danielosbourne danielosbourne komentáře u knih

Na památku černá Na památku černá Carlene Thompson

Už dlouho jsem nečetl knihu, pokud vůbec někdy, kde by snad v každé kapitole byl někdo zavražděn, postřelen nebo upálen...takže obětí je v téhle knize jak na kostele.
Ačkoliv mi ze začátku trvalo celkem dlouho, než jsem se začetl, tak ve výsledku jsem rád, že jsem na tuhle knihu náhodou narazil ve výprodeji v knihovně. Za těch 5 korun totiž rozhodně stála.
Napínavý psychologický thriller, který se chvilkami tváří mysteriózně, ale ve výsledku přijde s překvapivě rozumným finále.

23.07.2023 4 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Kdybych si už od začátku nebyl jistý, jakým směrem se tenhle příběh bude ubírat, tak bych byl asi nadšený mnohem víc. Bohužel jsem to odhadl a některé pasáže tak působily trochu zdlouhavě.
To ale nemění nic na tom, že jsem si knihu užil a autorky se v příběhu hezky vyřádily. Co se závěru týče, mohly sáhnout pro trochu silnější kalibr, ale i tak, spokojenost. Silné tři hvězdičky jsou pro tuhle knihu tak akorát ;)

23.06.2023 3 z 5

Když přišlo zlo Když přišlo zlo Ivar Leon Menger

Tahle kniha mě velmi mile překvapila. Četla se téměř sama a měla skvělé zvraty a momenty, při kterých mě lehce mrazilo. Pokud si nechcete knihu zkazit, raději si o ní nic moc nezjišťujte a prostě jí zkuste. Myslím, že nebudete litovat ;)

16.06.2023 4 z 5

Pustina Pustina Stina Jackson

Rozhodně to není tak dobré jako Stříbrná cesta, ale stále si to drží tu surovou atmosféru severského prostředí. Příběh není špatný, ale nějak mi vůbec nesedly postavy. Na rozdíl od Stříbrné cesty jsem nějak nedokázal s postavami soucítit a spíš mi lezly na nervy...což bude nejspíš ten hlavní důvod, proč hodnotím jako průměr.

10.06.2023 3 z 5

Gallant Gallant V. E. Schwab (p)

Gallant je krásná kniha. Je nádherná zvenku a je "krásná" i uvnitř. Během čtení jsem měl pořád pocit, že jsem neskutečně blízko k tomu, abych se do téhle knihy zamiloval. Pořád mi k tomu ale něco chybělo, a až do samotného konce to neklaplo. Věřím tomu, že příběh v sobě má ukrytou nějakou rovinu, kterou jsem neodhalil nebo strunu, na kterou jsem se nedokázal naladit, ale i tak jsem si její čtení užil.
Autorka do všech svých knih vkládá stále podobné věci, které jsme mohli číst už v několika jejích předchozích knihách, ale vlastně nikdy nepíše o tom samém. Jako kdyby měla svůj subžánr, do kterého by přispívala jen ona. Gallant je opravdu hezký příběh a přitom tak melancholický a mrazivý, že když se nad ním člověk zamyslí, skoro ho to až svírá.

10.06.2023 3 z 5

Stopy krve Stopy krve Sue Tanya Huff

Stejně jako první díl, i tahle kniha mě bavila stejně, jako před čtrnácti lety. Je tu méně Henryho, což mi nevadí a zaměřujeme se více na detektivní práci, což beru také jako plus. Tahle série mi přijde zbytečně podceňovaná a podhodnocená. Myslím, že i v dnešní době má co nabídnout a strčí knihy podobného žanru směle do kapsy.

28.05.2023 4 z 5

Cena krve Cena krve Sue Tanya Huff

Po čtrnácti letech jsem si dal re-reading, a jak jsem předpokládal, líbilo se mi to pořád stejně, jako kdysi. Příběh jsem si skvěle užil a nejednou mě autorka donutila k tomu, abych se nad určitými situacemi od srdce zasmál. I po tolika letech tahle série funguje a já si jí budu muset přečíst znovu celou. :)

28.05.2023 4 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Knihu jsem poslouchal jako audio a musím říct, že to jen podtrhlo můj požitek z knihy. Příběh byl zajímaý a překvapivě i hodně realistický a sugestivní. Tohle by se přece klidně mohlo stát. Krátké kapitoly skvěle budovaly napětí a neúprosně eskalovali v pochmurné finále.
Autorka dokázala popsat jednotlivé postavy tak dobře, že se pochmurná nálada a emoce nejednou překlenuly i na mě. Stejně dobře je vyobrazena i místní krajina a život místních obyvatel. Když došlo k finálnímu rozuzlení, nehnutě jsem stál a čekal co přijde. Až tak mě autorka vtáhla do děje a přinutila mě, aby mi na postavách záleželo. I když to mnohdy nebyly pěkné životy. Skvěle by se sem hodila definice naturalistického hrdiny.
V neposlední řadě musím vychválit výkon Jana Vondráčka a Jitky Ježkové, kteří si s audioknihou skvělě pohráli. Byl to herecký koncert! Je vidět, že jsou oba mistři svého oboru. Skvěle byl zvolen i hudební doprovod a nemám tak v podstatě co vytknout. Nevím, zda bych hodnotil stejně, kdybych knihu četl v papírové podobě, ale když se ohlédnu zpět za příběhem, věřím tomu, že velký rozdíl by v hodnocení nebyl.

