cérka cérka komentáře u knih

Maják na útesech Maják na útesech Marie Lamballe (p)

Odkládám, neboť bytostně nesnáším věty typu: "Tolik toužila po jeho těle....Patřil jí - konečně...My dva, moje malá vílo...."
Těžké zklamání, škoda času!

02.03.2021

Tajemství hradních zdí Tajemství hradních zdí Anna Beatrix Bártová (p)

Obrovské zklamání! Po všech stránkách! Já totiž nesnáším, když autor v pokračováních pořád dokola připomíná děj předešlého dílu. Ovšem co tady předvedla autorka, to je absolutní katastrofa! 1:1 zkopírovala téměř celou knihu a vložila do ní, rádoby, příběh ze současnosti. Příběh tak ubohý a nelogický, který popírá snad všechny zásady zdravého rozumu (a to nemám na mysli duchy, magii apod.) a u kterého si celou dobu říkáte, že to snad ani není možné. Pokud jste už četli 1.díl nedoporučuji číst tuto knihu, bohužel :(.

29.10.2020 1 z 5

Vzpomínky přírodního léčitele Vzpomínky přírodního léčitele Jan Mikolášek

Knihu hodnotím v jejím novějším vydání, které vyšlo s názvem Paměti přírodního léčitele (mé slovní hodnocení naleznete u této knihy).
Bylo velmi obohacující mít možnost číst obě knihy takřka současně, doporučuji si přečíst i oba doslovy a v neposlední řadě shlédnutí filmu "Šarlatán". Já k tomu tedy přidala i strýčka Googla a časem možná přidám i knihu Šarlatán.

Zajímavý, vzácný a zřejmě i nenahraditelný pan Jan Mikolášek, tak jak chtěl abychom na něj vzpomínali.

18.09.2020 4 z 5

Mstitel z Jenštejna Mstitel z Jenštejna Vlastimil Vondruška

Asi to bude jedno z mých nejhorších hodnocení, nepíše se mi lehce, ale cítím a mám jej na jazyku už od první kapitoly této knihy.
Spisovatele Vlastimila Vondrušku jsem si velmi oblíbila, jeho knihy, obzvláště epopeje, jsem vždy hodnotila velmi kladně a všem je doporučovala a stále doporučuji. Na literárně-historickou besedu, která proběhla před lety u nás v knihovně, vzpomínám v dobrém ještě dnes a určitě bych uvítala její pokračování. Prostě, šla bych znovu :)
Sérii, Letopisy královské komory, hodnotím výborně (pěti hvězdičkami) pouze do jejího VI. dílu. Po Smrti mučednice má tato série už jen klesající tendenci, která se v současné době pohybuje na úrovni dvou hvězdiček a blíží se odpadu.
Šílená překombinovanost děje, množství postav, podobnost jmen, neuvěřitelnost náhod , složité příbuzenské vztahy a špatná charakteristika postav - to snad už není ani stejný spisovatel.
V celé sérii mi opravdu chybí posloupnost děje. V jedné knize je Rozárka vdanou ženou, v dalším vydání opět svobodnou dívkou a pak vdanou a zase svobodnou. Jednou má dítě, pak ho zase nemá....atd. Kdo se v tom má vyznat!!!
Je mi to líto, ale opravdu bych přála královskému vyšetřovateli Jiřímu Adamu z Dobronína poslední, povedený a dokonalý případ a pak už jen pokojnou smrt.
Něco krásného by skončilo a mnoho krásného by mohlo vzniknout, s novým vyšetřovatelem a jiným panovníkem. Snad k tomu nebudu muset vyměnit i spisovatele.
S hlubokým zármutkem v srdci je to dnes za dvě hvězdičky.

14.04.2020 2 z 5

Polední hodina Polední hodina Dörte Hansen

Již u prvních stránek nového příběhu jsem se přistihla, že knihu srovnávám. Srovnávám ji s tou předchozí. Paradoxně by to této knize mohlo pomoci, jelikož ta předchozí byla opravdu, ale opravdu hodně vláčná :).

