Dáduše komentáře u knih
Oddechovka, která mě ale chytla rovnou za srdce. Snad na mě Michael počká:-)
Vypráví o lidech na okraji společnosti, kteří se mnohdy ocitnou v nelehkých životních situacích. Hlavním hrdinou je Ryan, který žije se svým otcem alkoholikem, protlouká se, jak může a nejvíc mu záleží na jeho dívce Karine. Dále se setkáváme se sousedy, mladičkou prostitutkou, dealery a dalšími postavičkami malého městečka Cork. Osudy se nenásilně proplétají a ukazují nám, že nic není černobílé. Souhlasím, že nad knihou se střídají slzy se záchvaty smíchu. Příběhy lidí, kteří se mnohdy pohybují na "hranici" nutí čtenáře k zamyšlení nad životem i nad svým vlastním osudem. Očekávala jsem podobný motiv jako v knize Mezi krásou a ošklivostí, která mne zasáhla opravdu hodně. Jsem ráda, že jsem se do Nádherných kacířství pustila, i když to byla místy fuška:-)
Začátek mě moc nebavil, ale nakonec jsem se docela úspěšně začetla. Nakonec vyprávění skrývalo mnoho odkazů na knihy a zajímavých citátů o životě:)
Čekala jsem úplně něco jiného. Jako knihomolovi a knihkupci se mi knížka velmi dobře četla. Ráda jsem se ponořila do útrob tajemné knihovny a představa knihovny jako sektářské a autoritativní instituce mě nějak zvráceně přitahovala.... Vyprávění mi ale místy přišlo kostrbaté a divně pospojované. Taky nevím, pro jakou věkovou skupinu má být určeno, asi pro neurčitou:D
Nevím, chtěla jsem se hodně bát! Zmlsaná Řbitovem zvířátek jsem se těšila, že nebudu moci hrůzou spát. A přitom si jen nějaká paní poseděla v rozpáleném autě:)
Třetí díl se mi z této série líbil úplně nejvíc. Žádné seznamovací pasáže, žádné vycpávky. Děj mě bavil, plynul rychle, byl čtivý a plný akce. Fajn oddechová...
Zajímavý nápad. Autorka má pravdu, že by bylo lepší, kdyby Melinda nemluvila vůbec. To by ale bylo mnohem složitější. Je důležité, že kniha připomíná tak vážné téma. Melinda Vám přiroste k srdci a mnohé určitě přiměje mluvit...
Vůbec jsem se nedokázala začíst. Kolem strany 100, jsem si prohrávala s myšlenkou, že to vzdám. Autorka má, ale i tak skvělé nápady a velkou fantazii. Příšerky se mi líbily:) Hlavní hrdina se mi líbil, Kate mi byla maličko nesympatická. Líbilo se mi, že se děti spojily navzdory nenávisti svých rodičů. Nepřipomíná Vám to jeden starý příběh o lásce.
Nemám ráda ani Alenku v říši divů, natož když ji přesuneme do říše mrtvých duší. Vítejte na jedné střední škole, kde se kromě pubertálních šarvátek odehrává boj se zlými dušemi mrtvých -zombie. Jak kniha přišla, tak ji zas rychle pustím z hlavy, toť vše. P.S. Nějak mě automaticky odpuzují příběhy z ukradeným názvem a ukradeným králíkem:D
Byla to taková fantasmagorie pro dívky. Trochu fantasy, trochu lásky, trochu démonů a jedna společenská hra. Motivů mi přišlo až moc a možná bych knihu rozdělila na více příběhů. Nebylo to nic pro mě, možná protože mi není patnáct. Ale odpočinula jsem si u ní.
Nevím, co o tomto "dílku" napsat. Příběh se mi zdál plochý a o ničem. Pouhý odvar vyprávění. Přečetla jsem pouze do půlky. Nechtělo se mi opakovat si Cizinku.
Kniha se mi četla velice dobře. Líbily se mi motivy příběhu a i rozuzlení mě překvapilo:) Hodně se mi líbil jazyk, kterým byl příběh vyprávěn. Poklona rovněž překladateli... Dejte si pozor, co vše může nečekaně vyplout na povrch.
