Driftersoul Driftersoul komentáře u knih

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Moc obdivuji to rozesmáté děvče za to, co fyzicky a rovněž psychicky dokázalo, překonalo, vydrželo. PCT je drsný "výlet". A i když její "day in, day out" text se vlastně neustále dál a dál s každým dnem jakoby opakuje, je úžasné a strhující jej číst. Tahle statečná holka, velmi upřímná a otevřená, plná lásky k přírodě, romantická, pozitivní, nepředvídatelná, inteligentní a tak trochu crazy, si dokáže svým vyprávěním získat sympatie. A občas i vehnat slzy do očí...

11.11.2022 4 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Těžko uchopitelné. Crazy. Humorné. Horror. Průvodce Jáchymovem. Silně "cinklé" (radioaktivní) vědou. Napínavé. Pohlcující "page-turner"..... To všechno mne napadá po dočtení poslední stránky této neobvyklé knihy. Tohoto mixu žánrů, mixu reálných a nereálných světů. Obecně nemám rád ani sci-fi, ani horrory. Natož většinu knih Haruki Murakami. Ale tohle mne pohltilo a dostalo - i přes pár ošklivých, deprimujících momentů v textu.
Ale myslím, že hlavní a velmi vážné poselství knihy, (související s dějinami naší země i obecně platné kdekoliv), je skryto ve dvou úryvcích, které si dovolím ocitovat:
(1) Zlo. Jeho modely nemají dlouhou životnost. Ale jeho obsah a často i forma zůstávají. Je jen otázkou času, kdy přijde nějaký nový, plně fungující model.
(2) Je jak balzamovaný zevnitř. Když tu vydržel od roku čtyřicet pět, dá i další půlstoletí. Kolik jemu podobných sviní už tu bylo, to víme. Kolik jich ale ve světě ještě je? A kolik jich bude?

05.07.2022 4 z 5

Spasiteľ Spasiteľ Jo Nesbø

Dokonalé! Napínavé, se spoustou skandinávských reálií i globálních odkazů, které člověku evokují souvislosti tohoto světa. A také zajímavé psychologické postřehy o lidských charakterech a pohnutkách jejich chování. To všechno "obaleno" prostředím Osla, (které stojí za to alespoň jednou v životě, stejně jako celé nádherné Norsko, na chvilku navštívit.)

13.02.2017 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nádherné vyprávění. Často velmi, velmi dojemné.... I přes to, že jsem knihu četl v originále (All The Light We Cannot See) a nemohl logicky vnímat dokonale všechny odstíny textu.
Je to memento pro naši generaci, která už válku nezažilo, co tohle šílenství s lidskými životy, udělalo a (bohužel, musím s obavou napsat) i může znovu udělat.
The Pulitzer Prize for Fiction 2015 si kniha opravdu zasloužila a vřele všem (přemýšlivým) doporučuji.
BTW: Nově a věrně obnovené Saint-Malo je skutečně krásné město. Měl jsem to štěstí si je před pár lety, nic ještě o knize (pochopitelně) netuše, prošlapat. Kamenné budovy, hradby, racci a bouřící nezměrné moře....

26.02.2016 5 z 5

Liška Liška Frederick Forsyth

Velmi napínavé, čte se jedním dechem. Typický styl psaní FF, tentokrát ze světa špionáže. Chytrý text plný technických detailů, popisující bez příkras drsnou realitu dnešního světa. Přestože autor "Lišku" napsal již v roce 2018, vše zůstává právě v dnešních dnech silně aktuální. Kvalitu knihy kapku snižují dokonalé ( a tedy ne příliš uvěřitelné) schopnosti hlavní postavy příběhu (Sir Adrian Weston). A samozřejmě nepravděpodobný závěr, týkající se Severní Korei.

