cérka cérka komentáře u knih

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Audiokniha
Jsem na konci. Už jen Bouřková sezóna a budu na úplném konci. Říkám si, že to ani není možné, vždyť během těch sedmi knih jsem nabyla pocitu, že to nemůže nikdy skončit. Čarodějky, zaklínači, trpaslíci, elfové.... jsou přeci věční.
Pokud mám zhodnotit celou ságu, tak to byla parádní jízda, kdy mě to někdy bavilo víc, někdy míň.
Poslední díl bohužel míň. Už na mě těch válek, vražd, bezpráví, politikaření a touhy po moci bylo moc. Stejně jako Geralt, Ciri a Yennefer i já toužím po klidu, míru a harmonii.
Vyprávění bylo místy velmi zdlouhavé, zamotané a až neuvěřitelné ze široká pojaté. Prostě, tady se autor vážně překonal, možná i někdy k vlastní škodě.
Děkuji Klubu milovníků knih a vlastně více lidem za doporučení a i já vřele doporučuji!

"Něco končí, něco nového začíná"

22.01.2022 3 z 5

Osudové dny Osudové dny Marie Lacrosse

Příliš mnoho politiky, proto v hodnocení zůstávám u čtyřech hvězdiček a přikláním se k názoru, že druhý díl byl nejzdařilejší.
Chování a činy některých postav mě neskutečně štvaly. Na druhou stranu uznávám, jedině tak mohla dobře vyniknout tmavá a bezedná propast mezi jednotlivými skupinami společnosti. Smekám před autorkou, životní podmínky továrních dělníků, služek a jejich rodin nemohly být popsány lépe a výstižněji. Také mě nadchla spousta dalších informací o vinařství, hlavně o nejhorším škůdci mšičce révokaz. Měla jsem možnost navštívit v Rakousku oblast, postiženou před léty touto nemocí a tak si její katastrofální dopad v reálu dokážu představit. Jen velmi malé množství vinařů si mohlo dovolit nakoupit nové, roubované sazenice. Dodnes je půda v této oblasti zamořena.
Jako celek budu tuto ságu doporučovat. V nabídce rodinných ság patří určitě k těm zdařilejším.

25.11.2021 4 z 5

Nový začátek Nový začátek Marie Lacrosse

Druhý díl této rodinné ságy mě zaujal a bavil mnohem víc, než tomu bylo u prvního dílu. Autorce se tady podařilo skvěle a hlavně opravdu uvěřitelně vykreslit otřesné životní podmínky továrních dělníků a jejich rodin v 19. století.
Jednotlivé postavy si i nadále pevně drží své charakterové vlastnosti a tak pro mě nebyl až tak velký problém rozpomenout se na děj předchozího příběhu. Jsem moc ráda, že válečný, prusko-francouzský konflikt, je zde zmiňován již jen vyjímečně a mnohem více se zde mluví o vinicích a životě kolem nich. Zase jsem o něco chytřejší, třeba skutečný původ vzniku ledového vína jsem neznala.
Přiznám se, že na třetí díl se opravdu moc těším. Kdybych nemusela kvůli rezervacím číst jiné knihy, už bych do něj byla asi plně ponořena :)

16.11.2021 4 z 5

Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe Narine Abgarjan

Zvláštní? Divné? Magické? Já vlastně nevím, kniha na mě opravdu chvílemi působila historicky, chvilku se příběh tvářil jako báje či pověst, chvilku jako tvrdá, krutá realita kteréhokoliv století. Magický realismus, který se mi na konec vlastně líbil a čas ztratil význam.
Nicméně o Arménech a jejich osudech jsem četla podobnou knihu, Tymiánové dopisy, a ta na mě zapůsobila mnohem víc, proto jednu hvězdu ubírám.

03.09.2021 4 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Kniha přečtená ušima. K její velké škodě načtena pouze jedním vypravěčem, velmi jsem postrádala hlas Jiřího Dvořáka :(. Chyběla mi pestrost příběhu, kterou dodá více hlasů, i když se pan Fingr hodně snažil.
Opět povídky, pro mě o proti prvnímu dílu, již méně zajímavé. Chvílemi jsem se k poslechu musela nutit a nevím nevím zda bych knihu v papírové podobě přečetla tak rychle.
Těším se na další pokračování, konečně již v románové podobě.

14.07.2021 3 z 5

Opium a absint Opium a absint Lydia Kang

Nebudu zastírat, kniha mě upoutala svou nádhernou obálkou. Ta se opravdu povedla! Ze samotného děje jsem už spíše rozčarovaná. Záměr, či nápad nebyl špatný, dokonce citace z Drákuly byly velmi výstižné a knize slušely. Bohužel celkové zpracování mi přišlo velmi naivní a ploché. Tillí sice nechybělo odhodlání a vytrvalost, ale forma jak dosáhnout svého byla, pro mladou a velmi bohatou dámu viktoriánské éry, nepravděpodobná.

