cori cori komentáře u knih

S hlavou v písku S hlavou v písku Táňa Kubátová

Irena, sirotek, kterou vychovávala rodina její tety, milovala nevlastního bratra, ale ten ji obelhán sestřenicí Alicí zradil. Nyní po čtrnácti letech se kvůli společnému vlastnictví vily jejich cesty znovu zkříží. Jak to asi dopadne? Nenáročná červená knihovna, kdy hlavní hrdinka bojuje sama se sebou. Srdce říká ano, ale rozum tomu brání.

16.12.2018 3 z 5

Přežil jsem to Přežil jsem to Hanuš Bader

Hanuš Bader původem z městečka Miroslav na jižní Moravě, které po Mnichovu připadlo Třetí říši, vypráví svůj příběh od prvního setkání s otcem - navrátilcem z 1.světové války až po návštěvu hrobu své manželky ve Švédsku. Prošel Terezínem, Osvětimí, pracovním táborem Schwarzheide u Drážďan, kde dostal sněť do nohy, a Bergen-Belsenem, kde pomalu umíral na gangrénu, podvýživu, skvrnitý tyfus, úplavici a pleuritidu.Vážil jen 34 kg, ale britským lékařům se ho po osvobození podařilo zachránit. Neskutečně působivé je jeho líčení podmínek na marodce a pomalého umírání.

13.12.2018 4 z 5

Nášup Nášup Táňa Kubátová

Dva příběhy v podobě deníků "starých panen", které před rokem 1989 pracují na socialistické vesnici a vyhýbají se mužům, přinášejí oddychové čtivo. Druhý příběh o vedoucí pošty a veterináři se mi líbil víc.

09.12.2018 3 z 5

Vlčí pouto Vlčí pouto Miroslav Valina

Nezvykle podaný fantasy příběh z drsného Krušnohoří přivádí na scénu partu čtyř grázlů školou povinných, kteří převaděči uprchlíků přes čáru ukradnou škorpióna, loví "pokemony" na maso pro německé turisty a potkají čarodějku, kterou upálili spolužáci před školou. I když to vypadá jako slátanina, bavilo mě to.

08.12.2018 3 z 5

The Crown: Podrobná historie The Crown: Podrobná historie Robert Lacey

Velmi zajímavá publikace, která poměrně čtivě představuje rodinné vztahy Windsorů a jejich soukromí. Zaujala mě osobnost královny matky Elizabeth i oběti prince Philipa, který se musel vzdát jména, domova i kariéry. Kniha obsahuje plno dobových fotografií i záběrů ze seriálu, který mám rozkoukaný.

29.11.2018 4 z 5

Láska si nevyberá Láska si nevyberá Katarína Gillerová

Dívčí retro románek z dob, kdy ještě neexistovaly sociální sítě, mobily teprve začínaly a kamarádky se denně navštěvovaly. Sestry Dominika a Denisa zažívají své srdceboly, jejich spolužáci, rodiče i učitelé mají zase své problémy, ale láska si nevybírá. Na můj vkus moc úmrtí, ale vše napraví happyend.

24.11.2018 3 z 5

Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu Michael Bronec

Sbírka přináší celkem jedenáct soutěžních povídek, z nichž mě nejvíc zaujalo Lékařské tajemství. Viz mé komentáře u jednotlivých povídek.

21.11.2018 3 z 5

Čarodějnice z Fount Royal Čarodějnice z Fount Royal Robert R. McCammon

Hlavní hrdina dvacetiletý inteligentní Matthew v šesti letech osiřel, strávil rok u příbuzných alkoholiků, aby poté utekl do New Yorku, kde se stal členem pouliční bandy a posléze byl internován v sirotčinci. Díky moudrému řediteli získal dobré vzdělání, díky němuž si ho vybral soudce Woodward jako svého písaře. Nyní po pěti letech spolu jedou do divočiny, aby v městě Fount Royal vynesli rozsudek nad čarodějnicí, která zavraždila několik občanů a obcuje s ďáblem. Po akčním začátku se děj zpomalí popisem obyvatel městečka a výslechem svědků a čarodějnice, aby v závěru opět vygradoval i s deux ex indiána. Matthew postupně rozplétá vztahy mezi jednotlivými obyvateli městečka: starostou, jeho tajemníkem, učitelem, doktorem, krysařem, velitelem domobrany a dalšími, aby odhalil jejich temná tajemství. Matthew si získal svou neústupností a bojem za pravdu mé sympatie a doufám, že si v dalších příbězích vybuduje úspěšnou kariéru stejně jako můj další oblíbený právník Matthew Shardlake.

