Dela111 Dela111 komentáře u knih

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Vidím, že je to tady samá chvála a nadšení, takže můj neradostný komentář bude jeden z mála, ale aspoň to tu trochu zpestří ;-).
Romantické knihy Colleen Hoover nečtu, ale byla jsem zvědavá na její pokus o thriller a protože má vysoké hodnocení, tak jsem to riskla. Po přečtení můžu s jistotou říct, že toto byla má první a zároveň poslední kniha této autorky. Na tohle fakt nejsem cílovka. Podepsala bych komentář Arwen777, ale budu mnohem přísnější ;-).

Je to jednoduchý předvídatelný příběh plný zamilovanosti a sexu. Hlavní postavy tvoří klasický trojúhelník - dvě ženy, jeden muž a všichni jsou po celou dobu v jednom domě. Rozuzlení z toho udělá nereálný příběh (ale tady to nemá čemu ublížit) a zároveň je předvídatelné. Byly totiž jen dvě možnosti, jak čtenáře "překvapit". Použité vulgární výrazy byly zbytečné. K vytvoření thrillerové atmosféry (kterou si autorka asi plete s erotikou) nepomůžou a sem se vůbec nehodily. Mně takové výrazy nevadí, ale musí být umístěné tam, kde sednou.
Abych jen nehanila, skončím pochvalou - autorka dokázala i tak dějově chudý příběh napsat čtivě.

30.10.2020 2 z 5

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Zneužívání velmi mladých studentek jejich učitelem je složitý a silný námět a kniha Má temná Vanessa přináší jeho naprosto dokonalé zpracování. Toto je tak výborně napsané, tak autentické, že chápu, proč autorka v předmluvě vehementně ujišťuje, že vše je fikce a sama nic takového nezažila.
Hlavní postava Vanessa vypráví jak jí vztah s učitelem v patnácti letech během jednoho školního roku ovlivnil celý další život. Popisuje všechny své pocity, své vnitřní zmatky a nejistoty, vysvětluje jak k čemu došlo, všechny důvody svého chování. Zároveň donekonečna omlouvá svého učitele a opakuje, že nešlo o zneužívání. Děj se odehrává v několika časových rovinách, takže čtenář vidí, co se s Vanessou děje v jednotlivých obdobích, jak se mění její uvažování, jaký vliv na ni událost má.
Věřím, že autorka musela velmi pečlivě nastudovat podobné případy. Vhled do mysli ženy s takovým zážitkem je věrohodně napsaný. Průběh posttraumatické stresové poruchy po takové zkušenosti je popsaný jako od odborníka.
Silný námět, po psychologické stránce brilantně zpracovaný do reálného příběhu. Díky neuvěřitelné poutavosti se kniha nedá odložit a pokud máte čas, je to čtení na jeden zátah.
Tady je jasné hodnocení a velké doporučení těm, které námět zajímá.

28.09.2020 5 z 5

Vraky Vraky Michael Robotham

Knihu Vraky jsem četla jen proto, že jde o díl z oblíbené série od vynikajícího autora, jinak bych si ji vzhledem k ději nevybrala. Tento díl je jiný než předchozí. Námětem je tady terorismus a jeho financování, praní špinavých peněz, daňové úniky apod. Bohužel oblíbený hrdina psycholog Joseph, po kterém je série pojmenovaná, se objeví až za polovinou a jen se tu mihne. Hlavní postavou je tentokrát jeho kamarád, bývalý policista Ruiz.
Michael Robotham je bezesporu mistr thrillerů a i tento nepostrádá živý děj, zvraty a napětí. Z toho důvodu hodnotím vysoko, přestože tato zápletka není zrovna můj šálek oblíbeného nápoje a Joe mi hodně chyběl. Série je založená na jeho práci psychologa a já jsem tady právě toto postrádala.

06.08.2020

Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Miloslav Šimek

V poslední době jsou zprávy v televizi k pláči ještě víc než obvykle a tak jsem sáhla po téhle knize. U ní jsem plakala taky, ale smíchem ;-).
Povídky srší vtipem a žertíky, jsou plné groteskních karikatur ze života. Miluji tento originální humor pánů Šimka a Grossmanna a někam tam nahoru jim za něj moc děkuji :-).

