v prostředí nijak soustředění detektivům nepomáhajícímu. Když už se jí nebo pije, tak jenom na jeden odstavec a ne na celé stránky jako u jiných autorů, kteří se zoufale snaží text nafouknout tak, aby vyšel na předplacený počet stránek. Hezké vyprávění - takové, jaké si vždy rádi přečteme.

25.11.2019 5 z 5

Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

No, do Yellowstonu se už asi nepodívám a vlka naživo v přírodě uvidím taky těžko. Avšak vlky budu mít pořád rád, autorka se mi zadními vrátky dostala pod kůži tak, jak zamýšlela. Myslím si ale, že mi bude stačit moje německá vlčice, aby mi vždy připomněla, co je důležité, tak jako autorce její praví vlci. Z knihy je patrné, že jim zasvětila celý život a je to znát, čtenář si při popisu života těchto šelem sám leccos ozřejmí.

31.10.2019 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Muselo dát velkou historickou práci sepsat tento třídílný seriál o Karviné a okolí s mnoha i historickými postavami zabírající takový rozkmit povah, typů a politické orientace. Jejich osudy jsou rovněž barvité a pravdivé, psychologický ponor do jejich myslí úžasný. A těch paralel osudu Karviné s mým rodným Mostem! Mám proto k tomuto dílu jen velký obdiv a věřím, že to časem bude povinná četba k maturitě – no potěš maturanty koště! Ale stojí to za to!

11.06.2024 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Dobrá detektivka s mnoha motivy např. složité rodinné vztahy, dávná nehoda, nezvedení spolužáci, takže je obtížné předvídat konečné řešení a to je ovšem jen dobře. Samozřejmě některé propriety jsou ohrané, třeba jako popudlivý šéfík, geniální žena jako hlavní vyšetřovatelka a našlo by se toho více. Ale není třeba – dobře si počtete, pokud ovšem máte vraždění v knize rádi.

03.05.2024 5 z 5

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Velmi poutavý příběh většinou z kulis chorvatského ostrova, kde se konají ty nejdrastičtější scény. Hodně se toho tak také děje v Londýně, politici jsou pěkní vykukové asi všude. Napínavé jako vždy, ve vzduchu visí stálé nebezpečí s ohrožením života hlavní hrdinky. Opět velmi dobrý román autora.

01.01.2024 5 z 5

Pohřbení Pohřbení Ellison Cooper

Slušná detektivka, sem tam trochu přifouknuto, ale zase ne až tak moc. FBI pátrá po sériovém vrahovi, unesených ženách a ztracené dívce v jeskyních a opuštěných stavbách. Také má problémy se zákonodárci, co také od nich čekat, že. V pozadí je nějaký zádrhel přímo v ústředí úřadu. Zápletek tedy dostatek, aby příběh zaujal. Někteří však možná budou nevěřícně zvedat obočí nad hrátkami s DNA a povinnou multikulti-gender korektností.

29.05.2023 5 z 5

Pod hladinou Pod hladinou Dana Stabenow

Tak tento díl mne bavil. Bylo zde několik napínavých situací, historické vzpomínky na válečné doby i život na Aleutských ostrovech před 2. světovou a na to, co se zde vyvádí nyní. Také situace z lovení krabů jsou pro nás docela neznámé. Takže je co číst a co obdivovat, jenom té Obludy je zde hodně málo.

02.05.2023 5 z 5

Království meče Království meče František Niedl

Pokračování této série má stejné přednosti i nedostatky jako předchozí díly. Předností je bezpochyby čtivost, čtenář je rychle vtažen do děje, aniž zbytečně zdržován různými nemístnými okolky apod. Také historický rámec je dosti věrný, alespoň tedy v hlavních událostech z této doby počátku panování Jana Lucemburského. Nedostatek vidím v jisté povrchnosti, že bychom se dočkali nějaké duchaplnosti, naprosto nehrozí, nicméně to už bychom chtěli asi moc. Takže celkem dobrý.

26.04.2023 4 z 5

Chladný den pro vraždu Chladný den pro vraždu Dana Stabenow

Začátek série je dostatečně napínavý, Kate s Obludou a Jackem hledají dva ztracence. Přitom nás seznámí s tvrdým životem v rezervaci na Aljašce a mnoha postavami i z dalších dílů. Tentokráte jde o ochranu zdejšího klidu, ale pachatel si moc prostředky nevybíral, takže zůstaly po něm nějaké ty mrtvolky. Takže krimi, ale s exotickými prvky.

23.04.2023 4 z 5

Poslední hřebík Poslední hřebík Stefan Ahnhem

Z příběhu napětí přímo stříká, tak proradného, ďábelského velitele a nepřítele jako je Slizák jen tak někdo nemá. Děj kvačí rychle kupředu a všechno se hroutí – jak nervy všech, tak i životy některých. Závěr je opět hodně dynamický, jistě až přehnaně. Dočkáme se i velkých zvratů, kterých se v reálném životě určitě nemůžeme dočkat. Nevadí, rozptýlení veliké, nadání autorovo ještě větší.

08.01.2023 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Pan spisovatel je trochu monotematický, stále ho dojímají události po poslední válce v sudetském pohraničí, ale už to trochu začíná připomínat nastavovanou kaši. Ne, že by nebylo o čem psát, zdejší události byly určitě mnohdy hnusné a odhalovaly charaktery. Jistě se najdou mnozí, kteří ocení tento fiktivní, napínavý a dojemný příběh česko-německého nepřátelství ve složité době, ale možná by bylo dobré pokročit dále k něčemu s více historickými fakty o skutečném místě a činu.

22.10.2022 4 z 5

Labyrint tajností Labyrint tajností Linda Castillo

Série se mi už trochu okoukala, život amišů již pro mne není takovým překvapením jako na začátku. Nicméně jako detektivka to pořád ještě jde, příběh je vyprávěn profesionálně velmi dobře s napětím a vyvrcholením na konci. Mezi ostatními díly se tento určitě neztratí.

07.09.2022 4 z 5

Skleněné domy Skleněné domy Louise Penny

Vrchní velitel Gamache rozehrál zase jednu velkou partii, tentokráte s drogovými kartely. Autorka dále naplnila tento příběh opět citací básní a vyšperkovala ho cobradory a Cortézovým: Spalte lodě! Rovněž se hodně zabývá hlubinnou psychologií postav a jejich vnitřními dilematy, což průběh děje dosti zpomaluje a čtenáře akčních děl zcela jistě odrazuje. Ostatní si však mohou tento román dobře užít.

05.07.2022 5 z 5