18.11.2018 4 z 5

My, utonulí My, utonulí Carsten Jensen

Autor sepsal kroniku dánského města Marstal složenou z životních osudů několika námořníků a jejich blízkých napříč generacemi. Vše začíná botami Lauridse Madsena, poté sledujeme osudy jeho syna Alberta, který se na stará kolena ujme malého Knuda Erika, jemuž se podaří dožít se konce 2.světové války.
Víc než popis krušného života na moři mě zaujalo líčení dětství malého Alberta a jeho boje proti krutému učiteli Isagerovi i příhody klučicí party kolem Knuda Erika a jejich boj proti Hermanovi.
Spoiler: scéna s porodem kdysi ztracené osoby během náletu ve vlnách Atlantiku mi přišla dost nepravděpodobná.
Mé sympatie si získal i koktavý Vilhjelm, který přežil zamrznutí lodi v ledu a během svého uvěznění se své vady zbavil

04.11.2018 4 z 5

Přežij! Přežij! Ulrich Frodien

Osmnáctiletý Ulli, syn německého lékaře z Vratislavi, je v září 1944 vážně zraněn střepinami ruského granátu. Díky střepině v lebce již není nasazen zpět na frontu a dožije se konce války. Autor vzpomíná na předválečný život v Prusku, jak poprvé spatřil Hitlera, jak se snažil stát velitelem Hitlerjugend, jak se zastal slabších při šikaně v kasárnách, jaké měl pocity první den na frontě, jak byl zraněn, v jakých tristních podmínkách probíhala jeho léčba, jak poznal rozdíl mezi propagandou a smutnou realitou, jak s otcem prchal z Vratislavi před Rudou armádou, jak poté prchali z ruského obklíčení Berlína, jak byl v americkém zajetí a jak převáděl uprchlíky z britské okupační zóny do ruské za příbuznými.
Autor se pokouší odpovědět na otázku, proč se Němci nechali Hitlerem zmanipulovat a jak se jeho generace vyrovnávala s válečnými prožitky.

04.11.2018 3 z 5

Bestseller Bestseller Svatopluk Doseděl

Hororový příběh o indiánském čertovi Šestiprsťákovi je dost drsný. Z lehkých náznaků: stíny za oknem, podivné zvuky a stopy ve sněhu se promění v sadistickou vyvražďovačku, což já zrovna nemusím.

02.11.2018 3 z 5

Tajný deník Blanky z Valois Tajný deník Blanky z Valois Melita Denková

Autorka se pokouší přiblížit Blanku z Valois jako milující a oddanou ženu, která bohužel stále čeká na svého manžela, až se vrátí ze státnických cest, a pokouší se sepsat vzpomínky na pěkné společné chvíle. Jedná se o sled epizod s retrospektivami. Příběh začíná v lednu 1336, kdy do Čech přijíždí její sestřenice Beatrice Bourbonská jako česká královna a její nevlastní tchyně, druhá část se odehrává o dvanáct let později, kdy Blanka očekává své třetí dítě a Karel už není markrabě, ale král a císař. Nenáročná četba, založená na historických faktech.

20.10.2018 3 z 5

Počkej až za Lyon Počkej až za Lyon Táňa Kubátová

Nenáročná červená knihovna o bývalé baletce, která náhodou na cestě po Francii ve svízelné situaci potká pana Dokonalého (též Brňáka). Pan Dokonalý se do Pavly zamiluje, ale stará panna se brání podlehnout citům a odhání ho. Jak to asi může dopadnout?

