Cress Cress komentáře u knih

Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

4,5
Lepší než první díl. Aarona jsem si opět zamilovala a Adam mě štval. Příběh byl rozhodně lepší než v prvním díle, hlavně ten konec?! Jdu číst další díl.

13.04.2021 4 z 5

Můj oxfordský rok Můj oxfordský rok Julia Whelan

Tahle knížka ve mně zanechal velmi smíšené pocity. Podle anotace zněla jako něco, co bylo stvořeno pro mě. Prvních pár stran se tak i tvářila, ale netrvalo dlouho a začalo se objevovat spoustu problémů.
Stejně jako u většiny romantik vám hned u představení love interesta dojde, kdo bude. A tady to autorka zvládla dobře. Bylo to vtipné a hned jsem chtěla o vztahu hlavních hrdinů vědět něco víc. V knize bylo taky hodně narážek na klasickou literatura a většinu z nich jsem si užila.
Začíná to nadějně, ale jak postavy více poznáváte, vidíte, že všechny jsou zajeté stereotypy. Příběh je jedno klišé za druhým. Celá kniha se odehrává na vysoké škole, kdy má být hlavní hrdince asi 24 let (nejsem si jistá, jestli si ten věk pamatuju správně). Ale s jejím chováním je to těžko uvěřitelné, protože vám přijde spíš jako patnáctiletá holka, kterou hází puberta. Stejně tak se mi nelíbilo ani budování vztahů, ať už milostných či přátelských. Hlavní hrdinka poznala pár lidí a už po jednom dni za sebe byli skoro ochotni položit život. Vztah mezi hlavních hrdinů mohl být opravdu dobrý, ale celý začátek jejich vztahu byl popisován stylem; Představte si, že.... a celkem mi to kazilo požitek z knihy. Naštěstí tak byla pouze jedna kapitola.
Jamie byl skvělý a hned jsem si ho zamilovala, zatímco Ella... No jak se k ní vyjádřit. Ta holka byla příšerná. Opravdu byste ji nechtěli znát v realitě.
Šlo vidět, že autorka umí psát, četlo se to velmi dobře. Bylo vidět, že smysl pro humor ji nechybí, bohužel byl často dávkován nesprávně.
Druhá polovina knihy byla o něco lepší, konečně mě jejich vztah zaujal, ale knihu to nezachránilo. A poslední věc, která se moc nepovedla je překlad. Věřím, že v originále to je o něco lepší. Často jsem musela číst některé části dvakrát, abych jim porozuměla.
Tahle knížka měla opravdu spoustu potencionálu, chtělo by to ještě trochu editovat a mohla by z toho být dobrá romantika, ale takhle nedoporučuju.

01.03.2021 2 z 5

Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

4,5*
Stejně jako u předchozích dílů mi chvilku trvalo než jsem se začetla, ale po cca 50 stranách to šlo samo. Konečně se tady objevil Rowan (pojďme ignorovat ten otřesnej překlad na Jeřáb). Toho jsem si zamilovala hned. A stejně tak i do Aediona a Manon. Asi jediná věc, co mi vadila je, že jsem si moc nepamatovala děj prvního a druhého dílu, ale to je moje chyba, jelikož jsem mezi jednotlivými díly měla půlroční přestávku.

02.02.2021

Pôjdem tam, kam pôjdeš ty Pôjdem tam, kam pôjdeš ty Nina LaCour

Nemám slov. To jak autorka dokázala popsat emoce... tahle kniha mě opravdu zasáhla. Pokud hledáte knihu, kde se objevuje téma sebevraždy a srovnávání se smrtí někoho blízkého, pak je tahle ta nejlepší.

