Disease komentáře u knih
Trochu se projevil časový odstup a musel jsem se do děje postupně dostávat. Nicméně jako rozvinutí celkového nápadu velmi dobré. Kdybych to četl v kuse, asi bych dal i plný počet.
Chápu, že se René Goscinny tímhlě komixem zviditelnil, ale do Asterixe to má ještě hodně daleko. Vzhledem ke "stopáži" jednotlivých epizod je tu totiž znát, jak je to stále na jedno brdo.
McBain očividně není dobrý povídkář. Nečekal jsem žádného dalšího O. Henryho nebo Dahla, ale většina kousků tak nějak prošuměla...
Nototo... Informační hodnota nulová. Dozvíte se jen, jaké písničky jsou na jaké desce, což není žádné tajemství, plus pár z kontextu vytržených citátů z rozhovorů. A když se rozhodnete, že to budete číst alespoň jako dokument doby, otráví vás příšerný překlad a totálně odfláknutá redakční práce. Vzhledem k tomu, že u této edice to není žádná výjimka, zatímco u jiných knih z Volvoxu se to nestává, začínám mít pocit, že pan nakladatel si říká, že fanoušci rockové muziky jsou banda pologramotných idiotů a stejně to nejspíš číst ani nebudou...
Tradiční soudní drama s nepřekvapivým a hlavně poněkud násilně naroubovaným koncem. Páter Knox věděl, proč do svého desatera dává i tento zákaz.
Až z anotace jsem zjistil, že to není detektivka, ale stejně jsem přečetl. Parádní studie charakterů obyvatel Sudet, kde je náplava skoro každý. Ke konci sice maličko zavánělo červenou knihovnou, ale celkový dojem dobrý. Už se těším, až se ke mně dostane nějaká její detektivka.
Přímočarý příběh, kde se nedá fandit absolutně nikomu, ale taková je doba...
Lepší než první díl, hlavně vzhledem k velmi detailnímu popisu jedné devadesátkové aféry.
První půlka byla dost pomalá a suchopárná. Pokud by to bylo první od Goffy, co bych četl, asi by mě to moc nenalákalo...
Výborně popsaná korupční aféra, nicméně v rámci Goffy to není to nejlepší.
Líbilo se mi to víc než Slan, je tu fakt cítit, že van Vogt byl inspirací pro Philipa K. Dicka. Nicméně je tu dost znát, že je to zflikované z povídek.
Někde mezi 3-4*. Westernové schéma včetně finále se povedlo, ale do poloviny to bylo hodně pomalé.
Tak tohle se povedlo, je vidět, že Martin Gofa se na sérii neučil psát, jako mnozí jiní. Výborné hlášky, zajímavý případ, včetně "vyřešení". A pro ženy exkurs do mužského světa :-)
Jak říkal Oscar Wilde, knihy nejsou morální nebo nemorální, ale dobré nebo špatné. Hodnotím tedy knihu, nikoliv morální hodnoty vagabundů. A kniha se povedla, i když na plnou palbu to není. Palec nahoru paní překladatelce. I když slangové výrazy jsou trochu napříč subkulturami a lokalitami (občas brněnský hantec, občas se hanykuje hantýres ze Žižkova), asi to lépe nešlo.
Slabší kousek, kde nepříliš zajímavý případ vyrovnává výborná psychologie postav a v neposlední řadě poetický literární styl.
Jako popis jednoho života a doby s tím související parádní. Když se "začnou dít podivuhodné věci", je to slabší, ale celkový dojem je fajn.
Slabší kousek, zejména pro určitou popisnost policejní akce. Finále ovšem překvapivé.
Zvládnutá psychologie postav z toho dělá víc než akční jízdu o pomstě.
Postmoderní thriller, který tu v době vydání poněkud zapadl, ale už tenkrát mě zaujal. Nyní napodruhé vím, že to nebylo náhodou. Autor má výbornou imaginaci až murakamiovského střihu.
Pořád fajn čtení, jen tomu chyběl pořádný tah na branku.