05.04.2020 5 z 5

Pravda o případu Harryho Queberta Pravda o případu Harryho Queberta Joël Dicker

Tato kniha je román, detektivka a humor v jednom, ale především je brilantně napsaná.
Dva hlavní hrdinové jsou spisovatelé a každý z nich už napsal svůj velký román - takový, jaký touží napsat každý spisovatel. Já bych řekla, že autorovi se touto knihou povedlo něco podobného, v žánru detektivek určitě :-).
Příběh je výborně vystavěný, má spoustu dějových i časových linek, ale není problém se v něm orientovat. Mimo zločinu a nenávisti tu nechybí ani přátelství a velká láska. Nechybí ani humor, nejvíc pobaví scénky s nakladatelem a s maminkou Marcuse.
Rozuzlení není jednoduché, v závěru stále přichází nová překvapení, příběh se mění o nové skutečnosti. Přesně toto mám moc ráda.
Většinou knihy hodnotím podle toho jak mě baví. Pokud mě baví hodně, přehlížím drobné nedostatky, tady například kritizovanou spolupráci policisty a spisovatele. Pro děj to bylo nutné. Já jsem knihou nadšená, přímo jsem ji hltala ;-). Za mě si rozhodně zaslouží 5 hvězdiček a velké doporučení.

26.02.2020 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Počátek, stejně jako všechny knihy Dana Browna, neobsahuje žádný jednoduchý tuctový příběh. Zápletka je vybudovaná na dvou otázkách, na něž lidstvo hledá odpověď. Opět se tu odehrává filozofický spor mezi vědou a náboženstvím, ale tentokrát není tak vyhrocený, naopak se snaží obě strany smiřovat.
Příběh je dobře vystavěný a promyšlený. Jedinečným způsobem spojuje vědecké informace s fikcí. Odehrává se v historicky atraktivních místech, a proto by knize, stejně jako některým předchozím tohoto autora, moc slušelo speciální obrazové vydání.
Dan Brown si dříve nastavil laťku velmi vysoko a nejen že ji novými knihami nepřeskočil, ale spíše ji snižuje. Přesto knize nechybí správná atmosféra, napětí a poutavost. Ve srovnání s podobnými příběhy jiných autorů stále hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček.

13.02.2020 5 z 5

Inspektor Prevít Inspektor Prevít František Niedl

Výborná kombinace detektivky a humoru založeného na originální hlavní postavě. Detektiv Prévit je chytrý policista, který se nesnaží vyniknout, ale přesto má nejvyšší procento vyřešených případů. Bohužel zároveň je společensky nepoužitelný, u kolegů neoblíbený, nemá rád zbraně a neumí z nich střílet. Má přímo talent se vždy nechtěně přimotat do epicentra největšího průšvihu...
Je to psáno velmi lehce, svižně. Každá kniha, která mě pobaví, dokonce se zasměji nahlas, si zaslouží 5* a doporučení.

03.02.2020 5 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Posel je jedna z těch knih, u které mě jako první charakteristika napadá slovo - úchvatná, tak moc mi sedla a její četbu jsem si užila.
Hlavní hrdina Ed sice sám sebe hodnotí jako nezajímavého člověka se spoustou nedostatků, ale já v něm viděla vnitřně nádhernou postavu. Od začátku do konce knihy projde velkým vývojem, prostřednictvím poselství vstoupí do života spoustě lidí.
Kniha se lehce čte, je psaná ich-formou a protože vypravěčem je velmi mladý člověk, jsou tu zábavné trefné popisy a přirovnání. Ed místy jakoby komunikuje se čtenářem když pokládá řečnické otázky a to četbu mile oživuje.
Posel je zdánlivě obyčejný, jednoduchý příběh, ale nese v sobě hloubku a námět k zamyšlení - pomáhat se dá různě a někdy přitom stačí tak málo...
Krásná kniha, velké doporučení.

24.12.2019 5 z 5

Vykrvácet Vykrvácet Michael Robotham

Tady už jméno autora zajišťuje velmi kvalitní thriller. Příběh je ze série se sympaťákem Josephem, psychologem, inteligentním chlapem, životem už trochu otřískaným :-) a v posledních letech i nemocným. Na tomto případu je víc zaangažovaný, protože podezřelou je kamarádka jeho dcery. Jak už to autor umí, příběh se velmi rychle rozrůstá, dějových linek přibývá a brzy nezůstane jen u jednoho zločinu.
Thriller má živý a bohatý děj, výborně propracovanou zápletku i rozuzlení. Díky spoustě přímé řeči je literární styl mega poutavý a kniha se velmi dobře čte. Vzhledem k povolání hlavní postavy je v příběhu důležitá psychologie, postavy jsou brilantně propracované, jejich chování, činy i motivy. Toto mám ráda, pro mě je to prostě dokonalé.
Tady mě mrzí jen to, že je to jedna ze sérií, která není vydávaná postupně od prvního dílu. Jinak samozřejmě doporučení :-)