Knížka nepatří k mému oblíbenému žánru. Možná měl příběh vyznít velice napínavě, ale nedá se říct, že bych se nemohla odtrhnout. Na druhou stranu jsem s Anne docela prožívala bolest ze ztráty a strach o dítě. Bylo zajímavé pozorovat, jak napjatá situace zatočí s psychikou a odhalí lidské vlastnosti. Z komentářů jsem vývoj příběhu čekala a podezřívala manžela a ejhle ono to bylo ještě složitější:) Příběh je přirovnáván k Dívce ve vlaku. Ano jejím milovníkům se bude líbit, ale hodnotím ho rozhodně výše.
Za tento surrealistický zážitek děkuji neznámému, který odložil knihu na nádraží a poslal ji se mnou vlakem. Nikdy jsem asi nic bizardnějšího v dobrém slova smyslu nečetla. Netuším, zda jsem knihu správně pochopila a interpretovala ty správné motivy. Naštěstí je interpretace velice individuální obor:) Ať se pan Blank ocitl kdekoliv, ať se realita a fikce prolínaly jakkoliv, byl to skvělý zážitek. Nejvíce mě zaujala ta "kniha v knize" na konci a bylo to příjemné propojení některých linek, které jsem nečekala......
Tento příběh se mi dostal do rukou úplně náhodou. Kdysi jsem přečetla pravděpodobně nejznámější příběh z muslimského světa: Bez dcerky neodejdu a zajímal mě i další podobný osud. Nabila Sharma vypověděla o zneužívání Imánem (nejvyšší představitel muslimské obce) při docházení na povinné hodiny Koránu do mešity. Rodina Nabily žila v Anglii. Sledujeme tedy rovněž soužití různých obyvatel, různých vyznání a zvyků. Nabila bohužel dokázala promluvit až po dlouhých 28 letech, ale je důležité, že se její příběh dostal na veřejnost.
Knížka se mi velice líbila, pokud k ní budeme přistupovat jako k pohádkám na dobrou noc. Možná by se některé dítko, například u Mágova srdce, bálo, ale na druhou stranu nesou příběhy typické znaky pohádek včetně mravního poučení:)
Osvětimskou knihovnici jsem přečetla v rámci čtenářské výzvy. Ze začátku mě trochu rušilo, že čtenář netuší, které pasáže příběhu jsou podle skutečnosti a které jsou onou přidanou fikcí. Na konci však všechno vysvětlují poznámky autora, které Vám poskytnou širší pohled na věc. Ze začátku jsem se nemohla příliš začíst, ale poté jsem začala hlavní hrdince Ditě Adlerové a hlavně její odvaze fandit. Každý okamžik jsem nakonec prožívala s vězni a ponořila se do jejich těžkých chvil.
Knihy jsem se hodně bála, ale nakonec byla skvělá. Zdánlivě jednoduchá zápletka, o jednom kameni a jednom rozbitém okně geniálně zobrazuje lidské povahy a chování vůči druhým i jedinci, obzvlášť, pokud vybočuje z davu. Děkuji Ježíškovi za brilantní knižní zážitek. Přečteno téměř za jediný den.
Kinga mám ráda, ale některé povídky mi přišly příliš kýčovité a některé tak nějak nedotažené i přes dobrý hlavní motiv... Hodně se mi líbila Duna, i když nápad mohl být podle mně více rozpracovaný. Také se mi docela líbil Posmrtný život. Blokáda Billy jsem nedočetla, ale možná musíte hrát baseball, abyste si Billyho zamilovali. Nejvíce mě bavily osobní komentáře autora k jednotlivým povídkám. Který amatérský psavec by nechtěl vědět, kde má mistr ukrytou truhlu s nápady:)
Ze začátku se ne a ne začíst. Ale nakonec mne o svém mistrovství Merle přesvědčil. Téma apokalypsy zde bylo předloženo originálně a donutilo mne k zamyšlení. A Emanuel mi rozhodně přirostl k srdci..