20.12.2023 5 z 5

Kočka a Generál Kočka a Generál Nino Haratischwili

Příběh je velmi rozsáhlý, komplexní. Obsahuje množství složitých vrstev. Stejně jako Rubikova kostka, která zde hraje v rukou mladé, čisté Nury symbolickou roli. Představuje dívčino úsilí vymanit se z předurčeného prostředí a osudu. Později je kostka připomínkou brutálního ukončení jejího života a všech nesplněných plánů a tužeb, o kterých snila.
Kniha je ovšem především drsnou obžalobou myšlení jednoho imperiálního národa, který se od dob čečenských válek nijak nezměnil a stejné zlo páchá i dnes. Jinde, ale naprosto totožnými metodami a se stejnými hesly.
Text je psán napínavě, formou střídajících se úhlů pohledu, z hlediska jednotlivých protagonistů děje. Někdy ovšem rozvláčně, matoucím způsobem a schematicky. Přesto ale, kniha pro svou dramatičnost, nadčasovost a filosofické vyznění, rozhodně stojí za přečtení.

11.04.2023 4 z 5

Očista Očista Sofi Oksanen

Výborný, hutný, ale i hodně naturalisticky psaný text. Kniha rozhodně nenavozuje radost a potěšení, přesto se čte jedním dechem. Zrcadlo života v jakékoliv (!) dříve kvetoucí zemi, brutálně zasažené bolševickou diktaturou a pokřivené fyzicky/morálně jejími poskoky. Ale také drsný pohled na praktiky obchodníků s "bílým masem" v době dnešní.

03.04.2020 4 z 5

Láska je jen slovo Láska je jen slovo Johannes Mario Simmel

Po knize jsem sáhl naslepo a bez váhání, poněvadž od autora jsem už kdysi četl nádhernou "Všichni lidé bratry jsou". Styl deníku přes počáteční zklamání (nad hrubostí, sebestředností a současně naivitou Olivera) mne později docela oslovil. Postupně totiž jeho text přestává být v poloze barvotiskového románu a získává citový, vytříbený a příjemně romantický rozměr - zejména u pasáží z ostrova Elby. Člověk má pocit, že jej hluboká (ač slepá) láska k Vereně zušlechťuje. A to bylo evidentně i záměrem autora (J.M.S.), který do knihy vložil spoustu moudrých, obecně platných myšlenek, týkajících se jak fungování vztahů ženy x muži, tak i např. rozdílů mezi bohatými a chudými, či politiky (BTW: nedokonalá denacifikace v tehdejším Německu vypadala zcela jistě jako předobraz ještě hůře provedené "dekomunizace" v našich současných českých poměrech). Sečteno a podtrženo: inteligentní, příjemné, napínavé a plné citů. Doporučuji všem romanticky založeným a empatickým duším.

22.06.2019 4 z 5

Nekamenujte proroky Nekamenujte proroky Zdeněk Mahler

Má-li člověk kapku zájem o historii a sebere-li odvahu otevřít tento životopis "klasika", bude bohatě odměněn. Vřele knihu doporučuji z těchto důvodů: (1) možnost poznat život B.S. takový, jaký byl - nezcenzurovaný/nepřikrášlený školními osnovami; (2) vychutnat si úžasně čtivý, poutavý, strhující styl již bohužel zesnulého Zdeňka Mahlera; (3) prohlédnout si obrovské množství doprovodných "fotoartefaktů" zobrazujících historické osobnosti a autentické dokumenty - od deníků po notové záznamy, divadelní programy či plakáty; (4) zprostředkovaně sdílet silné emoce, trápení, lásky, touhy, úspěchy i nezdary a bolesti výjimečné umělecké osobnosti; (5) mít možnost si při čtení intenzivně připomenout, že za oněch ca.160 let se lidé a společnost v zásadních rysech absolutně nezměnili. Ale to takhle o "lidské komedii" vlastně platí už nejméně několik tisíc let.... :-)

13.10.2018 4 z 5

Italské jednohubky Italské jednohubky Marta Kučíková

Velice laskavé, lidské. Už mnoho let miluji tuhle zemi. Pro nádherné Dolomity, jezera, Toskánsko, moře, Řím, Capri, platany a oleandry. A také kvůli lidem, kteří tam žijí. Usměvavým a přátelským. A po přečtení téhle milé knížky, o lidičkách z městečka Valdagno nad Vicenzou, tohle vše cítím snad ještě víc.... A autorce moc, moc přeji, ať už se odtud vzdálí kamkoliv, aby znovu slyšela to radostné "Marta, bentornata,...."