25.08.2019 5 z 5

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Knihu jsem dlouho odkládala, protože jsem věděla, že nepůjde o žádné pohodové počteníčko... A kdybych ji nechtěla přečíst dřív než uvidím nový film, ještě bych ji odkládala ;-).
Za svého života to autor za tuto knihu už schytal vrchovatě. Nejde sice o autobiografii, ale všechny tyhle hrůzy už se někdy někde staly, tohle není fikce. Autor tu pouze popsal čeho všeho je člověk schopen... Tak strašně to působí proto, že je toho na jednu knihu prostě moc. Průměrně tak dvě až tři nervydrásající scény na stránku je fakt dost ;-).
Je to přehlídka nekonečné bolesti a utrpení, které zažívá osamělý malý chlapec putující po zaostalém venkově. Setkává se s pověrčivostí, zlobou, násilím a dokonce se sexuálními úchylkami. Tohle dítě je také oběť války, i když trochu jinak.
Zajímavý je tu pohled do myšlení dítěte - jak to zkouší s dobrem i se zlem. Prvně hledá pomoc v náboženství, odříká spoustu modliteb, aby svatí zlepšili jeho život. Když to nepomůže, přemýšlí o mocnostech zla. Později ho fascinují vojáci.
Na vloženém krátkém příběhu o nabarveném ptáčeti autor přesně vyjádřil podstatu rasismu.
Strohý, odosobněný styl, kterým je kniha psaná, všechny hrůzy podtrhuje. Chápu, že někdo toto číst nedokáže a knihu odloží.

19.08.2019 4 z 5

Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Působivé vyprávění o osudu malého chlapce na pozadí druhé světové války. Přestože jde o silný a emočně náročný příběh, autor jej vypráví jednoduchým způsobem.
Hlavním námětem je dopad hrůzností války na jednotlivce, tady na dítě. Malý Pierrot přijde o rodiče a ocitne se v horském sídle Adolfa Hitlera. Příběh je o tom, jaký vliv na něj má atmosféra moci, síly a strachu. Děj je důmyslně vystavěný, s narůstající úzkostí graduje do absolutního konce, kde nezůstane žádná otevřená linka.
Zpracováním je to příběh pro mládež, ale nezklame ani dospělé. Tohle John Boyne umí, za mě nejvyšší hodnocení.

30.08.2024 5 z 5

Rozervané království Rozervané království František Niedl

Rozervané království je jeden z dílů, kde dostává větší prostor i Jan Lucemburský. Hlavním námětem jsou jeho neshody s částí české šlechty, jejíž postavení mělo, na rozdíl od poměrů například ve Francii, kde byl král neomezovaným pánem, mnohem silnější podobu. Šlechta u nás byla tehdy zpupná, hrabivá a měla představu, že král bude spíše jejich loutkou. Naštěstí pro krále nebyla úplně jednotná.
Samozřejmě se setkáváme s oblíbenými hrdiny - Wolframem a Benešem a sledujeme, jak se vyvíjí jejich osudy. Nechybí pár bitev, drobných potyček a ukázka, jak se dobývaly hrady. Najde se tu i nějaká ta milostná linka, naštěstí ne přehnaná.
Souhlasím s komentářem uživatele čef přede mnou, že je tu o trochu více rozprav a děj tak ztrácí na svižnosti.
Celkově jde o výbornou sérii a čtenářům historických příběhů doporučuji.

12.06.2024 4 z 5

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

Thriller Hrob má mimořádně propracovanou zápletku a nechybí překvapivé momenty. Tipovat rozuzlení tady dost dobře nejde, protože tohle je celé od začátku hodně zamotané a nedá se předvídat, kam bude autorka děj posouvat a hlavně jaký motiv bude za tím vším stát.
Dějově toto rozhodně není tuctový thriller, jeho slabinou je však pomalé tempo. Já bych přivítala rychlejší spád. Ty správné obrátky má až asi poslední čtvrtina příběhu.
Vyvíjí se i soukromí hlavních postav - Týra a Idunn, ale i to se děje celkem pomalu. Nedořešené události z Týrova dětství zůstávají stále tajemstvím.
Už během četby mně chování některých aktérů přišlo úsměvné a po závěrečném rozuzlení a odhalení motivů jednání všech postav musím říct, že v tomto thrilleru jsou bohatě zastoupeny i prvky tragikomedie. Zároveň mám pocit, že to bylo zbytečně složité až překombinované.
Nad hodnocením dost váhám, ale na 4* to nevidím, za mě tak 3,5* a tentokrát zaokrouhlím dolů.

