danny_21
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/1984.png?v=1727453125)
Mé první setkání s Orwellem dopadlo pro mě s rozpaky. Zobrazování totalitního diktátu a absolutní potlačení individuality je až mrazivě pravdivé a přesné vzhledem k tomu, jak fungoval stranicko-soudružský komunismus v bývalém Východním bloku - za to před autorovým vizionářstvím klobouk dolů. Nicméně způsob cesty za poznáním byl taaaak zdlouhavý a krkolomný, že jsem několikrát vážně uvažoval, že to nedočtu - 50 %
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Srovnáno se zemí Srovnáno se zemí](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/880/srovnano-se-zemi-zMq-880.jpg?v=1424658218)
Tato destruktivní Bachmanovská studie mi moc nesedla a ve výsledku bych ji řadil k tomu neslabšímu, co alter ego Legendy zplodilo. Jednoduchý, nemystický leč natahovaný příběh v mých očích s vadou toho, že mi pohnutky a konání hlavního hrdiny přišly až příliš ujeté a nereálné, abych s ním alespoň trochu sympatizoval - 45 %
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2177/hannibal-lecter-mlceni-jehnatek.jpg?v=1731260266)
Dovolím si tvrdit, že filmové zpracování předčí knižní předlohu a je to u mě především hereckými výkony a charismatem obou hlavních protagonistů - Anthonyho a Jodie. I když kdo ví, jestli by to nebylo jinak, nebýt toho, že se ke mně dostala Harrisova novela daleko později po shlédnutí Demmeho legendárního kusu, kterému se prostě po všech stránkách povedlo vylepšit a do dokonalosti dovést autorovy stránky. Samozřejmě jde o velmi kvalitní thriller, který funguje hlavně do doby, než Hannibal prchne, poté už to tolik netáhlo, nicméně pasáže s dr. Lecterem jsou lahůdkou - 80 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tato Verneovka mě v dětství minula a nebýt toho, že jsem nedávno četl Simonnsova Terrora, možná bych dal tomu samolibému, sobeckému Hatterassovi vyšší hodnocení - 55 %
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Matareseův kruh Matareseův kruh](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15516/matareseuv-kruh-BTB-15516.jpg?v=1575799832)
Dá se říct, že v tomto případě se dá použít stejné hodnocení jako jsem hodnotil třetího Bournea. Překombinované, opakující se šablona, styl i směr příběhu, dokážu sice pochopit, že v 80. letech se na špionáž koukalo jinak, ale i přesto je to často až úsměvné jak hlavní hrdina všechno přečká, v jakékoliv destinaci má příhodné pomocné ruce, dělající výzvědnou práci za něj a v neposlední řadě nechybí až popisem jak z růžové knihovny milostné vzplanutí ústřední postavy k ženskému elementu, který poté samozřejmě slouží jako štít protivníkovi. Čekal jsem obecně od Ludluma víc, to že je mistrem pera hlavně popisů a prostředí tajných služeb nevyvažuje u mě výše zmíněné nedostatky - 50%
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dracula Dracula](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40974/dracula.jpg?v=1731410233)
Kdo by neznal nejznámnější dílo o po krvi lačnícím tvoru ? Do poloviny knihy je to výborné, po smrti Lucy nicméně trochu upadá kvalita při následném honu na hraběte a trochu zklame rychlé zakončení bez konfrontace - holt už je tenhle příběh vousatý, ale věřím, že ve své době nejedna panna strachy nespala. Coppolovo filmové zpracování lze jenom doporučit, Oldmanův Vlad neměl chybu - 80 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Forrest Gump Forrest Gump](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/7397/forrest-gump-7397.jpg?v=1273560480)
Příběh geniálního idiota je jedním z mála případů, kdy literární za filmovou verzí zaostává. Zemeckisův a Hanksův Forrest hraje na vážnější životní notu a proto jasně vítězí ve srovnání spíš s cynicko-humorně-nadsázkovou verzí Groomovou, které na kvalitě v mých očích ubírají hlavně části s orangutamem Sue. Jinak ale nemám dalších námitek a na další pokračování se budu těšit - 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Červená Zorka Červená Zorka](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161848/cervena-zorka-46g-161848.jpg?v=1423866582)
Další z nezapomenutelných vzpomínek na dětství / dospívání, snad ani lépe nepočítat, kolikrát jsem ji přečetl. Ta nádherná a různorodá dobrodružství nechtěných balkánských dětí, jejichž snem se stalo přiblížit se středověkým Uskokům - jak já jen chtěl běhat, skákat, prchat, loupit, kout pikle s nimi a sdílet jejich osudy - 85 %
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Abdán efendi Abdán efendi](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34015/abdan-efendi-yFp-34015.png?v=1558431200)
Velmi slabá směs povídek kvalitou připomínající autorovy kolportážní skvosty jako Tajemství starého rodu nebo Hulánu lásku. Navíc až na jedinou jsou z Orientu a plné křesťanského velikáštví, až to jeden má problém dokousat do konce - doporučuju se tomuhle zdaleka vyhnout, protože s klasickými Mayovkami má formou i obsahem pramálo společného - 35 %
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Mrtví se někdy vracejí Mrtví se někdy vracejí](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26758/mrtvi-se-nekdy-vraceji-j2D-26758.jpg?v=1600763243)
Osm povídek obsažených v obsáhlejší sbírce Noční Směna - 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Blaze Blaze](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/894/blaze-sLq-894.jpg?v=1566803424)