10.05.2021 3 z 5

Piknik na Hanging Rock Piknik na Hanging Rock Joan Lindsay

Na knize mi přišlo všechno zvláštní. Čím déle nad ní, ale přemýšlím, tím více jsem si jistá, že naprosto dokonale vystihuje dobu, morálku, zvyky, prostředí, atmosféru.... Je tam všechno a já tam prostě byla a cítila vedro, chlad i bezmoc. Až teď si vlastně plně uvědomuji, jak neuvěřitelně je kniha uvěřitelná.
Bohužel jsem se v ději, pro jeho zdlouhavost, několikrát ztratila, proto jednu hvězdičku ubírám.

06.04.2021 4 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Neurazila, ale bohužel ani nenadchla. Bylo to takové neslané, nemastné a slabé, velmi slabé. Ženským postavám se nepodařilo vdechnout uvěřitelný příběh, o nějaké sympatii nemůže být ani řeč. Stále váhám zda je to za 2* nebo 3*.
Knihu bych zařadila spíše do červené knihovny (ta snese hodně), ovšem český román pláče.

05.10.2020 3 z 5

Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Kniha a její hrdinové jakoby pro mne byli stále zahaleni jemným závojem a na povrch vystupovala pouze melancholie a kus hořko-sladké historie.
I přes počáteční nesympatii k hlavní hrdince a jejímu okolí jsem se začetla velmi rychle a postupem času, stránku za stránkou, si autorka i hrdinové získali mé srdce.
Hvězdičku ubírám za pro mne nesrozumitelný závěr. Nebýt závěrečného doslovu, vůbec bych nevěděla za koho se vlastně paní Eugénie provdala. Proč padla tato volba, mi uniklo úplně.
Každopádně díky vnitřní síle hlavní hrdinky se mi kniha líbila více než Podbrdské ženy.

19.08.2020 4 z 5

Já, rytíř Já, rytíř František Niedl

Kniha si v rámci žánru plně zaslouží pět hvězdiček. Skvěle vystižena doba vlády Jana Lucemburského, slibně si vyvíjející příběh všech hlavních hrdinů, vtip a šarm,to vše jsem nalezla a tak jediným nedostatkem zůstává doba čekání na další díl.

10.08.2020 5 z 5

Pro dnešek a pro příště zavřeno Pro dnešek a pro příště zavřeno Martin Janda

Ani se mi nechce věřit, že se jedná o autorovu prvotinu. Napsat o knize s válečnou tématikou, že je krásná, výborná a skvěle napsaná je trochu jízdou v protisměru, ale mě se to fakt moc líbilo!
Lidé jsou a budou vždy různí a nebude to národností, barvou pleti či vyznáním. Přísloví "Kam vítr tam plášť " naši zemi, a mnohé lidi v ní žijící, vystihuje velmi trefně. A platí to za každého režimu! A to je to smutné, neradostné poselství této knihy. Nicméně opět doporučuji s klidným srdcem, početla jsem si!

22.01.2020 5 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Audiokniha

Výborně načteno Jitkou Ježkovou.

Pomalu, ale jistě se ze mě začíná stávat fanoušek fantasy literatury :)
Kniha mi byla doporučena a mile překvapila. Příběh má nějaké mouchy a nelogičnosti, ale na české poměry je velmi dobře vystavěný a také si musíme, my dospěláci, uvědomit, že je původně určen mladšímu čtenáři (vítěz ceny BYSTROUšKA 2020 v kategorii 12 let a více).
Moc se mi líbí zajímavé vykreslení světa, který Petra Stehlíková vytvořila. Vychází z našeho světa, z našich strachů a obav, kam by mohl směřovat náš svět po další světové válce.
Začátek byl mnohem svižnější, ke konci už to trochu drhlo, ale už teď se těším na pokračování.
Radost mi trochu kazí dnešní zjištění, že kniha bude mít ještě jeden díl, na který budu muset čekat .

09.12.2024 4 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

I já jsem sáhla po této útlé novele zcela zištně. Byla mou poslední knihou v rámci Čtenářské výzvy 2024. Mám splněno ;)

Ano, i já jsem se z kraje příběhu prala s autorovým bohatým jazykem, stylem a některé pasáže musela číst opakovaně abych je pochopila (neskutečně dlouhá souvětí). Nakonec jsem naprosto uchvácena pestrostí jazyka, množstvím slov, poetikou a poselstvím příběhu. Současné knihy jsou ve srovnání s touto knihou jazykově žalostně chudé. Bohumil Hrabal si získal moje čtenářské srdce. Řečeno slovy klasika. S touto knihou to bylo jedno krásné, poetické odpoledne :-)

I já jsem byla během četby ovlivněna filmovým zpracováním a tak měli jednotlivé postavy v mé mysli tváře hereckých osobností. Naprosto skvělý Václav Neckář jako železniční elév Miloš Hrm, Josef Somr či Vladimír Valenta.

