čef čef komentáře u knih

Orel mezi vlky Orel mezi vlky Simon Scarrow

Napínavé až do konce. Těžko mohu něco přidat ke chvále předchozích dílů. Kritizovat není podle mne co.

30.09.2012 5 z 5

Hořící země Hořící země Bernard Cornwell

Opět skvělý román plodného autora. Ať nám dlouho vydrží a dočkáme se dobytí Bebbanburgu - Bamburghu.

28.09.2012 5 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Detektivka je to čtivá, má vše co se v žánru žádá -sympatický detektiv, prohnaný vrah, napětí a překvapivá pointa. Sériových vrahů je však v literatuře už tolik, že se divím, že nás již nevyhubili. U tohoto typu románů mne také často ubíjí vymyšlenkované motivy, zde však nebylo přehánění a surreality až tak moc. Snad jen nemusel být vrah až takový supermozek.

27.09.2012 5 z 5

Nejsem sériový vrah Nejsem sériový vrah Dan Wells

Knihu jsem přečetl na jeden zátah, přestože mi nadpřirozeno obvykle nesedí. Tento originální příběh má však správný rytmus, citovou angažovanost autora a vtip. Spříznění s Kingem snad nemusí vadit.

17.09.2012 5 z 5

Jízdenka do pekla Jízdenka do pekla Laurent Botti

Napínavý příběh, ale trochu přes čáru. Telekinezi a předvídání budoucnosti nikdo neviděl jinak než pomocí triků, zde se hýbe předměty pomocí mysli jen to sviští a budoucnost je jasná jak Jaderské moře. Také vícenásobný souběh pronásledovatelů je věc tak pravděpodobná, jako zatlouct hřebík právě dorazivším meteoritem. Nicméně kniha řádně napne a pobaví, ale to dokáže i pohádka. Nějak jsem se prostě neztotožnil.

17.09.2012 4 z 5

Fentonova zima Fentonova zima Ken McClure (p)

Autor je trochu monotematický, jeho romány jsou vesměs z lékařského prostředí. To jim však neubírá na napínavosti a kvalitě. Také tuto jeho knihu jsem proto přečetl za chvíli. Ocenil jsem přehledně vyprávěný příběh, výborně popsané charaktery a i pointa nebyla až tak dopředu zřejmá.

15.09.2012 5 z 5

Zaprodanci Zaprodanci David Morrell

Slibný začátek i námět. Od jistého okamžiku se však příběh zlomil do céčkového závěru i se směšným pádem hlavního zloducha z výšky. Se zvířaty má autor problém v každém druhém díle, v tomto se vyznamenal s útočícím netopýrem. Hodnotím bohužel jako jeho nejslabší román.

14.09.2012 3 z 5

Vzpoura Vzpoura Erwin Resch

Kniha je pro fanoušky historických románů a námořních bitev zvláště, velmi zajímavá. Obsahuje mnoho zajímavých detailů o ovládání válečné plachetnice za obtížných podmínek v boji, v bouři a v zledovatělém moři. Hrdina je sice veskrze kladný, ale jeho postava je ozvláštněna svojí nejasnou sexuální orientací, zde však pikantní podrobnosti bohužel chybí. Doufám, že i u nás vyjde brzy 3.díl - v Německu vyšel pod názvem Im Auge des Sturms.

13.09.2012 5 z 5

Zdánlivý klid Zdánlivý klid Peter Watt

Romány Petera Watta plynou přes dobrodružný obsah klidně. Příběh je vyprávěn přehledně a srozumitelně. Hrdina je klaďas a ničema je ničemný. Také ostatní postavy jsou většinou černobílé, takže žádné velké překvapení se nekoná. Ozvláštněním jinak banálního děje jsou detaily z australské historie. Kniha pro chvíle pohody.

12.09.2012 5 z 5

Rebel Rebel Bernard Cornwell

Přečetl jsem drtivou většinu knih mistra Cornwella, kterého považuji za nejlepšího spisovatele historických románů z anglické historie a mohu s klidným svědomím prohlásit, že v tomto prvním díle nové série překonal v mnohém vysokou úroveň sérií předešlých. Nathaniel Starbuck není až takový bijec jako např. Richard Sharp a ostatní, je více rozpolcený, chybující a tedy lidštější. Popis bitvy u Run Bullu je zdá se mi mnohem umělecky výše, než např. popis bitvy u Azincourtu z jeho dalšího románu a řekl bych, že dosahuje úrovně Tolstého popisu bitvy z Vojny a míru. Těším se na další díly.