Kniha mě hodně potrápila, strašně mě rozčilovala svou „trojjazyčností“. U angličtiny bych, pro nás méně zdatné, uvítala vysvětlivky. U německých osobních jmen bych, pro změnu, uvítala ty více častá. Prostě po celý děj jsem se ztrácela v postavách a pořád něco googlila. No a neustálé střídání minulosti a současnost mi taky moc nepomohlo, spíše vše jen ještě víc zamotalo.

Námět skvělý, miluji „vesnické romány“ a tady se snoubila nejen vesnice s rodinným životem, ale ještě jako bonus s přírodou a její neskutečnou adaptací na člověka. Z kraje to vypadalo přímo na ekologický román, ale ona se vlastně regenerace se zkázou táhla celým příběhem.

Neškodí si občas podobné knihy přečíst, musíte mít na ně ovšem tu správnou náladu a čas. Nebylo to špatné, ale pro mě ani výborné.

27.02.2020 3 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Jedním slovem: SKVĚLÉ!!! Bravo!!! Doporučuji!!!
Příběh podobný vyprávění Vladimíry Klimecké a její kronice valašské rodiny Druhý život Marýny G., přesto jiný, pro mne stejně poutavý. Hotýlek i Hanu už mám doma a paní Morštajnovou si přidávám do oblíbených autorů.

10.05.2017 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Opět válečné téma, opět prolínání různých časových období, osudů, opět 534 stran :-) a opět příběh, který vám nedá spát (půlka knihy za dnešní polovinu noci). Kniha kterou doporučuji zařadit do povinné četby, ač nemám válečnou tématiku ráda. Příběh který mi bude zase dlouho ležet v hlavě a já se nebudu moci začíst do další knihy. "Ach jo!"
Nikdy není vina jen na jedné straně a nikdy nevíme co bychom sami dělali, vždyť i v dnešní době se necháváme ovlivnit politickou propagandou, reklamou, sociálními sítěmi ...
Doporučuji !

01.03.2017 5 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Dlouho jsem přemýšlela zda tuto knihu chci číst a poté na ni v knihovně dlouho čekala (je to s podivem, jsou na ni neustále rezervace a to vyšla v roce 2015 a na databázi má hodnocení jen kolem 75%).
No a teď hodně přemýšlím jak hodnotit :-). Vizuálně je kniha nádherná, dokonalá a vzbuzuje ve mě potřebu začít malovat :-). Lela by měla určitě ilustrovat další knihy a ode mě má 5 hvězdiček.
Obsahově mě kniha příjemně překvapila. Je totiž pozitivní, plná lásky, radosti ze života a milých denních maličkostí. Takže za mě pro Aňu také 5 hvězdiček. Jen tak dál, jak ve filmu, tak v literatuře.
Přeji všem krásný den, sluníčko v duši a úsměv na tváři :-)

24.01.2017 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Audiokniha

Načteno naprosto bravurně Jitkou Ježkovou.

Tento komentář píši při poslechu dalšího dílu, což svědčí o mém nadšení pro tuto velmi dobrou fantasy sérii, která má ale přeci jenom své mouchy.
Celkem obdivuji jak autorka naprosto neotřele dokáže rozvíjet další dějové zápletky a tak nutit čtenáře či posluchače pokračovat ve čtení či poslechu. Já osobně při poslechu audioknih vykonávám domácí práce a díky této sérii naše domácnost celkem hodně prokoukla :)
No a teď k těm mouchám. Jak už tady bylo několikrát zmíněno, drzost dospívající hrdinky Ilan je čím dál víc k uzoufání. Pořád jsem si musela připomínat, že je to puberťačka a stejně na ni zřejmě i nahlíží kapitán se svou družinou. Jinak by ji už dávno vrátil či přizabil ;)
Celkový dojem určitě povznesl přednes Jitky Ježkové.

