DuSiČíst

Skvělý dědeček žánru postapo, kdy místo zombíků lidstvo decimují chodící kytky. Velmi nadčasové. Posloucháno jako audiokniha a možná v budoucnu přečtu papírovou a přidám i tu poslední hvězdu.

Tak tohle se mi trefilo do chuti, čekal jsem spíš takovou vesnickou taškařici, ale bylo to velmi realistické a o komedii nejde. Určitě se podívám i po dalších knihách od Petry Dvořákové.

Moje první haileyovka a určitě ne poslední. To je Pan Vypravěč! Příběh nemusí být (a ani není) kdovíjak originální nebo objevný, ale fungování hotelu a jeho obyvatel je podané tak ... přesně. Člověk má pocit, že tyhle typy lidí doopravdy zná. Navíc Hailey krásně klade slova za sebe a není tam snad jediné navíc. Vyprávění je naprosto přehledné a běží skvělým tempem, tak akorát. Bravo.

Mám rád tyhle civilní sci-fi, kdy neslýchané technické možnosti jen podporují pěkně napsaný příběh o jednom vynálezci, jedné kočce a cestování časem. Audiokniha namluvená panem Brouskem je velmi, velmi příjemný poslech.

V jednu dobu člověk najednou všude viděl knihy nějaké paní Mornštajnové. Až jsem si poslechl ukázku z Hotýlku, pochopil jsem v čem je její síla.
Hotýlek je rodinná sága jako lusk. Záběrem mi připomínal seriál Vyprávěj, autenticitou charakterů a jejich osudů zase nejlepší díla Jaroslava Dietla.
Velmi příjemná audiokniha v podání Jaromíra Dulavy!

Gastrobizarní pornodetektivka ze steampunkem říznuté Prahy 19. století. Lahůdka.

Aneb Lincoln Rhyme vrací úder. Deaver opět nezklamal, "rajmovky" mají vždycky náboj, sympatickou partu vyšetřovatelů a kupu zajímavých informací k tomu.

Sociologicko-filozoficko-politická vize, která čtivě ukazuje, jak málo toho čtenář o některých existujících konceptech ví. Učebnice podle mého gusta. :)
Bez čeho bych se obešel jsou ty melancholické popisy krásy světa, přírody, pocitů...
Další díl načnu v zápětí a už teď mě mrzí, že tím sága skončí...

Jsi tady. Víš, že to jsi ty, protože v sobě poznáš tu opojnou touhu po fantasy. Ne, opojnou touhu ne. To si to hodně usnadňuješ a víš, že s takovou bys období nepřežila.
Chceš se ponořit do samých útrob papíru, do jeho nažloutlé struktury a písma tmavého jak srdce světa. Jak oblaka nad Tišinou. Jsi sama.
A nejsi. Potkalas tam ty, které jsi potkat nechtěla. Ale muselas a až později, mnohem později, pochopíš proč. Pochopíš toho víc, ale cesta bude ještě dlouhá a tebe to dožene k zoufalství. A pak k dalšímu. A dalšímu.
Až dojdeš (a dojdeš) na konec, uvědomíš si, že máš sice míň než na začátku, ale přesto jsi toho získala tolik. A chceš víc. Chceš mnohem, mnohem víc.
A tak si koupíš druhý díl.

4,5 hvězdy
Srdceryvné dobrodružství. Zafon měl opravdu jedinečný vypravěčský talent. Jeho příběhy jsou poutavé, uvěřitelné a taky poměrně složité. Přiznám se, že mám po Andělské hře spoustu otázek a dám si ji v budoucnu asi znovu. První dvě dějství pomalejší, třetí ale vůbec nepřešlapovalo a krásně to celé vygradovalo.
+ lovení vodítek v páryplné Barceloně, tajuplná atmosféra
- zbytečné (a někdy vycucané z prstu) filozofování