31.03.2018 5 z 5

Zelený stan Zelený stan Ljudmila Jevgeňjevna Ulickaja

Knihu mi doporučili/zapůjčili přátelé. Dlouho jsem přesto váhal, zda se čtením začít. Ale nyní, po otočení poslední stránky, mám pocit, že jsem bohatší. O dávno tušené poznání, o hmatatelný fakt, že žádný, skutečně žádný národ, nelze hodnotit principem "kolektivní viny". Všude totiž existují vedle sebe lidé dobří, kulturní, vzdělaní a naopak i zlí, primitivní, zaostalí ignoranti. Záleží jen na daném systému, kterým z nich dá šanci. A to se týká i naší dnešní středoevropské reality. Neboť, jak nesmírně oduševnělá autorka knihy, Ljudmila Ulická, svým celým dílem opakovaně zdůrazňuje: "Máme povinnost vynaložit veškeré úsilí a vzpomínat"..., abychom se nedopustili téhož, (protože historie má tendenci se opakovat).

29.12.2017 4 z 5

Život je jinde Život je jinde Milan Kundera

Mé první ryze čtenářské setkání s MK, (soudím, že právem považovaného za našeho asi nejlepšího současného spisovatele). Počáteční kapitoly mi připadaly kapku bizarní - než jsem se naladil na tu správnou vlnovou délku. A začal intenzivně vnímat hutný děj. Strukturu, odkazy, smysl vět a alegorií. Je to nemilosrdná sonda do duše jedince, zde navíc nezralého narcise, jehož jednání budí hnus. To je dle mého názoru podstata příběhu. Jeho zasazení do reálií té zvráceně rudé doby, již naštěstí minulé, zde není rozhodující. Příběh je totiž i mementem pro časy dnešní. Poněvadž i dnes se rodí další a další patologičtí "noví bojovníci", schopní kvůli svým pomateným představám udělat cokoliv, co zapadá do jejich černobílého vidění světa. Jen dostat tu příležitost .....

14.09.2016 4 z 5

Zima světa Zima světa Ken Follett

Druhý díl trilogie STOLETÍ. Tentokrát z období WWII a let, které ji krátce předcházely/následovaly. Opět (jako vždy) brilantní a strhující K.F., jenž do rozsáhlého textu vpravil mnoho moudrých, nadčasových úvah o lidských charakterech a mezinárodní politice, platných (bohužel) velice aktuálně zejména v dnešní době.....

29.10.2024 5 z 5

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Opět velmi napínavé, nutící k obracení stránek, tak jak téměř vždy u knih Ken Folletta. Poutavý, zasvěcený a podrobný pohled na dobu středověku a tehdejší mravy. Současně se v mysli při čtení zjevují výrazné paralely s dobou dnešní - morová epidemie, některé lidské charaktery. Přesto, že kniha má děsivých 923 stran, je úžasným zážitkem ji přečíst. (Závěrem jen malá výtka: trochu vadí třídění většiny postav na hodné a zlé).

10.05.2024 5 z 5

Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Brilantní jako vždy u této celosvětově vůbec nejprodávanější autorky. Nedávno jsem viděl (britskou) zfilmovanou verzi. Knize se však nevyrovná. Protože svět textů Agathy Christie je vysoce inteligentní, propracovaný, sofistikovaný. Poutavě vždy popisuje vzorce chování, myšlení osob dotčených dějovou zápletkou a zobrazuje věrně reálie, ve kterých se příběh zrovna odehrává. [A Pocket Full of Rye; HarperCollins Publishers; 2023].