20.12.2024 4 z 5

Tma Tma Bernard Minier

Interpret - Jiří Žák
Jelikož se jedná již o třetí audioknihu načtenou Jiřím Žákem, tak si na jeho přednes začínám si zvykat. V žádném případě nejsem přeborníkem na výslovnost cizích jazyků, ale tady se někdy musím smát :)

Po pomalém rozjezdu se příběh změnil v horskou dráhu, což bylo příjemně osvěžující, a dovolilo mi se na každé pokračování těšit. Po úmorném druhém dílu, konečně změna! Ano, bavilo mě to! Silné ženy, které se dokáží vzepřít a tomu druhému nedat nic zadarmo mě naprosto fascinují ;)

05.12.2024 4 z 5

Svěží vítr Svěží vítr Anne Jacobs

Musím se přiznat, že mě překvapilo zjištění, že Kavárna u Anděla má další pokračování, a můj úžas stále trvá, neboť tento díl příběh neuzavírá a chystají se další pokračování.

I já jsem měla obavy, zda si budu předešlý děj dostatečně pamatovat, aby mi četba pokračování po tak dlouhé době nečinila potíže a abych si ji dokázala užít.

Jak je z mého hodnocení 5* zřejmé, obavy byly naprosto zbytečné! Autorce se podařilo skvěle navázat na předchozí knihu a od prvních stránek jsem byla zcela vtažena do příběhu. Atmosféra šedesátých let 20. století, postavy i prostředí jsou zde vykresleny tak živě, že kniha přímo pulzuje životem. Už teď se nemohu dočkat dalšího pokračování!

14.11.2024 5 z 5

Vražda v Mallowan Hall Vražda v Mallowan Hall Colleen Cambridge (p)

Tato kniha se do mého seznamu přimotala celkem náhodou a to jen díky zajímavé ořízce a doporučení mé kolegyně. Shodou okolností, nebo snad řízením osudu, jsme řešily, jak jsou všechny knihy s ořízkou nádherné a ještě nádhernější, když jsou všechny pěkně pospolu :)
Hospodyni Phyllidě Brigtové ( Hercule Poirot v sukních) se samozřejmě podaří vše zdárně a inteligentně vypátrat, ale moc mi nesedělo, že je policie ve vyšetřování upozaděna a vždy hodně pozadu.
Líbilo se mi vykreslení života v sídle Mallowan Hall a také zatím neodkryté tajemství minulosti hlavní představitelky. Z čehož vyplívá, že se musím pustit i do dalších pokračování.

26.09.2024 4 z 5

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

Vždy s velkým potěšením vítám každou novou knihu, potažmo sérii, od této autorky. Nicméně tato série má pro mne zatím pouze sestupnou tendenci.
Strašně moc mě po celou knihu iritovalo naprosto nelogické a nesmyslné chování hlavních hrdinů! Nevadí mi střídání dvou časových rovin. Ovšem šileně mi vadí, když autor příběh nesmyslně natahuje. Tento mi navíc přišel překombinovaný.
Přečetla jsem a doufám, že další díl mi všechno vynahradí.

14.09.2024 3 z 5

Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Překvapivě přečteno téměř na jeden zátah. Zajímavý příběh vyprávěný v neméně zajímavých kulisách. Při seancích se mi trochu ježily chloupky a věta "Pusť mě dovnitř" mi bude v hlavě ještě chvilku rezonovat. Čtení jsem si užila a určitě si přečtu i volné pokračování.

Vzpomínka a Myšlenka = skvělé

05.08.2024 5 z 5

Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Audiokniha

Čte Jan Vlasák a čte opravdu bravurně.
Hodnotím 5*

Kniha je bravurně zpracována. Celý příběh je vystavěn pouze na vyprávění, vzpomínkách a popisech pana Stevense, majordoma, který celý svůj život věnoval službě. Oddaně slouží svému pánovi, je vždy stoprocentně loajální, profesionální a nikdy, nikdy neprojevuje své city. Ve skutečnosti je to, ale velmi citlivý člověk.