Takže - měl jsem chuť na nějakou pěknou hádankovou knížku. Při čekání na nového Browna (kdy už napíše něco z rudolfinské Prahy?) jsem objevil tuhle sérii. Od Maye mám zatím přečtené dvě ze tří z trilogie Lewis (první skvělá, druhá dobrá, ale tolik mě nevzala) a vím, že psát umí.
A... umí. Umí postavy, umí humor, umí napětí i rébusy. Trochu mě zamrzel konec, ale to mám u současných thrilerrů snad všude. Prostě ten padouch pro mě nemá dostatečně dobré pohnutky, nevěřím tomu pak.
Jeden bodík dolů za závěr a někdy i předvídatelné psaní (detektor kovů!). A další díly? Časem na ně určitě přijde řada.

Příběh se mi líbil, ale v závěru, kdy se přemístíme v ději úplně jinam, mi to přišlo jak od jiného autora. Nějak se mi tyhle dva úhly pohledu prostě v rámci jedné knihy k sobě nehodily. No, uvidíme, pokračování si určitě přečtu.

Za mě zklamání. A to tak velké, že knihu po 300 stranách odkládám.
Nádherně zpracovaná, nádherně tlustá, ale měla ještě nějaký čas zrát.
I když svůj svět má nepochybně promyšlený, autorka mi připadá velmi nevypsaná. Popisy scenérie i děje jsou jaksi neobratné, jalové a dialogy nesnesitelně šroubované. Jakoby je neříkali lidé a já prostě potřebuju i v těch fantasy knížkách uvěřitelné postavy.
Mrzí mě to, fakt jsem chtěl taky jako ostatní propadnout jejímu kouzlu. Ale pro mě je to spíš jen nepovedený trik.

Když máte už pár let doma originál paperback, ale chcete pevnou vazbu překladu :) Tuhle pecku chci mít v knihovně a vracet se k ní.
Nejlepší povídky: Babylonská věž, Dvaasedmdesát písmen, Příběh tvého života, Když se vám líbí...
Nejníž (tři hvězdy) hodnotím povídku Dělení nulou, ale hádám že jen pro to, že nemám kapacitu na to ji plně docenit.

Na Palahniuka mám už pár knih přípravu hotovou, takže extrémní výjevy jsem čekal. A bral to s nadhledem. Veskrze jde o mix (zparodovaného) erotického románu, sci-fi a pohádky (protože klasický boj dobra se zlem).
Ústřední myšlenka je ovšem opravdu originální a to se mi na tom líbilo nejvíc.

Populární věda je jeden z těch žánrů, který mě občas prostě chytne. Sáhnu pak třeba po Marcusi Chownovi nebo naposledy po knize Tajný život stromů. Baví mě dozvídat se o tom, jak fungují věci pod povrchem.
A musím říct, že propašovat zajímavosti ze světa biologie do detektivky se Andrewovi povedlo. Profesor Cray má za ušima a když zavětří stopu, nezastaví ho ani celý policejní sbor. Hledání tajemného vraha pěkně odsýpá, kapitoly jsou krátké a napínavé.
Proto mě mrzí, že v závěru jako bych cítil uspěchanost. Odhalení vraha se obejde téměř bez šokujících zvratů, které už dnes patří ke standardu žánru. Konečná konfrontace s vrahem byla na můj vkus až příliš filmová a čekal jsem něco rafinovanějšího.
Dám si další díl? Dám. Někdy.

Ha! Vraha jsem odhalil už asi v polovině, což teda byla spíš nějaká intuice než poctivá dedukce. Každopádně Poirot tak jak má být!

Tomu říkám dobrodružná kniha. První půlka sice pomalejší, ale druhá to plně vynahradila. Taková obrazotvornost, uf. Bravo.

Ano, ano, ano. Opět za pět a to i přesto, že jsem si naprosto jistý, že jsem nepochopil úplně všechno co se tam dělo :D

Opět dobrá, audioknižní zpracování je naprosto geniální. Jen byla chyba poslouchat to hned po Stráže, stráže, jsem už tím humorem trochu přejedený a chce to od Pratchetta pauzu.