dearkiki
![Děla u Cassina Děla u Cassina](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168381/dela-u-cassina-VHY-168381.jpg?v=1575528896)
Krvavé, drsné, snad ještě víc než obvykle... I když v tomto případě, ne všechny ztráty byly na škodu, že? Je pravda, že tenhle příběh mi zůstal ještě dlouho po přečtení v myšlenkách. Samozřejmně ,jako ostatní Kesslerovy knihy, můžu tuto jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osudy a běsy Osudy a běsy](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302532/osudy-a-besy-Gme-302532.png?v=1652648194)
Přečetla jsem ze zvědavosti, ale už se k tomu vracet nebudu. Není to můj oblíbený žánr a vlastně bych řekla, že to bylo dost ve své podstatě dost depresivní. Líbil se mi ale tento styl, kdy obě dvě vyprávění hlavních protagonistů se vzájemně propojila a vyplnila chybějící místečka příběhu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mischling Mischling](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306021/mischling-26V-306021.jpg?v=1550074943)
Zvláštně pojaté, ale po pravdě - četlo se mi to lépe, než autentická zpověď Děti, které přežily Mengeleho. Působivé a silné. Je neuvěřitelné, čemu všemu se říkalo vědecký experiment. Tolik zbytečného utrpení a zmařených životů...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tábor ve stínu Osvětimi Tábor ve stínu Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343294/tabor-ve-stinu-osvetimi-6qI-343294.jpg?v=1494344327)
Jako bych těmi místy procházela spolu s autorem. Skvělý průvodce po místech, známých z Schindlerova seznamu. Trochu jsem se bála, že to bude moc popisné, ale ani trochu jsem se při čtení nenudila. Doporučuji každému zájemci o historii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ocelová klepeta Ocelová klepeta](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13283/ocelova-klepeta-bv6-13283.jpg?v=1575532291)
Řekla bych, že některé popisy jsou tu ještě drsnější než je u Kesslera obvyklé, ale stejně jsem tu knížku přečetla na jeden zátah během odpoledne. Nedalo se od toho odtrhnout. Skvělá oddychovka, jako vždy. Těším se na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Anthropoid Anthropoid](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315851/anthropoid-R8n-315851.png?v=1640885661)
Naprosto vyčerpávající, úžasná kniha se spoustou fotografií. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavého o osudu všech zúčastněných a velmi mne to dojalo. Člověk si může jen představit, jak by se sám zachoval a jestli by byl ochoten obětovat tolik, co zaplatili oběti heydrichiády. Knihu rozhodně doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Můj dědeček by mě popravil Můj dědeček by mě popravil](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333682/muj-dedecek-by-me-popravil-Ica-333682.jpg?v=1487331759)
Nečekala jsem, že mne tahle knížka tak dojme. Málo kdy se mi to stává, ale na konci téhle knížky jsem brečela jak želva... Jennifer opravdu neměla život jednoduchý už od začátku a to, co zjistila o své rodině musel být docela šok. Dokázala se s tím ale nakonec vyrovnat a žít dál. Hůř na tom byla její matka - Göthova dcera. Kapitola o ní mi často připadala jak ze zlého snu. Při čtení jsem se několikrát přistihla, že vážně uvažuji o tom, jestli snad nebyla tahle rodina opravdu nějak prokletá...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![A kde byl Bůh...? A kde byl Bůh...?](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206079/a-kde-byl-buh-206079.jpg?v=1399990934)
Nevyhovuje mi tenhle styl, kdy se do jedné knížky nacpe ve zkratce tolik osudů, když by každý z nich určitě vydal na vlastní knihu. Až na několik málo příběhů mne to vlastně moc nezaujalo. V porovnání s tím, co jsem už o holocaustu přečetla je tohle slabší průměr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Schindlerův seznam Schindlerův seznam](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32518/schindleruv-seznam-KEU-32518.jpg?v=1546786890)
Oproti filmovému zpracování, které je pro mně absolutní srdcovka, obsahuje kniha více zajímavých podrobností, ale také několik docela nudných pasáží, které jsem musela přelouskat, abych se dostala zpět do děje. Nechci hodnotit, kolik z příběhu je pravda a kolik legenda - k osobě Schindlera mám prostě svoje výhrady - nicméně pro pochopení atmosféry tehdejší těžké doby, která opravdu měnila charaktery zúčastněných - někdy k lepšímu, jindy k horšímu, je kniha skvělá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278300/zrozeni-prezit-s7T-278300.jpg?v=1460413758)
Úspěšně dočteno, i když jsem musela občas přeskakovat. Příběh tří žen a jejich dětí, které se narodili za úplně nemožných podmínek a jejichž přežití bylo možné patrně nějakým zázrakem je naprosto obdivuhodný. Velmi působivé bylo jejich putování nejrůznějšími koncentračními tábory, kdy z jednoho pekla pouze vstoupily do dalšího - kde utrpení jen nabylo jiných rozměrů. Přesto měly vlastně štěstí, že nezůstaly v Osvětimi.
