Dakarianna Dakarianna komentáře u knih

Dcera Dcera Kiera Cass

Kniha uběhla velmi rychle, v podstatě se nic nestalo. Po výborné trilogii trochu zklamání. Nicméně po dlaším díle asi šáhnu stejně, je to srdcovka.

23.12.2016 3 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Já jsem nadšená! Úžasný styl psaní, knížku jsem přečetla jedním dechem. Na Zmizelou se teprve chystám, takže s tou porovnat nemůžu, ale tato kniha je určitě lepší než Dívka ve vlaku (a ta se mi taky líbila:).

20.12.2016 5 z 5

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Naprostý poklad! Můžete to přečíst kolikrát chcete, pořád vás to bude bavit. Vtipy jsou výborné a téma zajímavé.

07.10.2016 5 z 5

Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Musím se přiznat, že po první kapitole jsem byla zklamaná, protože mi to připadalo jako hrozně hloupá youngadultovka, která má jen moc silný ohlas. Ale ta knížka mě zkrátka neskutečně překvapila. Zhruba po 70. straně byla opravdu velmi čtivá, ale na knize je rozhodně nejdůležitější ta myšlenka. Je krásná, roztomilá, ale přesto vážná. Doporučuji všem, nejen teenagerům.

09.01.2019 5 z 5

Černooká Černooká Anna Musilová

Pro začátek musím ocenit styl psaní autorky. Na to jak je mladá (a na to, že je to její první knížka), působí neskutečně vypsaně. Bohužel knížka jako taková už pro mě takový zázrak není. Oceňuji snahu "zpopularizovat" toto téma. Deprese trápí spoustu lidí, ale bojí se reakce okolí. Bylo to skvělé nahlédnutí do nemocné mysli, na druhou stranu nevím jestli si chci číst něco, z čeho je mi tolik nepříjmně.

24.09.2018 2 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Je to takové milé zamyšlení nad naprosto běžnými okamžiky života. Je pravda, že se mi do ní zezačátku nechtělo, ale knížka je tenounká (akorát do školní tašky nebo do autobusu) a hlavně mě zaujaly pozitivní hodnocení. Jsem ráda, že jsem si vyzkoušela i jiný žánr a rozšířila obzory. Líbila se mi různorodost příběhů – od pampelišek, které nemají být ničeny, přes pana Washingtona, který má trochu zvláštní smysl pro humor a zahradu jako golfové hřiště, až po příběh o Matce Tereze. Tato sbírka myšlenek se skvěle čte, pobaví, dokonce donutí člověka zamyslet se.

05.08.2018 4 z 5

Médeia Médeia Eurípidés ze Salamíny

Překvapilo mě, jak je slavné dílo krátké, ale rozhodně mne zaujalo. Líbí se mi námět i nakouknutí do citů zklamané a rozezlené ženy. Kniha není černo-bílá, nevidíme dobro a zlo a jednu správnou pravdu.
Zradila a byla zrazena.

05.08.2018 4 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Prince Ládíka ráda sleduji na Facebooku i Instagramu, proto jsem se na jeho knížku velmi těšila. Ale číst jeho krátké příspěvky na sociální sítě cca dvakrát denně je trochu něco jiného, než číst celou knihu. On je ten humor totiž tak specifický, že jsem se ho vždy rychle přejedla a najednou jsem vždy byla scopná přečíst cca tři kapitoly. Ale ono je to vlastně dobře. Přestože kniha je na první pohled lehounká a naprosto nenáročná, donutila mě se trochu zamyslet, ať už o náboženství nebo třeba o životních prioritách. Milé je doplnění o krátké komiksy. Autor má můj velký obdiv a již teď se těším na jeho další knihy. Sama cestopisy obvykle nečtu, ale tuhle knihu doporučuji naprosto všem.

27.02.2018 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Jako většina lidí jsem se dostala ke knize v rámci povinné četby. Film mám celkem ráda, takže jsem očekávala, že to nebude katastrofa. Ale ono to bylo dokonce úžasné. Každý by si měl tyto nádherné balady přečíst. Čtou se velmi příjemně, a přestože mají hlubší význam, v ději se neztrácíte. Líbí se mi myšlenka, že je hřích, trest a potom případně dobrý konec, pokud se hříšník kaje (např. Poklad).

27.02.2018 5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Romea a Julii není úplně jednoduché hodnotit. Je to příběh, který zná asi každý, ať už knihu četl nebo ne. Je to zkrátka naprostá klasika. Kniha je plná nenávisti, lásky, ale i nepřátelství. Tento příběh má skutečně právo na to být tak slavný a tolikrát adaptovaný. Vadila mi trochu naivita tohoto příběhu. Například zamilování se hlavních postav. Také ten věk. Vím, že se v té době lidé brali velmi mladí, ale stejně. Na druhou stranu je to divadelní hra, ne realita. Knihu přečtete jedním dechem a zamyslíte se i nad pomíjivostí života. Jak rychle a jednoduše se lidé vzdají života, jen aby mohli být spolu (byť mrtví).

12.02.2018 5 z 5

Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Zaujala mě anotace, ale takovou jízdu jsem nečekala. Skvělý nápad, sympatická hlavní hrdinka, přirozená milostná zápletka, nečekaný konec, ale hlavně: Ty nádherné popisy Prahy! Knížku jsem přečetla velmi rychle, její čtivost byla naprosto fantastická. Už se nemůžu dočkat, až se dostanu k druhému dílu.

15.12.2017 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Velice silná kniha s neskutečnými myšlenkami. Krásně psaná, celkem čtivá a hlavně klobouk dolů autorce za zvládnutí takto těžké a náročné zápletky. Hvězdičku strhávám za přílišnou délku knihy, některé pasáže s Liv tam být nemusely. Ale jinak skvělé čtení.

26.11.2017 4 z 5

Moře klidu Moře klidu Katja Millay

Čekala jsem průměrnou oddechovku, ale jsem příjemně překvapena. Kniha je čtivá, má zajímavé postavy a příběh se postupně skládá jako puzzle. Moc krásná knížka.

30.07.2017 5 z 5

Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Jaz

Moc jsem od knížky neočekávala, ale byla jsem příjemně překvapená. Skvělý humor, ilustrace i to komolení mi přirostlo k srdci.

27.06.2017 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Styl humoru mi lehce připomínal Saturnina, celé to bylo takové milé a usměvavé. Knížka se jednoduše četla a líbilo se mi téma i prostředí.

11.05.2017 5 z 5

Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Obálka i název jsou jako pro laciný románek, ale toto je neskutečně dojemný, hluboký a zamotaný příběh. Dvě dějové linky, dva vypravěči. A vznikne knížka, která vás srazí na kolena.

25.04.2017 5 z 5

Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Geniální jako vždy. Zajímavá kombinace "nezajímavé" americké politiky a vědeckého objevu. Pecka, četlo se to samo.

29.12.2016 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Ehh.. Kýč, kýč...Rádoby filozofický román, který vás má tak nějak UMĚLE dojmout. Musím uznat, že knížka byla čtivá a autorův popis (třeba restaurace) byl krásný.

23.12.2016 1 z 5

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Ve škole povinná četba, ale stejně se mi líbila. Velmi silný příběh.

20.11.2016 5 z 5

Zimohrádek Zimohrádek Ivan Wernisch

„Měj se dobře, měj se dobře
a spomeň na mne nehodného
jen jediným vroucným vzdechnutím“

„Buď mi.
Při dešti na klepadle buď mi.“

30.01.2020 4 z 5