01.05.2023 5 z 5

Otec musí zemřít Otec musí zemřít Sandrone Dazieri

Už dlouho se mi nestalo, že bych se u detektivky tak skvěle bavil, jako právě u této. Chemie mezi ústřední dvojicí je tak uvěřitelná a jejich handrkování tak zábavné, že mi okamžitě přirostli k srdci.
Nestagnuje ale ani vyšetřování. Detektivní linka je zajímavá, napínavá a nápaditá, což zajišťrovalo, že se mi kniha jen těžce odkládala. Ačkoliv má kniha něco kolem 560 stran, měl jsem jí přečtenou velice rychle.
Pevně doufám, že se někdy dočkáme pokračování, protože takovýchto komplexních detektivek, kde fungují jak hlavní postavy tak i detektivní linka, je málo.

22.03.2023 5 z 5

Penzion Penzion Robin Morgan-Bentley

Velice povedený thriller. Plné hodnocení nedávám jen proto, že je celá ta zápletka trochu přitažená za vlasy. Ale vzhledem k tomu, že mi ta zápletka přišla přemrštěná, se postavy překvapivě chovaly rozumně a přiměřeně situaci.
Napětí bylo dávkováno od první stránky a dokonce mi tady vyhovovalo i vyprávění ve dvou časových rovinách a přepínání mezi postavami. Je vidět, že autor měl příběh hezky promyšlený už od začátku.
Pokud hledáte něco, co vás bude bavit od prvních stránek a co se bude jen těžko odkládat, tak Penzion rozhodně doporučuji.

16.02.2023 4 z 5

Hlava plná strachu Hlava plná strachu Rob Ashman

Solidní průměr, ale zatím je to nejslabší kniha v sérii. Lehce nezáživná detektivní linka, ale o to silnější a lepší byla životní linka Roz Krayové.
Těším se na závěrečný díl a doufám, že se autor pochlapí a závěr udělá alespoň tak skvělý, jako bylo Jedno malé prasátko.

12.01.2023 3 z 5

Proti proudu Proti proudu Rachel Caine (p)

Autorka ve druhém dílu na nic nečeká a rozjela perfektní jízdu, která šlape od první stránky. Co se mi hodně líbí je to, že příběh není prvoplánový. Autorka hází svým postavám klacky pod nohy a nejednou jsem si u čtení říkal: " To jsem teda zvědavý, jak se s tímhle chceš vypořádat." No....dokázala to a přišpendlila mě ke stránkám způsobem, kdy jsem knihu opravdu nerad odkládal. Doufám, že v podobném duchu budeme pokračovat i v dalších dílech.
Plné hodnocení nedávám jen proto, že je příběh někdy opravdu hodně přitažený za vlasy. Ale miluju to :D.

05.01.2023 4 z 5

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Čekal jsem, že kniha bude úplně o něčem jiném, ale nakonec to nebylo špatné. Možná trochu zdlouhavé, ale posledních 100 stran všechno hezky zapadlo do sebe a zachránilo to celkový dojem z knihy. Jeden z těch thrillerů, který neuhání rychle kupředu, ale tvoří pozvolný, komplexní a vrstevnatý příběh.

26.12.2022 3 z 5

Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Povídková sbírka, která by se dala označit jako všechna autorova díla. Některé jsou povedenější, některé jsou slabší, ale ve výsledku se autorovi nedá upřít originalita a specifický styl strašení.
Líbilo se mi, jak měly některé povídky společné rysy, doplňovaly se, proplétaly se a přitom žádná z nich nebyla stejná. Hodnotím jako průměr, protože autor vždycky přišel se skvělým nápadem, který mě zaujal a bavil, ale následně to většinou překombinoval, což za mě bylo zbytečné.

23.11.2022 3 z 5

Dobří sousedé Dobří sousedé A.J. Banner

Ale jo...tohle nebylo tak špatné čtení. Sice jsem si někde v polovině knihy řekl, co je vlastně hlavní zápletkou této knihy, ale přišel jsem na to a autorka mi to v druhé polovině lehce připomněla. Bylo to velice čtivé, místy napínavé, krátké a těžko se od toho odcházelo. Psáno spíše pro ženské publikum, ale jako oddechovější, psychologický thriller je to fajn :).
Za mě spokojenost a další autorčinu knihu určitě zkusím.