10.09.2012 5 z 5

Neznámá pravidla Neznámá pravidla David Morrell

Inspirující příběh s dobrým poselstvím, které však mohou někteří snadno zpochybnit. "Záleží jen na přítomnosti" říká hlavní hrdina v závěru a skoro bych se k němu přidal, ale dovedeno do důsledků by to asi byl konec civilizace, všichni bychom žili pokud možno parazitickým životem některých menšin. Jinak je tato kniha rovněž opětovným potvrzením vysoké úrovně autora, jeho příběhy jsou originální, většinou nešustí papírem a chadnou kalkulací. Bohužel je zde i několik nelogických záležitostí - viz níže, ale kdo jsme dokonalý, hoď kamenem.

06.09.2012 5 z 5

Priechod Priechod Justin Cronin

Gejzíry nápadů fantaskních příběhů, zvratů, motivů, neotřelých nápadů, postav a napětí v post apokalyptické atmosféře mne naprosto udolaly. Přiznám bez mučení, že jsem přeskakoval mnoho epizod, u kterých jsem vůbec nepochopil, proč tam vlastně jsou. Román mi místy připomínal jednak nějakou mučivou nehratelnou gamesku a také některé předimenzované Kingovi romány plné nadpozemských příšer, které jsou si sami sobě účelem. Můj názor je velmi blízko názoru p.mihoce níže - silnější okamžiky se střídají s rozvleklými neoriginálními vycpávkami. Možná ale, že je hlavní chyba ve mně, možná je Cronin věrozvěst nějakého nového stylu - ale u toho jistě nebudu. Myslím si totiž stále, že někdy je méně lepší než více.P.S. Jako elektrotechnika mne pobavilo mudrování o stoleté životnosti plně zatěžovaných baterií - to si snad dělá...

02.09.2012 3 z 5

Šípy zběsilosti Šípy zběsilosti Anthony Riches

Kniha se mi jako fandovi historických románů docela líbila. Přesto si myslím, že kvalit obodobných románů Cornwella nebo Scarowa ze stejného segmentu neodosahuje.

30.08.2012 5 z 5

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Po přečtení předešlých komentářů mohu těžko napsat něco nepřežvýkaného. King je skutečně jeden z nejlepších vypravěčů současnosti. Někdy mi v některých jeho románech vadily útěky mimo realitu nebo použití "zelených mužíčků", ale i tam byl vždy silný příběh. I zde jsou silné čtyři příběhy o obhajitelném zničení protivníků. Celou dobu jsem se při čtení bál, možná trochu jinak něž někteří, a to aby příběhy nevyzněly příliš jako zlámaná hůl nad lidstvem a budoucností. Ke své úlevě jsem zjistil, že snad ještě můžeme doufat a snad ještě máme nějakou naději.

28.08.2012 5 z 5

Tiché moře Tiché moře Clive Cussler

Napínavé dobrodružství tak, jak má být. Mnoho zajímavých informací o životě na moři a v polárních krajinách.

27.08.2012 5 z 5

Bratrstvo růže Bratrstvo růže David Morrell

Akce v autorově známém vzorci potěší všechny ctitele dobrodružné literatury. Nemíchat - protřepat.

26.08.2012 5 z 5

Spálený sníh Spálený sníh Andy McNab (p)

A)Superakční román,kterých je opravdu málo a navíc je více než zřejmé, že vychází mnohde z vlastních zkušeností. Pro milovníky akcí tajné služby apod. ideální.
B) a C) komentuji jinde
D) Dosti otřesná limonáda, zvláště po tomto brutálním zkrácení. Baldacciho mám zařazeného úplně jinde než v tomto zamilovaném žánru. Nevylučuji, že se to někomu může i líbit, doporučuji ale nezkrácenou verzi až jestli někdy v češtině vyjde.
Pro vysvětlení - komentář je k omnibusu se 4 knihami Kamenná opice, Vánoční vlak, Vzdálené břehy, Spálený sníh.

25.08.2012 5 z 5

Ze zoufalství Ze zoufalství David Morrell

Román pro mužské čtenářstvo - lásky poskrovnu, mrtvol a akce více než dost. Žádná velká hlubinná psychologie, jen několik neobtěžujících náznaků. Takže vše jak je deklarováno - thriller pro chvíle pohody!

23.08.2012 5 z 5

Sharpova bitva Sharpova bitva Bernard Cornwell

Sharp mne baví, jako vše od Cornwella, těším se na další díly a vůbec vše od něj. Samozřejmě lze vysledovat osvědčená schemata a další drobné mouchy, ale kéž by byly všechny knihy na této úrovni!

22.08.2012 5 z 5

Nezavěšujte se Nezavěšujte se Irena Obermannová

Docela vtipná knížka o ničem.

21.08.2012 4 z 5