Vyprávění je opravdu "hutné", první čtyři kapitoly jsem si musela pustit několikrát a poslouchat opravdu pozorně, jinak jsem se okamžitě ztratila. A to by byla opravdu škoda, protože pak jsem konečně pochopila autorovu genialitu. On se totiž dokonale a skvěle vcítil do světa "pod schodištěm" a včlenil do něj podstatnou část historický události od 20 let do 50 let minulého století.

Až při psaní tohoto komentáře si naplno uvědomuji, jak velká škoda by to byla si tuto knihu nepřečíst.

30.03.2024 4 z 5

Dcery štěstí Dcery štěstí Maria Nikolai

Vždy se trochu bojím pokračování úspěšné knihy a zároveň jsem plná očekávání a neskutečně se těším.
Autorka pojala pokračování trochu netradičně. V čase jsme se nikam neposunuly, zato máme možnost se blíže seznámit s životem Lilly, která se prvním dílem jen lehce mihla.
Opět lehké, nenáročné čtení, které vás ale nenechá vydechnout.
Autorka píše neskutečně čtivě, příběh má spád a je uvěřitelný. Těším se na pokračování, zcela určitě nás čeká příběh třetí sestry od Bodamského jezera ;)

02.02.2024 5 z 5

Dcery naděje Dcery naděje Maria Nikolai

V rámci žánru naprostá spokojenost. Nenáročná a naprosto pohodová četba na vánoční svátky. Těším se na pokračování :)

02.01.2024 5 z 5

Hrobník a dívka Hrobník a dívka Oliver Pötzsch

Průměrná kniha, průměrné hodnocení.
Tentokráte jsme se místy nudila a nutila do čtení. A to jsem se na knihu tak těšila! Na můj vkus je zápletka i samotné vyšetřování již hodně překombinované. K mé velké lítosti je zde hrobníkovi a jeho schovance věnován příliš malý prostor. Zhlavních postav se najednou staly ty vedlejší a na knize je to hodně poznat. Škoda, toto pokračování se autorovi moc nepovedlo :(

19.12.2023 3 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Audiokniha

Při poslechu mi nesedl hudební doprovod knihy. Na můj vkus byly všechny hudební vstupy příliš nahlas a zbytečně dlouhé.

Slovenská tvorba, téma listopadového Klubu milovníků knih. Pro mou lásku k historickým knihám jsem si vybrala Juraje Červenáka a k tomu pěkně od začátku, od prvního dílu.
Nevím zda jsem nevěnovala potřebnou pozornost postavám, ale měla jsem velký problém zapamatovat si kdo je kdo a kdo koho vlastně honí. Ztrácela jsem se víc a víc a tím pádem si samotný příběh moc neužila.

06.11.2023 3 z 5

Prokletí jménem Rozálie Prokletí jménem Rozálie Martina Novotná

Jsem trochu na vážkách s hodnocením, po snad zralé úvaze se přikláním k 3,5*.

Tak třetinu knihy jsem se snažila začíst a rozpomenout se na děj předešlých dílů. No a po té, co jsem si konečně zaškatulkovala jednotlivé postavy a přestala číst názvy jednotlivých kapitol, které vyloženě spoilerují, jsem si příběh začala konečně užívat. I přes svou určitou jednoduchost a prostoru a velký počet mrtvých si autorka nevede špatně. Sice mi hlavní hrdinové svými postupy trochu připomínají hrdiny z pera pana Vondrušky, ale třeba je podobnost čistě náhodná ;)
Trochu mi nesedí, jak hezký se všichni na Cornštejně chovají ke svým poddaným, tady to zavání pohádkou. Nakonec, ale proč ne, aspoň si člověk u takové knihy pěkně odpočine a zasní se o světě, kde vždy zvítězí dobro nad zlem :)

17.07.2023 4 z 5