18.08.2022 4 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Moje osmá kniha od Agathy Christie a čtvrtá s Herculem Poirotem v hlavní roli. Rozhodl jsem se, že pokud to bude možné, budu od teď zkoušet číst Hercula hezky popořadě, jak ho autorka psala.
Záhada na zámku Styles byla opravdu zapeklitá a myslím si, že určit s jistotou vraha zkrátka nejde, dokud nám to Hercule neobjasní. Přesto si tak trochu říkám, jestli by zločin jako takový prošel. Narazil jsem na pár momentů, kdy jsem si nebyl jistý, že by to tak zkutečně prošlo. Každopádně nemůžu soudit a čtení jsem si jako vždy užil. Takže klasické čtyři hvězdy pro Hercula, protože si je zkrátka zaslouží :) .

05.08.2022 4 z 5

Smrtící nahota Smrtící nahota J. D. Robb (p)

Pustil jsem se do této knihy, protože jde o jednu z nejoblíbenějších sérií mé kolegyně a musím říct, že z prvního dílu nejsem nikterak nadšen, ale nejsem ani zklamán. Obával jsem se, že mi v knihách bude vadit zasazení do budoucnosti a sci-fi prvky, ale naštěstí tam tyto faktory nejsou moc zřetelné.
To už mi víc vadily sexuální scény a vztahové pasáže, kterých bylo v knize více než dost. Určitě by tato série snesla více detektivního vyšetřování a méně sexuálních zápletek. Je znát, že autorka je zvyklá psát romantické knihy pro ženské publikum.
Vzhledem k tomu, že jde ale o tak rozsáhlou sérii, u které do dnešních dní vychází nové a nové díly, tak se pokusím u této série vytrvat, protože se musím přiznat, že ta chemie mezi ústřední dvojicí mě místy bavila a užíval jsem si lehký sarkasmus hlavní hrdinky.
Jako detektivka v dnešní době slabé, ale jako celek neurazí a ženy možná stále nadchne.

06.04.2022 3 z 5

Vražedné pronásledování Vražedné pronásledování Brian Harper

Veliké překvapení. Vlastně ani nevím, kde jsem tuto knihu zahlédl, ale někde na mě vyskočila její anotace a zaujala mě natolik, že jsem si knihu vypůjčit v knihovně.
Příběh mě chytil od prvních stránek a už nepustil. Kniha je tak napínavá, že se jen těžko odkládá a je psána velice čtivým stylem s krátkými kapitolami, které jen podporují její čtivost.
Ubírám jednu hvězdičku jen za to, že mi přišlo trochu přes čáru, co všechno Trish dokázala vybojovat. Jak se říká, všeho moc někdy škodí a kdyby autor tolik netlačil na pilu, tak to mohlo být plné hodnocení a obrovské překvapení. Takhle je to jen nadšení z nečekaného, nadprůměrného objevu. :)

23.03.2022 4 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Pouštěl jsem se do této knihy s tím, že jsem absolutně netušil, do čeho jdu. Začátek mě hodně příjemně navnadil. Kniha nabírá od začátku lehce napnutou atmosféru, která čerpá hlavně z toho, že už od první věty víte, že se něco strašného přihodí. Autorčin styl psaní je velice sympatický a stejně tak i krátké kapitoly, které pro tuto knihu zvolila, takže se četla opravdu lehce a vše klapalo jako na drátkách. Tedy až do té chvíle, než mi začalo docházet, o co půjde.
Očekával jsem téměř všechno, ale tohle bohužel ne. Kdybych to věděl, možná bych si přečtení rozmyslel, protože nejsem zrovna fanoušek podobných příběhů. Nechci tu moc spoilerovat, protože mi to nepřijde moc vhodné, a tak řeknu jen to, že jsem si naprosto jistý, že z knihy bude spousta lidí nadšena. Já bohužel mezi tyto šťastlivce nepatřím, ale dám vám jednu radu. Nezjišťujte si, o čem kniha přesně je a nechte se překvapit. O to víc se vám možná bude líbit.

07.03.2022 2 z 5

Za to mi zaplatíš Za to mi zaplatíš Teresa Driscoll

Doslova bych řekl, že jde o autorčinu typickou knihu. Autorka opět vytvořila zajímavý a napínavý příběh, který postupem času může čtenáři připadat zdlouhavý a repetetivní, ale přesto ho nutí pokračovat ve čtení, protože zkrátka musí přijít na to, co se to děje. Když se pak čtenář dostane k vytouženému konci a vyvrcholení, tak dostane závěr rozepsaný na cca deseti stránkách a to včetně odhalení, vyřešení a epilogu.
Autorce podle mě ty závěrečné gradace prostě nejdou, protože ani u jedné knihy mě závěr nepřesvědčil ani nešokoval. U této konkrétní knihy si po odhalení nejsem jistý, jestli úplně té zápletce věřím, ale což. Nebudu nad tím přemýšlet. Bylo to čtivé, bylo to napínavé a na odreagování je to super.

27.01.2022 3 z 5