Co mi na knize vadilo, byly zbytečné stránky, popsané historickými událostmi v Polsku, Čechách či na Slovensku, které sice předznamenaly osudy těchto žen, ale ve vyprávění jejich příběhů byly trochu navíc. Spíš pro vysvětlení těm, kteří o dějinách těchto zemí nic neví. Narazila jsem tam ale také bohužel na několik historických nepřesností (např. že došlo k osvobození táborů, které už byly koncem války dávno zrušeny), což mne trochu zklamalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179646/nebezpecne-znamosti-H0r-179646.png?v=1612782825)
Až do přečtení této knihy jsem milovala filmové zpracování tohoto slavného příběhu, ale kniha každý film dalece překonává. Byla jsem doslova nadšená nádherným slohem, stejně jako promyšlenými intrikami hlavních aktérů. Konec byl pravda krutý a to k viníkům i nevinným, ale neměnila bych na tom ani čárku. Dokonalé dílo. Nic úžasnějšího jsem dlouho nečetla a určitě se k textu někdy opět vrátím. Doporučuji!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt v Praze: atentát na Reinharda Heydricha Smrt v Praze: atentát na Reinharda Heydricha](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247754/smrt-v-praze-atentat-na-reinharda-h-sE0-247754.jpg?v=1565291454)
Knihu ráda doporučuji každému zájemci o podrobnosti o atentátu, nebo třeba o práci odboje. Nepřekonatelnou je pro mne sice kniha od Ivanova, kterou jsem četla loni a na kterou se i tento autor často odvolává, ale text je zde rozšířen např. o psychologický profil Heydricha, jeho působení v Praze, nebo třeba vyvracení mýtů, které se v průběhu doby o atentátu rozšířily.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zajatcem v Rusku - 1943–1949 Zajatcem v Rusku - 1943–1949](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283013/zajatcem-v-rusku-KCU-283013.jpg?v=1454687754)
Jsem zvyklá na "lágrovou" literaturu všeho druhu, ale tohle bylo fakt silné. Když jsem četla, čím Hahn procházel těsně po svém zajetí, připadalo mi až divné, že to přežil. Ale člověk asi vážně vydrží hodně. Pak se to trochu uklidnilo, jen aby se zapojili psychologické zbraně a politický nátlak. Přiznávám, že jen číst o tomhle agitačním komunistickém boji proti fašistům mně trochu otravovalo, natož když jim to tam cpali do hlavy od rána do večera. Ale to nebylo konec konců jen specifikum zajateckých táborů, že?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77761/obycejni-muzi-101-zalozni-policejni-xmL-77761.jpg?v=1615107016)
Kniha umožňuje nahlédnout do každodenního života těch, kteří stáli při konečném řešení židovské otázky nejblíže svým obětem, těch kteří je vedli na smrt a často byli i bezprostředně odpovědni za ukončení jejich životů. Jejich odporný úkol postupně měnil znechucení a odpor mnohých vykonavatelů až k lhostejnosti a chladné rutině zabíjení. Jen někteří se dokázali držet stranou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lví srdce: Kniha první Lví srdce: Kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175268/lvi-srdce-175268.jpg?v=1379016449)
Po půlroční pauze jsem se vrátila k této autorce. Na Lví srdce jsem se moc těšila a spisovatelka opět nezklamala. Všechny postavy jsou skvěle vykresleny a příběh má spád. I když se první díl věnuje převážně přípravám a cestě do Svaté země, nechybí dramatické situace a napětí. Dávám plný počet hvězdiček a jdu na druhý díl.