18.01.2021 5 z 5

Bláznivá neděle Bláznivá neděle Francis Scott Fitzgerald

Kniha se mi moc líbila, ale je pravda, že se témata hodně opakovala. Když jsem si mezi jednotnýma povídkama dala přestávku, tak jsem to tolik nevnímala.
3,5*

15.09.2020 3 z 5

Krverůž Krverůž A.G. Howard (p)

Moc jsem nevěděla, co od knihy očekávat. Vlastně jsem se trochu bála. Knížka se mi celkově líbila. Nebylo to nic na pět hvězdiček, ale čtyři si ode mě získala. Styl psaní chvílemi trochu pokulhával, ale i přesto se kniha četla moc dobře.
Věc, která mi v knize vadila asi nejvíc je nadpřirozeno. Ne, že by mi v knihách normálně vadilo, ale tady bylo napsáno tak zvláštně, zamotaně, občas to bylo až přitažené za vlasy.
Konec knihy byl naprosto luxusní a na nic si nemůžu stěžovat, jen mě mrzí, že taková nebyla celá kniha.
Pokud máte rádi Fantoma opery, doporučuju vám tuhle knihu zkusit.

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Bylo to boží, ale ten konec. To prostě neberu, tak to nemělo skončit.

18.06.2020

Malý princ a planeta Lakrimavor Malý princ a planeta Lakrimavor Clotilde Bruneau

3,5*
Milý komiks, dostala jsem, co jsem čekala.

Elita Elita Kiera Cass

4,5*
Tahle série je prostě úžasná. America mě občas dost štvala, ale míň než v prvním díle. A těch pár posledních řádků...dokonalost.

Dcera Dcera Kiera Cass

Tahle knížka byla prostě dobrá. Kiera Cass by dokázala čtivě napsat i nákupní seznam. Příběh byl hezký a na rozdíl od Selekce nemám páru s kým Eadlyn skončí. No a když už jsme u Eadlyn.... U prvních dvou dílů Selekce mi America celkem dost štvala, ale s Eadlyn to je ještě horší. Na větu: "Jsem Eadlyn Schreaveová, nikdo nemá takovou moc jako já. ", jsem alergická. U této knížky mám prostě stejný problém jako u Selekce a Elity- hlavní hrdinka je na zabití.

23.05.2020

Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Tahle kniha byla úžasná. Hlavní hrdinka se mi hned od první stránky líbila a celý svět jsem si zamilovala. Kniha se četla téměř sama, jen na můj vkus byla trochu pomalá, ale jinak si nemůžu stěžovat.
4,5/5*

18.05.2020 4 z 5

Izuku Midoria: Počátek Izuku Midoria: Počátek Kóhei Horikoši

Na tuhle mangu jsem se celkem těšila a vážně jsem ji chtěla mít ráda. Bohužel to bylo velký špatný. Dočetla jsem to jen, protože je to manga a čte se to rychle. Postavy mě nijak nezaujaly a děj byl dost slabý.
Dvě hvězdičky musím dát za čtivost a povedené kresby. Chápu, proč má tahle manga tolik příznivců, ale já mezi nimi nebudu.

02.05.2020 2 z 5

Linda Linda Zuzana Ryšavá

U této knihy jsem věděla do čeho jdu a jsem nadšená. Zuzana Ryšavá je skvělá autorka. Její styl psaní se čte velmi rychle a její knihy jsou prostě pohlazení po duši. Navíc se v knize objevily i postavy z autorčiných předešlých knih. Za mě jedna z nejlepších romantických knih.

26.04.2020 5 z 5

Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Věděla jsem, co čekat, jelikož jsem dřív viděla film. Dle mého názoru ho kniha předčila. Bylo to mega sladké a celou dobu jsem se musela uculovat. Od této knihy dostanete přesně, co očekáváte. Jen musím přiznat, že Peter mě místy trochu vytáčel, ale i tak jsem si ho oblíbila.

25.04.2020 4 z 5

Magonie Magonie Maria Dahvana Headley

Z této knihy jsem měla trochu strach, protože jsem četla převážně negativní recenze, ale mile mě překvapila.
Začátek byl trochu slabší a prvních cca 50 stran by v knize nemuselo být a nic by se nestalo. V momentě, kdy se v knize objeví první informace o Magonii, se děj rozběhne a vtáhne vás do příběhu.
Tahle kniha je hodně zvláštní (tohle slovo jsem měla v mysli pořád a v dobrém smyslu).
Trochu mě mrzí, že anotace toho tolik prozrazuje. Několik věcí se stalo až v druhé polovině, ale díky anotaci jste je věděli předem.
Originalita knize opravdu nechybí. Svět jako byl tento jsem ještě nikde neviděla a neskutečně mě bavil.
Hlavní hrdinka byla občas trochu moc naivní, ale vynahrazoval to Jason a jeho kapitoly, kterých zas tolik nebylo, ale stály za to.
V knize bylo i spoustu nedomyšlených/nedovysvětlených věcí a proto nemůžu dát ty čtyři hvězdičky, o kterých jsem zpočátku uvažovala.
3,5/5*