Jeden z nejlepších Kingových/Bachmanových kousků z toho plodného raného období. Přímočará, čtivá a sedícími flahbacky až do konce vyplněná knížečka, která i díky Kingovĕ předmluvĕ sice dává tušit směr a konec Blazerova koulení, přesto jsem málem ty 3 kapesníky potřeboval - 80 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44641/pet-nedel-v-balonu-oE6-44641.jpg?v=1568642149)
První Verneovka výrazně poznamenala mé dětství a společně s díly Karla Maye vyplňovala spoustu krásných dobrodružných chvilek. Pět neděl v balónu určuje budoucí autorovu tvorbu na poli dobrodružno-naučného románu, nicméně patří jen k lepšímu průměru i díky tomu, že jde o prvotinu a těch popisů cestovatelů předchůdců bylo na mě příliš - 70 %
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Tufova dobrodružství (6 povídek) Tufova dobrodružství (6 povídek)](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/9945/tufova-dobrodruzstvi-6-povidek-GJc-9945.jpeg?v=1586728550)
Zajímavý soubor dobrodružství jednoho bodrého kosmoplavce, který svým suchým, břitkým humorem, hraničícím misty s arogancí a společně s neporazitelnými argumenty a hláškami, několikrát pobavil mou maličkost. Na poli sci-fi ne úplně obvyklá záležitost svou formou a to se musí ocenit. U mě v lehkém nadprůměru, Tuf byl prostě Číman - 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Midwichské kukačky Midwichské kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29822/midwichske-kukacky-29822.jpg?v=1362139115)
Čtivá novelka, moje první setkání s Wydhamem dopadlo uspokojivě. Výborná první polovina příběhu je napínavá a udržuje v pozornosti, druhá je slabší plná filozofických úvah a pro čtenáře, který má něco načteného, závěrečná tušená pointa nemůže být překvapující. Ve své době ale byla určitě peckou, kdo ví jak další generace budou hodnotit třeba současné špičky sci-fi - 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šťastný poutník Šťastný poutník](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36293/stastny-poutnik-20q-36293.jpg?v=1571417802)
Puzo umí vyprávět, to je známá věc, a i přesto, že tento román z předválečného prostředí rodiny italských přistěhovalců v Americe, kde vládne železnou rukou nezlomná matrona, mě neoslovil, ale přesto jsem byl zvědavý jak dopadnou osudy jednotlivých členů rodiny a jestli se jim povede dosáhnout vysněného cíle - 60 %
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1135/holcicka-ktera-mela-rada-toma-gordo-nCz-1135.png?v=1634115310)
Útlounká knížečka stylem lehce mimo Stevův obvyklý styl, přesto povedené, rychle plynoucí s příběhem o tom, co všechno může potkat devítiletou holčičku ztracenou ve staré známé oblasti divočiny TR-90. Jeden i přehlédne i pochyby o způsobilosti takto malého dítěte konat všechny ty chladnokrevné skutky v jasném rozumu a nakonec mu z toho vychází hodnocení v lepším průměru - 70 %
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Stroj času Stroj času](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/8216/stroj-casu-X20-8216.jpg?v=1519066775)
Mé první setkání s legendárním autorem - útlá knížečka se čte sama, i po jednom a čtvrt století od napsání je až na pár dnes už neplatných a úsměvných myšlenek je to pořád zajímavé počteníčko, především námětem, o kterém nebudu zastírat, že jsem jeho velkým fanouškem. Jedno je ale jisté, jsem přesvědčen, že lidstvo se rozhodně 800 set tisíc let nemá šanci dožít :-) - těším se na další setkání s "Herbiem" - 70 %
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Dračí oči Dračí oči](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1134/draci-oci-MDO-1134.jpg?v=1470740931)
Pohádky mají většinou jednoduchý, předvídatelný příběh, což Dračí oči potvrzují - rozhodně nejsou něčím převratným v mistrově tvorbě, psáno nejspíš pro radost sobě a rodině s tím, že kvituju zase získání pár nových informací o tajemném R.F., tentokráte jako královskému našeptávači, intrikáři a démonickému kouzelníkovi - 65 %
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Predátor: Betonová džungle Predátor: Betonová džungle](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/8200/predator-betonova-dzungle-tLB-8200.jpg?v=1659802930)
Predátor je srdcovka, takže nebudu zdržovat pěním chvály na L(ovce)-Z(abijáka). Archerův styl mě sakra bavil, horší to už bylo s příběhem, škoda, že brácha prvního přemožitele maskovaného démona je až skoro supermanem a trochu s copatýma klukama vytírá podlahy, stejně jako zbytečného a nic neřešícího odskoku do rozpálené džungle. Nicméně tohle beru a loučím se s filmovou hláškou tváří v tvář odmaskovanému krasavci : "You´re one ugly mother fucker" :-) 75 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/2/pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu-7Bu-2.jpg?v=1422437245)
Myslím si, že by Tolkienův originál nebyl tak opěvovaný nebýt Jacksonova zpracování, který tím vytvořil jak ze sebe ale i z JRR legendu. Knižní zpracování prvního dílu mě nijak zvlášť nenadchlo i přes to, že před autorem smekám za krásný svět Středozemí, ale hlavně první třetina je zdlouhavá a nezáživná, doufám, že se v dalších dvou pokračováních kvalita posune směrem k větší přímočarosti - 65 %