Mimochodem, jsem moc ráda, že (alespoň prozatím) Morgan nezabírá v příběhu tolik stránek jako v předchozích knihách jeho smyšlený otec Ranulf.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Belzec, Sobibor, Treblinka Belzec, Sobibor, Treblinka](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11582/belzec-sobibor-treblinka-sQl-11582.jpg?v=1480937003)
Je dobře, že se našla kniha, která se věnuje táborům akce Reinhard. Byly svým způsobem unikátní a literatury o nich na trhu také moc není, už jen proto, že přežilo tak málo pamětníků. Na můj vkus je v knize sice zpočátku až příliš statistických údajů, které jen těžko udrží pozornost čtenářů, ale toto je v druhé polovině skvěle vyváženo svědectvími z života v táborech, vyčerpávajícím popisem příprav a provedení povstání. Oceňuji i informace o děsivém ukončení celé akce, tzv. "dožínkách", o čemž se jinde moc nepíše.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kathy Kathy](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233146/kathy-233146.jpg?v=1418938419)
Úžasná knížečka na jedno odpoledne. Silný příběh, inspirovaný skutečností. Pro mne velmi blízký, jak tématem, tak oblastí, kde se odehrává. Ráda bych se dozvěděla víc podrobností, ale chápu, že se nejedná přímo o literaturu faktu, ale příběh jedné konkrétní ženy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní jezera Paní jezera](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122254/zaklinac-zaklinac-vii-pani-jezera-CWh-122254.jpg?v=1419454939)
Tak jsem úspěšně dokončila celou sérii. Tenhle poslední díl byl tak dlouhý, že vůbec nevím, jak ho hodnotit. Ale jako vždy, jsem si četbu užila.
Obzvlášť na mne zapůsobila kapitola o bitvě u Brenny. Úžasně napsáno. Ještě nikdy jsem se necítila tak vtažená do děje.
Celou sérii všem můžu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krev elfů Krev elfů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433/krev-elfu-dlH-433.jpg?v=1586279009)
Další úžasná kniha o Zaklínači. Ciri je hlavní postavou této části a Geralt se trochu drží zpátky, ale stejně jako dvě povídkové knihy předtím, mne tato nadchla. Těším se, až se začtu do dalšího dílu. Jen té politiky tam bylo možná zbytečně mnoho. Aby se čtenář vyznal v té záplavě jmen všech zemí, panovníků, čarodějů, špehů, atd., vychrlených v posledních kapitolách, musel by si asi dělat během čtení poznámnky. Na konci jsem se v tom prostě ztratila, ale myslím, že tyhle detaily nejsou až tak důležité. Hlavní dějová linka je totiž celkem jasná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Meč osudu Meč osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30397/mec-osudu-s73-30397.jpg?v=1586279209)
Knihy o Zaklínači jsem si zamilovala od prvního okamžiku. Druhý díl sice není tak skvělý jako první, ale jsou tam opět nádherné povídky. Meč osudu, Hranice možností a Trochu se obětovat jsou mé nejmilejší. Teď jsem se pustila do celé ságy a jsem ráda, že jsem si přečetla i obě knihy povídek. Osvětluje to mnohé události v další knize.