cziss komentáře u knih
Příjemný návrat do bizarního světa smrtek! Většinu povídek hodnotím vysoko. Nejvíc se mi líbili ty, které nějak doplňují původní trilogii. Nebo ty nápadité jako "Spát, snad i kosit". Knížku jsem si velmi užil. Koho zajímá, jak to bylo s Godardem nebo s Marsem, tak jen do čtení :).
Kniha využívá sci-fi kulis k rozjetí románu, který nutí čtenáře k zamýšlení se nad životem jako takovým. A to byl asi i autorův záměr. Děj mě zároveň několikrát překvapil, zvlášť poslední část, o které jsem musel chvíli přemýšlet, než mi došla... Od začátku do konce to bylo napínavé. A co se týče názvu, řekl bych, že temná hmota je jiný fenomén, než nám autor předkládá, ale to asi nehraje roli. Délka knihy je tak akorát.
Knížka se mi moc líbila, nejde o horor, ale o mysteriózní a trochu detektivní příběh. Napětí autorka buduje pomalým tempem od začátku až do konce. Sem tam čtenáři nabídne nějaké vodítko a sem tam nás vezme na scestí. Na konci ale do sebe vše pěkně zaklapne. Postavy jsou napsané dobře a celkem uvěřitelně. Těším se na další autorčinu knihu.
Úžasné scifi, kde je o přežití na cizím a ne zrovna přátelském světě. Od začátku až do konce autor pěkně buduje napětí, vážně jsem netušil jak do dopadne. Planeta, její fauna a flóra jsou vymyšleny dost nápaditě. Přece jenom je to old-school scifi :). Navíc zde autor trochu rozvíjí i otázky co je to vlastně civilizace a co divošství, tyhle úvahy se mi celkem líbili. Knihu lze jen doporučit.
Díl v Římě byl příjemné zpestření v rutině válečných tažení. Tentokrát bylo politiky a konspirace až až, ale to se k tomuto dílu hodilo. Líbilo se mi, jak to Scarrow "zahrál" s Catonem. Od této postavy jsem čekal něco jiného, na druhou stranu musí autor ctít i historické reálie. Bylo to tedy celkem napínavé. A jsem rád, že se vyjasnily i ty rodinné záležitosti... :).
Vynikající napůl historický román s esencí sci-fi, napůl současné drama. Čteno teď s odstupem od covidu to dává knížce ještě nádech menšího proroctví...
Dobrodružství 15. dílu mi na začátku přišlo takové ad-hoc, průběh a konec je zkratkovitý, ale na druhou stranu knížka s epilogem začne víc dávat smysl. Odkryje se s ním pozadí politiky, které na čtenáře sem tam vykukuje v příběhu. Líbí se mi, konečně, posun v Catonově povaze - začíná nám trochu tvrdnout, i když jde pouze o náznaky. Na druhou stranu mě autor nepřesvědčil o dění okolo Jůlie a trochu mě naštval, že nedošlo na jasné rozuzlení. Do dalšího dílu tu máme příslib pěkné mely, tak jsem jsem zvědav...
Hrozně se mi líbil film, ale knižní série je už asi trochu moc. První byl ještě fajn, ale dál žádná sláva.
Jedna věc je se něčím zfetovat a pak mít halucinace. Druhá věc už je, považovat ty halucinace za realitu. A tom to asi celé je.
Knihu jsem dostal darem, v životě bych si něco takového nekoupil... Nicméně přišlo mi to zajímavé a celkově se mi dílo líbilo. A to už něco znamená :).
Bible v podstatě převedena do knižní série příběhů pro děti. To by samo asi nevadilo. Co už vadí je, že logické neduhy či neprůhledné mechanismy "zázraku" (nevím jak to jinak napsat), které jsou v Bibli, jsou i tu (např. vše okolo Aslana).
Nevysvětlitelné, nicméně dávno vysvětlené "záhady". Jako oddechové čtení fajn.
Hodnocena jako knižní dílo je určitě lepší, ucelenější a smysluplnější než trilogie Pána prstenů.
Je to nezáživné tlachání o historii neexistujícího světa. Pročíst se tím je "na sílu". Bohužel věci, které by mě třeba zajímali - např. topografie celé planety, proč se z ostrovů elfů nejde vrátit zpět, kniha nevysvětluje.
Když bych měl hodnotit jen poslední díl, tak je to asi hlavně o tom konci. Ten mě moc nepřekvapil, ale to je vlastně dobře. Autorka se taky mohla pokoušet překvapit a to by asi dobře nedopadlo... Dovolím si ale hodnotit i celou sérii, protože ono to vlastně platí na poslední díl stejnou měrou. Zrovna v posledním díle mi vážně vadilo, jak moc je to dlouhé. To okecávání všeho, neustále nějaké vnitřní dialogy, zbytečně... (a to jsem fanda S. Kinga!) Kdyby to bylo zkráceno na 1/3 tak to bude stále dlouhé, ale bylo by to OK. Dlouhé je to tak, že na konci dílu si vlastně nepamatujete co bylo na začátku. No, potom tu máte postavy, kterým se věnuje zbytečně moc prostoru a nakonec se ukáže, že to byla opět jenom výplň. Atd. Je to vážně škoda, protože autorka vymyslela opravdu UNIKÁTNÍ kombinaci sci-fi, fantasy, náboženství. Celý ten koncept psychotroniky měla vymyšlena geniálně. Ale ta délka, ten počet dílů... Myslím, že díky tomu, se toto dílo nikdy nestane světově známým bestsellerem. Já osobně jsem rád, že jsem se tím prokousal, ale asi do toho znovu nepůjdu.
Ač nerad, po několika stránkách jsem to vzdal. Autorův styl psaní / okecávání je ubíjející. A pokud je to opravdu střihnuté rudou, tak tu spousta čtenářů píše, tak to ani nemá cenu se trápit.
Smrť to shrnul dobře. Před hrou doporučuji kontrolovat errata (zajímavosti), je jich tam dost. Mě tedy nepřekvapuje, že mistr žánru Livingstone neumí napsat hratelný a férový GB, i když je to již 50. díl v sérii. Spíš mě překvapuje, že zrovna tímto dílkem se začíná obnovené vydávání série v CZ, přičemž bylo vynecháno několik z FF série opravdu dobrých kousků...
Odehráno s téměř 5ti letým synem, zábava to byla (a ještě bude) pro oba. Toto spojení se vážně povedlo, navíc je to ten z lepších GB autorky.