19.04.2020 3 z 5

Muž z rodu vlka Muž z rodu vlka Stanislav Fatul

Druhý díl ze série Lysanthys. Muž z rodu vlka byl rozhodně lepší než první díl. Kniha mě chytla hned na začátku a moc mě bavila. William byl sympatický hlavní hrdina a já potřebuju vědět, co bude dál. Jde vidět, že autor se od prvního dílu posunul a nabral víc spisovatelských zkušeností. Já jsem s knihou moc spokojená. Všem milovníkům fantasy žánru doporučuju.
4/5⭐

09.04.2020 2 z 5

Lily a Magor – 1. díl Lily a Magor – 1. díl Jaroslav J. R. Tylich

Střelený tento příběh opravdu byl, na můj vkus možná i trochu moc. Z této knihy mám dost smíšené pocity (něco jako z Prokleté krve). Začnu asi tím, co se mi nelíbilo nebo vadilo.
První věc, která mi vadila bude možná někomu znít jako prkotina. Je to hrudník hlavní dívčí postavy Lily. Nechápejte mě špatně, mě je jedno, jak moc je v této oblasti vybavená. Ale když je to zmíněné při každé chvíli, kdy je popisován její vzhled, začne vás to trochu štvát.
A u jejího hrudníku zůstaneme, protože tam žije malá opička. Přesně u této informace jsem začala pochybovat, jestli na mě tenhle příběh není střelený až moc.
Tyhle maličkosti bych překousla. Můj největší problém je v tom, že jsem se v knize absolutně nevyznala. Přišla mi celkem zmatená a vlastně vám ani nedokážu říct, o čem tahle kniha byla.
Ale mám tady i nějaká pozitiva. Jednou z předností knihy byl humor. U knížky jsem se občas zasmála i nahlas, což se moc často neděje. Občas mi přišlo, že vtipy byly nacpané trošku na sílu, ale rozhodně se pobavíte.
Další z věcí, kterou jsem si oblíbila je Magor. Tenhle kluk si mě prostě získal (na rozdíl od Lily). Je tak trochu pošahanej, má ten správný smysl pro humor a má originální jméno, které k němu sedí. Magor byl jedno z největších pozitiv této knihy.
Posledních cca 20 stran bylo vážně dobře napsané a zpracované, což mě přivádí k otázce, proč tomu tak nebylo po celou knihu?
Líbila se mi celkově myšlenka knihy. Podle mě nápad byl super, ale mohl být zpracovaný o trochu lépe.
Celkově ta kniha nebyla špatná, prostě takový průměr.

13.03.2020 3 z 5

Sektor osm Sektor osm Michael Atamanov

Jelikož jsem jinou knihu v LitRPG žánru zatím nečetla, tak si nejsem moc jistá, jak tuto knihu odhodnotit. Čtivé to bylo, ale čtivost není všechno. Příběh má pro mě větší váhu než čtivost a tahle kniha mě opravdu nezklamala. Pokud jste fanoušek sci-fi, tato kniha je přesně pro vás. Hlavní hrdina Ruslan byl velice sympatický a dobrý stratég. Občas mě jeho rozhodnutí překvapila, ale nakonec se ukázala jako dobrá. Příběh byl plný nápadů. Svět (nebo hra) ve kterém se vše odehrává byl velmi dobře promyšlený. Politika, různé rasy, vztahy šlechtické rody. Mám jen jednu věc, kterou jsem moc nepochopila, když s Ruslanem komunikovali v reálném světě. Tuhle spojitost hra x realita vážně nechápu, ale možná je to jen záhada do dalšího dílu (který mimochodem vážně potřebuju). Knihu jsem nakonec ohodnotila 4/5 . Tu jednu hvězdičku jsem musela ubrat, protože mi něco chybělo, ale nedokážu úplně přesně říct co.

04.12.2019 4 z 5