Dudák1979 komentáře u knih
Uzasne napsana knizka.
Pripomnel jsem si objevovani Marqueze.
Velmi hluboky a inspirativni vyklad podobenstvi. Nadherna kniha.
Trochu jsem cekal, ze se diky te knizecce naucim vyznat se v breviari.... To se sice tak uplne nestalo, ale zase jsem se dozvedel spoustu zajimavych veci. Otec Tichy kazdopadne nabizi kazdemu, at se za nim stavi s breviarem osobne na katolicke fakulte, ze mu to u kafe vysvetli (viz str. 7). Tak toho mozna vyuziju:-)
Velmi obohacujici serie duchovnich uvah, ctive, a presto hluboke, jednoznacne doporucuju.
Velice prijemne prekvapeni jak co do napaditosti, tak do autorskeho stylu. Prvoplanovite bylo LGBT cileni (zvlast ve scene na kopci), ale autor zrejme pri psani podlehl marketingu (viz podekovani). Navic musim ocenit prekladatele.
Zensky a pusobive podany zivotopis se zasazenim Smetanova zivota do soudobeho kontextu, poucne a ctive.
Je blahodárné si tuto stručnou knihu přečíst na vyvážení Vermesova Umučení...
Minimum dochovaných historických faktů autorovi umožnilo napsat čtivy a nápaditý román o cestě mladičkého kněžice Mojmíra k velkomoravskému trůnu na pozadí christianizace teto oblasti. Byť některé pasáže byly nevyvážené a občas jsem si nebyl úplně jistý, zda čtu román psychologický, evangelizační nebo erotický, faktem je, ze Mojmirův příběh byl podaný uvěřitelně a že autor psát umí. Poslední hvězdičku z těch celkových pěti dávám za řadu vtipných momentů.
Parádní brakovka z vcelku promyšleného světa Drsnýho spasitele, vhodná na zkrácení odpoledne a večera po vytrhnutí osmičky.
Asi by to klidne mohlo mit jen 30 stranek. Ti, kdo si nelibuji v generickem slovniku motivacnich prednasek, at preskakaji na str. 183 a zacnou podrobneji cist odsud.
Netihnuv prilis k archaicke mluve klnul jsem stylu autorove, rozjimaje, zda komlikovanost mluvy jeho nebyla't ulitbou boji za jazyk cesky. A byt pribeh ten sujetovy um autoruv znacil, bylte prilis vzdalen vtahnuti do deje mysli me.
Ale jinak vcelku cool.
Pro mě obrovské překvapení, které se preklopilo poté, co jsem se přestal udivovat nad nepravděpodobnosti učených hovorů mezi hlavní hrdinkou a historickými osobnostmi, v požitek z četby, který umocnil i skvělý poznámkový aparát. Těším se, až az si od autora přečtu další knihu.
Asi nejsem úplně cílová skupina. 10 dkg hlubokých myšlenek (zvláště v závěrečné části) na 90 dkg nabubřelosti, laciné podbízivosti a hloupých vtipů. Tohle nebyl koláč pro mě.
Byt se jedna o knihu katolickeho kneze, je pristupna a uzitecna pro vsechny muze, kteri se v soucasne spolecnosti ztraceji, kteri klopytaji v bahne pseudopovinnosti a predsudku.
Zna-li clovek Bibli, ma pocit, ze se v teto silne a sugestivne vystavene Eliotove basni v kongenialnim prekladu patera Hrdlicky vraci domu.
Zna-li soucasne i Exuperyho Citadelu, ma pocit, ze doma je.
Basen je stale aktualni.