cziss komentáře u knih
Moc pěkně zpracovaný belém. Ze zadní strany jsou kolegy, ocenil bych spíš, kdyby nebyly v orchestrální verzi s předehrou, ale kdyby byly trochu civilnější.
Kdyby to nebyla fikce, tak by to nebyl román, ale deník. Deník plný ztřeštěností, bizarních nápadů a humoru. Mě se to moc líbilo, asi i proto, že tu knížku mám z knihobudky, tak je to pro mě úlet dvakrát - k takovéto knížce byl jinak určitě nepřišel.
Celkem zajímavý díl, sice se to jmenuje Jeskyně sněžné čarodějnice, ale tato lokace tvoří pouze trochu větší půlku knihy. Sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně, protože sněžná jeskyně mě bavila. Do celkového konce musíte jaksi doputovat. Je klasicky tu pár chytáků, instantních smrtí a (jak jinak) nutnost sehnat konkrétní předměty.
Bohužel v knize není uveden skutečný autor aby bylo jasné, že už je to "pouze" franšíza. Na GB je to totiž dost znát. Tentokrát máte na výběr mezi třemi zadavateli úkolu - dobro, neutrál, zlo. Ve hře je i prvek, že můžete kouzlit. Pokud vezmete práci za dobro a neutrála, je to poměrně dost jednoduché dobrodružství a v podstatě by se dalo "sfouknout" na jedinkrát. V tomto případě jsou kouzla víceméně zbytečná. Pokud je zadavatelem zlý čaroděj, tak už se dá opravdu hovořit o nějakém questu. Bohužel hru trochu kazí to, že se autor rozhodl, že jste spíš kladná postava nehledě na výběr questu a pokud tedy chcete být opravdu zlí (a vcítit se tak do role:) ), tak vám to sem tam kazí. A to mě přijde poněkud nelogické - dobrák by přece nepracoval pro zjevné zlo. Co se mi líbilo bylo to, že se v knize můžete pohybovat volně.
Conan trošku netypicky jako král a ne jako pouze obyčejný dobrodruh. Přesto se v knize k tomu kralování moc nedostane a tak čtenáře neochudí o boje s příšerami, čaroději či prostými darebáky. Exotických a tajemných lokací je trochu méně, než je zvykem, za to má knížka souvislý děj. Je to pěkná oddechovka.
Pro mě tento GB byl příjemná změna víc lineárního dobrodružství s několika indiciemi s menším množstvím zrad a chytáků.
Soubor povídek, menší půlka dobré až velmi dobré, ta větší méně dobré až nic moc.
Protože jsem to nedočetl, tak to nebudu ani hodnotit, abych byl fér - jinak bych tomu dal tak hvězdu. Sem tam mě něco zaujalo, sem tam mě něco pobavilo, ale jinak mi to celé jaksi unikalo. A trápit se 776 stránek? Takový masochista nejsem.
V tomto díle nás autor provede od vylodění spojenců v Evropě po upouštění Paříže nacisty. Autor se opět nebojí popisovat hrůzy války a zvěrstva na nacistické straně, zároveň se ale strefuje i do spojenců, odbojářů, kolaborantů nebo Pařížanů (ke konci knihy). Tento díl prostě ukazuje na ty nejtemnější stránky války. Trochu mi vadilo přeskakování v ději, na druhou stranu různé vsuvky, třeba u utíkajícími veliteli, byly dobré. Celkově je knížka smutnější a obsahuje méně humoru než předchozí díly, které jsem četl.
Atmosféra super, obtížnost brutální. No, ale i to se dá vyřešit, třeba přečtením návodu :)
Jako sbírka povídek zajímavé. Kvalita odpovídá našim luhům a hájům i době vzniku. Anotace moc neodpovídá, takové porno to opravdu není.
Stejná kvalita jako předchozí díl, pro trochu starší děti doporučuji.
Pěkný GB pro už trochu starší děti. Je tu dost akce a oproti jiným víc sází na děj. Moc se mi líbily hádanky.
Uvažoval jsem hodnocení mezi 3 - 4 hvězdami, ale nechci kazit hodnocení série, tak jsem dal 4. S tímto dílem se pomalu (ale jistě) blížíme k finále. Hodně přibývá na epičnosti, ale na druhou stranu se ze hry vytratil onen původní nádech a to je možná škoda.
V tomto díle se téměř nikam neputuje. Jde o to se pouze rychle dostat k hrobce a většina hry se odehrává v něčem podobném labyrintu. To mě moc nebavilo.
Hlavním výtku mám ke smutné skutečnosti, že v zakoupených ebook GB chybí ilustrace (tuším počínaje 2. dílem). Moc dobře nechápu důvod, ale doteď mi to ani tak nevadilo. V tomto díle to ale vypadá, že v papírové knížce byla i ilustrace/mapa podzemí (labyrintu). Takže sem tam nějaké vodítko, které dostanete je potom k ničemu a celý labyrint je systém pokus-omyl. To je dost otravné a celkově nefér vůči hráčům, kteří si koupili ebook.
Také jsem si všiml, že sem tam chybí určitá informace k pravidlům nebo k boji. Chápu, že se to už dost nakupilo, ale byl jsem i na odkazu, kde chybějící info bylo dost zásadní.
Moc pěkný GB, hratelnost je vyvážená a nejvíc se mi líbilo, že umožňuje projít hvozd vícekrát na jednu hru. K dohrání potřebujete získat dvě věci a během hry lze získat i nějaké indicie, kde se nacházejí. Není to tedy pokus-omyl.
Tento GB lze bez návodu vyhrát pouze s velkou trpělivostí. Kdyby to nebyla nostalgie, tak by to dnes prošlo velmi těžko. Je tu tak o dvě věty příběhu víc jak v předchozím díle... no ale GB se nehrají kvůli příběhům, že. Obohacení kouzly je fajn, ale asi je škoda, že je jich až tak moc na výběr.