Popravdě, nechápu zdejší celkové hodnocení 69%

01.07.2024 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Z mé strany zbytečně dlouho odkládaná kniha. Příběh mě okamžitě vtáhl a jen velmi těžko se mi od něj odcházelo. Myslím, že pokud bych měla čas, dám knihu i na jeden zátah, tak moc mě příběh bavil. Na druhou stranu je velmi smutné si přiznat tu hrozitánskou podobnost se svým vlastním životem a pocity, které občas řeším. Jak říká můj tatínek se smutkem v očích: "Rodiče si hold nevybíráme".
Ač knihu hodnotím 5*, přeci jenom musím podotknou.
Za prvé: hlavní hrdinové mě svým chováním někdy pěkně štvali.
Za druhé: světlo na konci tunelu v samotném závěru knihy je sice krásný konec knihy, ale po předešlém ději by k němu vedla ještě pěkně dlouhá cesta.

Příběh se musí vnitřně dotknou každého, jelikož témata, která se tady řeší jsou ze života. Tato kniha se autorce povedla, doporučuji!

18.03.2024 5 z 5

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa opět "ťala do živého" a získala si mou pozornost ;)

Děj prvního dílu nové série je opět napínavý, mrazivý a skvěle vystavěný a přeci jsem jej na můj vkus až příliš často odkládala. Souhlasím s komentářem @katka.oo, nemělo to švih. Příliš mnoho kriminalistů a výsledky žádné a hlavně nikdo zajímavý a zapamatovatelný.
Těším se na pokračování, které vypadá velmi slibně ;)

15.01.2024 4 z 5

Sophiiny sny Sophiiny sny Corina Bomann

Pokračování příběhu o nadějné chemičce Sophii mě ničím neoslnilo, nenadchlo a ani moc nebavilo. Příliš mnoho slov na proběhlý děj (autorka zřejmě dostala zadání na tři knihy a došla invence). Sophie zcela ztratila svou živočišnost, dravost a zklamala i na poli rodičovském. Škoda!

15.08.2023 3 z 5

Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Přísahám, že Yrsu miluju a neustále všem doporučuju. Tady, ale musím bohužel konstatovat, že je to nejslabší příběh, který jsem kdy od Yrsy četla (teď bych tady chtěla vložit tak pět plačících smajlíků, ale DK to stále neumí).

Téměř do půlky knihy jsem se nemohla pořádně začíst a pořád čekala kdy to konečně přijde. Nepřišlo. Příběh se totiž neskutečně, a u Yrsy nezvykle, vleče. Velké množství postav se mi neustále pletlo a opravdu divný konec-nekonec to nevylepšil. Spíš mě dorazil.
Asi jsem trochu zklamaná, ale místy jsem se bála, to nebudu zastírat;)
U této autorky jsem opravdu zvyklá na propracovanější příběhy. Zlatá Freyja a Hulgar.

04.07.2023 3 z 5

Země Země Marek Epstein

Tento typ knih se mi nehodnotí snadno. Silný a smutný příběh, který se autor, pokusil podat poněkud jinak.
Časové linky, které se zde ze železnou pravidelností střídají, postupně představí (ne)život několika postav spojených (krutým) osudem. Jen my, lidé, si dokážeme tak hrozně ubližovat! O to víc čtení bolí a není vůbec jednoduché takové knihy číst a docenit.
P. Epstein je výborný vypravěč a já si určitě přečtu i další autorovy knihy.

25.03.2023 4 z 5

Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala Hana Oboda Kolaříková

Kniha mi nepřišla vůbec ničím výjimečná, obávám se, že totéž platí i o hlavní hrdince. Autorka se na poměrně malém počtu stran snažila, v jakémsi snovém oparu a nevšedně, popsat životní příběh ženy, jejíž osud byl poplatný době i tehdejším způsobům. Pro mne to bylo opravdu nezáživné, téměř k nedočtení. Škoda.

13.10.2022 2 z 5

Ženy ze statku Falkensee Ženy ze statku Falkensee Luisa von Kamecke

V rámci žánru patří kniha určitě k těm zdařilejším. Zároveň si pozorný čtenář velmi rychle uvědomí, že mnoho věcí a situaci je nepropracovaných. Z kraje příběhu má autorka skvěle našlápnuto a tak očekáváte pořádnou nálož emocí. Jenže je jich pomálu a navíc jak příběh pokračuje neustále slábnou. Ano, děj je předvídatelný, ale to vůbec nevadí. Jen kdyby své myšlenky a nápady dokázala autorka se stejným nadšením dotáhnou až k samotnému konci. V závěru knihy už autorce zřejmě zcela došel dech a invence a nebo, jak už tady bylo v komentářích zmíněno, se chystá na pokračování.

Knihu řádím do škatulky pohodové, nenáročné a odpočinkové četby.

Hodnocení tak 3,5*

29.08.2022 4 z 5