28.04.2024 3 z 5

Noční koupání Noční koupání Megan Goldin

Noční koupání je vynikající psychothriller. Mimo vygradované finále není děj nějak extra napínavý, výstižnější je tady slovo strhující.
Hlavní postava příběhu je autorka true crime podcastu Rachel. Pro novou sérii si vybrala případ znásilnění a provede nás všemi úskalími, které má dokazování tohoto činu. Je velký rozdíl mezi naším vnímáním vraždy a znásilnění. U vraždy se shodneme, že je jasně a jednoznačně špatná, u znásilnění vidí někteří odstíny šedi, těžko se dokazuje, většinou je to tvrzení proti tvrzení. Výborně je popsáno čím vším musí oběť projít, aby mohla spravedlnost zvítězit. Zpracování psychologické stránky je tady vynikající.
Mimo současný případ Rachel sleduje i jeden pětadvacet let starý z téhož městečka.
Za mě doporučení, toto je výborný psychothriller, napsaný neobyčejně poutavě. Mimochodem v současnosti u nás docela aktuální námět, doporučila bych i některým soudcům, aby pochopili, jak se cítí oběť znásilnění...
Pokud vyjdou další díly této série, určitě si je nenechám ujít.

19.01.2024 5 z 5

Přeživší Přeživší Jane Harper

Přeživší bych označila spíše za detektivku než thriller. Tady nečekejte napínavý děj s ohromujícími zvraty a už vůbec ne potoky krve. Přitažlivost příběhu spočívá v kouzelném prostředí přímořského tasmánského městečka a v dokonale vykreslených postavách tamní komunity.
Na pobřeží dojde k záhadnému úmrtí mladé ženy, které připomene dramatické události staré asi dvanáct roků. S novým vyšetřováním se vrací i spousta tajemství a nezodpovězených otázek z minulosti. Před čtenářem se postupně odvíjí příběh, který autorka skládá jako mozaiku, po jejímž složení přijde logické věrohodné rozuzlení.
Pro někoho tu může být více postav, ale já jsem neměla žádný problém se v nich zorientovat nebo rozlišit události ze současnosti a z minulosti.
Ani tentokrát se čtenáři nedočkají stejné pecky jako byla prvotina autorky Sucho. Pokud však hledáte kvalitní detektivku z přitažlivého prostředí, kde je obzvlášť ta horší stránka lidské povahy skvěle vykreslena, jste tu správně.

23.11.2023 4 z 5

Zářivá noc hvězd a ledu Zářivá noc hvězd a ledu Rebecca Connolly

Námět knihy je vynikající, tato katastrofa zůstane navždy svými rozměry děsivá, ale také fascinující. Potěšilo mě, že autorka v knize zvolila jiný úhel pohledu než je obvyklé. Romány o této tragédii bývají z pohledu posádky a cestujících na Titaniku, tady je však pohled z obou stran a dokonce více prostoru dostává Carpathia a její kapitán, což je skvělé. Vždyť kdo je dnes schopen na první dobrou říct název lodi, která jako první přispěchala na pomoc, ačkoli vůbec nebyla tou nejbližší lodí. Také na jméno kapitána Titaniku si vzpomene hodně lidí, kdo však zná jméno kapitána Carpathie?

Námět a osnova příběhu jsou skvělé, zpracování je však slabší. Napsat hodnotný katastrofický román inspirovaný skutečnou událostí vyžaduje notnou dávku spisovatelského talentu. Tady se bohužel autorka nevyhnula patosu, klišé a jsou tu i pasáže hodné lehkého románku pro ženy.
Děj, který má psychicky drtit - potápějící se Titanik, s ním jde ke dnu i většina pasažérů, stovky lidí mrznou na člunech nebo umírají v ledové vodě - sice čtenáře zmrazí, ale je to spíše zásluhou jeho představivosti než výborného dramatického zpracování. Totéž platí o popisu psychického i fyzického strádání přeživších.

Oceňuji zápal autorky pro věc i to, že jako jedna z mála napsala román, kde se připomínají zachránci a nehledá se jen viník ztroskotání. Na zpracování největší námořní tragédie v dějinách však mám vyšší nároky.
Toto je historický román částečně zpracovaný jako román pro ženy.