13.10.2023 5 z 5

Exit West Exit West Mohsin Hamid

Křehký příběh. Jak uvedeno v recenzi na zadní straně přebalu knihy: "Moving, audacious, and indelibly human./Dojímavé, odvážné a nesmazatelně lidské." Pohled na pocity, problémy a bolesti migrantů zevnitř. Vyprávění má dvě roviny. Především plasticky a současně jaksi umírněně, vykresluje zhoršující se poměry v nespecifikované (dosud dobře fungující) asijské zemi, v neurčitém městě a neurčité době. Změna je způsobena násilným převratem. Bombardování, vraždění odpůrců režimu a rozpad infrastruktury postupně nutí obyvatele odcházet do bezpečí, do emigrace. Oba hlavní protagonisté, Nadia a Saeed, se tak dostávají na řecký ostrov Mykonos, pak do Londýna a nakonec do San Francisca. Druhá rovina se týká pozvolného rozpadu vztahu obou mladých lidí. Jejich láska vyhasíná. Ukazuje se, že mají jiný přístup k životu, jinou filosofii, odlišné zájmy a touhy. Přestávají spolu mluvit, protože necítí potřebu. Přestávají se vzájemně dotýkat.... Styl textu je neotřelý, inovativní. Zasvěceně a srozumitelně vykresluje myšlenky, niterní pocity postav. Zároveň nutí zamyslet se nad našimi vlastními pocity a životními příběhy. Neboť jak autor v jedné chvíli uvádí: "We are all migrants through time./Všichni jsme migranty v čase."

03.08.2022 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Velice zajímavé povídání ve stylu "on the road". Vtipné a velmi lidské. S inteligentními filosofickými postřehy. Cítím velký obdiv nad takovým fyzickým výkonem; a samozřejmě velkou odvahou pustit se na takovou pěší tůru. Jako malou výhradu mám pouze občasnou autorovu sebestřednost.

25.08.2021 4 z 5

Čechy, země zaslíbená Čechy, země zaslíbená Petra Hůlová

Po "Stanici Tajga" druhá kniha PH, kterou jsem četl. A opět výborná. Text tak trochu v "hrabalovském stylu" dlouhých vět je psán v "ich-formě". Často je předkládán anachronicky v různých časových rovinách. Toto však není rozhodně na překážku srozumitelnosti. Ocenil jsem řadu vtipných postřehů souvisejících s životem v Čechách i na Ukrajině. Děj má poutavý spád a proto je tahle útlá knížka opravdu (kvůli obtížné přeložitelnosti jen cituji) "page-turningly tempting".

16.08.2020 4 z 5

Černá voda Černá voda Kerstin Ekman

Pokud má někdo rád přírodu (zde severskou), syrovou, rozmanitou, v celé její kráse - od hřebenů hor až po nejmenší kytku v trávě nebo studánku, vřele doporučuji. Hraje zde téměř hlavní roli a je popisována / ztvárněna úžasným způsobem. Pokud by chtěl po knize sáhnout především milovník detektivek, bude asi zklamán. Napětí zde není až tak nosným prvkem. To je na druhé straně dokonale vyváženo perfektní analýzou lidské psychiky, způsobu uvažování, pohnutek, niterných pocitů hlavních protagonistů. A také okořeněno několika explicitními erotickými pasážemi, které jsou však vyjádřeny autorčiným vysoce inteligentním a kultivovaným stylem.

22.06.2017 4 z 5

Provazochodkyně Provazochodkyně Simon Mawer

Výborná. Standard pana SM. Po jeho Skleněném pokoji a "Mendelovi" určitě nejlepší. Navíc kniha plná psychologických postřehů i pravd fungujících v životě a politice. A jedno zda v ’50s, ’60s.... či v novém tisíciletí...... Protože vzorce lidského chování jsou stále tytéž a historie se neúprosně opakuje.

27.10.2016 5 z 5