17.10.2018 3 z 5

Jizvák Jim a další noční můry Jizvák Jim a další noční můry Dalibor Vácha

Autor předkládá osm povídek, z nichž čtyři jsou nějak spjaty s válečnou tématikou. Atmosféra daného světa je vždy skvěle vykreslená, ale kamenem úrazu jsou konce, které jsou slabší, a já jsem některé pointy, pokud tam vůbec byly, nepochopila. Za mě nejlepší Jizvák Jim, Cesta na východ. Viz mé komentáře u jednotlivých povídek.

10.10.2018 3 z 5

Osudy z temných časů Osudy z temných časů Bedřich Róna

Čekala jsem vylíčení osudů autorovy židovské rodiny za holocaustu na Slovensku, ale dočkala jsem se popisu života před válkou a válečné osudy byly zmíněny jen tak na okraj, že se rodině podařilo přežít v úkrytech. Autor popisuje hlavně nálady ve společnosti, osudy svých přátel a známých a velká část knihy je věnovaná přežívání židovské menšiny po válce za komunistického režimu.

Kniha je určitě cenným svědectvím o pronásledování Židů nejen ze strany nacistů, ale i slovenských gardistů a čs. komunistického režimu (proces se Slánským).

06.10.2018 3 z 5

Sharpovi střelci Sharpovi střelci Bernard Cornwell

Sharpe se "nešťastnou" náhodou náhle stává ze skladníka bojovým důstojníkem, který musí zhruba čtyřicítku přeživších střelců dostat zpět k britské armádě. Muži ho neposlouchají, vojín Harper použije nejen pěsti, španělský důstojník Vivar ho využívá ke svému plánu a děvče, do kterého se na první pohled zamiluje, je metodistka s přísnou tetou.
Pobavila mě protiopilecká koupel v řece i výměna rolí, kdy je Sharpe nejprve obklíčen Francouzi, aby o pár dní později Francouzi zakusili stejnou situaci.

30.09.2018 3 z 5

Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Celkem originální a happy variace neblahých osudů předčasné zesnulých náctiletých panovníků Anglie Eduarda a Jane, kteří v této humorné fantasy naleznou své životní lásky a žijí šťastně až do smrti. Místo bojů mezi katolíky a stoupenců anglikánské církve zde proti sobě stojí Eidiani (mají v sobě zvířecí magii a mohou se proměňovat v němou tvář) a Verité (jsou bez magie a Eidiany upalují). Máme zde kupříkladu koně, skunka, lva, lišku, fenu, poštolku, fretku, kočku a vlky a další zástupce fauny. Při čtení jsem se bavila.

28.09.2018 3 z 5

Frost Frost Oskar Fuchs (p)

Tématicky se jedná o mix Černého Rogana a Kotletova bratrstva, kdy válečný mág z dob Markomanů chrání své území a potažmo i český stát před jinými mágy. Úvodní bitka v Anthroposu mě bavila. Nechybí hlášky ani sex, ale Kotleta je literárně vyšší level. Autor na sobě ještě musí zapracovat, ale na prvotinu to není špatné.

Na plánku bylo jezírko popsané jako Kouzelná voda. Mám teorii, že kdo ji ochutná, získá schopnost lítat celou noc. Na hajzl.

26.09.2018 3 z 5

Vytoužené dítě Vytoužené dítě Catherine Chidgey

Román přináší osudy dvou dětí, vychovávaných rodiči, kteří uvěřili Hitlerovi. Jejich osudy se protnou na konci války v Berlíně, kdy přežívají v riunách a skrývají se před Rusy. Zprvu jsem nechápala nesmyslné básně na začátku kapitol, ale když jsem se pak dočetla, že dívčín otec, mistr vystřihovánek, pracoval jako cenzor, vše mi bylo jasné.
Spoiler: Škoda, že se jakýsi happyend uskutečnil až po padesáti letech.

16.09.2018 3 z 5

Když Anna zmizela Když Anna zmizela Alex Lake

Podle názvu jsem očekávala, že půjde o thriller ve stylu filmu Zmizení, ale nakonec se vše točí kolem rozvodu. Dobře je vykreslena síla sociálních sítí, kdy se z hodiny na hodinu může z oběti stát v očích veřejnosti opovrženíhodná zrůda.

15.09.2018 3 z 5