04.11.2023 3 z 5

Řekni, že jsi Tachovská Řekni, že jsi Tachovská Kateřina Tachovská-Vestman

Toto není historický román, ale biografie dvou ve své době význačných brněnských rodin napsaná velmi příjemným a poutavým stylem.
Úplný začátek, kde je vylíčeno historické pozadí té doby a vše jí předcházející, připomíná spíše hutnou literaturu faktu, ale je to nutné pro pochopení všech souvislostí a osudů obou rodin.
Jsou zde zachycené životní osudy členů rodin zhruba od konce první světové války do současnosti. O něco více než rodině Uxů se autorka později věnuje členům rodiny Tachovských. Z jejího vyprávění je cítit, jak moc měla ráda svoji babičku Vlastu Tachovskou, které říkala "bábu". Tato pragmatická žena bez naivních iluzí s velkým srdcem byla i pro mne nejsympatičtější postavou. Stála nohama velmi pevně na zemi, pro svoji rodinu byla takovým tím pevným pilířem a zároveň dokázala občas s klasickým suchým humorem pronést trefnou hlášku.
Ona je vůbec tato kniha místy napsána hodně vtipně, takže jsem se u ní několikrát i pořádně rozesmála. Dobře je vylíčené společenské a politické pozadí příslušné doby, je připomenuto mnoho z historie naší země.
Celé je to velmi lehce a poutavě napsané. Doporučím všem, ale nejvíce se bude líbit těm, kteří mají hezký vztah k Brnu. Já jsem to celé četla s nadšením a jsem ráda, že jsem se o známých místech opět dozvěděla něco nového.
Děkuji :-)

01.10.2023 5 z 5

Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Josef Bernard Prokop

Nahlédnutí do končin natolik vzdálených, jakým je 7. století, se podobá výhledu do krajiny ztrácející se v husté mlze. A nebýt všestranně vzdělaného a dobře informovaného kronikáře Fredegara Scholastika, rodáka z Burgundska, který ve své kronice vzdal nadšený hold jistému franckému kupci jménem Sámo, nevěděli bychom vůbec nic. Různí se dokonce názory historiků na přesnou polohu Sámovy říše.
Z těchto důvodů může být psaní historického románu o tom, kterak se Sámo postavil do čela slovanských kmenů jednoduché i těžké zároveň. Víme málo, takže autor může popustit uzdu své fantazie, ale zároveň to nesmí přepísknout a udělat z toho něco hodně nevěrohodného, neřkuli přímo bramboračku.
Na rozdílném hodnocení knihy je vidět, že někomu se autor trefil do představ a jeho výklad mu sedne, pro někoho je to slabé nebo má další výhrady. Já v hodnocení zůstanu u průměru. Zpracování na mne mnohdy působilo tak nějak pohádkově, je to hodně odlehčené. Život v raném středověku byl nepochybně v mnoha oblastech mnohem tvrdší, v některých zase více primitivní, než jak je zde líčeno. Chyběla mi tu syrovější atmosféra, drsnější život. Zároveň mě bohužel příběh nedokázal strhnout tak, jak jsem u historických knih zvyklá.
Ovšem celkově velmi oceňuji snahu autora tuto dobu přiblížit, historických románů o Sámově říši rozhodně nejsou hromady ;-), takže přečtení nelituji.
(Audiokniha)

15.08.2023 3 z 5

Toxická láska Toxická láska Saskia Noort

Tady jsem čekala něco jiného. Anotace, která mimochodem prozrazuje celkem dost z děje, slibuje napínavý thriller, ale toto má k němu hodně daleko. Tuto knihu bych nezařadila mezi krimi, je to spíše psychologický román s temným tajemstvím. Tohle rodinné drama popisuje jaký zničující dopad má rozvod na děti a jakou bolest a osamění pociťuje ten, kdo je opuštěný.
Námět je dobrý, je to však na hraně dvou žánrů, přičemž lepší je ta psychologická stránka. Slibovaného napětí a překvapivých momentů je tu poskrovnu. Shodou okolností (a také k mému znechucení) je to druhá kniha hned po sobě, kde je chování opuštěné ženy až chorobné.
Hodnocení 3,5*

16.06.2023 3 z 5

Skořápka Skořápka Ian McEwan

Audiokniha
Docela chytlavá záležitost a přitom je to taková blbost... ;-)
Autor použil neobvyklý formát - hlavní hrdina knihy jako ještě nenarozené dítko poslouchá svoji matku a jejího milence, jak plánují vraždu jeho otce. Díky poslechu rádia je tohle mládě docela v obraze a komentuje všechno možné. Je to napsané s lehkostí, je to nápadité, místy vtipné, téměř hravé.
Pokud bych měla hodnotit audioknihu, musela bych dát 5*. Je skvěle udělaná a projev Ivana Trojana z ní navíc dělá vynikající zážitek. Samotnou knihu však hodnotím jako jednohubku, která nemá žádný přesah, není to veledílo, ale jako pobavení na pár hodin je to celkem dobré.

13.05.2023 3 z 5